12. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
31. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​karácsonyi malac 1542 csillagozás

J. K. Rowling: A karácsonyi malac

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2022
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141356 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Field
>!
Animus, Budapest, 2022
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248812 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2021
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248812 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Field

1 további kiadás


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Kalac · Püsmac · Brendan · Freddie · Holly · Jack · Judy · Veszejtő

Helyszínek népszerűség szerint

Elveszettek Birodalma · Siratatlanok Pusztája · Szeretettek Szigete


Kedvencelte 241

Most olvassa 87

Várólistára tette 301

Kívánságlistára tette 390

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Csodaszép történet a ragaszkodásról, a bajtársiasságról, a hűségről és a reményről. Jack elveszíti plüssmalacát és szentestén, a csodák estéjén lehetősége nyílik visszaszerezni őt. Felkerekedik a karácsonyi malaccal, akivel eljutnak Kallódóba, Pótolhatóba, Baj-Hogy-Nincs-Megbe, a Hiányoltak honába és még megannyi különleges helyre, megismerkednek egy csomó elveszett dologgal, menekülnek a Veszejtő elől. Vajon kitartásuk végül meghozza a várt eredményt? Jack megtalálja az elveszett Püsmacot?
Rowling tanulságos meséje reményt adhat nemcsak karácsonykor, hanem az év bármelyik napján. Hisz ha a remény él, akkor semmi nem vész el örökre… A könyv gyereknek, felnőttnek egyaránt kiváló olvasmány, ne hagyjátok ki!

>!
Animus, Budapest, 2021
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248812 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Field
9 hozzászólás
Málnika P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

”A veszteség az élet része (…) De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.”

A karácsonyi malac egy léleksimogató, bájos mese a szeretetről és a ragaszkodásról. Jack jóban-rosszban hűséges barátja egy plüssmalac, akit Püsmacnak nevezett el. Mostohatestvére azonban karácsonykor bosszúból kidobja a hőn szeretett játékot a száguldó autóból, Jack pedig nem tudja feldolgozni ezt a tragédiát. Szenteste, amikor a csodák tényleg megtörténhetnek, elindul az Elveszettek Birodalmába, hogy visszaszerezze az otthonos illatot árasztó, szavak nélkül is mindent megértő Püsmacot, a kaland során pedig egy különleges társ is vele tart. Nemcsak egy-egy játékhoz való különleges kötődés lehet ismerős az olvasó számára, hiszen ki ne játszott volna már el avval a gondolattal, hogy hova nyeli el a föld az eltűnt tárgyakat. Ez a személyes kapcsolódás a rendkívül olvasmányos történettel együtt gondoskodik róla, hogy minden korosztály szívébe belopja magát ez a könyv. Ráadásul a kiadás is nagyon igényes, Jim Field a cselekményhez teljesen illeszkedő, meseszép illusztrációi mindenképp külön említésre méltóak. A legjobb választásnak bizonyult az ünnepi időszakra való hangolódáshoz, rég olvastam már ilyen szívmelengető történetet.

5 hozzászólás
ProKontra>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

J.K. Rowling az az író, aki képes olyan történetet írni, amit kortól függetlenül is bárki tud élvezni. Nincs ez másként A Karácsonyi Malac című könyvvel sem. Rowling mindig valami újat alkot, valami olyat, amivel még nem találkoztunk. Az ötletei színesek, a világépítése minden esetben remekműnek minősülnek.
Olvasása közben többször is eszembe jutott a kedvenc rajzfilmem: a Toy Story, amit képtelen vagyok megunni; valószínűleg így leszek A Karácsonyi Malac című kötettel is. Biztos, hogy többször le fog kerülni a polcról, ha rossz hangulatom van, vagy csak szeretnék elmerülni valami olyan témában, ami szeretetet és reményt sugároz; mert bizony, manapság arra most nagy szükség van.

