Grindelwald ​bűntettei (Legendás állatok 2.) 48 csillagozás

Az eredeti forgatókönyv
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

A Legendás állatok és megfigyelésük végén Göthe Salmander közreműködésével sikerül New Yorkban letartóztatni Gellert Grindelwaldot, de a nagy hatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból. Nekiáll híveket toborozni, ám előttük sem fedi fel igazi célját, azaz hogy az aranyvérű varázslókat fellázítva megszerezze az uralmat a világ varázstalan lakói fölött.
Albus Dumbledore e terv meghiúsítása érdekében volt roxforti tanítványa, Göthe segítségét kéri. A magizoológus ezúttal is igent mond, nem sejtve, milyen veszélyes vállalkozás részese lesz. A mind megosztottabb varázsvilágban zajló események a legközelebbi barátok és családtagok egymás iránti hűségét és szeretetét is próbára teszik.

J.K. Rowling második eredeti forgatókönyve olyan meglepő adalékokkal szolgál a Harry Potter-történetekhez, amelyek minden bizonnyal nagy örömet szereznek úgy a könyvek, mint filmek rajongóinak.

Eredeti mű: J. K. Rowling: The Crimes of Grindelwald

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Animus, Budapest, 2019
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246214 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2019
292 oldal · ISBN: 9789633246221 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Albus Dumbledore · Göthe Salmander · Jacob Kowalski · Leta Lestrange · Theseus Salmander · Gellert Grindelwald · Tina Goldstein · Credence Barebone · Torquil Travers

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 172


Kiemelt értékelések

>!
Ferger_Jolcsi P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Alig vártam már, hogy a kezemben tarthassam és olvashassam ezt a kötetet! *-* Egyre izgalmasabb lesz a sorozat, egyre kuszább dolgok kerülnek napvilágra és egyre összetettebb lesz az egész. Örülök, hogy ebben a részben megismerhettük Letát, bár a kötet rá vonatkozó végét nagyon sajnáltam. Annak is nagyon örültem, hogy Nicholas Flamelt is megismerhettük egy futó jelenet erejéig. Remélem, a következő kötetben is fel fog még bukkanni, mert többet is olvasnék még róla. Credence elég nagy változáson ment át az előző részhez képest, nagyjából az ő személye körül keringenek a cselekmények, mégis a vártnál kevesebb jelenetben bukkan fel. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy végülis ki ő valójában, kik voltak a szülei? Alig várom már, hogy a következő részt is láthassam/olvashassam, kár, hogy ilyen sok időt kell még várni rá..

>!
Nikymeria P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Egyetlen baj a könyvvel, hogy nem regény, hanem forgatókönyv.
Mondhat bárki bármit, én imádom. 20 évvel azután, hogy először olvastam a Pottereket, újraélem a gyerekkoromat, újra beszippantott Rowling világa. Újra rajongó lettem.
Lehet, hogy vannak benne következetlenségek, lehet, sokan úgy gondolják, hogy egy újabb lehúzott bőr… Én nem gondolom, mert máskor és máshol játszódik, új dolgokat tudok meg, és mert imádom a Rowling által felépített varázsvilágot. Imádom Göthe-t, Dumbledore-t, a varázslényeket, imádom, hogy van egy „új” gonoszunk, Grindelwald. (Akiről végre lehull a lepel, mennyire is volt sötét, és akit Johnny Depp fantasztikusan alakít.) Imádom a filmet, és hiszem, hogy „nagy tetteket látunk még” Rowlingtól, mert egy Istennő. Hangsúlyozom persze, hogy nekem.
Nagyon várom a folytatást, mert nagyon kíváncsi vagyok Credence történetére.
Csupa nagy betűvel I M Á D O M !!!

>!
Saille P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Egy kicsit olyan köztes rész fílingje volt, amikor elő kell készíteni a nagy leszámolást, és valamivel ki kell tölteni az időt. Csak az a problémám, hogy rémlik Dumbledore, az öccse és Grindelwald konfliktusa – de csak rémlett, magyarán igazából már baromira nem emlékszem, mi derült ki ezzel kapcsolatban a Harry Potterben (ehhez újra kéne olvasni), szóval egy kicsit lebegtem a történésekben. Szóval persze nem volt rossz, hamar ment az olvasás ilyen forgatókönyves formában, s mivel előtte már láttam a filmet, nem is gondolkoztam másban. Mondjuk azért rendes regényben sokkal szívesebben olvasnám, hiszen abban rengeteg plusz infó beleférne. Igy maradunk a pőre történéseknél. Azért nem fukarkodtak, volt pár haláleset és tragikus elszakadás hőseink között, illetve meg volt lebegtetve Göthe segédnőjének érzelmei (de egyelőre azok sehova se futottak ki). De az biztos, hogy ez is gyönyörű borítót kapott, már csak ezért is helye van a Harry Potter gyűjteményemben.

>!
Trixi 
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

A könyv elolvasása előtt megnéztem a filmet. Biztos ami biztos. Mert ez a forgatókönyv formátum nem az én világom, nekem inkább zagyvaság. A film miatt azért érthetőbbek lettek a jelenetek, de rengeteg kérdésem lenne…… Először is maga a sorozat hová is akar kilyukadni? Mert a sok ide-oda ugráló jelenettől és az újabb és újabb szereplőktől nem igazán egyértelmű. Az elején film és a forgatókönyv se tudott igazán lekötni. De aztán kezdett kialakulni….valami (történetnek még nem nevezném). Szóval a végére egész élvezhető lett, de a formátum miatt elég nehezen jött össze ez. Jacob-ot most is bírtam, Tina viszont továbbra is unszimpatikus, egyszerűen nem tudom megkedvelni. Kíváncsi leszek a következő részekben vajon ki fog-e derülni vmi, mert a történet mégiscsak érdekelne. Csak ne húznák úgy, mint rétestésztát.

4 hozzászólás
>!
Valcsa
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Tény, hogy nem volt olyan jó, mint az első rész, de azért a kötetet még mindig jó érzés kézbe venni, szépségesek az illusztrációk, és persze a belbecs sem utolsó: Göthe és társainak kalandjai még mindig izgalmasak. Sok új részletet tudunk meg – még ha kissé olyan érzésem is volt, mintha ez egy „átmeneti”, magyarázó könyv lenne, mintha a lényeg még csak ezután következne (ami valószínűleg így is van), így végső soron talán nem is kellett ennél többet várni tőle.
Új szereplők is színre lépnek – némelyikük egy HP rajongónak inkább régi kedves ismerős :) spoiler. A humor itt most elmaradt, az előző részt ebből a szempontból jobban élveztem, főként Kowalskinak voltak zseniális aranyköpései :D na itt most ő is mintha visszafogta volna magát…
Tinát továbbra is bármikor elcserélném Grindelwalddal a világbékére, nagyon nem csípem szegényt… :/ Queenie esetében pedig nagyon remélem, hogy spoiler
Hogy mennyire magába szippantott a könyv, hűen tükrözi, hogy gyakorlatilag pár óra alatt elolvastam, ez magamhoz képest nagy teljesítmény… :D De tényleg minden szabad percemben kezemben volt a könyv. :) Lehet, hogy nem ért fel az elsővel, de azért ez is nagyon tetszett. Jöhet a film. :)

>!
theodora
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Most is kapunk néhány érdekes lényt, de már érezhetően nem rajtuk van a hangsúly – én ezt nem is bánom. Nagyon izgalmas időszakban játszódik a regény amúgy is, a világháború előtt, ill. Grindelwald hatalomra lépésekor. Ami tetszett, hogy ezzel a filmsorozattal (ami elvileg 5 részes lesz) Rowling legjobban nekünk – az első generációs HP fanoknak kedvez. 'Visszatérhetünk' a kedvenc fantáziavilágunkba, aminek újabb rétegeit ismerhetjük meg.

>!
lettielena
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Már a film sem lett nagy kedvenc. Sosem fogom elfelejteni, mennyire csalódottan és kiakadva jöttem ki a moziból.
Összecsapottnak hatott az egész. Jó munkához idő kell, szokták mondani. Ezen a részen nagyon ezt éreztem.
Azonban voltak azért jó jelenetek benne, amiktől jókat derültem, vagy csak szimplán jólestek. spoiler
spoiler

>!
Kedves_Könyvek I
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Ez most fájt. A fülszövegben szerepel az adalék szó. Hát, most pontosan ezt éreztem. Millió kis apró információmorzsa, de nem áll össze egy nagy egységgé. A borító amúgy gyönyörű, a szereplők még mindig érdekesek, és a varázsvilág kidolgozása is szuper, csak a cselekmény nem jött be nekem.

>!
ValerinLanz P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Na jó, mi a fene volt ez?? A végénél úgy felordítottam, hogy szegény kolléganőm ijedten fordult felém. Nem vártam sokat ettől a kötettől sem, habár az előző egész jó volt.
Salmander még mindig nem az a karakter, akit a szívembe zárnék, szerintem most sem volt túl sok dolga, csak remekül zsonglőrködött az állatokkal. spoiler
Jacob még mindig nagyon cuki volt, és Queenie is egy darabig, csak aztán szépen elcseszte a dolgokat spoiler, aki pedig meglepett, az Leta volt, nem gondoltam, hogy ennyi potenciál van benne spoiler
Grindelwald karakteres rosszfiú. Felajánlja mindazt, amit a hozzá csatlakozók csak akarhatnak, és így vonzza őket magához.
spoiler
Örülök, hogy ezt is elolvastam, habár a filmekből továbbra is tartok.

