100. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​Ickabog 465 csillagozás

J. K. Rowling: Az Ickabog

Akkora, ​mint két ló. A szeme tűzgolyó. A karmai borotvaélesek. Vigyázz, mert jön az Ickabog… Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek… Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna. A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248010 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9789633247617 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248010 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Eslanda kisasszony · Jamborszky kapitány · Swindler báró


Kedvencelte 27

Most olvassa 76

Várólistára tette 309

Kívánságlistára tette 429

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Az Ickabog kötetet nem szabad a Harry Potterhez hasonlítani, senki ne úgy induljon a könyv olvasásának, hogy hasonló világot vár. Az Ickabog teljesen más felépítésű történet, ami nem egy meghatározott korosztálynak íródott, hanem mindenkinek, aki szeret olvasni. A valóság elemeit ötvözi a képzelettel, belegyúrva a jelenlegi problémákat, küszködéseket, hiányosságokat, amik annyira jellemzőek a világban. Gazdagság és mélyszegénység, hatalomra éhes emberek, akik mindenkit manipulálnak maguk körül, és bármire képesek azért, hogy jólétben éljenek. Ezek mellett megjelennek a népmesékre jellemző sajátos karakterek és cselekedetek. A jó és alázatos ember, akinek a család és a hűség a legfontosabb, akiknek erős az igazságérzetük, és nem hagyják megfélemlíteni magukat, nem számít, hogy ezzel veszélybe sodorják a saját életüket.

Számomra kicsit sok volt benne a halál, néhol az jutott eszembe, hogy még a Trónok harcában sem halt meg ennyi ember, pedig ott már-már versenyszerűen űzték a gyilkolást. Persze tudom, hogy más mesékben is megtalálható a halál, mégis nem egyszer lepődtem meg egy-egy szereplő halálakor, aki számomra igazán szimpatikus volt már a könyv kezdetekor.
De természetesen a gyerekek mindezt máshogy nézik, ők nem biztos, hogy úgy érzékelik ezt, mint én felnőtt fejjel. És a manapság az ingerküszöb is emelkedik egyre erőteljesebben.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2020/11/22/j-k-rowling-az-ickabog/

19 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

„Van úgy, hogy két ember egyetlen pillantással többet mond egymásnak, mint az olyanok, akik végigfecsegik az életüket.”

Még mindig ahhoz a táborhoz tartozom, ahol a filmek adnak támpontot a Harry Potter világához, de tényleg szándékomban áll pótolni ezt a hiányosságot.
Az írónőtől olvastam már ezt nem tagadom, hiszen egy „életbölcseleti” kicsiny kötet már a kezeimben volt és azt nagyon szerettem.

A mostani könyve egy csokor mese, mely nem gyerekek kezébe való. Túl sok és komoly a tartalma, viszont a nagyobbak már élvezhetik és érthetik is.
A történetek nagyon izgalmasak, hiszen a beszélő nevek, a jó és rossz közti árnyaltság és természetesen az Ickabog is egyedi és rendkívül szórakoztató.
Felnőttként jó volt olvasni és többször is elgondolkodtam üzenetén.

Ami pedig a rajzpályázati munkákat illeti, fantasztikusak. Nagyon örülök, hogy vannak olyan írók, akik bevonják leendő olvasójukat is a kötet elkészítésébe. Többször is végig lapoztam és megcsodáltam az alkotásokat.

És két kedvenc idézetet is gyűjtöttem.
Az első az értékelésem elején található, a másik pedig így szól:
„(…) a könnyek ugyanúgy gyógyítják a lelket, mint a nevetés.”

Egy élmény volt az olvasása.