A történet eleje lassan indul, Rowling fokozatosan és érthetően építi azt, hogy a kisebbek is értsék, nem bonyolítja túl, de ez nem is megy az élmény rovására. A könyv egynegyedétől viszont már folyamatosan adagolja az impulzusokat, mégsem kuszán és érthetetlenül; ez kifejezetten tetszett, mert így az unokahúgomnak is bátran merem adni. Itt még egyszer kihangsúlyoznám, hogy bár Rowling ezt a történetet gyermekeknek szánta, mégis, csak ajánlani tudom minden felnőttnek, mert az erkölcsi iránymutatása mellett komoly tanmese is. Nem utolsósorban, ad egy kis segítséget, hogy könnyedén elbeszélgessünk nehezebb szituációkról is a gyermekeinkkel.

Jack még csak kisfiú, mégis szembe kell néznie olyan nehézségekkel, mint a szülei válása, majd ezután a költözés. Nehezen viseli, hogy új környezetbe kerül, de ott van neki Püsmac, akivel mindent megtud osztani, és aki mindig megérti őt, bármi is történjen. Az új iskolában hamar barátokra lel egy felsőéves lány, Holly segítségével, de a bajok ott kezdődnek, amikor kiderül, hogy Jack édesanyja randizni kezd a lány édesapjával. A kapcsolat egyre komolyabbá válik, és Holly apukája hozzájuk költözik, de a lány, már nem olyan kedves Jack-kel, mint az iskolában. Állandóan mérges, folyton gonoszkodik. Ez odáig fajul, hogy egy bevásárlás után, a mindig dühös Holly kidobja Püsmacot az autóból. Jack teljesen kikészül, így nagyszülei, akik vigyáznak rá, elmennek, hogy megkeressék. Sajnos a keresés eredménytelen, így más megoldást nem találtak, vettek a kisfiúnak egy új karácsonyi malacot. De ennek a karácsonyi malacnak nincs olyan illata, mint a réginek, nem olyan kopott, mint amit már megszokott, ez nem Püsmac, így dühében tépni és dobálni kezdi.

Jack teljesen kétségbe van esve, de ekkor kezdődik a csoda. A játékok és sok más tárgy életre kel, köztük az új karácsonyi malac is, aki megígéri a kisfiúnak, hogy elkíséri az Elveszettek Birodalmába, ahol rálelhet Püsmacra. Az Elveszettek Birodalma az a hely, ahova azok a tárgyak kerülnek, amelyekről a gyerekek, felnőttek egyaránt elfeledkeznek. Legyen az egy pár gyémánt fülbevaló, vagy akár egy teniszlabda. Ezen a helyen mindennek megvan a maga helye, attól függően, hogy mennyire fontos a tárgy a tulajdonosának. Azonban, ha valamit nem talál meg a gazdája időben, akkor az a Veszejtőé lesz, aki nem bánik kesztyűs kézzel a tárgyakkal. Így Jacknek és az új karácsonyi malacnak nagyon kell igyekezniük, hogy ezen az estén megtalálják Püsmacot, és ne találkozzanak a gonosz Veszejtővel. Jack a kaland során találkozik a Boldogsággal, a Reménnyel, a Becsvággyal, a Hatalommal. Mind-mind olyan emberi tulajdonság, amelyet valaki valamiképp elveszített, és amelyek vagy segítik vagy éppen hátráltatják a fiút és a karácsonyi malacot. Megannyi helyen fordulnak meg és rengeteg izgalmak érik őket, de az idő ketyeg, Jacknek meg kell találnia Püsmacot még éjfél előtt, különben soha nem térhetnek vissza.

Mindig félek az olyan könyvektől, ami körül túl nagy hype van, félek, mert több esetben is negatív tapasztalattal teszem le, miután végzek vele. Azonban Rowling neve, már egyfajta garancia arra, hogy valami izgalmasat, varázslatosat, lélekmelengetőt kapok. A Karácsonyi Malac történetét minden embernek ajánlom, kortól, nemtől függetlenül. Nem fog csalódást okozni.

5 hozzászólás
Finn_Hudson>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Régen olvastam már ennyire aranyos és tanulságos mesét, amely kellően izgalmas és fordulatos, és a karácsonyi témát sem erőlteti túl. Olyan témákkal foglalkozik, ami sajnos egyre gyakoribbá vált, és amelyről egy családban beszélni kell, mindezt olyan formában, hogy a gyerekek is megérthessék, de felnőtteknek is szórakoztató olvasmány legyen.
Bátran ajánlom mindenkinek, korosztálytól és J.K.Rowling rajongástól függetlenül is!

