There is a door at the end of a silent corridor. And it's haunting Harry Potter's dreams. Why else would he be waking in the middle of the night, screaming in terror? Here are just a few things on Harry's mind: – A Defense Against the Dark Arts teacher with a personality like poisoned honey. – A venomous, disgruntled house-elf – Ron as keeper of the Gryffindor Quidditch team – The looming terror of the end-of-term Ordinary Wizarding Level exams . . . and of course, the growing threat of He-Who-Must-Not-Be-Named. In the richest installment yet of J. K. Rowling's seven-part story, Harry Potter is faced with the unreliability of the very government of the magical world and the impotence of the authorities at Hogwarts. Despite this (or perhaps because of it), he finds depth and strength in his friends, beyond what even he knew, boundless loyalty; and unbearable sacrifice. Though thick runs the plot, listeners will race through these tapes and leave Hogwarts, like Harry, wishing only… (tovább)
Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter 5.) 371 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2003
Fordítások
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje · J. K. Rowling: Harry Potter y la Orden del Fénix · J. K. Rowling: Harry Potter și Ordinul Phoenix · J. K. Rowling: Harry Potter und der Orden des Phönix · Дж. К. Ролинг: Гарри Поттер и Орден Феникса · J. K. Rowling: Harry Potter et l'Ordre du Phénix · J. K. Rowling: Harry Potter e l'Ordine della Fenice · J. K. Rowling: Harry Potter e a Ordem da Fénix · J. K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta · J. K. Rowling: Harry Potter och Fenixorden · J. K. Rowling: Harry Potter i l'orde del Fènix · Τζ. Κ. Ροουλινγκ: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοινικά · J. K. Rowling: Harry Potter og Føniksordenen · J. K. ローリング: ハリー・ポッターと不死鳥の騎士団 (Harry Potter to fushichō no kishidan) · J. K. 罗琳: 哈利·波特与凤凰社 (Hālì Bōtè yǔ fènghuáng shè) · J. K. Rowling: Harry Potter og Fønixordenen · J. K. Rowling: Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı · J. K. Rowling: Harry Potter en de Orde van de FeniksKapcsolódó zóna
Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Minerva McGalagony · George Weasley · Luna Lovegood · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Ginny Weasley · Molly Weasley · Nymphadora Tonks · Sipor · Dolores Umbridge · Phineas Nigellus Black · Rita Vitrol

Testvéreim az Irodalomban! Sokat törpöltem, vajon mit is írhatnék, végül ezekre a gondolatmorzsákra jutottam:
1. A vörös hajú lányok kapósak.
2. Már régóta tudom, de ez mostantól ofisöl: Weasley is our king!
3. Zseniális, ahogy Stephen Fry játszik a hangjával – igen, ez is hangosban ment.
4. Szeretem Ginny kedvességét és harciasságát.
5. Neville-nek van a legnagyobb szíve.
6. Umbridge – nál gerinctelenebb irodalmi karaktert – az eddigi olvasmányaim alapján – még nem hordott hátán a könyvespolcom.
7. McGalagony for prezident! Kétségtelenül megmcgalagonyizálódtam. (:
8. Az ikrek megérdemlik a Legjobb Irodalmi Ikrek díját.
9. Szabadalmaztatni kellene Magyarországon a self-correcting ink használatát.
10. Szeretnék enni Kondéros kekszet. Jobban mit Csokibékát és Csokipocakot, melyben málnakrém és tejszínhab leledzik.
11. Valószínűleg nem meglepő, de szívesen lennék DS tag.
+1. Az a baj ezzel a résszel, hogy nagyon-nagyon hosszú, még hallgatva is, emiatt egyes részekben vontatottá válik a történet… na meg a kedvenc szereplőim eltávolításáról ne is beszéljünk, szóval a mínusz egy csillag ideális.

Valahányszor megkérdezi tőlem valaki, melyik a kedvenc részem a HP sorozatból, egyből rávágom, hogy a Főnix rendje. Igazából mindegyiket egyformán imádom, de az a rész mindig különösen megérintett.
Ez a rész annyira szomorú és depressziós, frusztráló… mégis vannak benne részek, amiken olyan jókat lehet nevetni. Fred és George hihetetlen teljesítményt nyújt, mint mindig. :D McGalagony pedig határozottan a legkedvencebb tanárom. You go, girl! :D
Tudom, hogy Umbridge a mindenki álltal legjobban utált személy, viszont én egyszerűen i-má-dom, hogy mennyire nagyszerű gonosz karakter. Szerintem nem semmi teljesítmény, hogy jobban gyűlöljünk valakit Pitonnál és Voldemortnál. spoiler Szerintem Umbridge-nak járna valami külön díj, hogy ennyien ki nem állhatják. :D
Ami Harryt illeti, ő mindig is a szívem csücske volt, viszont itt… Itt csak még jobban megszerettem, megsajnáltam mint valaha. Tudom, hogy sokaknak épp Harry hangulatingadozásai miatt nem tartozik épp kedvenciek közé ez a rész, ellenben én legszívesebben csak agyon ölelgettem volna a srácot.
Egyik kedvenc jelenetem a sok közül, amikor beleleshetünk a fiatal Tekergők életébe, még ha épp nem is az egyik legjobb szakaszába. És persze az utána való Sirius-Lupin-Harry féle beszélgetés.
Luna egy igazi kincs a karakterek között. Nincs még egy olyan aranyos és szerethető ember, mint ő. ^-^ Akárhányszor megjelenik, megzabálom. :))
Neville még talán vetekedhet vele. Ő is az egyik nagy meghatározó ok, amiért ennyire oda vagyok ezért a részért.
Ó, és Ginny! Igen, igen, végre megérett. Végre nem irul-pirul Harry közelében, hanem jól megmondja a magáét, ha úgy tetszik. :D
Először olvastam angolul HP-t, így természetesnek tűnt, hogy ezzel a résszel kezdjem. Így eredetiben is természetesen isteni, habár még szokni kell pár kifejezést, varázsigét…
Sirius-ról és a könyv végéről csak annyit: https://media.giphy.com/media/oFyhQLhFc4H0k/giphy.gif Sose bírom ki sírás nélkül. Harry és Dumbledore párbeszéde annyira gyomorszorító, annyira fáj. Egyik legszebb jelenet♥

Amikor először olvastam ezt a részt (akkor magyarul), a többihez képest kevésbé tetszett. Még így is 4,5 csillagra értékeltem, mert nem a könyv rossz, hanem a sorozat többi részéhez képest gyengébb. Éppen ezért most kicsit félve kezdtem neki megint, arra gondoltam, hogy mi van, ha másodszorra még kevésbé fog tetszeni. Alig emlékeztem belőle valamire, azt maradt meg, hogy Harry az elejétől a végéig picsog.
Lehet, hogy az akkori hangulatomhoz nem passzolt a könyv, de most másodjára olvasva sokkal jobban megfogott. Még mindig azt gondolom, hogy a sorozat leggyengébb kötete, de most valamiért jobban megfogott. Másodjára olvasva arra jöttem rá, hogy ez a könyv jobban szét van szabdalva, több „kisebb” történetből tevődik össze, amik nekem nem kapcsolódnak össze olyan szorosan, mint a többi részben a cselekmény. Ez a könyv inkább szól Harry kamaszságáról mint mármi másról.

Ennek a résznek az első olvasása előtt sok értékelést olvastam, ahol panaszkodtak Harry nyavalygására és ez kicsit számomra is rányomott egy előzetes bélyeget az ötödik részre. Viszont azután pár nappal, most második olvasásra pedig még inkább rájöttem, hogy ez az egyik kedvenc részem. Umbridge-t természetesen még mindig nem bírom elviselni, McGonagallt pedig imádom. Annyira bele lehet merülni a történet minden kis kidolgozott részletébe, annyira érdekes, sokoldalú és izgalmas, hogy az elképesztő. Most is sikerült pár újabb morzsát észrevennem, amelyek fölött elsőre elsiklott a szemem. spoiler

A legkevésbé kedvelt Harry Potter könyvem, mégsem tudok kevesebbet adni rá, mint 5 csillagot!
Nehéz a történetben Harry fejében lenni, de nem így viselkedne minden 15 éves kamasz, aki ennyi mindenen túl van, mint ő, aki úgy érzi, nem törődnek vele, az egész varázsló társadalom hazugnak hiszi, a barátai mintha összefognának a háta mögött, Dumbledore pedig egy pillantásra sem méltatja? (És nem mellesleg, a lányokhoz sem ért :D)
Ismét hangoskönyvben hallgattam, Jim Dale még mindig zseniális. Umbridge professzor eddig is versenyzett a világ legutálatosabb karaktere címért, de Jim Dale tolmácsolásában már biztosan ő az! Ilyen idegesítő, mézesmázos, elvakult szereplőt ritkán látni.
Hangoskönyvben kifejezetten hosszú volt, sokáig is hallgattam, de itt kezdődik csak el az igazi mélysége a történetnek.
Siriusért pedig örökre haragudni fogok J.K.Rowlingra! :(

Sajnálatos módon láttam a filmet, vagyis azt a valamit, aminek ugyanaz a címe, mint a könyvnek. Próbáltam elfelejteni, amilyen gyorsan csak lehet, de sajnos vannak olyan részek benne, amik olyan mélyen bevésődtek az agyamba, hogy nem tudtam elfelejteni.
Igazi hullámvasút volt ez, volt amikor jókat mosolyogtam a történeten,és volt amikor a könnyeimet törölgettem. Imádtam, hogy Ginny elkezdett beszélni, úgymond elkezdte az életét és én ebben a részben szerettem a legjobban Harryt. Végre nem csak egy báb volt, akit ide-oda tologattak, imádtam amikor kiabált,és amikor beképzelt volt. Kedvenc részeim a Snappel közös óráik voltak. De nem tudok 5 csillagot adni egy olyan könyvnek, amiben van egy ennyire fájó rész, amibe beleszakadt a szívem és amiért most nagyon utálom Rowlingot.

Elég régen olvastam először magyarul a sorozatot, és már évekkel ezelőtt volt, mikor elkezdtem olvasni angolul, így épp itt volt az ideje, hogy ez a rész is sorra kerüljön. Soha nem ez volt a kedvenc részem, elismerem, talán kicsit túl van írva, de igazából sosem zavart különösebben. Sokadik olvasáskor is ugyan úgy izgulok, itt kezd mindennek nagyon nagy súly lenni. Harryék idősödnek, és egyre komolyabb problémákkal kell szembenézniük. A Minisztériumban történteket olvasni nagyon szeretem egyetlen egy aprócska részlet kivételével. Igen, spoiler
Umbridge az a karakter, akit a legjobban utálok. Nemcsak a sorozatban, hanem az eddig olvasott könyveim szereplői közül is. Jobban utálom, mint Voldemortot. Viszont ebből a szempontból azért Rowling néni egészen jól megírta a karaktert. :D
Cho-t a mai napig nem bírtam megkedvelni, ellenben Lunát imádom, és mindig úgy vagyok vele, hogy jó lett volna előbb is megismerni. :)
Harry kicsit sokat nyavalyog, de hát ez van. És végülis ő lát bele Voldemortba, és őt akarják mindig megölni… :D Amúgy ha valaki össze akarja kötni a kellemeset a hasznossal, olvassa ezt a könyvet, súlyzónak is tökéletes. :D

Nagyon sokáig tartott, míg elolvastam, pedig amikor belelendültem, akkor nagyon pörögtek az oldalak. Ez a rész több szempontból is zseniális, pl. Umbridge alakja, aki az egyik legirritálóbb szereplő lett ever a könyvtörténetben, és persze az egész ok-okozati háló, ahogy alakul, a múltbeli események kihatása a jelenre, rettenetesen izgalmas, hihetetlen, de még a századik alkalommal is… Nagyon sok veszteség és fájdalom van már ebben a kötetben, spoiler ez már abszolút nem gyerekmese. Lehetetlen nem imádni minden sorát.
Amúgy az angolba pedig kezdek belejönni, pedig ez a rész már szerintem picit nehezebb volt. Vagy lehet, hogy csak a könyv hossza miatt gondolom annak.