>!
szl22
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Számomra gyötrelmes két év volt, amíg vártam a folytatásra. A filmre és a forgatókönyvre is igaz az állításom.
Elképesztő, ahogy bonyolódnak a cselekményszálak, ahogy kiszélesedik a varázslóvilág, és az új szereplők is meg tudnak lepni, nem is kicsit. Tetszett ez a komolyabb és sötétebb vonal, amit megmutatott a mű, és ahogy Grindelwald maga köré gyűjti a híveket. Ebből a szempontból is szerintem „jobb” gonosz, mint Voldemort: spoiler. A régi szereplők is hozták a formájukat többé-kevésbé, nagyon izgultam értük a történet előrehaladtával. Dumbledore pedig egy igazi gyöngyszem volt ebben a részben, imádom a karakterét! Persze, a filmben Jude Law se kutya… Még egy valakit emelnék ki, aki – bár keveset szerepelt – odatette magát a végső csatához, annak ellenére, hogy hatszáz éves: Nicolas Flamel. Itt megint a filmre hivatkozok, de ahogy elcsoszogott egyik helyről a másikra, nagyokat mosolyogtam rajta :D
Az utolsó jelenetről pedig már ne is beszéljek… Nem én vagyok az egyetlen, akinél ez egy pöppet kicsapta a biztosítékot. spoiler
És bár a legendás állatok vonal kevésbé volt aktív, mint előtte, a furkász és a bólintér sem hagyták cserben hőseinket, az új lényekről, mint például a kínai cóju, keveset tudtunk meg, de most ezzel kell beérnünk.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
szl22

A 16 ÉVES GÖTHE a sorból kiválva előrelép. A mumus minisztériumi íróasztallá változik.

DUMBLEDORE
Mm. Hát, ez egy kissé szokatlan. Tehát, Mr. Salmander, mitől fél a legjobban a világon?
16 ÉVES GÖTHE
Az irodai munkától, uram.

165. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Göthe Salmander
>!
shadowhunter1975 P

GÖTHE
Mit gondol, mit mondjak
Tinának, ha találkozunk?

JACOB
Ó, hát, jobb az ilyet nem
megtervezni. Mondja, ami…
ami akkor és ott eszébe jut.

Szünet. Tovább gyalogolnak.

GÖTHE
(nosztalgikusan)
Pont olyan szeme van, mint
egy szalamandrának.

JACOB
Ezt ne mondja.

Szünet. JACOB rájön, hogy GÖTHE segítségre szorul.

JACOB
Oké. Mondja azt, hogy
hiányzott magának. Oké?
Meg hogy csak azért jött
Párizsba hogy őt láthassa.
Imádják az ilyet. Meg
hogy …. Mondja, hogy alig
tud aludni éjjel, mert csak
rá gondol. De ne emlegesse
a szalamandrákat, oké?

GÖTHE
Oké.

114-115. oldal, 47. jelenet (Animus, 2019)

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

>!
szl22

TINA céloz a pálcájával. Ártása beletaszítja THESEUST egy semmiből előtűnő etetőszékbe. A megkötözött kezű THESEUS székestől berobog egy tárgyalóba, s ott a falnak ütközik.

GÖTHE
(ámulattal)
Ez most életem egyik legszebb pillanata.

214-215. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Theseus Salmander · Tina Goldstein
>!
szl22

GÖTHE
Tina? Tina!
(a furkásznak)
Mit találtál?

Lekuporodik, és megnyalja az utcakövet.

JACOB
(körülsandítva)
Nyalogatjuk az úttestet.

120-121. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Jacob Kowalski · Tina Goldstein
>!
szl22

BUNTY
(reménykedve)
Nem akarja levenni az ingét?
GÖTHE
(nem érti BUNTYT)
Ne aggódjon. Egykettőre megszárad.

70-71. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander
>!
shadowhunter1975 P

LETA
(mosolyogva)
Miért szeretnek téged
ennyire a furcsa lények?
GÖTHE
Nincsenek furcsa lények…
LETA
… csak szemellenzős emberek.

33-34. oldal, 18. Jelenet (Animus, 2019)

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Leta Lestrange
>!
szl22

THESEUS
De eljön a nap, nem is túl sokára, amikor mindenkinek döntenie kell, melyik oldalra áll. Még neked is.
GÖTHE
Én nem állok oldalakra.

45-46. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Theseus Salmander
>!
szl22

A TIZENÉVES DUMBLEDORE és a TIZENÉVES GRINDELWALD mélyen egymás szemébe néznek.

TRAVERS
Mint a testvérek, olyan közel álltak egymáshoz.
DUMBLEDORE
Nem, annál jóval közelebb.

157. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

>!
szl22

JACOB mutatja a kezében tartott vödröt.

GÖTHE
Tegye le a vödröt!

JACOB engedelmeskedik, és GÖTHE után lohol.

123. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Jacob Kowalski
>!
shadowhunter1975 P

TRAVERS
Göthe Salmander Párizsban
van.

DUMBLEDORE
Valóban?

TRAVERS
Ne színleljen! A maga
parancsára utazott oda.

DUMBLEDORE
Nos, ha lett volna alkalma
tanítani őt, tudná, hogy
Göthének nem nagyon lehet
parancsolni.

154. oldal, 64. jelenet (Animus, 2019)

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Maureen Johnson: A szökevény királyné
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Nora Roberts: A némaság völgye
Kresley Cole: A sötétség démona
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Diana Wynne Jones: A másik palota
Szergej Lukjanyenko: Egyesült őrség
Terry Pratchett: Egyenjogú rítusok
Damina Dávid: A lány a másik világból
Debra Doyle – James D. MacDonald: Mágusiskola