28. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
62. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a bölcsek köve (Harry Potter 1.) 6157 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt.

Harry Potter még csak hallani sem hallott Roxfortról, amikor a Privet Drive 4-es számú ház lábtörlőjére elkezdenek sorban hullani a levelek. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2021
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246603 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Kay
>!
Animus, Budapest, 2020
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246603 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Kay
>!
Animus, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243015 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

33 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2527 tag · 9219 karc · Utolsó karc: 2021. március 3., 23:16 · Bővebben


Enciklopédia 126

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Minerva McGalagony · George Weasley · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Ginny Weasley · Neville Longbottom · Molly Weasley · Voldemort · Hedvig · Göthe Salmander · Hóborc · Oliver Wood · Félig Fej Nélküli Nick · Lee Jordan · Charles "Charlie" Weasley · Filius Flitwick · Mrs Norris · Garrick Ollivander · Percy Weasley · Dean Thomas · Seamus Finnigan · Kövér Dáma · Norbert · Madam Rolanda Hooch · Pomona Bimba · Madam Poppy Pomfrey · Véres Báró · Angelina Johnson · Argus Frics · Makesz · Petunia Dursley · Trevor · Vernon Dursley · Ampók · Dudley Dursley · Marcus Flint · Pufók Fráter · Gregory Monstro · Mógus · Vincent Crak

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Abszol út · 9 és 3/4-edik vágány · King's Cross · Tiltott Rengeteg · Gringotts · Privet Drive 4. · Czikornyai és Patza · Uklopsz Bagolyszalon


Kedvencelte 1879

Most olvassa 414

Várólistára tette 292

Kívánságlistára tette 494

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Tilla>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

2001-ben fagyit árultam a Balatonnál, aztán mint élete első fizetésének büszke tulajdonosa, családom minden tagjának vittem haza ajándékot. A húgom akkor volt tíz éves (én 17) és egyáltalán nem volt ínyére az olvasás. Egyik ismerősöm tanácsolta, hogy vegyem meg neki a Harry Pottert, mert beszélik, hogy jó (én meg még nem is hallottam akkor felőle). Beleírtam az első oldalára, hogy Pankának, aki remélem végre felismeri a könyvek szépségét. Megköszönte, aztán felrakta a polcra a többi könyve közé, és nem foglalkozott vele többet.
Bántam, mert olvasni tényleg jó, ez meg mese, úgyhogy az esti szokásos Grimm és egyéb mesefelolvasás helyett ezt vettem elő. Hát megbabonázta. Engem is. Hihetetlenül olvasmányos, érdekes rögtön az első oldaltól kezdve. Onnan persze nem volt menekvés, minden este végeznünk kellett egy fejezettel (hosszúak ám a fejezetek!). Addigra megjelent a második része is, azzal folytattuk. A többit már egyedül olvasta, és mára nagy könyvfaló lett ő is.
Nem mondom, hogy a Harry Potternek – mégkevésbé nekem – lenne köszönhető, hogy beleszeretett a könyvekbe, de az biztos, hogy része van benne.
Egyébként miután elolvastuk, bevittem az iskolába, hogy barátnőmet is ráállítsam, de nem akart ilyen gyerekkönyvvel foglalkozni, szóval elkezdtem neki is felolvasni. A szerelem itt is megszületett, így egy teljes évig minden óraközi szünetben, iskola után, hétvégéken ez lett az egyetlen elfoglaltságunk.
Ez a könyv tud valamit. Szerelmet fakaszt. Függőséget okoz.
U.i.: Nehogy valaki a filmmel kezdje, mert becsukatom a szekrénybe!!!

26 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Tavaly a Narniát, idén pedig a Harry Potter sorozat elolvasását tűztem ki célul magamnak. Ehhez ráadásul most kapóra is jött @Maresz_Csonka és @Kamilla_Peter közös újraolvasós kihívása is spoiler.
Annak idején a nejem nagy elánnal olvasta a sorozatot, figyelemmel kísértem a rajongását, a soron következő kötetek megjelenését és így én is kedvet kaptam hozzá. Akkor a 4. kötet elejéig jutottam el, utána viszont elvesztettem az érdeklődésemet. Ez pedig annak volt köszönhető, hogy jöttek sorban a filmek és már nem vágytam úgy a könyvek elolvasására, mint kellett volna. Szóval félbehagytam a sorozatot… Így jó pár évvel később most sokkal nyitottabban állok neki a köteteknek és eltökélten olvasom el év végéig a 7 könyvet.
Mit is mondhatnék az első részről? Kismilliószor láttam a filmet, így örömmel konstatáltam a könyvben lévő apróbb eltéréseket, amikre természetesen az első olvasás óta már nem emlékeztem. Jó volt újra a Roxfortba kerülni Harryékkel, együtt felfedezni a Bölcsek kövének történetét, Voldemort visszatérésre tett kísérletét, stb. A legjobb mégis az volt, hogy élveztem minden sorát olvasni és alig várom, hogy a következő hónapban folytathassam a második kötettel. Most kicsit újra gyereknek érzem magam és rácsodálkozom a cselekmény sokszínűségére, összetettségére, a varázsvilág szövevényes kapcsolatrendszereire, a színes karakterekre, a beszédes kifejezésekre, J.K. Rowling zsenialitására. Szuper volt!

