Bogar ​bárd meséi (Harry Potter) 2025 csillagozás

J. K. Rowling: Bogar bárd meséi J. K. Rowling: Bogar bárd meséi J. K. Rowling: Bogar bárd meséi J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék.

Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről.

Albus Dumbledorenak – A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának – a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt.

Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2023
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636142117 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2022
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140328 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245200 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2749 tag · 9994 karc · Utolsó karc: 2023. szeptember 27., 22:46 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Albus Dumbledore · Lucius Malfoy · Aberforth Dumbledore · Armando Dippet


Kedvencelte 148

Most olvassa 42

Várólistára tette 329

Kívánságlistára tette 645

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

No, ezt már kifejezetten élveztem. Úgy néz ki, tényleg örök gyerek maradok. A mesék világa még most is rabul ejt.
Végre megismerhettem a Ron által sokat emlegetett Nyiszi Nyuszi és a Locsifecsi fatörzs történetét!
Bár kicsit furán hatott, hogy a mesékhez fűződő magyarázatok közel azonos, vagy még hosszabbak voltak, mint maguk a történetek. Ez néhol elvett a lelkesedésemből, hiszen a vicc sem attól jó, hogyha megmagyarázzák, ugyanakkor sok értékes és érdekes információval szolgált.

6 hozzászólás
Amaryll87>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Nagyon jól megcsinálták az egész könyvet. Az illusztrációk nagyon szépek, meg persze tetszik, hogy Dumbledore jegyzetei is megtalálhatóak benne.
A három testvér történetét már nagyjából ismertem, meg a Nyiszi Nyuszira is volt utalás a Halál ereklyéi 1 filmben, de a többi teljesen új volt. A mágus szőrös szíve című mese egy kicsit morbid, ahhoz képest, hogy ezt állítólag a kisgyerekeknek olvasták fel.

zuna19 >!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

A VARÁZSLÓ ÉS A PATTOGÓ FAZÉK és A SZERENCSE SZÍNES SZÖKŐKÚTJA nagyon tetszett. Az utóbbi kifejezetten bejött, az lett a kedvencem.
A MÁGUS SZŐRÖS SZÍVE, ha nem is morbidnak, de rendkívül szomorú sztorinak tartottam. De ettől lett más ez a kiegészítő kötet, hogy nem mindig csupa happy és boldogság vesz körbe minket. Ez is kellett bele.
NYISZI NYUSZI ÉS A LOCSIFECSI FATÖNK nekem nem jött be. Talán ez az egy történet az, ami nekem olyan semmilyen volt.
A HÁROM TESTVÉR MESÉJE viszont ismét csak jó volt.
Összességében nagyon jó volt olvasni ezt a kis szösszenetet. Örültem a kis magyarázatok is mellette, különösen, hogy Albus Dumbledore mondta.

Másodszori olvasásra is nagyon élveztem. A véleményem maradt mindegyik történetnél ugyanaz. Jó volt feleleveníteni a sztorikat.

