69. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a bölcsek köve (Harry Potter 1.) 4898 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt.

Harry Potter még csak hallani sem hallott Roxfortról, amikor a Privet Drive 4-es számú ház lábtörlőjére elkezdenek sorban hullani a levelek. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244548 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244531 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2017
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243640 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Kay

22 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2200 tag · 8287 karc · Utolsó karc: 2019. március 21., 12:19 · Bővebben


Enciklopédia 114

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Ginny Weasley · Voldemort · Molly Weasley · Hedvig · Göthe Salmander · Hóborc · Oliver Wood · Lee Jordan · Félig Fej Nélküli Nick · Filius Flitwick · Charles "Charlie" Weasley · Garrick Ollivander · Mrs Norris · Seamus Finnigan · Dean Thomas · Percy Weasley · Kövér Dáma · Madam Rolanda Hooch · Pomona Bimba · Norbert (tarajos norvég sárkány) · Véres Báró · Argus Frics · Angelina Johnson · Madam Poppy Pomfrey · Ampók · kentaur · Makesz · Trevor · Vernon Dursley · Marcus Flint · Petunia Dursley · Dudley Dursley · Gregory Monstro · Mógus · Pufók Fráter · Vincent Crak

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Abszol út · 9 és 3/4-edik vágány · Tiltott Rengeteg · King's Cross · Gringotts · Privet Drive 4. · Czikornyai és Patza · vonat · Uklopsz Bagolyszalon


Kedvencelte 1565

Most olvassa 387

Várólistára tette 225

Kívánságlistára tette 394

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Tilla
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

2001-ben fagyit árultam a Balatonnál, aztán mint élete első fizetésének büszke tulajdonosa, családom minden tagjának vittem haza ajándékot. A húgom akkor volt tíz éves (én 17) és egyáltalán nem volt ínyére az olvasás. Egyik ismerősöm tanácsolta, hogy vegyem meg neki a Harry Pottert, mert beszélik, hogy jó (én meg még nem is hallottam akkor felőle). Beleírtam az első oldalára, hogy Pankának, aki remélem végre felismeri a könyvek szépségét. Megköszönte, aztán felrakta a polcra a többi könyve közé, és nem foglalkozott vele többet.
Bántam, mert olvasni tényleg jó, ez meg mese, úgyhogy az esti szokásos Grimm és egyéb mesefelolvasás helyett ezt vettem elő. Hát megbabonázta. Engem is. Hihetetlenül olvasmányos, érdekes rögtön az első oldaltól kezdve. Onnan persze nem volt menekvés, minden este végeznünk kellett egy fejezettel (hosszúak ám a fejezetek!). Addigra megjelent a második része is, azzal folytattuk. A többit már egyedül olvasta, és mára nagy könyvfaló lett ő is.
Nem mondom, hogy a Harry Potternek – mégkevésbé nekem – lenne köszönhető, hogy beleszeretett a könyvekbe, de az biztos, hogy része van benne.
Egyébként miután elolvastuk, bevittem az iskolába, hogy barátnőmet is ráállítsam, de nem akart ilyen gyerekkönyvvel foglalkozni, szóval elkezdtem neki is felolvasni. A szerelem itt is megszületett, így egy teljes évig minden óraközi szünetben, iskola után, hétvégéken ez lett az egyetlen elfoglaltságunk.
Ez a könyv tud valamit. Szerelmet fakaszt. Függőséget okoz.
U.i.: Nehogy valaki a filmmel kezdje, mert becsukatom a szekrénybe!!!

26 hozzászólás
>!
Kikiriki
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Hogy élhettem én eddig Harry Potter varázslatos világa nélkül?
Teljesen lenyűgözött! Imádtam!
Hermione lett a kedvenc szereplőm, kicsit magamat láttam benne.
Kíváncsi vagyok a többi részre, ezt pedig a jövőben valamikor biztos, hogy újra el fogom olvasni! :)
Nem alaptalanul mondják, hogy függőséget okoz.

Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.

4 hozzászólás
>!
Gorkie P
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Örök kedvenc! A legnagyobb!
13 éves koromban olvastam először és azóta már többször újraolvastam, de nem tudom megunni.
Imádok elveszni ebben a világban. Bármikor el tudok merülni benne.
Nagy szerepe volt ennek a sorozatnak abban, hogy moly lettem.

