Térdig ​sárban (Napnak fénye-ciklus 4.) 39 csillagozás

J. Goldenlane: Térdig sárban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Alicia Star csak szórakozni érkezik Kanadába; kaszinózgatni, pofára ejteni pár balekot, kipróbálni néhány trükköt. Mi baj lehetne ebből?

Nos, ez az a kérdés, amit feltenni sem érdemes.

Alicia hamarosan azon veszi észre magát, hogy egy kedélyes maffiafőnök cibálja át az országon, ami „a Washington-krátertől a Yukonig egyadta radioaktív mocsár”. Ráadásul közben többen is lőnek rá, de természetesen felveszi a ritmust, és bedob mindent, amit zavaros ifjúsága alatt tanult. A helyi gengszterek egymás után kénytelenek szembenézni az esetlegesen nagykorú, feltehetőleg kínai, talán zsoldos, ám egyre nyilvánvalóbb, hogy szélhámos lánnyal.

Ő pedig töretlenül élvezi a játszmát, amit ez alkalommal az előkelő, kifinomult Kanadában játszanak, csillogó ledfényes kaszinókban – és térdig sárban.

A Napnak fénye-ciklus negyedik kötetében Goldenlane hozza a szokott formáját, bár ez alkalommal ebbe egészen kevesen halnak bele.

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953136

Kapcsolódó zóna

!

Térdig sárban – képanyag

8 tag · 2 karc · Utolsó karc: 2020. április 5., 14:15


Enciklopédia 70

Szereplők népszerűség szerint

Alicia Star · Gabriel · Kibelezős Ripley · Ricardo Gaucher · szakértő

Helyszínek népszerűség szerint

Kanada


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Beatrice8 P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

„Ez a sok személyes sérelem, meg hiszti, meg egyéni elképzelések! Hát tényleg, ma már egy rablóbandát is csak úgy lehet vezetni, ha az ember előtte ledoktorál pszichológiából?”
Miért is olvastam volna valamit ami már több, mint egy éve megvan, ha olvashattam ezt is?! :D
Szokás szerint imádtam! Talána többi szintját azért nem érte el, mert már számítottam rá, hogy zseniális, nem ért meglepetésként. Az viszont meglepett, hogy ha jól emlékszem csak spoiler ember halt meg benne! Szerintem ez új rekord, főleg, hogy legutóbb a Holdnak árnyékát olvastam.
Meglepett, hogy Ricardo él és főszereplő is! Örültem neki igazából :D.
Aliciát nagyon bírtam! Kinőtte a Csillagok szikráiban tapasztalt kiskamasz viselkedését és ahogy sejtettem kiharcolta a heléyt a nagyok játszmájában. Ilyen háttérrel lehetetlen lett volna, hogy ne szélhámos legyen. :D A legjobbaktól tanult.
"– Mégis terhes vagy?!
– Attól függ, kivel beszélek! – legyintett Alicia."
Cuki volt, hogy Sidre mindig „a profi”-ként utalt, Mitzukira meg „a szamuráj”-ként. Sok időt tölthettek még így együtt a két könyv között, ha így megtanulta a trükkjeiket.
Azt is vicces volt hallgatni, hogy Ticcáról milyen „félelemmel” beszél, egyértelmű, hogy mindenre képesnek gondolja. :) Nem mondom, hogy nincs igaza ;)
"– A muterod azt hiszi, hogy egy szanatóriumban lábadozol. Rólam semmit sem tud!
– Ez nála abszolút átmeneti állapot! Mindent képes megtudni. Szóval készítsd a mesédet, amivel várod! Vagy inkább vegyél egy atombomba-arzenált. Attól esetleg megtorpanhat. Átmenetileg."
A karaktereknek egy közös tulajdonságát találtam meg. Mind adrenalinfüggők és vígan szedálják a testüket :D. Ez nem csak arre a könyvre igaz, hanem az eddigiekre is. Már pont aggódtam Aliciáért, amikor végre kiderült mi baja és akkor elkönyveltem, hogy nincs baja az örökölt és tanult hülyeségeken kívül :D.
Ennek a résznek a lapjai nagyon vékonyak voltak! A borító most annyira nem tetszik. Nem rossz, de nem közelíti meg az első vagy a 3. borítóját.
Összességében szokás szerint izgalmas, akciódús és letehetetlen volt, pörögtek az események, egy percnyi pihenésre sem volt időnk, Aliciát nagyon bírtam, a többi szereplővel együtt és mindenek felett persze rendkívül humoros volt.
Természetesen kedvet kaptam tőle a Csillagok szikráihoz is, szerintem muszáj lesz sort kerítenem rá mostanában.
Ajánlom!

