Grindelwald ​bűntettei (Legendás állatok 2.) 186 csillagozás

Az eredeti forgatókönyv
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

A Legendás állatok és megfigyelésük végén Göthe Salmander közreműködésével sikerül New Yorkban letartóztatni Gellert Grindelwaldot, de a nagy hatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból. Nekiáll híveket toborozni, ám előttük sem fedi fel igazi célját, azaz hogy az aranyvérű varázslókat fellázítva megszerezze az uralmat a világ varázstalan lakói fölött.
Albus Dumbledore e terv meghiúsítása érdekében volt roxforti tanítványa, Göthe segítségét kéri. A magizoológus ezúttal is igent mond, nem sejtve, milyen veszélyes vállalkozás részese lesz. A mind megosztottabb varázsvilágban zajló események a legközelebbi barátok és családtagok egymás iránti hűségét és szeretetét is próbára teszik.

J.K. Rowling második eredeti forgatókönyve olyan meglepő adalékokkal szolgál a Harry Potter-történetekhez, amelyek minden bizonnyal nagy örömet szereznek úgy a könyvek, mint filmek rajongóinak.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2019
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246214 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2019
292 oldal · ISBN: 9789633246221 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Albus Dumbledore · Göthe Salmander · Jacob Kowalski · Queenie Goldstein · Gellert Grindelwald · Leta Lestrange · Theseus Salmander · Tina Goldstein · Credence Barebone · Nicolas Flamel · Torquil Travers

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 18

Most olvassa 9

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 206

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Sokaknak nem tetszik ez a fajta írás, mármint a szövegkönyv forma. Nekem ez a mód is nagyon bejön, de valószínűleg, csak nagyon elfogult vagyok Rowlinggal szemben.
A történet továbbra is végig fenntartja az érdeklődésem, minden kis mozzanatnak később nagy jelentősége van. Imádom Göthe karakterét. Kicsit együgyű, de szerintem épp ettől a különc viselkedéstől ennyire szerethető.
Jacob még mindig a kedvenc muglim, de ebben a részben például Queenietől a falra tudtam mászni. Remélem, hogy a következő részben kicsit észhez tér majd.
A két kedvenc varázslényem továbbra is a furkász és a kis bólinér.
Várom a folytatást. :)

3 hozzászólás
>!
Dawnofmyth
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Továbbra is azt mondom, hogy kell a színészi játék hozzá. Láttam a filmet olvasás előtt, így jobban bele tudtam élni magam, anélkül szerintem nem igazán élvezhető. Nem voltam túlságosan elragadtatva tőle, mert sok-sok hibát véltem felfedezni benne az eredeti sorozatban felépített timeline -hoz képest. Nekem kicsit katyvasz volt. Grindelwaldtól többet vártam volna, Letában is láttam potenciált, de nem használták ki. Queenie rossz irányba fejlődött(?). Én már a párbajt várom nagyon :) szóval folytatni fogom a sorozatot. Igazán jót tenne ennek az egésznek, ha regényként jelenne meg :)

>!
Ferger_Jolcsi P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Alig vártam már, hogy a kezemben tarthassam és olvashassam ezt a kötetet! *-* Egyre izgalmasabb lesz a sorozat, egyre kuszább dolgok kerülnek napvilágra és egyre összetettebb lesz az egész. Örülök, hogy ebben a részben megismerhettük Letát, bár a kötet rá vonatkozó végét nagyon sajnáltam. Annak is nagyon örültem, hogy Nicholas Flamelt is megismerhettük egy futó jelenet erejéig. Remélem, a következő kötetben is fel fog még bukkanni, mert többet is olvasnék még róla. Credence elég nagy változáson ment át az előző részhez képest, nagyjából az ő személye körül keringenek a cselekmények, mégis a vártnál kevesebb jelenetben bukkan fel. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy végülis ki ő valójában, kik voltak a szülei? Alig várom már, hogy a következő részt is láthassam/olvashassam, kár, hogy ilyen sok időt kell még várni rá..

>!
Nikymeria P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Egyetlen baj a könyvvel, hogy nem regény, hanem forgatókönyv.
Mondhat bárki bármit, én imádom. 20 évvel azután, hogy először olvastam a Pottereket, újraélem a gyerekkoromat, újra beszippantott Rowling világa. Újra rajongó lettem.
Lehet, hogy vannak benne következetlenségek, lehet, sokan úgy gondolják, hogy egy újabb lehúzott bőr… Én nem gondolom, mert máskor és máshol játszódik, új dolgokat tudok meg, és mert imádom a Rowling által felépített varázsvilágot. Imádom Göthe-t, Dumbledore-t, a varázslényeket, imádom, hogy van egy „új” gonoszunk, Grindelwald. (Akiről végre lehull a lepel, mennyire is volt sötét, és akit Johnny Depp fantasztikusan alakít.) Imádom a filmet, és hiszem, hogy „nagy tetteket látunk még” Rowlingtól, mert egy Istennő. Hangsúlyozom persze, hogy nekem.
Nagyon várom a folytatást, mert nagyon kíváncsi vagyok Credence történetére.
Csupa nagy betűvel I M Á D O M !!!

>!
Zsuzsanna_Makai 
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Továbbra is imádom Rowling könyveit, és továbbra sem bírom magam túltenni Kredenc nevén. Most esett egyébként le, hogy ezt a filmet én még nem is láttam. Azonnal pótolnom kell.
Dec.: még mindig nem láttam, de már megvettem angolul is, hátha majd az után…

>!
Any P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Egyre inkább kezdem megkedvelni a szövegkönyv/forgatòkönyv formátumokat. Egyrészt haladòsabb, másrészt nincs tele felesleges körítésekkel. Bár mindig is a megszokott regények híve voltam, valahogy kezd nagyon az ínyemre válni ez a forma is.
Mire eljutottam a könyv olvasásáig, természetesen már legalább 10x megnéztem a filmet is :D Viszont képtelen vagyok ráunni.
Ismét akadt bőven izgalom, rejtély, varázslat és egy csipet romantika.
Jacob és Queenie még mindig nagy kedvencek, hisz ők adják a történethez a vidámságot.
…hát akkor most jöhet ismételten a türelmetlen várakozás a folytatásra :))

>!
BarbyMalik0112 P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Nagy rajongója vagyok J. K. Rowling munkásságának, kistinédzser éveimben állandóan valamelyik Harry Potter filmet néztem, vagy mindig valamelyik kötete volt a kezemben. Mondhatni, hogy a varázsvilág igazán hozzám nőtt, ezért is örültem, hogy előzménysorozatot készítenek, ami visszarepít bennünket ebbe az atmoszférába.

Mielőtt belekezdtem a forgatókönyvbe, megnéztem még egyszer a filmet (amiben benne voltak a kivágott jelenetek is, wow), így friss impulzusként ért az audiovizuális élmény, a könyv hatására pedig még inkább kikristályosodott egy-egy jelenete. Össze tudtam vetni a kettőt.

Göthe Salmandert útja ezennel Párizsba viszi, jó barátja, Jacob pedig vele tart, hogy hőn szeretett Quennie-jét visszaszerezze. Grindelwald sereget szervez, önjelölt diktátorként akarja átvenni a hatalmat, de ehhez szüksége van Credence-re, az obskurálóra, akinek egyetlen vágya, hogy végre kiderítse, ki is ő valójában, honnan származik. A szálak végül összefonódnak, itt csúcsosodik ki a történet igazából, majd olyan véget ér, ami után szomjazunk a folytatásra.

Különleges élmény forgatókönyvet olvasni. Könnyedebb, színesebbé teszi az ember olvasmánylistáját, másféle interakciót vált ki az olvasóból, mint egy regény, és ez ismételten magával ragadott.

"LETA

(mosolyogva)

Miért szeretnek téged ennyire a furcsa lények?

GÖTHE

Nincsenek furcsa lények…

LETA…

csak szemellenzős emberek."

Tökéletes választás egy kis kikapcsolódásra, a hőségben a tengerpart mellé, a légkondicionálatlan buszutakra, a legjobb társ, ha a hétköznapok forgatagából akar az ember kiszakadni.

A szó szerint varázslatos élményt a gyönyörű, kalligrafikus képek tették még különlegesebbé, minden oldala gyönyörködtetésre született, már csak a kezembe vennem is öröm volt. A filmből ismert lények rajzai, a rendkívül dekoratív, állandó keret mágikus érzést kölcsönöz az olvasójának egész idő alatt.

Nagyon ajánlom a Grindelwald bűntetteit azoknak, akik ki szeretnének szakadni az átlagos olvasnivalókból. Milyen az, amikor a film írva hever előttünk? Ámulatba ejtő érzés, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia!

Bővebb értékelés » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/06/j-k-rowlin…

>!
Saileach P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Egy kicsit olyan köztes rész fílingje volt, amikor elő kell készíteni a nagy leszámolást, és valamivel ki kell tölteni az időt. Csak az a problémám, hogy rémlik Dumbledore, az öccse és Grindelwald konfliktusa – de csak rémlett, magyarán igazából már baromira nem emlékszem, mi derült ki ezzel kapcsolatban a Harry Potterben (ehhez újra kéne olvasni), szóval egy kicsit lebegtem a történésekben. Szóval persze nem volt rossz, hamar ment az olvasás ilyen forgatókönyves formában, s mivel előtte már láttam a filmet, nem is gondolkoztam másban. Mondjuk azért rendes regényben sokkal szívesebben olvasnám, hiszen abban rengeteg plusz infó beleférne. Igy maradunk a pőre történéseknél. Azért nem fukarkodtak, volt pár haláleset és tragikus elszakadás hőseink között, illetve meg volt lebegtetve Göthe segédnőjének érzelmei (de egyelőre azok sehova se futottak ki). De az biztos, hogy ez is gyönyörű borítót kapott, már csak ezért is helye van a Harry Potter gyűjteményemben.

>!
Dixy05 P
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Nagyon örülök, hogy beszereztem és elolvastam ezt a könyvet is. Hűséges rajongóként ez nem is volt kérdéses. Most is előbb a filmet láttam, de jó, hogy így tettem, mert ami nem volt teljesen egyértelmű a film alapján, az most helyre került a fejemben. Miközben olvastam, olyan érzésem volt, mintha egyidejűleg a filmet is nézném. Imádtam az egészet, Göthe és Tina nagyszerű páros, szeretem, ahogy bénáznak, és zavarba jönnek egymástól. A borító ismét lenyűgöző lett, belül pedig nem hiányozhattak a fantasztikus rajzok sem. Remélem a további filmekhez is mihamarabb elkészül a forgatókönyv változat. Nagyon várom a filmeket és a könyveket is.

>!
Trixi 
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

A könyv elolvasása előtt megnéztem a filmet. Biztos ami biztos. Mert ez a forgatókönyv formátum nem az én világom, nekem inkább zagyvaság. A film miatt azért érthetőbbek lettek a jelenetek, de rengeteg kérdésem lenne…… Először is maga a sorozat hová is akar kilyukadni? Mert a sok ide-oda ugráló jelenettől és az újabb és újabb szereplőktől nem igazán egyértelmű. Az elején film és a forgatókönyv se tudott igazán lekötni. De aztán kezdett kialakulni….valami (történetnek még nem nevezném). Szóval a végére egész élvezhető lett, de a formátum miatt elég nehezen jött össze ez. Jacob-ot most is bírtam, Tina viszont továbbra is unszimpatikus, egyszerűen nem tudom megkedvelni. Kíváncsi leszek a következő részekben vajon ki fog-e derülni vmi, mert a történet mégiscsak érdekelne. Csak ne húznák úgy, mint rétestésztát.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
gaboo_1028

A 16 ÉVES GÖTHE a sorból kiválva előrelép. A mumus minisztériumi íróasztallá változik.