Most olvastam először illusztrált kiadásban és nagyon élveztem. Nem csak az 1-2 oldalas képek tetszettek, hanem az aprók is, a kis tintapacák és „koszos” foltok.
Szerencsére nagyon jó minőségű, mert sokat lesz olvasva. :D

Alig várom a 2. rész illusztrált kiadását.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2016.11.01:
Még mindig imádom. Megunhatatlan! ❤

8 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Biztos nem én vagyok az egyedüli, aki ennyire felnőtten kezdi el a Harry Potter sorozat olvasását. Igazából már másodszor kezdek bele, mert 6-7 éve elolvastam egyszer az első részt, de aztán valahogy nem következett folytatás, pedig tetszett.

Mivel nagyon sok ifjúsági és gyerekkönyvet olvasok, ez a könyv is teljesen belefért az olvasmányaim közé, és így lett volna ez akkor is, ha nem teszek ígéretet a fiúknak és nem ennyire közismert könyvről van szó. A filmeket is végignéztem már, minimum kétszer láttam minden részt az elejétől a végéig, ezeket úgy számoltam, hogy nyugisan, kanapén ülősen néztem végig. Ha hozzászámoljuk azt a rengeteg részletet, amikor csak a szobájukban volt dolgom, ruhákat pakoltam, hajtogattam, vagy csak beszaladtam valamiért, és ott ragadtam 5-10 percekre egy-egy érdekes részlet erejéig, akkor már azt hiszem háromszor is láttam, mert nagyon sokszor, sőt rengeteg alkalommal nézték már meg a fiúk.

A lényeg, hogy nagyon tetszett nekem a Harry Potter és a bölcsek köve. Nagyon jó lett volna úgy olvasni, hogy semmit sem tudok róla és a filmet sem láttam soha, de természetesen a Harry Potter esetében ez valami varázslat folytán lenne csak lehetséges. :D A varázslatok, amelyet a gyerekeim kívülről fújnak, a sokféle lény, az iskola, a tantárgyak, az egyszer csak megterülő asztalok, a sok kóborló szellem, a repülő seprűk, Hagrid, a „küldj egy baglyot”, mind-mind fantasztikusak, elbűvöltek.

Folytatás és saját HP relikviák a blogon: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/04/j-k-rowling-harry-…

3 hozzászólás
>!
_Eriii P
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Már olyan rég el akartam olvasni a könyvet, de aki több mint hat éve gyerekekkel foglalkozik külföldön, az ha szereti ha nem, a filmet előbb látja és nem is egyszer mintsem a könyv a kezébe kerülne. Nagyon de nagyon tetszett a könyv is, és meglepően tapasztalom, hogy a film egyáltalán nem volt rossz a könyvhőz képest. Én mindkettőt tudtam élvezni. Annyira örülök neki, hogy az illusztrált kiadás van meg, mert az unokaöcséim jobban fogják élvezni. Nincs nagyon mit mondjak, mert előttem ezrek mondtak véleményt, de annyit mondhatok, hogy mindenkinek olvasni kell ezt a csodás könyvet. Kalandos, izgalmas, szerethető karakterekkel. Nagyon ajánlom..

2 hozzászólás
>!
Niitaa P
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

"(…)
A Harry Potter könyveknek sok rajongója akad, mely teljesen érthető. Rengeteg olyan dolgot mutat meg, amiről kisgyermekként álmodozhattunk csak. Ugyan ki ne akart volna varázsló vagy boszorkány lenni? De mindezen csodás elemek mellett mondanivalóval is szolgál. Bemutatja, hogy a szeretetnek mekkora ereje is van, milyen fontos egy ember életében a barátság, s hogyha bátor vagy és kitartó, bármit elérhetsz. Harrytől csak tanulni lehet. Kicsit szemtelen, kicsit kíváncsi, s ennek köszönhetően keveredik újabb és újabb kalandba.
Számomra viszont a legfontosabb mondanivalója: lehetsz te akármilyen szürke kisegér, lehetsz akármilyen átlagos: ha magadba tekintesz és van elég bátorságod a felszínre hozni azt, ami benned kavarog, akkor nagy tetteket vihetsz véghez.
Harrynek bérelt helye van a szívembe."

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/06/j-k-rowling-harry…

>!
Animus, Budapest, 2015
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633241462 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
2 hozzászólás
>!
DaTa P
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

JKR., te még mindig zseniális vagy, és az a világ, amit te létrehoztál nekünk, maga a csoda. Újbóli olvasáskor is azonnal magával ragad még mindig az a különös varázs, és már csak megmosolygom régi önmagam, amikor éveken át fitymálóan néztem rád, előítéletekkel telve azt mondogattam, na én ezt biztosan soha, mert a tömeghisztéria, és mert nem szépirodalom és mert… és mert idióta voltam. Aztán látod, olvaslak én. Nem is elsőre. Még csak nem is másodjára. És az is biztos, hogy nem utoljára.

11 hozzászólás
>!
Hanna IP
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Lányommal közös olvasás, van egy új rajongója a könyvnek, legalábbis erre utal, hogy rajtam ütött a konyhában, azt ordítva, hogy Petrificus totalus.

8 hozzászólás
>!
MissFortune
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Annyira imádom<3
Ez az egyetlen könyv, amit kb. 10szer biztosan újraolvastam, de még mindig letehetetlen számomra.
Én is a Roxfortba akarok járni:'DDD

2 hozzászólás
>!
vIVIv
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Sokszor olvastam már ezt a részt, és megunhatatlan. Roxfort mindig elvarázsol. :) A könyvem lapjai már megsárgultak, hiába telik az idő, hiszen én is voltam vagy 12 éves amikor kaptam :) A többi részbe is belevetem magam, azok sajnos eddig kimaradtak.


Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.

200. oldal, 12. fejezet - Edevis tükre

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
39 hozzászólás
>!
czegezoltanszabolcs

– BOSZORKÁNY VAGY, TE SZERENCSÉTLEN!
– Tényleg! – sikkantott Hermione.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Hermione Granger · Ron Weasley
29 hozzászólás
>!
Morn

– Ne sírj, Ginny, egy csomó baglyot küldünk majd neked.
– Meg egy roxfortos vécédeszkát.
– George!
– Csak vicc volt, anya.

95. oldal, Hatodik fejezet - Utazás a kilenc és háromnegyedik vágányról (Animus, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: bagoly · Fred Weasley · George Weasley · Ginny Weasley · Roxfort
3 hozzászólás
>!
Morn

– Áh, a zene… – szólt a szemét törölgetve. – Varázslatosabb bármely mágiánál.

122. oldal, Hetedik fejezet - A Teszlek Süveg (Animus, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · zene
14 hozzászólás
>!
tataijucc P

– Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben.

283-284. oldal, 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Neville Longbottom
8 hozzászólás
>!
Telena

– A tieden nincs betű – álmélkodott George. – Anya biztos feltételezi rólad, hogy meg tudod jegyezni a nevedet. Pedig minket sem ejtettek a fejünk lágyára – tudjuk, hogy mi vagyunk Gred és Forge.

190. oldal, Tizenkettedik fejezet - Edevis tükre

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley
>!
torokani

– Nahát! Tényleg prefi vagy? – hüledezett az egyik iker. – És nekünk nem is mondod? Fogalmunk se volt róla!
– Várj csak, én úgy emlékszem, mintha említette volna – fűzte hozzá a másik. – Egyszer…
– Vagy kétszer…
– Percenként…
– Egész nyáron…

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Percy Weasley
>!
czegezoltanszabolcs 

Vannak helyzetek, amelyekben az ember akarva-akaratlanul is megkedveli a másikat. Egy négyméteres hegyi trollal szembenézni – nos, ez pontosan ilyen helyzet.

169. oldal, Tizedik fejezet - Huss és pöcc! (Animus, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: barátság · troll

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Soman Chainani: Jótett helyébe
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Michael Ende: A Végtelen Történet
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
J. R. R. Tolkien: A babó
Christopher Paolini: Eragon
Lewis Carroll: Alice Tükörországban