>!
Animus, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9789633247617 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
meseanyu P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Elég komor sztori, tele halállal, gonoszsággal és dickensi nyomorúsággal. De persze nem árulok el azzal titkot, hogy a mese szabályait betartva, a végén azért helyre kanyarodnak a dolgok, és mindenki megkapja méltó jutalmát illetve büntetését. Kisebb gyerekeknek a sok erőszak miatt nem ajánlanám, de 10 évestől a felnőttig szerintem mindenki élvezheti. Nagyon haladós, olvasmányos, engem végig vitt magával a sztori. Emellett szép kiállítású, igényes kötet, tetszettek a gyerekek illusztrációi is.

Riszperidon P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Hú de nehéz szülés szürlés volt. (Ha olvastátok már, vagy fogjátok, akkor megértitek az első mondatot. :D)

A könyvet egy kihíváshoz kellett elolvasnom. Igazából lelkesen vetettem bele magam, és úgy gondoltam, simán letudom egy fél délután meg este alatt. Nem egészen jött össze.
Amit elsőre leszögezek, a könyv nagyon szép. Nagyszerű ötlet, hogy a történetet gyerekek rajzaival illusztrálták. Gondolom, ez minden országban így van, hogy az adott ország ifjú nemzedéke rajzolhatott a könyvhöz. Ha mégsem, akkor külön hatalmas taps a kiadónak. Nagyszerű alkotások voltak, és van, aki már 10 évesen magasabb szinten űzi a művészet eme formáját, mint én, aki már simán az anyja lehetnék! XD

Örültem, hogy nem Potter. Nem olvastam még semmit az írónőtől, ami nem Potter. Itt is voltak beszédes nevek, amik nagyon tetszettek, és voltak izgalmas fejezetek, de összességében nagyon hullámzó volt a hangulatunk. Az elején, ahogy írtam is, lelkes voltam. Aztán olyan 50 oldal után rá se néztem vagy két napig. Nekiiramodtam, megálltam, nekiiramodtam, megálltam….. A fele után volt egy olyan szakasz, amit nagyon mozgalmasnak tartottam, utána megint hullámoztunk, majd nagy nehezen végigzötyögtem. Amikor megláttam, hogy az utolsó 4 lap teljesen tele van írva, inkább elmentem egy kört biciklizni, és azután fejeztem be.

Se különösebben jó, se különösen rossz emléket nem hagyott bennem, de, ha Rowling nem alkotja meg a Harry Pottert, akkor ez a könyv ennyire szerintem nem lett volna sikeres.
(És mielőtt valami vérpotteres a nyakamnak ugrik, igen, le kellett ahhoz tenni valamit neki az asztalra bőven, hogy ezt a könyvét is ilyen nagy számban megvegyék.)

4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Micsoda menő anyuka ez a Rowling, hogy ilyen meséket mesélt a gyerekeinek! Szinte látom magam előtt, ahogy Rowling-gyerekek esténként remegve várják Duskáldia és az Ickabog történetének folytatását. Anyuka meg napközben azon filózik, hogy merre haladjon tovább a történet. De az is lehet, hogy ez az egész csak egy marketingfogás, mert valahogy hihetetlen, hogy ezt a mesét a kisebb gyerekek megértenék. Illetve nagyjából megértik, mert a gyerekek nem buták, inkább csak lehet, hogy mi féltjük őket attól, hogy korán megismerkedjenek az emberi gonoszsággal. @Praetorianus, ezért nem is tudok válaszolni a kérdésedre, hogy egy hatévesnek való-e vagy sem; előbb fuss át rajta gyorsan, és döntsd el. Szerintem én elolvasom Lénusnak, de hát ő már egy nagy nyolcéves kislány. :)
Egyébként a történet csodálatosan egyszerű és mégis fondorlatos, Tóth Tamás Boldizsár már megint nagyot alkotott a beszédes nevekkel meg az egész fordítással. Egy nagyon jó mesét olvastam, teljesen befeledkeztem a történetbe, de közben megettem a karácsonyi sütik felét, mert ez a csaj valami kényszert érez, hogy állandóan finom kajákról írjon. Ennyi a hasonlóság a Harry Potterrel. Ott is állandóan lakomáztak, meg itt is.
Tehát: Az Ickabog jó, értem?