MissFortune>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Már tavaly is nagyon szerettem volna olvasni, de sajnos a könyvtárban lecsaptak rá előttem, így hát csak idén került sor az olvasásra.
Vegyes érzelmeim vannak. Nagyon vártam már, hogy a kezembe vegyem és sajnos azt hiszem, kissé más elképzeléseim voltak a történetről. Összességében nincs nagy baj a könyvvel, hiszen aranyos, tanulságos, izgalmas, kalandos történet, amibe nagyon nagy elvárásokkal kezdtem bele, azt pedig nem igazán teljesítette, na meg nem is igazán sikerült beszippantania.
Nem bánom, hogy elolvastam. Segített egy kicsit ráhangolódni a karácsonyra, illetve nagyon aranyos, cuki könyv, ami a célcsoport körében biztosan nagy sikert aratott. Majd ha a keresztgyerkőc nagyobb lesz, rápróbálunk. :D

robinson P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

A kissé szürreális történet fordulatos, könnyedén olvasható, amiben sok igazság rejtőzik. Tanulságot nem nélkülöző, kalandos történet, ami egészen elvarázsolt, pedig nem én vagyok az igazi célközönség. Bátran ajánlom felnőtteknek is! Szívszorító és izgalmas történések részesei lehetünk.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/11/a-karacsonyi-malac.html

15 hozzászólás
Pati28>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

”Az éledéskor értjük meg, milyen célra készültünk.”

Barátságos és meghitt történet egy bátor kisfiúról, aki a csodák estélyén útra kel az Elveszettek Birodalmába, hogy visszaszerezze hűséges barátját, Püsmacot. A szeretet és a ragaszkodás, mely egymáshoz köti őket, felvértezi őt, hogy fejest ugorjon egy ismeretlen világba, ahol veszély és számos megpróbáltatás várja. Az út során segítő társa a Karácsonyi Malac – Kalac – lesz, akivel a kezdeti ellenséges viselkedése később újfajta érzésekké alakul.
Az Elveszettek Birodalmában nem bízhatnak meg senkiben, mégis minden városban, ahol megfordulnak, barátokra lelnek. Minden perc számít, hiszen nyomukban a szörnyűséges Veszejtő, és az idő is ellenük dolgozik, de minden erejüket bevetve haladnak tovább a céljuk beteljesítése érdekében.

A meseszép történetet pedig a gyönyörű illusztrációk teszik teljessé.

Remény, feltétel nélküli szeretet, és egy csipet karácsonyi csoda, mely megmelengeti a szívünket.♥

2 hozzászólás
Linszyy P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Csodálatos karácsonyi történet. A fiú, akit Karácsonynak hívnak óta nem olvastam ennyire jó mesét, ami már jó régen volt. A nagy hype miatt nem is terveztem elolvasni ezt a kötetet, a borító sem tetszik és én szeretem Rowlingot, de nem vonz minden könyve olvasásra.
Aztán viszont több barátom is nagyon jókat mondott róla, és arra gondoltam, hogy egye fene, mégis kellene egy mese karácsonyra. Az első pár fejezetet fel is olvastam a kishúgomnak és ledöbbenve vettem észre, hogy ez lényegében róla szól. Az alap történet teljesen egybevág, neki is van két olyan plüsse, aminek a nyakát sem lehet megfogni, mert megfulladnak, ha úgy emeled fel őket. xD Szóval a téma kiváló: miért fontos a kicsik életében a plüssállatuk? Miért hiszünk kicsiként még abban, hogy ők is élőlények, éreznek és figyelnek ránk?
Emellett pedig egy szuper izgalmas kalandban is részt veszünk, amire szerintem minden gyerek vágyik. Olyan ez a könyv, mint a Toy Story, ami az én gyerekkoromból kimaradt, pedig mekkora ötlet, hogy a játékok életre kelnek. Ezt pedig nem akárhol láthatjuk, hanem az Elveszettek Birodalmában, ahová minden tárgy kerül, ha elveszik. Itt is vannak különböző fokozatok, attól függően, hogy mennyire fontos dologról van szó. Az egész a Szükség Szobáját juttatta eszembe.
És ha a felnőttek elkezdenének unatkozni, Rowling behozza az elvont fogalmakat is, mint elveszíthető dolgokat, tehát tényleg gondolt minden korosztályra. Ezt én először nehezen fogadtam be, de aztán örültem, hogy így is ad üzenetet az olvasónak. Jack története nagyon izgalmas, megható, élvezetes, és nem teljesen egyértelmű, tehát ad fejtörést a kis olvasóknak. Mindenképpen ajánlom gyerekeknek és gyermek lelkű felnőtteknek, nincs is szebb olvasmány Püsmac, Kalac és Jack történeténél az ünnepek alatt. :)
https://youtu.be/BtQqjg23Y0A

