Harry ​Potter and the Sorcerer's Stone (Harry Potter 1.) 94 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Harry Potter has never played a sport while flying on a broomstick. He's never worn a Cloak of Invisibility, befriended a giant, or helped hatch a dragon. All Harry knows is a miserable life with the Dursleys, his horrible aunt and uncle, and their abominable son, Dudley. Harry's room is a tiny cupboard under the stairs, and he hasn't had a birthday party in ten years.

But all that is about to change when a mysterious letter arrives by owl messenger: a letter with an invitation to a wonderful place he never dreamed existed. There he finds not only friends, aerial sports, and magic around every corner, but a great destiny that's been waiting for him… if Harry can survive the encounter.

Harry Potter and the Philosopher's Stone címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Scholastic, New York, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781338596700 · Illusztrálta: MinaLima
>!
Scholastic, USA, 2018
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781338299144
>!
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781338299144 · Illusztrálta: Brian Selznick, Mary GrandPré

10 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Minerva McGalagony · George Weasley · Rubeus Hagrid · Ginny Weasley · Neville Longbottom · Molly Weasley · Lee Jordan · Filius Flitwick · Percy Weasley · Marcus Flint · Katie Bell · Mógus


Kedvencelte 10

Most olvassa 14

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Ezer meg egy éve már elolvastam magyarul (aztán még vagy ötször ismét), nemrég elolvastam a eredeti brit verziót, most pedig az amerikai angolra került a sor, ráadásul ez most az illusztrált kiadvány volt, amit pár hónapja megnyertem.

Azt hiszem, hogy nincs olyan kiadása, amit olvasva ne töltene el a hülye gyermeki öröm és ne béna vigyorral a fejemen és alkalomadtán párás szemmel olvasnám a történetet. Ez az a könyv (sőt, sorozat!), amivel nem tudok betelni és Jim Kay alkotásai varázslatossá tették a kiadványt. Persze ríhatnék is, mert nem ilyen az én Dracom vagy Snape-m vagy McGonagall-om, de ők is szépen vannak ábrázolva. (Pl. Ahogy Draco feltenné a fára a NeFeledd gömböt az gyönyörű.)

Jó sztori, gyönyörű rajzok: csillagos 6-os.

>!
Arthur A. Levine Books, New York, 2015
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780545790352 · ASIN: 0545790352 · Illusztrálta: Jim Kay
tonks>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Olyan fokú birtoklási vágy jött rám egy átlagos hézköznap a MINALIMA kiadások iránt, mintha bűbájt szórtak volna rám. A (nem létező) vagyonomat amúgy is könyvekbe fektetem, úgyhogy nem mondanám, hogy cseppet is bántam volna ezt.
Érdekes volt angolul találkozni a nevekkel és a kifejezésekkel, annyiszor olvastam már magyarul, hogy az agyam szinte izommemóriában dobta ki a magyar megfogalmazást. (Újfent rájöttem, hogy egyre jobb az angol szókincsem, de a mondattá összefűzés már lassabban megy és hamar ki is fáraszt.) Az egész kiadás olyan gyönyörű és kreatív, hogy szinte nincsenek rá szavak, a kihajtható részletek, Roxfort színvilága, maga az, hogy egy aranyozott, vaskos keménykötésű az egész… Jutalomnak éreztem, ha kinyithattam. Csodás ez a varázsló világ és úgy vélem, nagyon sok karmapontot beválthattam, hogy a Potter generáció tagja lehetek – de mindent megért ez.