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Nagy HP fanként, amint megláttam, hogy érkezni fog Rowling új könyve, azóta olvasni szerettem volna a kötetet. Mégis nagyon lassan sikerült csak a végére érnem, kicsit untam helyenként, de összességében izgalmas és fordulatos meseregény. Az Ickabog karaktere nagyon tetszett, érdekes volt ez a „szűrlés”, ahogyan ők utódokat „hoznak létre”. Nagyon sok cselszövés, árulás és mesterkedés van ebben a kötetben, de a mesékhez hűen a végére a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig megkapja méltó büntetését.

Milli88 P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Kicsit tartottam tőle, hogy számomra túlzottan gyermeteg lesz a történet. Az előszóban Rowling külön kiemeli, hogy ezt a könyvet felolvasásra szánta gyermekeknek. Abban biztos voltam, hogy jó lesz a történet, csak a túlzottan gyeremeki oldaltól tartottam egy kicsit.
Szerencsére nem kellett csalódnom. Felnőtt fejjel is nagyon élvezhető volt a történet. Gyermeki énem előtérbe került és repesve vártam a soronkövetkező fejezeteket, hogy végre közelebb kerülhessek a megoldáshoz, hogy valóban létezik-e az Ickabog vagy csak egy kitalált mese, amivel a duskáldiai gyerekeket ijesztgetik a szüleik.
Gyermekkönyvhöz híven itt is vannak jó és gonosz szereplők.
Végig fenntartja az érdeklődést, kedves, izgalmas történet. Örülök, hogy olvashattam. :)

Kkatja P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Gyönyörű kiadvány, kívül belül, jó kézbe venni és forgatni, már régóta nézegettem, hogy el kellene olvasni, hisz imádom a meséket. Nem voltak előzetes elvárásaim a Potterek kapcsán, így nem is lepett meg, hogy teljesen más világba cseppentem, de ugyanúgy elvarázsolt varázslatok nélkül is, a bátorság, a barátság és az összetartás ereje, ami áradt a könyv lapjairól, és bár bosszantott kissé, de nem hagytam magam lehúzni a hasonló mértékben jelen levő mérhetetlen kapzsiság, a butus királyt körülvevő smekker hercegek hatalomvágyát látván és ármánykodásait követve sem, mert tudtam, hogy csak jó lehet a vége és a gonosz úgyis megbűnhődik és az Ickabog bömb-ölése sem biztos, hogy olyan, ahogyan elsőre elképzeltük. :))
Jó volt olvasni felnőtt fejjel is és akarok olyan sütiket enni, amilyeneket Bazsalyné készít, főleg ickapuffot: https://moly.hu/idezetek/1397915

gabiica P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Felnőttként olvasva is nagyon élveztem. Tartottam tőle, hogy csalódást fog okozni, hiszen számomra a Harry Potter már sok-sok évvel ezelőtt nagyon magasra tette a mércét – és itt nem arról van szó, hogy valami hasonlót vártam, szimplán csak a stílusra, a lenyűgözően kitalált mesevilágra gondolok –, de én nem csalódtam.
Élveztem ezt a mesét, szórakoztató volt, Rowling ismét egy nagyon érdekes világot alkotott meg, értékes szereplőkkel és rettentően jó mondanivalóval.
Mert ez nem csak egy mese az Ickabogról. Ez egy mese zsarnokságról, elnyomásról, hazugságokról és képmutatásról. Egy mese hősökről, akik tudnak és akarnak ellenállni, tudnak és akarnak változtatni, jobbá tenni a világot. Mese az akaraterőről, arról, hogy nem szabad feladni és nem szabad engedni az elnyomásnak és a zsarnokságnak. Tanulságos, az egyszer már biztos.