1 hozzászólás
Dávidmoly P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

A padlószőnyeg az jó, azon nem szoktak verekedni, mert abból nehéz kimosni a vért
*
Hiába, az élet zajlik, de azért néha nagyon sablonos, hagyta magát fegyverrel kiterelni, és kétségkívül kicsit unatkozott közben.
*
– Miért játszol?
– Mert még élek! Addig játszol, amíg élsz! Illetve, inkább úgy mondanám, hogy addig élsz, amíg játszol. Ha feladod, akár meg is halhatsz.
*
Járj a széllel, ahogy a szamuráj is mindig mondja. Tehát, hogyan kell széfet feltörni, idézte fel a profi idevágó tanácsait.
*
Szóval, mennyi a részem? Nem pénzben kérem, hanem festményben, ha lehetne. És az lenne a legjobb, ha egyenesen a Csád Beach-i villámba küldenéd. Tudod a címét, te fogod megvenni nekem!

Azzal nyilván nem fogok senkit meglepni, hogy tetszett a könyv. Nagyon tetszett. Ez a könnyed, de jól felépített, jó humorral és sodró tempóval előadott szélhámoskaland, amely zsáner hazai koronázatlan királynője Goldman Júlia, az egyik gyengém, és ilyen magas minőségben nagyjából korlátlan mennyiségben lennék képes felvenni a környezetemből. Szóval igen, nagyon tetszett.
Oké, az elején egy kicsit szokni kellett, hogy spoiler, viszont később olyan szép magyarázatot kapunk rá spoiler, hogy teljesen érthetővé válik, hogy miért spoiler. És hát az előkelő, kifinomult Kanada azért messze nem a fegyverropogástól hangos Szaharai Unió, itt elegánsabban kell játszani…
A karakterek között vannak régi ismerősök spoiler és új arcok (a kedvencem talán Atom Chloé és Szikra Miriam volt, de erős verseny ez, a legtöbb induló éremesélyes), a cselekményszövés sodró, a humor pedig a szokásos minőség.
A könyv legfájóbb spoiler hiányossága a mester profi tüntető hiánya volt. spoiler Oké, Alicia ígéretes lány, de a mester profi az igazi mester profi. Meg valahol a vége felé a 451. oldalon egy „az”-ból véletlenül „ez” lett. spoiler És azért azzal is együtt tudtam volna élni, ha Kovács Péter egy kicsit jobban megerőlteti magát a borítóval. spoiler Kész, negativitás kifújt.
Öt bandatag az ötből.

1 hozzászólás
lilla_csanyi>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

A Napnak fénye ciklus világa azért jó, mert mindig akad egy újabb kontinens, tele átejthető balekokkal. Ideális mindazok számára, akik szeretnek szórakozni!
Újabb kötet, és újabb imádott rész a szériában. Ritkán akartam ennyire, hogy egy könyvben lehetőség szerint mindenki élje túl, mert annyira szórakoztató ahogy próbálják utolérni önmagukat, de ez itt abszolút így történt. Alicia igazán klassz főhőssé nőtte ki magát, az új szereplőket mind imádtam, a történet szokás szerint csavaros és szédítő tempóban rohan előre, mindeközben pedig rettentően vicces. Imádtam!

1 hozzászólás
liptonella>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Nagyon kellemes kikapcsolódás volt, köszönöm a szerzőnek is, nem csalódtam benne most sem, de azért nem állom meg megjegyezni, hogy a boritó rettentően ronda ezzel a fénytpisilő lebegő, pufikabátos babával.