3 hozzászólás
budvigszandi>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Kicsit hezitáltam, hogy elolvassam-e két éven belül harmadjára is az első részt, de mivel olyan gyönyörűen mutat élőben nemcsak a Scholastic doboz, hanem a borító is, nem volt szívem kihagyni. A fejezetek elején a kis illusztrációk annyira tetszenek! Habár most új részleteket nem vettem észre, mint a második olvasásnál, még mindig ugyanolyan varázslatos és hangulatos „először” megkapni a levelet, eljutni az Abszol útra, a Roxfortba, részt venni a karácsonyi lakomán és a többi csoda :) Most pedig végre először újraolvashatom a sorozatot, ráadásul eredeti nyelven, ahogy másfél éve elterveztem :)

>!
Scholastic, New York, 2013
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780545582889
NySara95>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Sok oldalnyi regényt írhatnék erről, mint vélemény, de nem teszem. Mert ez a könyv, amit kötelezővé tennék minden korosztálynak, hogy legalább egyszer az életben elolvassák! Mert ez minden kornak jó, varázslatos, visszahozza az ember kiskorát, de közben komoly, „felnőtt” probémák is llógnak már a levegőben, amit csak egy ilyen újraolvasásnál észlel az ember.

Ez volt a legalább századik újraolvasásom. Egy ideig ez volt a Bibliám, folyton újraolvastam az egész sorozatot, de most két év kiesett. És emberek… Nem, ez nem egy múló szenvedély, az biztos! És az a legvarázslatosabb benne, hogy mindig annak a korosztálynak ajánlanám a eginkább, ameyikben Harry is épp van. A hetest nem biztos, hogy egy 11 éves kezébe adnám. Szépen, évente tessék olvasni! (Persze azt kibírni…:D)

És a végére még valami, ami nekem sokkal jobban tetszett, mint a magyarban (pedig imádom a magyar forítást, de ez angolul abszolút favorit):

„Sunshine, daisies, butter mellow, turn this stupid, fat rat yellow!”

2 hozzászólás
NannyOgg>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Igazi „békebeli” Harry Potter, amikor még nem hullanak a szereplők, mint a legyek, és a legbrutálisabb sérülés kimerül egy csuklótörésben. Totál könnyed, kedves, vörös-arany rózsaszín, varázslatos (hogy igazán elcsépelt legyek), tényleg csak cseppnyi unikornisvérrel. (Apropó unikornisvér: máig nem értem, hogy a tanári kar „büntetés” címén miért küld ki négy elsőévest egy dögveszélyes, tiltott erdőbe titokzatos gyilkos fenevadra vadászni éjszaka, de mindegy. Nem vagyunk egyformák.) Kicsit még „kidolgozatlan”, az ügyeletes „szembenézek Voldemorttal” tetőpont hipsz-hopsz le van rendezve, és még nincs „Dumbledore jól megmondja a tutit” a végén – ez még az ártatlan Harry Potter, na. Falat kenyér a lelkemnek. :)

>!
310 oldal · ISBN: 9780590353403
Skeletrino>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Jó pár évvel ezelőtt már olvastam Harry történetét, akkor is beszippantott, akkor is imádtam. Ha van olyan könyv (sorozat), amellyel rá lehet venni, meg lehet szerettetni az olvasást egy gyerekkel, akkor az ez. Mert ez a mese engem most is teljességgel lenyűgözött. Imádtam minden szereplőjét (nyilván van akit annyira nem), minden varázslatát, minden pillanatát, minden egyes fordulatát. Alig várom, hogy kezembe vehessem a következő részt, pedig olvastam már azt is. Mondom, beszippant és nem ereszt. Odáig vagyok a sztoriért.

Nesztiq>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Na ide is eljutottam, hogy végre elolvastam ezt a lassan klasszikusnak számító művet.
A főszereplőket egyből megkedveltem, off Ron nagyon kis cuki, Harry is aranyos, Hermione az elején idegesítő, de örültem, hogy végül összebarátkozott a fiúkkal.
A felnőttek közül egyértelműen Hagrid a kedvencem, de Dumbledore is ott jár az élen.
Kiváncsi leszek a folytatásokra.
off

Lahara IP>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

A pontos olvasás az eredeti brit kiadásnál, az értékelést is onnan másoltam át, igaz, én mindkét alkalommal ezt a kiadást olvastam.
Egészen értettem, és gyorsan tudtam olvasni, amit az angolom fejlődésének tudok be. Az, hogy Ron használ némi rövidítést, egy dolog, de amit Hagrid művel, rémes! Még szerencse, hogy képregényeken edzettem, így a parasztos beszédet is értem.

