5. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
8. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
13. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​karácsonyi malac 116 csillagozás

J. K. Rowling: A karácsonyi malac

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Animus, Budapest, 2021
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248812 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Field
>!
Animus, Budapest, 2021
328 oldal · ISBN: 9789633248829 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Field

Kedvencelte 15

Most olvassa 80

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 331

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Málnika >!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

”A veszteség az élet része (…) De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.”

A karácsonyi malac egy léleksimogató, bájos mese a szeretetről és a ragaszkodásról. Jack jóban-rosszban hűséges barátja egy plüssmalac, akit Püsmacnak nevezett el. Mostohatestvére azonban karácsonykor bosszúból kidobja a hőn szeretett játékot a száguldó autóból, Jack pedig nem tudja feldolgozni ezt a tragédiát. Szenteste, amikor a csodák tényleg megtörténhetnek, elindul az Elveszettek Birodalmába, hogy visszaszerezze az otthonos illatot árasztó, szavak nélkül is mindent megértő Püsmacot, a kaland során pedig egy különleges társ is vele tart. Nemcsak egy-egy játékhoz való különleges kötődés lehet ismerős az olvasó számára, hiszen ki ne játszott volna már el avval a gondolattal, hogy hova nyeli el a föld az eltűnt tárgyakat. Ez a személyes kapcsolódás a rendkívül olvasmányos történettel együtt gondoskodik róla, hogy minden korosztály szívébe belopja magát ez a könyv. Ráadásul a kiadás is nagyon igényes, Jim Field a cselekményhez teljesen illeszkedő, meseszép illusztrációi mindenképp külön említésre méltóak. A legjobb választásnak bizonyult az ünnepi időszakra való hangolódáshoz, rég olvastam már ilyen szívmelengető történetet.

5 hozzászólás
robinson P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

A kissé szürreális történet fordulatos, könnyedén olvasható, amiben sok igazság rejtőzik. Tanulságot nem nélkülöző, kalandos történet, ami egészen elvarázsolt, pedig nem én vagyok az igazi célközönség. Bátran ajánlom felnőtteknek is! Szívszorító és izgalmas történések részesei lehetünk.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/11/a-karacsonyi-malac.html

15 hozzászólás
meseanyu P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Nekem olyan volt ez az egész, mint egy rajzfilm forgatókönyve, el is tudom képzelni, hogy csinálnak majd belőle animációs változatot. Kalandos, izgalmas, de hangulatban annyira nem erős. Számomra egy igazán olyan jelenet volt, ami jobban megérintett, egyébként egy korrekten, bár viszonylag egyszerűen megírt, érdekes világban játszódó, nyomokban karácsonyt tartalmazó, de nem különösebben beszippantó történetet olvashattam. A célkorosztálynak talán érdekesebb lesz.

2 hozzászólás
Milli88 P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Nagyon szép történet, amit szerintem nem csak gyerekeknek lenne ajánlott elolvasni, felnőtt fejjel is tanulságos és van mondanivalója.
Rowlingtól már jól megszokott összetett és csodálatos gondolatok, szép kifejezésmód. Csodálatosan ábrázolja az elveszettséget, a reményt, a boldogságot, az elkeseredettséget.
Széles skáláját mutatja be az érzelmeknek, e mellett igazán tanulságos is. Szerettem olvasni és kívánom, hogy mindenkinek legyen egy saját spoiler, mert mindenkinek szüksége van egy ilyen barátra. :)

zuna19>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Nagyon kinőttem már ebből a sztoriból. Az írónő miatt el szerettem volna olvasni.
12 éves kórtól ajánlják a könyvet. Kicsit ezen elgondolkoztam, hogy nem sok ez a történet? Hát passz. De nem is ez a lényeg szerintem.
Az nagyon tetszett benne, hogy rövid fejezetekre van osztva.
Maga a mondani valója a könyvnek jó. Az már más, hogy ki, hogy értelmezi és hogyan hat az olvasóra összességében.

LittleStar>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Szerintem ez egy nagyon mély és kedves történet. Az elején nagyon belelendültem, pörögtek az oldalak a szemeim alatt, majd volt egy rész, ahol nekem picit furcsák és lassúak voltak az események. Emiatt a 4,5 csillag, mert egyébként hibátlan történet. Nagyon tetszenek a szójátékok, zseniális a fordítás ismét. (Csak úgy, mint a HP sorozatnál.)
Rövid fejezetek, könnyen olvasható, nagyobb betűk, nagyobb sorközökkel alsós gyerekeknek is remek szórakozást, kikapcsolódást nyújthat. Én mindenképp felveszem az ajánlós listámra.
A karácsonyi ünnepekhez közeledve pedig kötelezőnek éreztem a magam részéről, amellett, hogy HP rajongó vagyok. Bár nincs köze Harryhez, de ennek ellenére azért megkedveltem. :) Vajon az én elhagyott/elfelejtett/elveszett dolgaim hol kallódhatnak?!