DoreenShitQ>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

~~~VIGYÁZAT! SPOILERVESZÉLY A HARRY POTTER KÖTETEKRE!~~~

Nem számítottam rá, hogy ilyen nagy hatással lesznek rám ezek a kis történetek. Simán el tudom képzelni, ahogy ezeket olvassuk a gyerekeinknek a népmesék mellett. Alig 130 oldalba mennyi mindent bele lehet sűríteni… a HP hangulat szinte kézzel tapintható, és Dumbledore jelenléte számomra hatalmas plusz volt. Imádtam őt a könyvekben, az ő személyiségfejlődése talán a legnagyobb nyomott hagyta bennem újraolvas alkalmával. Mindig úgy emlékeztem rá, mint egy öreg, mindentudó és nagy hatalmú bölcsre, de ahogy egyre haladtam előrébb a sorozatban kiderült, hogy ő is ember volt, neki is voltak ballépései, és gyengeségei. Hataloméhes volt, de mégis felül tudott emelkedni rajta és lemondani a hatalomról a többiekért, és emiatt a kedvenc Harry Potter szereplőm. Az ő kommentárja miatt már öt csillagról indult a könyv, de a történetek egytől egyig elgondolkodtattak, és én imádom az filozofálós történeteket, így biztos befutó volt nálam ez a kiegészítő kötet. Vicces, hogy pont ezt a kötetet vettem meg egy nyaralás alkalmával lengyelül, mert iszonyatosan tetszett a kiadása. A sors néha érdekeseket produkál kár, hogy nálunk nem adták ki úgy, olyan gyönyörű.

>!
Animus, Budapest, 2008
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884168 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: J. K. Rowling
4 hozzászólás
gabiica P>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Nagyon szerettem ezeket a történeteket, érdekes meséket ismerhettem meg. A Harry Potter kötetek olvasása során többször foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon a mágusgyerekek milyen meséken is nőhettek fel pontosan. Az ugyebár nyilvánvaló volt, hogy nem a Hófehérkén vagy a Csipkerózsikán, mint mi.
Nagyon tetszettek a történetek. A három testvér meséjét már ismertem a hetedik kötetből, de jó volt újraolvasni. A másik kedvencem Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönk története lett.
Tetszettek Dumbledore hozzáfűzött magyarázatai, elemzései is, így tényleg nem maradt bennem egyetlen kérdés sem.

vikcs>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Nagyon tetszett ez a kis könyvecske. :) Már a külseje megfogott, gyönyörű ez a piros borító, a kéken kívül ez tetszik a legjobban.
A mesék nagyon tanulságosak voltak, az illusztrációk pedig nagyon szépek. Tetszett, hogy egy kicsit visszarepülhettem a mesék világába, a gyerekkorba, amikor még kicsik voltunk, és nem volt semmi gondunk. Dumbledore magyarázataival még átláthatóbbak lettek a történetek, kiegészítve néha Hermione, néha pedig JKK lábjegyzeteivel.
Nekem a legjobban A szerencse színes szökőkútja és A három testvér meséje tetszett, amit már a filmből/könyvből is ismerhetünk. :)

Orsi999>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Számomra ez volt a Harry Potter sorozat első kiegészítő könyve, és be kell vallanom, hogy kellemesen csalódtam benne. Nagyon jól megcsinálták az egész könyvet. Az illusztrációk nagyon szépek, meg persze tetszik, hogy Dumbledore jegyzetei is megtalálhatóak benne.
A három testvér történetét már nagyjából ismertem, de a többi teljesen új volt. A mágus szőrös szíve című mese egy kicsit morbid, ahhoz képest, hogy ezt állítólag a kisgyerekeknek olvasták fel. A többit imádom.

Jagika P>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Természetesen A szerencse színes szökőkútja című mese varázsolt el leginkább – olyan volt, mint egy tanulságos népmese. A nagyrabecsült Albus Dumbledore professzor úr tanulságos jegyzetei érdekesek voltak, de nem annyira, mint a történetek. Az előbbieken – a hivatkozásokkal együtt – viszont jót mosolyogtam: egész hűen utánozta a tudományos értekezéseket! Az időnként megemlített, a HP-sorozatból ismert szereplőkkel érdekes volt itt is találkozni…

Levandra>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Mit lehet ìrni egy olyan könyvről, amit maga Dumbledore professzor látott el magyarázatokkal? :D Nincs értelme elemezgetni a meséket, Rowling gondoskodott róla, hogy ne maradjanak bennünk kérdések. Elcsepegtetett néhány plusz információt, amivel színesíthetjük a varázsló világunkat. A szökőkút és Nyiszi meséje volt akedvencem.

4 hozzászólás
BlackWidow>!
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Régóta el szerettem volna olvasni, és osztálytársam most felajánlotta, hogy kölcsönadja.
Nagyon jó mesék vannak benne, az első kettőt (és az utolsót, mert az a legjobb!) még fel is olvasnám a gyerekemnek, de a szőrösszívű mágust semmiképpen. Szerintem az volt a legelvontabb mese az összes közül.
Mikor elértem az utolsó meséhez nagyon megörültem. Teljesen kiment a fejemből, hogy a három testvér meséje a Bogar Bárd meséi között. De más értékelésben is említettem, hogy imádom ezt a történetet. A filmben, a sorozatban, és itt is. Nem tudom, miért, de nagyon megszerettem.
A többi mese is nagyon tetszett, és Dumbledore megjegyzései néha megnevetettek. Örülök, hogy elolvastam. Újabb könyv, amit a polcomra kívánok.


Népszerű idézetek

bobo1019>!

Az, hogy fájdalmat érzünk, éppoly természetes, mint hogy levegőt veszünk.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
mosolytó>!

A fenti levélváltást követően Mr. Malfoy – nem kis kitartással – azon kezdett el fáradozni, hogy ne legyek többé igazgató a Roxfortban; jómagam pedig – hasonló kitartással – azon, hogy ő ne legyen többé Voldemort nagyúr legkedvesebb halálfalója.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Lucius Malfoy
3 hozzászólás
horsegirl P>!

Az igazság csodálatos dolog, de szörnyű is lehet, ezért nagyon óvatosan kell bánni vele.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
mosolytó>!

De hát melyikünk mutatkozna olyan bölcsnek, mint a legifjabb fivér, ha választhatna a Halál ajándékai közül? A hatalom vágya mágusokat és muglikat egyaránt kísért; hányan tudnánk ellenállni a Végzet Pálcája csábításának? Akad-e ember, aki egy szeretett személy elvesztése után ne vágyna a Feltámadás Kövére? Még én, Albus Dumbledore is a láthatatlanná tévő köpenyről mondanék le legkönnyebben, s ebből kitűnik, hogy hiába állok jól ész dolgában, épp olyan sült bolond vagyok, mint bárki más.

125. oldal

csend_zenésze>!

Válaszom számos további levél írására ösztönözte Mr. Malfoyt, azonban ezek szinte kizárólag az elmeállapotomat, a felmenőimet és a személyi higiéniámat érintő kritikus megjegyzésekből álltak, így jelen kommentár szempontjából kevésbé relevánsak.

60. oldal, A szerencse színes szökőkútjáról

minialoe>!

Mrs. Bloxam meséje a varázslógyermekek minden nemzedékénél ugyanazt a hatást váltotta és váltja ki máig: heveny hányingert, egyidejüleg a könyv azonnali eltávolításának és bezúzásának sürgető vágyát.

37. oldal, A varázsló és a pattogó fazék

wolfsteps>!

Csak akkor bolygasd a legmélyebb titkokat – az élet forrását, az egyén létének lényegét –, ha készen állsz vállalni a legszörnyűbb következményeket.

77. oldal

csend_zenésze>!

[…] a test és a lélek halál utáni újraegyesítését a varázslók mindmáig nem tudták megoldani. Ahogy a jeles varázslófilozófus, Bertrand de Pensées-Profondes ünnepelt művében, az Értekezés a természetes halál konkrét és metafizikai következményeinek kiküszöböléséről, különös tekintettel anyag és eszencia reunifikációjára című munkában írja: „Ne fáraszd magad, úgyse fog összejönni!”

96. oldal - Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönkről

bobo1019>!

[…] az emberek hajlamosak arra áhítozni, ami a legrosszabb nekik.

125. oldal

zsólány>!

Egy jó bájital erőteljes vonzalmat éleszthet, de még soha nem volt képes létrehozni azt a felbonthatatlan, örök, feltétlen kötődést, ami egyedül kiérdemli a szerelem nevet.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Lim: Fénytörések
Elizabeth Lenhard: Minden, amit tudni kell Irmáról
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Lisi Harrison: A szomszéd szörnye mindig zöldebb
Sárközy Zsolt: Ki vagyok?
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan?
Cathy Arrow: Fogság
Cathy Arrow: Boszorkányok extra
Kereszti Csilla: Naspolya
Mi lett volna ha…?