Egyszer majd szeretném az eredetit is elolvasni. Meg beszerezni egy Mary Grandpré Artbookot.

4 hozzászólás
Henna88>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Én teljesen Potter szűz voltam eddig. Soha nem láttam egy filmet sem, mert szerettem volna először elolvasni, és sajnos csak most került csak sorra. Kár volt eddig húzni…
A történet sokat sejtet már az első részekben, mert rögtön egy izgalmas ellentmondással kezd, egy olyan gyereket kapunk, akit a szekrényben tartanak, és nem kézbesítik neki a leveleit, de ő szó nélkül és néha furcsa tettekkel tűri a megaláztatást!
Aztán hirtelen felépül egy jó kis varázsvilág, egyszerű és érthető így,hogy az iskola keretei közé viszi.
Harry kirekesztettségéből, Hermione tanulásvágyából és Ron családi hátteréből sok
tanulságot vonhatunk le még mi felnőttek is.
Melléjük minden szereplő szerethető, még Malfoy és Snape-nek is megvan a maga
bája. Hagrid nagy naiv mafla, és borzasztó volt az angolja :( , a Norbertes részen
sokat rötyögtem.
Imádtam a házak versenyét, a pontgyűjtés milyenségét.
A Quidditsh meccsek nagyon tetszettek, bár még most sem 100% vagyok tisztába a szabályokkal.
A bonyodalom a bölcsek köve körül nagyon bátor megoldással zárul.
Lehet csak azért, mert tudom hogy van még millió része, úgy érzem rengeteg van még a történetben, ami kibontakozhat, és várom, hogy milyen irányba mennek el, milyen lesz a következő tanév a Hogwarts-ba.
Külön megjegyzem, hogy a nyelvezete nagyon tetszett. Nem voltak bonyolult mondatszerkezetek, pont az én gyatra nyelvtudásom trenírozására való volt ez a könyv. Azt bánom, hogy sok megnevezést nem ismerek magyarul.

julicsenge IP>!
J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Hol is kezdjem? Ez a könyv gyönyörű, teljesen megérte az árát, Mary Grandpré egy zseni. A borító és az összes illusztráció eszméletlenül hangulatos. Viszont a könyv minőségével nem vagyok megelégedve. Leheletvékony lapok, amiket alig mertem puszta kézzel megfogni, ráadásul egy puha kötéses kiadást is meg lehet úgy csinálni, hogy ne rettegjen az ember lánya attól, hogy melyik pillanatban meg tönkre a kezében. A Scholasticnak ez sajnos nem sikerült. Ettől függetlenül nagyon szép kiadás, szóval megbocsátok :D
Ez volt életem első „normális” könyve, amit sikerült angolul kiolvasni. Meg kell mondjam, elég nagy élmény, annak ellenére, hogy sokszor a szótárhoz kellett fordulnom segítségért. Az elején azt hittem, idegösszeomlást kapok Hagrid dumájától, jó sok időbe telt, mire megfejtettem, hogy a „ter” az igazából „to”. Viszont a végére egészen hozzászoktam, bár furcsa, hogy a magyar kiadásban nem érzékeltetik túlzottan ezt a „parasztos” beszédet. Mondjuk nem is tudom, hogyan lehetett volna megoldani.
Egy kicsit mindig a magyar fordítás felé fog húzni a szívem, és ebben nagy szerepe van a nevek fordításának. Igaz, hogy angolul nem is sikerült minden nevet „érteni” (azért a Quirell, Snape és társai nekem is leestek :D), de magyarul valahogy minden sokkal jobban hangzik. Abszol út, Foltozott Üst, Bimba Professzor, bájitaltan, SVK stb. Szóval óriási tisztelet a fordítónak, amiért ilyen bravúrosan megoldotta ezeket.
A történetről nem tudok újat mondani, elvetemült fanatikus vagyok. Annyira hangulatos az egész, a végtelen folyosókkal, a rengeteg lépcsővel, a Griffendél toronnyal, a hálókörletekkel, a Nagyteremmel és mindennel együtt, ezt nem is lehet szavakba önteni. A legnagyobb kedvenceim a karácsonyok, szinte minden részben olyan idilli az egész. A Roxfortot ellepi a hó, az ikreket megint megbüntetik, mert hógolyót bűvölnek Mógus ellen, vidám tűz táncol a kandallókban, karácsonyi dekorációban úszik a Nagyterem. Tényleg nagyon szép az egész.