meseanyu P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Nekem olyan volt ez az egész, mint egy rajzfilm forgatókönyve, el is tudom képzelni, hogy csinálnak majd belőle animációs változatot. Kalandos, izgalmas, de hangulatban annyira nem erős. Számomra egy igazán olyan jelenet volt, ami jobban megérintett, egyébként egy korrekten, bár viszonylag egyszerűen megírt, érdekes világban játszódó, nyomokban karácsonyt tartalmazó, de nem különösebben beszippantó történetet olvashattam. A célkorosztálynak talán érdekesebb lesz.

2 hozzászólás
Jagika P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Egy kicsit tartottam a címtől: malac meg karácsony együtt? Végül is egész aranyos történet kerekedett e rendhagyó szószerkezetből. A fantáziavilágbeli utazást egy kissé vontatottan olvastam, sok volt a helyszín meg a tárgy, de a vége felé minden összeállt. Lett tanulság, kibékülés, egymásratalálás. A malackák mókás nevét és magát a fordítást csak dicsérni lehet…


Népszerű idézetek

robinson P>!

– A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.

272. oldal, Egy híres barát (Animus, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Jack · Kalac · szeretet · veszteség
Málnika P>!

[…] amíg a remény él, semmi nem vész el örökre…

298. oldal (Animus, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: remény
Málnika P>!

– De úgy tűnik, aki időt nyer, néha életet nyer.

150. oldal (Animus, 2021)

Málnika P>!

    […] Arra jutott, hogy ő talán egy kicsit olyan volt most Hollynak, mint neki Püsmac: nem sokat szólt, de mindent megértett.

26. oldal, Első rész - 5. Holly Püsmaca (Animus, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Holly · Jack · Püsmac
2 hozzászólás
Bookswideopen P>!

Balra zokniban menj, jobbra ernyővel indulj, de ha utad rosszra fordul, vigyél egy barátot.

286. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kompasz
robinson P>!

    Jack úgy gondolta, az lenne igazán jó, ha mindig ott lenne az apukája, és sokat játszana vele, de ezt nem mondta ki. Kezdett hozzászokni, hogy nem mond ki dolgokat.

17. oldal, Első rész - 3. Változások (Animus, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: apa · Jack
DarknessAngel>!

[…] reményt adott a dolgoknak, a reménynek pedig semmilyen zár nem állhatja útját.

298. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
robinson P>!

– Na, most kezdődik az igazi utazásunk – húzta ki magát. – Készen állsz?
– Készen állok – bólintott Jack.

Kapcsolódó szócikkek: Jack · Kalac
robinson P>!

    Püsmac onnan kapta a nevét, hogy mikor Jack beszélni tanult, „püsmac”-ot mondott „plüssmalac” helyett.

9. oldal, Első rész - 1. Püsmac (Animus, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Püsmac
Csigalány>!

– A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben az orrával Jack hajába túrt.
– De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet. Én mindig itt leszek a s Szeretet Szigetén, és valahányszor Kalacot, engem is megölelsz, mert mi ikertestvérek vagyunk,és mindent, amit ő érez, én is érzek.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack · Kalac · Püsmac · szeretet · Szeretettek Szigete · veszteség

Hasonló könyvek címkék alapján

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Maja Lunde: Hónővér
Holly Webb: Cica a hóban
Jo Nesbø: (Dermesztően) csendes éj
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály
Tom Fletcher: Christmasaurus
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Rosie Banks: Hópihe lányok