2 hozzászólás
Nienna001 P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Goldenlane az őrült pörgös üldözéses, átvágós eseményekben nagyon ott van. A művei ezekre alapulnak, ebben a sorozatban biztosan. Itt Alicia mutatja meg, hogy mit tud, és ki(ke)t tud átvágni. Igazi szárnypróbálgatás, annak viszont nagy tétekkel. Szidet nem übereli, de a saját módján nagyon ügyes ez a leányzó, akinek identitása igen változó a történet során. Tetszett. Igaz Budapestre kellett elmenni a kiadó boltjába, hogy hozzájussak, de megérte.

Aliko P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

A Napnak fénye ciklus nekem az első kötet óta szerelem, így a Térdig sárban is kötelező olvasmánnyá avanzsált már a megjelenésével. Nem rövid (bár hol van ez a második részhez képest) ellenben pörgős és vicces na meg tele van nagyszerű karakterekkel, így az olvasási válságban szenvedők számára olyan lehet, mint egy falat kenyér, ugyanis felrázza a megfásult „utazót”. Imádtam!

Ez a kötet is hozza mindazt, amiért a sorozatot és az írónőt eddig is szerettem. Humoros, izgalmas és lehetetlen szituációkkal tarkított. A szerző stílusát pedig tokkal vonóval megvettem. Jön egy újabb kontinens és Alicia Star most Kanadában csinálja ki az emberek idegeit.

1 hozzászólás
Könyveslány P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

„Hidd el, Rossy, jó sztori! Imádni fogod!”

És tényleg :-). Végre újra az itt-ott radioaktív, kibertechnológiában gazdag, posztapokaliptikus világban! A Térdig sárban kikapcsol, megnevettet, meghökkent, feltölt, szórakoztat, ébren tart és rávesz, hogy éjfélkor még idézeteket írogass spoiler… Vállalom, hogy végtelenül elfogult vagyok a Napnak fénye ciklussal és Goldenlane hősnőivel, meg úgy általában a stílusával szemben, kb. a végtelenségig tudnám olvasni az ebben a világban játszódó történeteket. Ezek után nyilván nem meglepő, hogy Alicia is nagyon belopta magát a szívembe, és ugyanígy gyorsan megkedveltem a kemény gengszterfőnököt, valamint a változó körülményekhez rugalmasan adaptálódó bandatagokat is, de szívem csücske a „profi” lett :-). spoiler Élmény volt, szívesen ajánlom, nem csak Rossy fogja imádni :-).

3 hozzászólás
Lehvira>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Goldenlane megint megcsinálta.
A történet és a szereplők magába szippantottak és imádtam olvasni a könyv minden sorát. Sőt! Meghozta a kedvemet ahhoz, hogy újraolvassam az egész sorozatot. Egyszerűen megunhatatlan az írőnő stílusa és történetei.
Ailica pont ugyanolyan szórakoztató és érdekes karakternek bizonyult, mint Sid, de ezt már megszoktam az előző részben. Sok megnyilvánulásán és gondolatán muszáj volt röhögnöm.
Két dolog szúrta a szememet a könyvben, de igazából az is lényegtelen semmisség. Egyrészt kicsit gyengének és bénának éreztem a karakterekre aggatott jelzőket, neveket (Pl. Atom Chloé vagy Mészáros Gabriel), másrészt Miriam néhol már túlzottan is butusnak és naivnak tűnt, ami abban a helyzetben nem tűnt túl helyénvalónak vagy bölcs dolognak.

3 hozzászólás
ujhelyiz P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Alicia Star egy unatkozó tizenéves. Ez már önmagában is veszélyes álláspont, de a szülei a Kínai Titkosszolgálat ügynökei, akik teljesen őrült akciókat hajtanak végre. Mentora meg Sidney West, a „profi” nemzetközi szélhámos, aki legfeljebb véletlenül szokott igazat mondani, és barátnője (mármint Sidney-é), a „szamuráj” is sok hasznos tanáccsal látta el. Ezután, amikor kamaszunk egy ügyes trükkel csinál magának pár nap szabadságot, a lehető legmesszebbre megy otthonról, és kalandot keres.

Ami kaland persze rögtön bonyolultabban alakul, mint gondolnánk, ugyanis hősnőnk belekeveredik egy bandák közötti leszámolási ügybe (ahogy bizonyos szereplőkre a Holdnak árnyékából emlékezhetünk), ami mind mocsárban, mind a kaszinósoron zajlik, és természetesen senki nem ért semmit (mármint a hősnőnk csatlakozása előtt, mert utána már mi olvasók sem).

Őszintén szólva, a könyv abból a szempontból kissé csalódást okozott, hogy az egész eseménysor abszolút tét nélküli volt: az első pillanattól kezdve lehetett tudni, hogy ki fog a végén „győzni”, a lehetetlen szituációk fél oldalon belül feloldódtak, és sokkal inkább csak látványosak voltak az akciók. Persze a látványosság sok mindenért kárpótol, és a rengeteg idézhető, hangos röhögést kiváltó gondolat miatt egy percig sem unatkoztam olvasás közben, de valami mégiscsak hiányzott, ami az előző részekben jobban megvolt.

Távol álljon tőlem, hogy a könyvet a végtelenségig kritizáljam, ugyanis végig remekül szórakoztam, az események is szokásos balhéból balhéba csöppenést mutatja egy kis ártatlan rácsodálkozással, ami miatt a főhősünket sem tudjuk elítélni, amikor a legelborultabb megoldásokat választja. És ez remekül ellensúlyozza a kisebb problémákat.

2 hozzászólás
Wágner_Szilárd>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Zseniálisan megírt, fordulatokban gazdag izgalmas kalandregény. Szerintem elég ennyit tudni róla.
Akik eddig is szerették Goldenlane regényeit, azok cseppet sem fognak csalódni, akik meg nem ismerik, azok sem fognak csalódni.
Ez a regény is azt bizonyítja számomra, hogy Goldenlane a hazai zsánerirodalom koronázatlan királynője. Szívesen látnám a nemzetközi porondon is, mert véleményem szerint megállná a helyét, és hasonlóan sikeres lenne, mint itthon.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riszperidon P>!

– (…) Holnap leszek huszonegy.
– Gratulálok. Szép kor. De elmúlik!

16. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Star · Ricardo Gaucher
10 hozzászólás
Riszperidon P>!

Miért van az, hogy minden pasas botkormány-vezérlésű?

103. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Star
1 hozzászólás
Riszperidon P>!

(…) végső esetben az öreglányt jobb kedvre hangolhatja a Mészáros elküldött fejével. Apró, ám szívhez szóló ajándék, pici figyelmesség. Az effélére buknak a nők!

177. oldal (Delta Vision, 2019)

2 hozzászólás
Riszperidon P>!

A rendőrfőnök régi haverom, ezer éve vesztegetem, nagyon jó viszonyt ápolunk!

358. oldal (Delta Vision, 2019)

Dávidmoly P>!

A padlószőnyeg az jó, azon nem szoktak verekedni, mert abból nehéz kimosni a vért (…)

15. oldal, Első rész: Fehér fény a fekete mocsár felett

Kapcsolódó szócikkek: vér
Riszperidon P>!

– Férfi vagyok! Vannak bizonyos fiziológiás következményei, ha állandóan ilyen alibirongyokban flangálsz mellettem!
– Lehet, de ezen következményeknek enyhítésére léteznek olyan technikák, amihez fél kéz is bőven elég! Szóval meg tudod oldani magad is, engem hagyj ki belőle!

257. oldal (Delta Vision 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Star · Ricardo Gaucher
Riszperidon P>!

Gondolom, tisztában vagy vele, hogy ha csalódást okozol, akkor már nem kell azon aggódnod, hogy kiakad rád az anyukád.

414. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Ricardo Gaucher
2 hozzászólás
Dávidmoly P>!

A profinak volt egy gyakran ismételt tanácsa. Olyan embereknek, akik rendszeresen beszélgetnek egymással, célszerű ugyanazt hazudni.

399. oldal, Második rész: Táncolsz-e jobban, mint én?

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · Sid · tanács
Riszperidon P>!

Két profi, vassal tömött kínai nem játék.

270. oldal (Delta Vision, 2019)

1 hozzászólás
Riszperidon P>!

Ripley, a nyers plasztik nem játék!

146. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Gabriel · Kibelezős Ripley
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.
Vivien Holloway: Mesterkulcs
Alexandra Bracken: Sötét örökség
James Dashner: Az útvesztő
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Vladimir Weaver: 13+1
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
Suzanne Collins: A kiválasztott