Dénes_Gabriella P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Mint egy zöld Püsmac ( ~ Mazsola; lásd profilkép) boldog barátja bólogatva majd meghatottan olvastam a történetet. A tette után Hollyt nagyon szívesen kidobtam volna az ablakon, és nem értettem a felnőtteket, miért kell csitítani meg fegyelmezni Jacket. Én is szétverném a lakást, ha Mazsolát valaki kicsinálná, pedig én nem elemista vagyok…
A Szeretettek Szigete volt a kedvenc helyem. Püsmac egy bűbáj, Jack pedig egy hős, amiért úgy döntött, ahogy. Én szerintem 34 évesen képtelen lennék erre.

Juca P>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Nálunk Püsmac szerepét Nyuszi tölti be. Az első fejezetnél mosolyogtam olvasás közben, mert annyira igazak, amiket ír, rengeteg hasonló élményünk volt Nyuszival.

A könyv az elejétől kezdve magával ragadott. Jacket nagy változások érik. Elszomorító volt olvasni. Megríkatott, amikor elvesztette Püsmacot.
„- A veszteség az élet része”

Aztán megkezdődött az igazi mese, amikor Jack Püsmac keresésére indult az Elveszettek Birodalmába, ahol izgalmas kalandokba keveredik. Eközben pedig az olvasó felülhet egy érzelmi hullámvasútra. A kedvenc szereplőm Kék Nyuszi volt. ♥

Átvitt értelmet is láttam a mesében. A Veszejtő az ördög, a Szeretettek Szigete pedig a mennyország megtestesítője.

Szívmelengető történet a szeretetről, a reményről és a boldogságról.

Sheila_7 I>!
J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Ez a történet maga a Remény.
Csodálatos.
Sírtam és nevettem rajta, miközben a szívem csordultig telt szeretettel.
Nem kérdés, hogy ajánlom mindenkinek: szívből, őszintén és igazán.

Ui.: Soha többé nem hagyok el semmit, ígérem.


Népszerű idézetek

Málnika >!

De úgy tűnik, aki időt nyer, néha életet nyer.

150. oldal (Animus, 2021)

Málnika >!

(…) amíg a remény él, semmi nem vész el örökre…

298. oldal (Animus, 2021)

Málnika >!

Arra jutott, hogy ő talán egy kicsit olyan volt most Hollynak, mint neki Püsmac: nem sokat szólt, de mindent megértett.

26. oldal (Animus, 2021)

2 hozzászólás
robinson P>!

– A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.

272. oldal, Egy híres barát (Animus, 2021)

robinson P>!

Jack úgy gondolta, az lenne igazán jó, ha mindig ott lenne az apukája, és sokat játszana vele, de ezt nem mondta ki. Kezdett hozzászokni, hogy nem mond ki dolgokat.

17. oldal, Változások (Animus, 2021)

robinson P>!

– Na, most kezdődik az igazi utazásunk – húzta ki magát. – Készen állsz?
– Készen állok – bólintott Jack.

robinson P>!

Püsmac onnan kapta a nevét, hogy mikor Jack beszélni tanult, „püsmac”-ot mondott „plüssmalac” helyett.

9. oldal, Püsmac (Animus, 2021)

Rita_Sándor>!

– A lépcső miért nem beszél? – kérdezte Jack az egyik huppanás után. – És miért nem beszélt a takaróm se?
– Egyes dolgok még szenteste sincsenek eléggé ebren ahhoz, hogy megszólaljanak – felelte a karácsonyi malac. – Új a takaród?
– Igen – válaszolta a fiú.
– Akkor biztos nem került még bele túl sok érzésed. Az ébreszti fel a dolgokat, hogy miközben használják őket, beszívnak emberi érzéseket. A lépcsőre meg a falra nem fordítanak figyelmet az emberek, így azok nem nagyon szoktak felébredni.

63. oldal

Bookswideopen P>!

Balra zokniban menj, jobbra ernyővel indulj, de ha utad rosszra fordul, vigyél egy barátot.

286. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Jégföldje
Lucy Strange: A kastély szelleme
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A fantomok
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Neil Gaiman: A temető könyve
Rick Riordan: Neptunus fia
Tamzin Merchant: A Kalaposok
Paul Stewart – Chris Riddell: Vigyázat, sárkányveszély!
Diana Wynne Jones: Christopher Chant kilenc élete
Mészöly Ágnes: A királyné violája