Városi ​történet 11 csillagozás

J. Goldenlane: Városi történet

Hát mi mást tehet egy magányos, gyenge nő, ha idegen katonák törnek rá, mint hogy megmérgezi őket?

>!
Design, Szeged, 2022
636 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158117968

Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
J. Goldenlane: Városi történet

Az első oldalakon nagyon nem tudtam hova fog kifutni a három jómadár története, de megszerettem őket. Tetszett, hogy most a történeti valóságba lett helyezve a sztori, fantasy elemek nélkül. Róma élt a lapokon. Kedvenc lett :)

2 hozzászólás
donzella P>!
J. Goldenlane: Városi történet

Rossz passzban olvastam, mert 30 oldalanként le kellett tennem, pedig erre nem lehet mondani, hogy egyébként a nyelvezete zsibbasztó lenne, mint például a Papírtigrisnek.
Ugyan még nem olvastam az írónő összes könyvét, de a szereplők közötti dinamizmus teljesen más vetületet kapott, mint amit eddig megszoktam. A főszereplők nem előttünk ismerkednek meg, és fedezik fel egymás érdekes természetét, hanem már elég szép múltjuk van. Ennélfogva, rengeteg a célozgatás, félbehagyott mondat, amíg végre az egyik, falhoz nem állítja a másikat, hogy rendezzék a korábbi félreértéseket.

A fantasy környezet, vagy elemekkel tarkított világ nem is hiányzik. Pótolja a Városi életszemlélet, a kacifántos – de lényegében, elkenő és magyarázkodó jogi handabandázás.

A főszereplők igazán összevalók – egy amazon lelkületű (ma már csak kalandornő) patricius lány és szökevény „barbár” katona, aki már rég megtanulta feladni az elveit.
Velük együtt a barátok, katonatársak, és nyerészkedők is megérnek pár szeszit.

Érdemes azt is tudni, hogy a történetnek még nincs vége, bár nem is függővéges.

Könyveslány P>!
J. Goldenlane: Városi történet

Végre :-) ! Már sikeresen újraolvastam a teljes J. Goldenlane életművet, úgyhogy az év egyik leginkább várt megjelenése számomra egyértelműen a Városi történet volt, ami kíváncsivá tett már azzal is, hogy ezúttal nem fantasy, hanem történelmi regény született.
A történelmi háttér felrajzolása rendkívül jól sikerült és egyben nagyon rafinált is, mert egy olyan általános, ókori képet ad, ami ugyanakkor korfüggetlen. Az, hogy nem egy pontosan meghatározható időpontban játszódnak az események, kifejezetten jót tesz a regénynek, ad egy rugalmasságot a kereteknek. spoiler
Claudia tökéletes J. G. hősnő, és a kisebb-nagyobb mellékszereplőket is egytől egyig nagyon szerettem (azok a jogeseteket boncolgató vita jelenetek… :-) ). Érdekes módon pont Marcus nem lett annyira a szívem csücske, talán egyrészt mert az elején miatta éreztem kicsit nehezebben beindulónak a történetet, másrészt spoiler.
Mindenesetre lelkesedésem töretlen, úgyhogy kíváncsian várom a vidéki történetet (bármilyen fedőnéven is fog majd megjelenni :-) ).

2 hozzászólás
little_Annie_Mary>!
J. Goldenlane: Városi történet

Nagyon, nagyon tetszett. Rengeteget nevettem, izgalmas volt (erővel olvastam lassan, hogy lassabban apadjanak a hátralevő oldalak), és végre, végre egy könyv, ahol a környezet és a hangulat megteremtése egy másik korról nem pofábamászó, hanem harmonikus, észrevétlen. Tökéletes volt, imádtam, IMÁDTAM! (Bár csak hosszabb lett volna, vagy lenne egy második része ).

1 hozzászólás
VZ>!
J. Goldenlane: Városi történet

Az írónőtől megszokott fordulatos történet, pimasz hősnővel, könnyed szórakoztató stílusban, a változatosság kedvéért most az ókori Róma díszletei közt. Ami plusz: a Város szövevényes világának gondosan megformált életszagú ábrázolása. Ami mínusz: a párbeszédek gyakran kilógnak a korból, jó lett volna még pár, a madárkáshoz hasonló korhű hatású szleng kifejezés a dialógusokba.


Népszerű idézetek

Könyveslány P>!

– Egy hulla rossz ómen a házban, ráadásul a szomszédasszony csontot vetett nekem, és az is tele volt baljós előjelekkel!
– És te bedőlsz mindenféle germán babonáknak? […]
Felejtsd el a csontokat, keress egy tisztességes béljóst…

Könyveslány P>!

Ha muszáj, nyilván meghalok érted, de házasságra nem veszel rá!

Könyveslány P>!

– Nem vidéken vagyunk, te nincstelen csavargó, a Városban hat szeszi alatt nem kapsz bort – tette csípőre a kezét a kocsmáros, és megvetően lenézett Triariusra, akinek persze szeme sem rebbent.
– Összevissza adok egy szeszit.
– Annyiért itt legfeljebb lélegzetet vehetsz.
– Két szeszi, és nem vágom fel a hasad, ez az utolsó ajánlatom.
– Öt szeszinél itt olcsóbban még senki sem ivott, úgy igaz, mint hogy élek.
– Hát ha ezen múlik…

Könyveslány P>!

Patrícius leány nem kapdos férfiak madárkája után!

Könyveslány P>!

Erre feltenném az anyám életét. Már ha esetleg még él

Könyveslány P>!

– Egy hullát találtam a konyhában – suttogta előre hajolva.
Claudia értetlenül felvonta a szemöldökét.
– Egy hullát? – kérdezett rá végül.
– Egy hullát.
– Biztos, hogy már nem él?
– Biztos.
Claudia megnyugodva fújta ki a levegőt, és elengedte a kardmarkolatot.
– Már azt hittem, valami komoly. Rám hoztad a frászt, pedig hidd el, van elég bajom.

VZ>!

– Nálam kicsit alacsonyabb nő, makacs, mint az öszvér, lobbanékony, akaratos, eszetlenül belekeveredik minden balhéba, és asszony létére egészen jól forgatja a légiós kardot.
– Igen, igen! Kedvenc színe a mélyvörös, és mindig olyan helyes, frufrus frizurát visel, magasra tűzött konttyal.
– Hát, igen, haja is van neki – bizonytalanodott el Triarius.

donzella P>!

Mi bent egy Ammonius nevű embert keresünk, miközben titokban hörcsögöt áldozunk egy nem be-, hanem kitiltott aegyptusi istennőnek. Jól vettem le?

267. oldal - XXVI. fejezet (Design Kiadó, 2022)

Könyveslány P>!

– Amit én adhatok, az olyan szégyenletesen kevés. Pár kopott ezüst, mi az a te tudásodhoz képest? A te munkádat nem lehet pénzzel megfizetni – tiltakozott azonnal a nő, ám az öreg orvos leintette.
– Hogy lehetsz ebben ilyen biztos, ha még sosem próbáltad?


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Athéné jele
Milosevits Péter: Trükkregény
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Anne L. Green: Elvarratlan szálak
M. G. Brown: Szerelempróba
R. Kelényi Angelika: Róma, Róma
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
N. Simon Barbara: A szerelem üzlete
On Sai: A két herceg
Leiner Laura: Egyszer