>!
Animus, Budapest, 2002
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 963930722X · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
13 hozzászólás
Kikiriki>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Hogy élhettem én eddig Harry Potter varázslatos világa nélkül?
Teljesen lenyűgözött! Imádtam!
Hermione lett a kedvenc szereplőm, kicsit magamat láttam benne.
Kíváncsi vagyok a többi részre, ezt pedig a jövőben valamikor biztos, hogy újra el fogom olvasni! :)
Nem alaptalanul mondják, hogy függőséget okoz.

Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.

4 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Már lassan húsz éve minden évben legalább egyszer előveszem ezt a könyvet. A sorozat, bátran kijelenthetem, örökérvényű és kortalan. Az első rész a legkönnyedebb és legmeseszerűbb, a jó és a rossz harca mégis túlmutat az egyszerű mesékén. Gyerekként is érthető volt, miféle fenyegetés jelenik meg a lapokon, de az áldozathozatal és a gonosz elleni összefogás mélységét felnőtt fejjel lehet igazán megérteni. A Harry Potter és a bölcsek köve egy ígéret, hogy mennyi csodás és vidám pillanat vár még ránk, de egyben fenyegetés is, hogy a növekvő árnyak miatt néha nehéz lesz a szívünk.

3 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Örök kedvenc! A legnagyobb!
13 éves koromban olvastam először és azóta már többször újraolvastam, de nem tudom megunni.
Imádok elveszni ebben a világban. Bármikor el tudok merülni benne.
Nagy szerepe volt ennek a sorozatnak abban, hogy moly lettem.

Most olvastam először illusztrált kiadásban és nagyon élveztem. Nem csak az 1-2 oldalas képek tetszettek, hanem az aprók is, a kis tintapacák és „koszos” foltok.
Szerencsére nagyon jó minőségű, mert sokat lesz olvasva. :D

Alig várom a 2. rész illusztrált kiadását.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2016.11.01:
Még mindig imádom. Megunhatatlan! ❤

8 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Biztos nem én vagyok az egyedüli, aki ennyire felnőtten kezdi el a Harry Potter sorozat olvasását. Igazából már másodszor kezdek bele, mert 6-7 éve elolvastam egyszer az első részt, de aztán valahogy nem következett folytatás, pedig tetszett.

Mivel nagyon sok ifjúsági és gyerekkönyvet olvasok, ez a könyv is teljesen belefért az olvasmányaim közé, és így lett volna ez akkor is, ha nem teszek ígéretet a fiúknak és nem ennyire közismert könyvről van szó. A filmeket is végignéztem már, minimum kétszer láttam minden részt az elejétől a végéig, ezeket úgy számoltam, hogy nyugisan, kanapén ülősen néztem végig. Ha hozzászámoljuk azt a rengeteg részletet, amikor csak a szobájukban volt dolgom, ruhákat pakoltam, hajtogattam, vagy csak beszaladtam valamiért, és ott ragadtam 5-10 percekre egy-egy érdekes részlet erejéig, akkor már azt hiszem háromszor is láttam, mert nagyon sokszor, sőt rengeteg alkalommal nézték már meg a fiúk.

A lényeg, hogy nagyon tetszett nekem a Harry Potter és a bölcsek köve. Nagyon jó lett volna úgy olvasni, hogy semmit sem tudok róla és a filmet sem láttam soha, de természetesen a Harry Potter esetében ez valami varázslat folytán lenne csak lehetséges. :D A varázslatok, amelyet a gyerekeim kívülről fújnak, a sokféle lény, az iskola, a tantárgyak, az egyszer csak megterülő asztalok, a sok kóborló szellem, a repülő seprűk, Hagrid, a „küldj egy baglyot”, mind-mind fantasztikusak, elbűvöltek.