DUMBLEDORE
Mm. Hát, ez egy kissé szokatlan. Tehát, Mr. Salmander, mitől fél a legjobban a világon?
16 ÉVES GÖTHE
Az irodai munkától, uram.

165. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Göthe Salmander
>!
shadowhunter1975 P

GÖTHE
Mit gondol, mit mondjak
Tinának, ha találkozunk?

JACOB
Ó, hát, jobb az ilyet nem
megtervezni. Mondja, ami…
ami akkor és ott eszébe jut.

Szünet. Tovább gyalogolnak.

GÖTHE
(nosztalgikusan)
Pont olyan szeme van, mint
egy szalamandrának.

JACOB
Ezt ne mondja.

Szünet. JACOB rájön, hogy GÖTHE segítségre szorul.

JACOB
Oké. Mondja azt, hogy
hiányzott magának. Oké?
Meg hogy csak azért jött
Párizsba hogy őt láthassa.
Imádják az ilyet. Meg
hogy …. Mondja, hogy alig
tud aludni éjjel, mert csak
rá gondol. De ne emlegesse
a szalamandrákat, oké?

GÖTHE
Oké.

114-115. oldal, 47. jelenet (Animus, 2019)

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

>!
gaboo_1028

TINA céloz a pálcájával. Ártása beletaszítja THESEUST egy semmiből előtűnő etetőszékbe. A megkötözött kezű THESEUS székestől berobog egy tárgyalóba, s ott a falnak ütközik.

GÖTHE
(ámulattal)
Ez most életem egyik legszebb pillanata.

214-215. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Theseus Salmander · Tina Goldstein
>!
gaboo_1028

GÖTHE
Tina? Tina!
(a furkásznak)
Mit találtál?

Lekuporodik, és megnyalja az utcakövet.

JACOB
(körülsandítva)
Nyalogatjuk az úttestet.

120-121. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Jacob Kowalski · Tina Goldstein
>!
shadowhunter1975 P

LETA
(mosolyogva)
Miért szeretnek téged
ennyire a furcsa lények?
GÖTHE
Nincsenek furcsa lények…
LETA
… csak szemellenzős emberek.

33-34. oldal, 18. Jelenet (Animus, 2019)

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Leta Lestrange
>!
gaboo_1028

THESEUS
De eljön a nap, nem is túl sokára, amikor mindenkinek döntenie kell, melyik oldalra áll. Még neked is.
GÖTHE
Én nem állok oldalakra.

45-46. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander · Theseus Salmander
>!
gaboo_1028

BUNTY
(reménykedve)
Nem akarja levenni az ingét?
GÖTHE
(nem érti BUNTYT)
Ne aggódjon. Egykettőre megszárad.

70-71. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Göthe Salmander
>!
gaboo_1028

A TIZENÉVES DUMBLEDORE és a TIZENÉVES GRINDELWALD mélyen egymás szemébe néznek.

TRAVERS
Mint a testvérek, olyan közel álltak egymáshoz.
DUMBLEDORE
Nem, annál jóval közelebb.

157. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

>!
h_kincsoo

DUMBLEDORE
Mindig is vonzódtam
a fenséges varázsmadarakhoz.
A családom úgy tartja,
hogy egy főnix jelenik meg
minden Dumbledore-nak,
ha bajba kerül. Azt mondják,
a dédapámnak volt egy
főnixe. És a halálakor elrepült.
Sose tért vissza.

57-58. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
>!
h_kincsoo

DUMBLEDORE
Tudja, miért csodálom magát, Göthe?

GÖTHE
Tessék?

DUMBLEDORE
Csodálom, talán jobban, mint
bárkit. Mert nem vágyik
hatalomra. De népszerűségre.
Azt kérdi csak, hogy egy
dolog jó-e önmagában. És ha
jó, megteszi bármi áron.

62. oldal

J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei Az eredeti forgatókönyv

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Göthe Salmander

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Maureen Johnson: A szökevény királyné
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Diana Wynne Jones: A másik palota
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Jonathan Stroud: A szamarkandi amulett
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Neil Gaiman: Csillagpor
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Terry Pratchett: Egyenjogú rítusok