De sokáig olvastam! Jó, mondjuk nem rövid és angolul van, de mindig a Harry Potter újraolvasásokkal járok úgy, hogy egy végtelenségig olvasom őket, jelen esetben 10 napig. Közben utaztam egy csomót, szóval ennek gyorsabban kellett volna mennie, de hát ez van, ettől még nagyon élveztem. Sajnálatos baleset viszont történt velee, mert a gyönyörű griffendéles könyvjelzőmmel olvastam, ami egy kicsit nehéz, így összegyűrte és eltépte az egyik lapot :(((. A gerinc meg megtört több helyen, pedig én nagyon vigyáztam rá. A példányt egyébként még valamikor nagyon rég, talán az első Könyvhetemen vettem a tesómnak :D. De térjünk is rá a könyvre, sokat fecsegek.
Ez a rész nem valami vidám, de ez semmit nem von le az értékéből.
Első és második olvasásra nem értettem meg teljesen Harryt, de mostmár sikerült. Azért szurkoltam, hogy a kezét mutassa meg valakinek, mert ez túlment a tűréshatáromon. De persze Harrynek nem, ő nem olyan :D. Ő vígan irogat a saját vérével, alaptalanul, hiszen ő nem hazudik.
Nagyon nem tudok olyat mondani, amit nem mondtak el már előttem százan. Nem a kedvenc részem, de fantasztikus az egész, akkor is, ha egy féltégla.
Itt kapjuk az egyik leghoszabb részletet a Tekergőkről, ilyenkor mindig elfog a vágy, hogy olvassak róluk.
A végén könnyeztem.
Tömören: IMÁDTAM, mi mást mondanék? :D

ʹWell?ʹ said Professor McGonagall, rounding on him. ʹIs this true?ʹ
ʹIs what true?ʹ Harry asked, rather more aggressively than he had intended. ʹProfessor?ʹ he added, in an attempt to sound more polite.
ʹIs it true that you shouted at Professor Umbridge?ʹ
ʹYes,ʹ said Harry.
ʹYou called her a liar?ʹ
ʹYes.ʹ
ʹYou told her He Who Must Not Be Named is back?ʹ
ʹYes.ʹ
Professor McGonagall sat down behind her desk, watching Harry closely. Then she said, ʹHave a biscuit, Potter.ʹ
12. fejezet

A slightly stunned silence greeted the end of this speech, then Ron said, “One person can’t feel all that at once, they’d explode.”
“Just because you’ve got the emotional range of a teaspoon doesn’t mean we all have,” said Hermione nastily picking up her quill again.
349. oldal, The Eye of the Snake

– I was never a prefect myself – said Tonks. […] – My Head of House said I lacked certain necessary qualities.
– Like what? – said Ginny.
– Like the ability to behave myself – said Tonks.

'You know, Minister, I disagree with Dumbledore on many counts… but you cannot deny he's got style…'

“Is it true that you shouted at Professor Umbridge?"
„Yes.”
„You called her a liar?”
„Yes.”
„You told her He Who Must Not Be Named is back?”
„Yes.”
"Have a biscuit, Potter.”

Harry arrived early in the Room of Requirement for the last DA meeting before the holidays and was very glad he had, because when the torches burst into flame he saw that Dobby had taken it upon himself to decorate the place for Christmas. He could tell the elf had done it, because nobody else would have strung a hundred golden baubles from the ceiling, each showing a picture of Harry’s face and bearing the legend: “HAVE A VERY HARRY CHRISTMAS!”
400. oldal, The Eye of the Snake, Bloomsbury, 2003.
![]() | Harry Potter sorozat · Összehasonlítás |