>!
Scholastic, New York, 2013
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780545582889
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

julicsenge IP>!

They leaned out of the window for her to kiss them good-bye, and their younger sister began to cry.
„Don't, Ginny, we'll send you loads of owls.”
„We'll send you a Hogwarts toilet seat.”
„George!”
„Only joking, Mum.”

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Ginny Weasley · Molly Weasley
Vizsla>!

Albus Dumbledore had gotten to his feet. He was beaming at the students, his arms opened wide, as if nothing could have pleased him more than to see them all there.
„Welcome,” he said. "Welcome to a new year at Hogwarts! Before we begin our banquet, I would like to say a few words. And here they are: Nitwit! Blubber! Oddment! Tweak!
„Thank you!”
He sat back down. Everybody clapped and cheered. Harry didn't know whether to laugh or not.
„Is he – a bit mad?” he asked Percy uncertainly.
„Mad?” said Percy airily. "He's a genius! Best wizard in the world! But he is a bit mad, yes.

The Sorting Hat

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Harry Potter · Percy Weasley
NannyOgg>!

Harry was speechless. Hermione was the last person to do anything against the rules, and here she was, pretending she had, to get them out of trouble. It was as if Snape had started handing out sweets.

178. oldal (Arthur A. Levine Books, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Hermione Granger · Perselus Piton
NannyOgg>!

Fear of a name increases fear of the thing itself.

298. oldal (Arthur A. Levine Books, 1998)

julicsenge IP>!

'How did you know it was me?' she asked.
'My dear professor, I've never seen a cat sit so stiffly.'

9. oldal

julicsenge IP>!

Christmas was coming. One morning in mid-December, Hogwarts woke to find itself in several feet of snow. The lake froze solid and the Weasley twins were punished for bewitching several snowballs so that they followed Quirrel around, bouncing off the back of his turban.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Mógus
Vizsla>!

„Swish and flick, remember, swish and flick. And saying the magic words properly is very important, too – never forget Wizard Baruffio, who said 's' instead of 'f' and found himself on the floor with a buffalo on his chest.”

Halloween

Kapcsolódó szócikkek: Filius Flitwick
julicsenge IP>!

Mr. Dursley, however, had a perfectly normal, owl-free morning. He yelled at five different people. He made several important telephone calls and shuoted a bit more.

4. oldal

julicsenge IP>!

Mrs. Dursley was thin and blonde and had nearly twice the usual amount of neck, which came in very useful as she spent so much of her time craning over garden fences, spying on the neighbors.

1. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The House of Hades
Michelle Harrison: A Pinch of Magic
Roald Dahl: The Witches
Mindee Arnett: The Nightmare Affair
Dominique Valente: Willow Moss & the Vanished Kingdom
Brandon Mull: Fablehaven
Grayson Grave: Etty Steele Vampire Hunter
Cressida Cowell: The Wizards of Once
C. S. Lewis: The Magician's Nephew
Diana Wynne Jones: House of Many Ways