Kovaxka P>!
J. K. Rowling: Az Ickabog

Tartozom egy vallomással: nem olvastam a HP sorozatot, sőt a filmeket sem láttam. Erre persze nem vagyok büszke, ezért gondoltam, itt az ideje, hogy ne csak krimiket olvassak Rowlingtól. A véleményem nem változott: a szerző nagyon tud írni, kimeríthetetlen az ötlettára és remek a stílusa. A történet elvarázsolt és szórakoztatott, fordulatos volt és rendkívül intrikus. A mesei elemek ellenére nekem is inkább felnőtteknek való történetnek tűnt a hatalomvágyról, a gonoszságról, a társadalmi egyenlőtlenségekről, a kirekesztésről. Imádtam a beszélő neveket, a gyerekszereplőket, az Ickabogot. Ámulatba ejtettek a gyerekrajzok: csodás ötlet volt a kiadótól az illusztrációs pályázat. Olvastam volna még tovább is, kicsit elkapkodottnak éreztem a végét, ezért vontam le pontot.


Népszerű idézetek

Ferger_Jolcsi P>!

– Az én szememben a tisztesség és a becsület teszi a férfit, legyen bár sajtkészítő vagy uralkodó – felelte Eslanda.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eslanda kisasszony
3 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

De azért lássuk be, nem valódi vigasz, hogy a szüleink a szívünkben élnek, amikor igazából arra vágyunk, hogy eljöjjenek, és átöleljenek minket.

Swindler báró látogatása 172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölelés · szülő
kaldi>!

– Tudja, méltóságod, ha valamit megtanul az ember a tűzhely mellett, hát azt, hogy néha a legjobbaknak is odaég a rétesük, és szottyos lesz a piskótájuk. Olyankor neki kell gyürkőzni, és elölről kezdeni. Amin nem segíthetünk, azon kár keseregni.

202. oldal

Belle_Maundrell>!

Van úgy, hogy két ember egyetlen pillantással többet mond egymásnak, mint az olyanok, akik végigfecsegik az életüket.

119. oldal, 23. fejezet - A tárgyalás

Regények_kalandora>!

Hazugságok hazugságok hátán. Ha az ember egyszer elkezd hazudni, muszáj folytatnia, és olyan lesz, mint a léket kapott hajó kapitánya, akinek mindig újabb meg újabb lyukakat kell betömködnie, ha nem akar elsüllyedni.

252. oldal, 56. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
Chöpp P>!

Talán a gondolatokat is úgy hordja szét a szél, mint a virágport.

267. oldal

Belle_Maundrell>!

(…) a könnyek ugyanúgy gyógyítják a lelket, mint a nevetés.

214. oldal, 47. fejezet - A tömlöcben

Kapcsolódó szócikkek: könny · lélek · nevetés
Ramona_Róth>!

Ha az ember egyszer elkezd hazudni, muszáj folytatnia, és olyan lesz, mint a léket kapott hajó kapitánya, akinek mindig újabb meg újabb lyukakat kell betömködnie, ha nem akar elsüllyedni.

56. Fejezet, 252. oldal

Rita_Sándor>!

A „Félhetetlen” jelzőt a koronázása napján ő maga biggyesztette a neve elé – egyrészt azért, mert jól csengett a „Frédi” előtt, másrészt, mert egy alkalommal sikerült elkapnia és agyoncsapnia egy darazsat, méghozzá teljesen egyedül, ha nem számítjuk az öt lakájt és a cipőpucoló fiút.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Félhetetlen Frédi
virezma P>!

Az olyan lapuvári süteményt, amitől egy felnőtt férfinak nem szöktek könnyek a szemébe az élvezettől, hitványnak minősítették, és nem készítették el soha többet.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sütemény

Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Donaldson: A majom mamája
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Julia Donaldson: A nyomozókutya
Julia Donaldson: A Graffaló
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…
Alice Oseman: Heartstopper 2.
Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni
Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen
Douglas Adams – Mark Carwardine: Utoljára látható