Folytatás és saját HP relikviák a blogon: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/04/j-k-rowling-harry-…

3 hozzászólás
nibooklett>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Harry Potter..szinte mindenkinek mondd valamit ez a név. Sosem felejtem el, amikor kicsi voltam, és anyuekkal elmentunk megnezni moziban a Halal ereklyeit. Fogalmam sem volt arrol, hogy mit latok, de akkora bamulattal neztem, hogy az a par ora nekem 10 percnek tűnt. Ahogy idosebb lettem elkezdtem sorban megnezni a részeket..majd 2 eve ujra megtörtént ez, mivel apukám húsvétra megvette nekem az osszes reszt CD-n :) ..
Talan o ra lehet azt mondani, hogy ugyanolyan tökéletes a könyv, mint a film. Imádtam, faltam, sirtam, nevettem. Keresem a szavakat de nem találom. Aki olvasta már szerintem tudja miről beszélek :D
Szeretnem iden beszerezni a tobbi reszt is. Szuper kezdése volt 2021nek :)

Hanna IP>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Lányommal közös olvasás, van egy új rajongója a könyvnek, legalábbis erre utal, hogy rajtam ütött a konyhában, azt ordítva, hogy Petrificus totalus.

8 hozzászólás
_Eriii P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Már olyan rég el akartam olvasni a könyvet, de aki több mint hat éve gyerekekkel foglalkozik külföldön, az ha szereti ha nem, a filmet előbb látja és nem is egyszer mintsem a könyv a kezébe kerülne. Nagyon de nagyon tetszett a könyv is, és meglepően tapasztalom, hogy a film egyáltalán nem volt rossz a könyvhőz képest. Én mindkettőt tudtam élvezni. Annyira örülök neki, hogy az illusztrált kiadás van meg, mert az unokaöcséim jobban fogják élvezni. Nincs nagyon mit mondjak, mert előttem ezrek mondtak véleményt, de annyit mondhatok, hogy mindenkinek olvasni kell ezt a csodás könyvet. Kalandos, izgalmas, szerethető karakterekkel. Nagyon ajánlom..

2 hozzászólás
DaTa>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

JKR., te még mindig zseniális vagy, és az a világ, amit te létrehoztál nekünk, maga a csoda. Újbóli olvasáskor is azonnal magával ragad még mindig az a különös varázs, és már csak megmosolygom régi önmagam, amikor éveken át fitymálóan néztem rád, előítéletekkel telve azt mondogattam, na én ezt biztosan soha, mert a tömeghisztéria, és mert nem szépirodalom és mert… és mert idióta voltam. Aztán látod, olvaslak én. Nem is elsőre. Még csak nem is másodjára. És az is biztos, hogy nem utoljára.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

tataijucc>!

Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.

200. oldal, 12. fejezet - Edevis tükre

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
43 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

– BOSZORKÁNY VAGY, TE SZERENCSÉTLEN!
– Tényleg! – sikkantott Hermione.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Hermione Granger · Ron Weasley
34 hozzászólás
Morn>!

– Áh, a zene… – szólt a szemét törölgetve. – Varázslatosabb bármely mágiánál.

122. oldal, Hetedik fejezet - A Teszlek Süveg (Animus, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · zene
19 hozzászólás
tataijucc>!

– Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben.

283-284. oldal, 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Neville Longbottom
9 hozzászólás
Morn>!

– Ne sírj, Ginny, egy csomó baglyot küldünk majd neked.
– Meg egy roxfortos vécédeszkát.
– George!
– Csak vicc volt, anya.

95. oldal, Hatodik fejezet - Utazás a kilenc és háromnegyedik vágányról (Animus, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: bagoly · Fred Weasley · George Weasley · Ginny Weasley · Roxfort
3 hozzászólás
Telena>!

– A tieden nincs betű – álmélkodott George. – Anya biztos feltételezi rólad, hogy meg tudod jegyezni a nevedet. Pedig minket sem ejtettek a fejünk lágyára – tudjuk, hogy mi vagyunk Gred és Forge.

190. oldal, Tizenkettedik fejezet - Edevis tükre

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley
torokani>!

– Nahát! Tényleg prefi vagy? – hüledezett az egyik iker. – És nekünk nem is mondod? Fogalmunk se volt róla!
– Várj csak, én úgy emlékszem, mintha említette volna – fűzte hozzá a másik. – Egyszer…
– Vagy kétszer…
– Percenként…
– Egész nyáron…

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Percy Weasley
czegezoltanszabolcs>!

Vannak helyzetek, amelyekben az ember akarva-akaratlanul is megkedveli a másikat. Egy négyméteres hegyi trollal szembenézni – nos, ez pontosan ilyen helyzet.

169. oldal, Tizedik fejezet - Huss és pöcc! (Animus, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: barátság · troll

Népszerű triviák

Vicky3 P>!

Az írónő éjszaka angolt tanított Portoban, nappal pedig írta az első részt Tchaikovskyt (Violin Concerto) hallgatva.

[www.newyorker.com]

Kapcsolódó könyvek: J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Nyulász Péter: Helka
Neil Gaiman: Coraline
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Acsai Roland: Regény a csodaszarvasról
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Charles Gilman: Démon tanár úr
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei