21. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
31. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
65. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Félvér Herceg (Harry Potter 6.) 4940 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Voldemort elleni harc állása aggasztó; a baljós jeleket már a muglikormány is észleli. Szaporodnak a rejtélyes halálesetek, katasztrófák. Harry azt gyanítja, hogy esküdt ellensége, Draco Malfoy is a halálfalók jelét viseli. Az élet azonban háborús időkben sem csak harcból áll. A Weasley-ikrek üzleti tevékenysége egyre kiterjedtebb. Szerelmek szövődnek a felsőbb évesek között, a Roxfort házai pedig továbbra is versengenek egymással. Harry Dumbledore segítségével igyekszik minél alaposabban megismerni Voldemort múltját, ifjúságát, hogy rátaláljon a Sötét Nagyúr sebezhető pontjára.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2023
624 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636142131 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2022
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140861 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2021
622 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243022 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

13 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2747 tag · 9993 karc · Utolsó karc: 2023. szeptember 25., 09:02 · Bővebben


Enciklopédia 93

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · George Weasley · Luna Lovegood · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Ginny Weasley · Neville Longbottom · Molly Weasley · Nymphadora Tonks · Voldemort · Bellatrix Lestrange · Hóborc · Arthur Weasley · Lily Evans · Fleur Delacour · Tom Denem · William "Bill" Weasley · Félig Fej Nélküli Nick · Sipor · Narcissa Malfoy · Hisztis Myrtle (Myrtle Elizabeth Warren) · Seamus Finnigan · Dean Thomas · Horatius Lumpsluck · Madam Poppy Pomfrey · Argus Frics · Aragog · Petunia Dursley · Vernon Dursley · Cornelius Caramel · Lavender Brown · Rufus Scrimgeour · Cormac McLaggen · Fenrir Greyback · Parvati Patil · Zacharias Smith

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Szükség Szobája


Kedvencelte 1567

Most olvassa 262

Várólistára tette 328

Kívánságlistára tette 566

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

DarknessAngel>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Ez egyre csak jobb, és jobb lesz. Már hat könyvet végigolvastam a sorozatból, de egyszerűen képtelen vagyok eldönteni, hogy melyik a kedvencem. Szerintem nem is nagyon lehetséges, mivelhogy mindegyik részben van valami sajátos, amit a másik nem tud felülmúlni.
A gyerekkori problémáktól és érdekességektől eljutottunk a politikáig, szerelemig és a kitartó barátságig. Elképzelni se tudom, mit hoz majd a befejező rész.
Hiányoltam a Weasley ikreket, akikkel már nem találkozhattunk a Roxfortban. Viszont kaptunk helyettük kicsivel több Ginnyt, aminek nagyon, de nagyon örültem.
Olyan jó volt olvasni Harry dilemmájáról Ron és a húga között, és a féltékenykedése is nagyon aranyos volt.
Ron és Hermiona nemkülönb. Amit ezek ketten egymással tesznek, hát… arra nincs megfelelő szó.
Nagyon tetszettek Bill és Fleur jelenetie, én kifejezetten bírom a csajt :D
Imádtam a Tonks és Lupin párost, Romilda szerelmi bájitalát, a szerencselét, kviddics meccseket, a Félvér Herceget. Egyszrűen mindent.
Amint az már számos alkalommal bebizonyosodott, egy könyv mindig sokkal jobb, mint a film. Ez alól a Harry Potter sorozat sem kivétel.

5 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Hogy lehet egy történet ilyen borús, de közben átfonva ennyi vidámsággal?
Hogy lehet egyszerre sötét és reményteljes?
Hát így.

Nagyon szomorú volt ez a rész. A gonosz, az árulás, a gyanakvás, a kétségbeesés, ezek mind felhőként jelentek meg a Roxfort egén. De a szerelem, a remény, az erő, a cél, a barátság napsugarakként keresztülsütnek a felhőkön.

Xoxoribizli>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Harry számomra még mindig szörnyen utálatos karakter, nem tudta feledtetni az előző részbeni gyerekes viselkedését.
Még jó, hogy nem ő az egyetlen szereplő, és a sztorit is értékelni kell, mert ha csak Harry lenne a fókuszpont nem biztos, hogy ekkora siker lett volna ez a sorozat.
Történetben tetszett, filmekből ez a kedvenc részem, de a könyv nekem nem adta át igazán.
Ettől függetlenül nem szeretném lehúzni, viszont nem vagyok elégedett ezzel a sorozattal, mert a 3. vagy 4. rész óta nem ütötte meg az első rész szintjét.
Lunát imádom ❤❤

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Szerintem ez a legszomorúbb HP-kötet az egész sorozatból. Tragikus események sorozata övezi.
Harry végig gyanakszik, de Ron és Hermione próbálják lenyugtatni, hogy ezúttal nincs igaza. Pedig ha tudnák, hogy ezúttal tévednek….
Van, hogy onnan jön a veszély, ahonnan várjuk és van, hogy pont attól a személytől, akire egyáltalán nem is gondolnánk. Igazi pálfordulás történik a cselekményben, ami a legtöbb embert meglepi, kivéve Harryt, de ha tudná, hogy ezúttal viszont ő téved és nem látja át teljesen a helyzetet….
Minél előrébb haladunk a cselekményben, annál inkább érezni lehet, hogy mennyit változott, fejlődött az írónő, s ezáltal vele párhuzamosan a könyv főszereplői, leginkább Harry, aki egy felnőtt, érett, bátor és elszánt karakterré nőtte ki magát az évek során.
Úgy érzem, sose fogok kinőni a Roxfort-világból, mindig is élni fog bennem a gyermek, akit sok-sok évvel ezelőtt rabul ejtett ez az univerzum és azóta se ereszti.

4 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Tudtam, hogy ebben a részben spoiler
Ron és Hermione ebben a részben az agyamra mentek :D Szerelem bolondság :D
Viszont most aggódom, ugyebár eddig Voldemort-ot valamilyen szinten „riasztotta”, hogy spoiler ott van az iskolában, de ezek után? :O Nagyon kíváncsi leszek mik fognak még itt történni.

gabiica P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Jó újra és újra olvasni a történetet, és átélni az eseményeket.
Valahogy amúgy többet vártam ettől a kötettől, tekintve, hogy mik történtek az előzőben.
Annak nagyon örültem, hogy egyre több mindent tudhattunk meg a múltról, és Dumbeldore végre nagyobb figyelmet szentel Harrynek, bár, ha jól sejtem ennek nagyon sok köze volt ahhoz, hogy spoiler
Szerettem a szerelmi szálat is, amit már lehetett sejteni a könyv kezdetétől fogva, számomra minden így volt tökéletes.

MissFortune>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Csodás volt mint mindig. Egyszerűen imádom.
Kicsit rontott az élményen Ron és Hermione vitája. Így a hatodik részhez érve, ezt már kissé gyerekesnek találtam.
Dumbledore..megszakadt a szívem.

nemeth97>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Újabb 5 csillag, ahogy sejtettem…felülmúlta az összes eddigi részét, végre jönnek az információk és a karakterfejlődések tömkelegei.:D
A végét viszont nem kommentálom…hasonló érzésem volt, mint Siriusnál.

3 hozzászólás
joopsy>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

Hol is kezdjem? Talán a legelején, ahol a mugliminiszter és Caramel találkozóiról kaptunk rövid, de velős ízelítőt. Mindezt a Rowlingtól megszokott, megunhatatlan humoros tálalásban. Ráadásul mugliszemmel röviden leírja, milyen főbb események történtek a korábbi részekben.
A könyvben megjelenik a számomra legemlékezetesebb epizódszereplő: Lumpsluck, aki az őt játszó színész miatt tett rám leginkább mély benyomást. Szerintem attól függetlenül, hogy a könyvbéli szereplőre nem igazán hasonlít, nagyon eltalálták a színészt. A könyvben talán kevésbé éreztem karakteresnek a szereplőt, de azért nem panaszkodom. :)
Az Odú és a Weasley család mindig mosolyt csal az arcomra. Végre Ginny is nagyobb és önálló szerepet kapott és, ha nem is ő lett a kedvenc Weasley-m, igazán megkedveltem őt.
A különleges bájitaltan tankönyv és a merengő pedig tovább fokozta bennem az érzést, hogy ez lesz a HP. sorozatban a kedvenc darabom.
Tom Denem már a Titkok kamrája óta nagyon izgalmas karakternek tűnt. Örülök, hogy Rowling is így gondolta és a Gomoldoktól elmesélte a történetét. Hát nem semmi volt, na!
A főszál mellett nagyon viccesnek találtam, ahogy Ron folyamatosan a saját kis kamaszos dolgaival volt elfoglalva és Harry ehhez kifejezetten pozitívan állt. A szokásos meggondolatlanságait Harrynek most nagyrészt még meg is értettem, mert rengeteg erős ingert kapott ebben az epizódban. Igen, végre kaptam egy szimpatikus Harryt!
A könyv vége pedig… Tudtam, hogy ez lesz, mégis sokkolt. Sokkolt, hogy 2 szó spoiler és kész. Ennyi volt. Hüpp.
A csata leírása elég egyedi volt úgy, hogy több mesélő adta elő a már megtörtént eseményeket. „Szép” jövő elé nézünk… nem is fogom elkapkodni a záróepizód elolvasását.

Milli88 P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

„A halálra és a sötétségbe pillantva az ismeretlentől félünk, semmi mástól.”

Bizony, Dumbledore professzronak mindig igaza van…
Nem is tudom, hogy mit írhatnék le, amit nem tettek meg előttem már több százan.
Imádtam a Weasleyvarázsvicc‐boltot, Luna és Neville hősiességét. Hermione és Ron között kialakuló feszültséget, és Ginny és Harry boldog perceit is.
Ismét rengeteg kaland, mágia, varázslat, jó és rossz dolog is lepergett a szemeim előtt.
A vége nagyon meghatóra sikerült. Sajnálom a történteket, és kíváncsian várom, hogy mi lesz az utolsó részben.


Népszerű idézetek

Telena>!

– De! – felelte dacosan Harry.
– De igen, uram…!
– Nem kell uraznia, professzor.

175. oldal, 9. fejezet - A Félvér Herceg (Animus, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Perselus Piton
1 hozzászólás
cilkaa>!

– Most pedig, Harry, lépjünk ki az éjbe, s kövessük léha csábítónk, a kaland hívó szavát!

59. oldal, A kétes örökség (Animus, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Harry Potter
16 hozzászólás
Zsucsima>!

– […] az emberek könnyebben bocsátanak meg annak, aki téved, mint annak, akinek igaza van.

97. oldal, Mamamaci és Francica

tataijucc>!

– […] A halálra és a sötétségbe pillantva az ismeretlentől félünk, semmi mástól.

541. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · félelem · halál · ismeretlen · sötétség
FruzsinaRacz>!

– A Véres Báró mesélte, hogy látta megérkezni Dumbledore-t – folytatta Nick. – Azt is mondta, hogy Dumbledore jókedvűnek, bár kissé fáradtnak tűnt.
– És most hol van? – kérdezte mohón Harry.
– A kedvenc hobbijának hódol: hörög és rázza a láncait a csillagvizsgáló toronyban…
– Nem a Véres Báró érdekel, hanem Dumbledore!
– Vagy úgy…

470. oldal

2 hozzászólás
Marsie>!

– Ron! – csattant fel dühösen Mrs Weasley. – Meg ne lássam még egyszer, hogy késsel dobálózol!
– Nem fordul elő többet… – felelte gyorsan Ron, majd, miután újra a kelbimbók felé fordult, motyogva hozzátette: – …hogy meglátod.

315. oldal, Fagyos karácsony (Animus, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Molly Weasley · Ron Weasley
tataijucc>!

– A nagyság irigységet vet, az irigység gyűlöletet terem, a gyűlölet hazugságot szül.

422. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · hazugság · irigység · Voldemort
3 hozzászólás
psn>!

– A héten három embert támadtak meg a dementorok, erre mit bír kérdezni tőlem Romilda Vane? Hogy igaz-e a szóbeszéd, és tényleg egy hippogriff van a melledre tetoválva.
Ron és Hermione dőltek a nevetéstől. Harry el se mosolyodott.
– És mit válaszoltál neki?
– Hogy nem hippogriff, hanem magyar mennydörgő – felelte könnyedén Ginny, és lapozott egyet az újságban. – Az sokkal macsóbb.
– Köszi – vigyorgott Harry. – És mit mondtál, Ronnak milyen tetkója van?
– Törpegolymókos. De nem mondtam meg, hogy hol.

511. oldal, 25. fejezet - A kihallgatott látó

3 hozzászólás
En_Passant>!

– Hébe‐hóba a Próféta is kénytelen igazat írni – bólogatott Dumbledore. – Igen, ezen vitatkoztunk. De hát úgy tűnik, Rufusnak végül mégis csak sikerült becserkésznie téged.
– A fejemhez vágta, hogy ízig‐vérig Dumbledore embere vagyok.
– Ez igazán nem volt szép tőle.
– Mondtam neki, hogy így is van.
Dumbledore szólásra nyitotta a száját, de aztán újra becsukta. Hátul, az ajtó mellett Fawkes, a főnixmadár halkan, dallamosan felbúgott. Harry szörnyen zavarba jött, mert észrevette, hogy Dumbledore égszínkék szemét könny fátyolozza el – gyorsan bámulni kezdte hát a térdét. Mikor azonban az igazgató megszólalt, a hangja nyugodt volt.
– Meghatottál, Harry.

342-343. oldal, Ködös emlék (Animus, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · főnix · Harry Potter
psn>!

– De hisz maga is normális! – tiltakozott Harry. – Csak van egy… egy kis problémája…
Lupinból kitört a nevetés.
– Mintha az apádat hallanám! Ő nevezte a farkaskórt társaságban „kis szőrös problémá”-nak. Sokan azt hitték, hogy egy neveletlen nyúllal vesződöm.

323. oldal, Fagyos karácsony

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · James Potter · Remus Lupin
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása
Csóti Lili: Hetedvérig
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Rick Riordan: Hádész Háza
Aurora Lewis Turner: A tűzróka
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Neil Gaiman: Coraline