43. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter 6.) 275 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

It is the middle of the summer, but there is an unseasonal mist pressing against the windowpanes. Harry Potter is waiting nervously in his bedroom at the Dursleys' house in Privet Drive for a visit from Professor Dumbledore himself. One of the last times he saw the Headmaster was in a fierce on-to-one duel with Lord Voldemort, and Harry can't quite believe that Professor Dumbledore will actually appear at the Dursleys' of all places. Why is the Professor coming to visit him now? What is it that cannot wait until Harry returns to Hogwarts in a few weeks' time? Harry's sixth year at Hogwarts has already got off to an unusual start, as the worlds of Muggle and magic start to intertwine…

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781338299199 · Illusztrálta: Brian Selznick, Mary GrandPré
>!
Bloomsbury, London, 2015
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781408865446
>!
Pottermore, 2015
652 oldal · ASIN: B0192CTMWI

21 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2155 tag · 8164 karc · Utolsó karc: 2019. január 19., 15:20 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Perselus Piton · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Luna Lovegood · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Félig Fej Nélküli Nick


Kedvencelte 39

Most olvassa 21

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 79


Kiemelt értékelések

>!
budvigszandi P
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Második olvasásra is nagyon nehezen tudok kipréselni magamból értelmes gondolatokat erről a részről. Nem jegyzeteltem, ezért most leginkább az utolsó 200 oldal érzései vannak bennem, szóval úgy gondolom, érthető, miért is nem találok szavakat.

Több lényegesebb részre nem emlékeztem, például arra, hogy spoiler, szóval mindenképpen jól jött az újraolvasás. Még mindig rajongok azért a szoros kapcsolatért, ami Dumbledore és Harry között kialakult. A merengős fejezetek számomra a legérdekesebbek közé tartoznak. Minden egyre kidolgozottabb, izgalmasabb, szomorúbb, sötétebb…

Azt hiszem, hogy lelkiekben sem erre, sem az utolsó részre nem lehet felkészülni, úgyhogy mielőtt belevágnék az utolsó részbe, könnyek közt osztanám meg veletek az egyik kedvenc idézetemet ebből a részből:
“I am not worried, Harry,” said Dumbledore, his voice a little stronger despite the freezing water. “I am with you.”

*pálcát emel*

>!
Scholastic, New York, 2013
652 oldal · ISBN: 9780545582995
>!
KiMO
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Lassan egy éve folyamatosan Harry Pottert olvasok, hol angolul, hol franciául. Ez azt jelenti, hogy több részt kétszer is olvastam az utóbbi pár hónapban. Az ötödik rész környékén egy picit (nagyon picit) kezdtem unni, és elgondolkoztam azon, hogy vajon tényleg megéri e megvenni a sorozatot az összes nyelven, amit tanulok, de ez a kötet megerősített abban, hogy igen! Hiába tudtam, mi fog történni, sokszor alig tudtam letenni, előtört a régi kíváncsiság, mintha reméltem volna, hogy ezúttal máshogy alakulnak a dolgok. Telhesen más az utolsó részek világa, mint az elsőké és azt hiszem, azért tetszenek most jobban az utolsó részek, mert korban ezekben állnak közelebb hozzám a szereplők. És nem, a Harry Potterből tényleg nem lehet kinőni. A Félvér herceg végén pedig nem lehet nem sírni, nem számít, hányadszorra vagy milyen nyelven olvasod.

>!
brigi11 P
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Tudtam, tudtam és tudtam! Soha nem szerettem Snapet, végig gyanakodtam, de ezt nem gondoltam volna, hogy Rowling ezt megírja. Jajj, A. D., hogy lehettél ennyire jószívű (ez a jó szó egyáltalán) ? Ó, de fáj a szívem, még akkor is, ha hála a spoilereknek, tudtam, hgy ez meg fog történni, igaz nem ebben a részben vártam, hanem az utolsóban. Jajj, de nagyon jó volt.

12 hozzászólás
>!
Biba
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Ez az első igazi angol nyelvű könyves élményem: az elején még döcögősen ment, de egyre inkább belejöttem, és aztán már ugyanúgy sodort magával a történet, mint magyarul!
El se hittem volna eddig, hogy ilyen gördülékenyen is lehet angolul olvasni (persze a Harry Potter nagyon szerencsés választás, mivel rengetegszer olvastam minden kötetet, így nagyot nem tévedhettem). Úgy érzem, mintha átléptem volna ezzel egy virtuális falat, amit én emeltem magamnak.
Azért is volt jó eredeti nyelven olvasni, mert egy csomó kis részlettel, félmondattal gazdagabb, amiket nem igazán lehet lefordítani.
A kiadás pedig gyönyörű, a fejezetek elején kis képek vannak, illetve a borító is csodaszép.

>!
Gabye
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Óóóóhhhh…
………………
….és először pityeregtem angol szövegen, szóval lassan kezdem elhinni, hogy tényleg olvasok angolul…*.*

7 hozzászólás
>!
viky0222
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Sosem ez volt a kedvenc részem, de nagyon szeretek spoiler. Jó megismerni, itt kezd kiteljesedni a történt igazán, sok mindent megtudunk. És hiába olvastam sokszor, néztem meg a filmeket még többször, azt hiszem most fordult elő először, hogy sírtam a végén. Nem tudom, miért, de most sokkal jobban meghatott, mint korábban, sokkal mélyebben éreztem át a spoiler
Szeretem, hogy spoiler
Lavender idegesítő, de így is imádom az egészet. :)

>!
rafaelo0824 P
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Nagyon imádom ezt a kötetet is, Harry itt felnőttebb kicsit, de ez persze nem gátolja meg abban, hogy csináljon hülyeségeket. Ennek a résznek van az egyik legtragikusabb, legnegatívabb vége, garantáltan sírtam, de persze mindezek előtt jó volt belepillantani a Merengőbe, meglátogatni a Weasley ikrek boltját vagy épp elgondolkodni rajta, mit is jelent igazából jó embernek lenni.

>!
Sz_Flóra
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

A végét leszámítva a hatodik kötet egy fokkal visszavesz az előző rész lehangoltságából, de azért itt is kapunk egy adag gyászt. A karakterek jelleme egyre megosztóbb döntésekre szélesedik ki, elég csak arra gondolni, hogy azért megszaporodnak a fejezetek soraiban a „snogging” vagy a „go out with” kifejezések. :) Én alapvetően elégedett vagyok Rowling elhatározásával arra vonatkozóan, ki kivel fog egy párt alkotni a legvégén. Egyetlen páros kapcsolatára spoiler lehetne azt mondani, hogy egy picikét hirtelen és felkészületlenül ért anno, de utána már annyira magától értetődő volt, hogy a számtalan rajongói elképzelés és teória ellenére sem akartam belekötni. :)
spoiler
Kedvenc jeleneteim természetesen a Pensieve-es fejezetek, valamint az a mai napig sokkoló jelenet, amikor a Half-Blood Prince felfedi kilétét.
Nem vagyok képben azzal, mennyire lehetnek eltérőek a vélemények Dumbledore-ról, szerintem ő egy zseniális karakter, hiszen a bölcsessége és támogatása mellett spoiler olyan lépéseket tesz, olyan döntéseket hoz, amelyek nem egyértelműen besorolhatóak a 'pozitív' vagy a 'negatív' kategóriába.
A nagy dilemmám ismét Professor Snape-et övezi. Még mindig imádom, továbbra is futkos a karomon a libabőr, akárhányszor tündököl egy-egy sokkoló jelenetben, bizonyos mértékig viszont hitelt adok a többi karakter bizalmatlanságának. Persze sose fogom utálni őt, ahogy esetleg Sirius vagy Harry, de gyakran kifejezetten jólesik elkönyvelni őt aljas gonosztevőnek.
A másik elképesztően megosztó szereplője a kötetnek Horace Slughorn, aki engem inkább szórakoztatott, mint idegesített, néhány megszólalása azonban kiválthatta volna belőlem is az ellenszenvet. Azért használok feltételes módot, mert tulajdonképpen hálásak lehetünk neki: nélküle nem lenne a hatodik rész ilyen sokoldalú, jó értelemben határozatlan és bizonytalan.
Kíváncsi vagyok, milyen hatást gyakorol rám a majdnem utolsó kötet eredeti nyelven olvasva elhullajtok pár könnycseppet, azt garantálom, utána pedig jöhet a Cursed Child legalább legyen négy csillagos olvasásélmény, és akkor még remélem, hogy nem szöktek az egekbe a reményeim

>!
horsegirl
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Nagyon jó volt; az idegen szavak sem zavartak, ugyanis már annyiszor olvastam magyarul, hogy azonnal eszembe jutott, mi volt magyarul a mondat. :D

>!
chibizso
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince

Mondhatni, hogy ez az első hagyományos kötet a 4. és az 5. után. Mintha visszatérnénk a hagyományos Harry Potter sablonhoz. Viszont megint merőben más a korábbi részekhez képest. Van végig benne egyféle feszültség, ami az olvasás végéig (és utána) is elkísér.

Ezeknek a fényében (is) számomra ez az egyik legérdekesebb kötet. De talán csak Tom Riddle teszi ilyenné: jó dolog, sőt felettébb izgalmas egy sötét elme mögé tekinteni, megismerni annak az ok-okozatokat. És Tom figuráján keresztül kielégül az olvasónak egy bizonyos tudatalatti vágya: hogy mennyire izgatja fantáziáját a sötét oldal, az emberségünk határai. Mi ezeket a határokat nem merjük átlépni, viszont Tomon keresztül belekóstolhatunk a sötét oldal csábításába és annak hatalmába. Mellesleg, a második kötet a kedvencem a hatodikon kívül, ahol szintén megjelenik Tom Riddle és ez a kíváncsiság kielégítés kisebb mértékben ugyan, de szintén jelen van.

A kötet végére pedig most sincsenek szavak. A phoenix lament kifejezőbb itt. Ez itt már valaminek a küszöbe.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
PuPilla

But he understood at last what Dumbledore had been trying to tell him. It was, he thought, the difference between being dragged into the arena to face a battle to the death and walking into the arena with your head held high. Some people, perhaps, would say that there was little to choose between the two ways, but Dumbledore knew – and so do I, thought Harry, with a rush of fierce pride, and so did my parents – that there was all the difference in the world.

1 hozzászólás
>!
csend_zenésze

“You’d think people had better things to gossip about,” said Ginny, as she sat on the common-room floor, leaning against Harry’s legs and reading the Daily Prophet. “Three Dementor attacks in a week, and all Romilda Vane does is ask me if it’s true you’ve got a Hippogriff tattooed across your chest.”
Ron and Hermione both roared with laughter. Harry ignored them.
“What did you tell her?”
“I told her it’s a Hungarian Horntail,” said Ginny, turning a page of the newspaper idly. “Much more macho.”

351. oldal, The Seer Overheard

4 hozzászólás
>!
csend_zenésze

“It’s going to be all right, sir,” Harry said over and over again, more worried by Dumbledore’s silence than he had been by his weakened voice. “We’re nearly there… I can Apparate us both back… Don’t worry…”
“I am not worried, Harry,” said Dumbledore, his voice a little stronger despite the freezing water. “I am with you.”

381. oldal, The Seer Overheard

>!
Ashtray_Heart

– Do you remember me telling you we are practising nonverbal spells, Potter?
– Yes – said Harry stiffly.
– Yes, sir.
– There is no need to call me „sir”, Professor.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Perselus Piton
2 hozzászólás
>!
PuPilla

It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more.

529. oldal, The Cave, Bloomsbury, 2005.

>!
Ashtray_Heart

– Potter seems to have a lot to say on the subject – said Snape. (…) – Let us ask Potter how we would tell the difference between an Inferius and a ghost?
– Er – well – ghosts are transparent – he said.
– Oh, very good – interrupted Snape, his lip curling. – Yes, it is easy to see that nearly six years of magical education have not been wasted on you, Potter. Ghosts are transparent.

430. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Perselus Piton
>!
sztimi53 P

Why Are You Worrying About You-Know-Who?
You SHOULD Be Worrying About
U-NO-POO –
The Constipation Sensation That’s Gripping The Nation!

113. oldal, Draco's Detour, Bloomsbury, 2005.

22 hozzászólás
>!
poggi IP

'If you tell them,' said Ron, shoving the necklace out of sight under his pillow, 'I – I – I'll -'
'Stutter at me?' said Harry, grinning.

317. oldal, A Very Frosty Christmas

1 hozzászólás
>!
sztimi53 P

“You all right, Harry? You look funny,” said Neville.
Harry started.
“Sorry – I – ”
“Wrackspurt got you?” asked Luna sympathetically, peering at Harry through her enormous colored spectacles.
“I – what?”
“A Wrackspurt… They’re invisible. They float in through your ears and make your brain go fuzzy,” she said. “I thought I felt one zooming around in here.”

134. oldal, The Slug Club, Bloomsbury, 2005.

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Luna Lovegood · Neville Longbottom
>!
Lahara ISP

'He is here,' said a voice behind Harry. 'Professor Dumbledore returned to the school an hour ago.'
Nearly Headless Nick was gliding towards Harry, his head wobbling as usual upon his ruff.
'I had it from the Bloody Barn, who saw him arrive,' said Nick. 'He appeared, according to the Baron, to be in good spirits, though a little tired, of course.'
'Where is he?' said Harry, his heart leaping.
'Oh, groaning and clanking up on the Astronomy Tower, it's favourite pastime of his-'
'Not the Bloody Baron, Dumbledore!'

460-461. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Clockwork Angel
Kami Garcia – Margaret Stohl: Beautiful Creatures
Alex Flinn: Beastly
Kendare Blake: Girl of Nightmares
Crystal Cestari: The best kind of magic
Kelley Armstrong: The Reckoning
K. F. Breene: Natural Mage
Lisa Jane Smith: Witchlight
Lisa Jane Smith: Strange Fate
Josephine Angelini: Witch's Pyre