Értékelések 112

fulbea>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Azzal kezdem, hogy nem olvastam a HP sorozatot, néhány részét láttam filmen, tehát nem vagyok elfogult az író iránt. Azonban a könyvtár újranyitáskor rögtön lecsaptam, és lefoglaltam új könyvét, mert kiváncsi voltam nagyon. Maga a könyv nagyon tetszetős, kellemes kézbe fogni, gyönyörű a borítója, jó minőségű a papírja, és nagyon tetszik az ötlet, hogy gyerekek illusztrálták. Érettebb gyerekeknek ajánlom, mindenképpen 12 év fölött, mert meséhez képest túl sok a gyilkosság, gonoszság, agresszió, zsarnokság. Tele van hazugságokkal, amik segítségével hatalmi harcok folynak. Bár a mai gyerekek edzettebbek talán, manapság ennél sokkal durvább filmeket is néznek, de könyvben mégis töménynek tűnik a sok emberi szenvedés, éhezés, árvaság. Megmutatja hogyan lehet befolyásolni a népet, milyen hiszékenyek az emberek. Persze a jó mindig győz. Sokszereplős, sűrű történésekkel, fantáziadús cselekménnyel. Olvasmányos volt, fordulatos, ám néhol úgy éreztem, hogy összecsapott a szöveg. A magyar fordítót – Tóth Tamás Boldizsár- dicsérik a kreatív, szellemes magyaros névalkotások. JKR nagylelkűen felajánlotta a könyv bevételeit a koronavírus elszenvedőinek, ami nagyon szép gesztus az írónőtől.

Ayumi>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Megmondom őszintén, az elején nem gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni a történet. Végig úgy éreztem magam, mint kisiskolás koromban, mikor már felfedeztem a könyvtárban a 10 év felettieknek szóló regényeket/mesekönyveket. Én inkább ennek a korosztálynak ajánlanám a könyvet, semmiképpen sem a kisgyerekeknek, számomra kicsit túl komor volt a hangulata a rengeteg halál miatt. Viszont végig fent tartotta az érdeklődésemet, sőt, nem mostanában drukkoltam ennyire, hogy a gonosz elnyerje büntetését…:)

Sweety>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Valamiért nehezen álltam neki, de aztán amikor elkezdtem teljesen magával ragadott (és nem csak azért mert Rowling-tól mindent elolvasok). A történet kiválóan bemutatja az emberi természetet, a hatalmat, a befolyásolást és a gonoszságot. Az egész egy nagy metafora meseországban, mesés nevű emberekkel ám annál valóságosabb emberi tényezőkkel. Sokáig nagyon sötét, de mindvégig érezni, hogy a végén jóra fordulnak a dolgok. :) Minden korosztálynak ajánlom, szívmelengető történet, amelynek bizony van mondanivalója.

Norenn2 P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Nagyon vártam már ezt a könyvet, mert kíváncsi voltam, hogy a világ egyik leghíresebb írónője mit mesél otthon a gyerekeinek.
Nos, azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam. :)
Felnőtt fejjel nagyon élveztem, főleg mert ez nem épp egy kimondott gyerekmese.. 14 éves kor alatt nem is ajánlanám, esetleg csak szülői felügyelettel. :D
A történet szuper, egyedi, szimpatikus és szerethető karakterekkel.
A vége is kifejezetten tetszett, ebben már tényleg megegyezik a többi mesével.
Közben végig érezhető, hogy mennyi fontos mondanivalója van a könyvnek. :)

Kovacsevi>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Nekem nagyon tetszett, bár elég sok volt bent a halott. Pont a sok halott miatt nem biztos, hogy fiatal gyerekek kezébe való, bár manapság lehet, hogy ennél durvább történeteket látnak, hallanak. Jó az alaptörténet, tetszik a rejtett tartalma, az igazi üzenete. Kifejezetten tetszik a boldog, mesebeli végkifejlet, ettől igazán mese. Néhol eszembe jutott, hogy olyan, mint mikor gyerekként mesét olvastam.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek!