Térdig ​sárban (Napnak fénye-ciklus 4.) 59 csillagozás

J. Goldenlane: Térdig sárban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Alicia Star csak szórakozni érkezik Kanadába; kaszinózgatni, pofára ejteni pár balekot, kipróbálni néhány trükköt. Mi baj lehetne ebből?

Nos, ez az a kérdés, amit feltenni sem érdemes.

Alicia hamarosan azon veszi észre magát, hogy egy kedélyes maffiafőnök cibálja át az országon, ami „a Washington-krátertől a Yukonig egyadta radioaktív mocsár”. Ráadásul közben többen is lőnek rá, de természetesen felveszi a ritmust, és bedob mindent, amit zavaros ifjúsága alatt tanult. A helyi gengszterek egymás után kénytelenek szembenézni az esetlegesen nagykorú, feltehetőleg kínai, talán zsoldos, ám egyre nyilvánvalóbb, hogy szélhámos lánnyal.

Ő pedig töretlenül élvezi a játszmát, amit ez alkalommal az előkelő, kifinomult Kanadában játszanak, csillogó ledfényes kaszinókban – és térdig sárban.

A Napnak fénye-ciklus negyedik kötetében Goldenlane hozza a szokott formáját, bár ez alkalommal ebbe egészen kevesen halnak bele.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953136

Kapcsolódó zóna

!

Térdig sárban – képanyag

8 tag · 2 karc · Utolsó karc: 2020. április 5., 14:15


Enciklopédia 70

Szereplők népszerűség szerint

Alicia Star · Gabriel · Kibelezős Ripley · Ricardo Gaucher · szakértő

Helyszínek népszerűség szerint

Kanada


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Beatrice8 P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

„Ez a sok személyes sérelem, meg hiszti, meg egyéni elképzelések! Hát tényleg, ma már egy rablóbandát is csak úgy lehet vezetni, ha az ember előtte ledoktorál pszichológiából?”
Miért is olvastam volna valamit ami már több, mint egy éve megvan, ha olvashattam ezt is?! :D
Szokás szerint imádtam! Talána többi szintját azért nem érte el, mert már számítottam rá, hogy zseniális, nem ért meglepetésként. Az viszont meglepett, hogy ha jól emlékszem csak spoiler ember halt meg benne! Szerintem ez új rekord, főleg, hogy legutóbb a Holdnak árnyékát olvastam.
Meglepett, hogy Ricardo él és főszereplő is! Örültem neki igazából :D.
Aliciát nagyon bírtam! Kinőtte a Csillagok szikráiban tapasztalt kiskamasz viselkedését és ahogy sejtettem kiharcolta a heléyt a nagyok játszmájában. Ilyen háttérrel lehetetlen lett volna, hogy ne szélhámos legyen. :D A legjobbaktól tanult.
"– Mégis terhes vagy?!
– Attól függ, kivel beszélek! – legyintett Alicia."
Cuki volt, hogy Sidre mindig „a profi”-ként utalt, Mitzukira meg „a szamuráj”-ként. Sok időt tölthettek még így együtt a két könyv között, ha így megtanulta a trükkjeiket.
Azt is vicces volt hallgatni, hogy Ticcáról milyen „félelemmel” beszél, egyértelmű, hogy mindenre képesnek gondolja. :) Nem mondom, hogy nincs igaza ;)
"– A muterod azt hiszi, hogy egy szanatóriumban lábadozol. Rólam semmit sem tud!
– Ez nála abszolút átmeneti állapot! Mindent képes megtudni. Szóval készítsd a mesédet, amivel várod! Vagy inkább vegyél egy atombomba-arzenált. Attól esetleg megtorpanhat. Átmenetileg."
A karaktereknek egy közös tulajdonságát találtam meg. Mind adrenalinfüggők és vígan szedálják a testüket :D. Ez nem csak arre a könyvre igaz, hanem az eddigiekre is. Már pont aggódtam Aliciáért, amikor végre kiderült mi baja és akkor elkönyveltem, hogy nincs baja az örökölt és tanult hülyeségeken kívül :D.
Ennek a résznek a lapjai nagyon vékonyak voltak! A borító most annyira nem tetszik. Nem rossz, de nem közelíti meg az első vagy a 3. borítóját.
Összességében szokás szerint izgalmas, akciódús és letehetetlen volt, pörögtek az események, egy percnyi pihenésre sem volt időnk, Aliciát nagyon bírtam, a többi szereplővel együtt és mindenek felett persze rendkívül humoros volt.
Természetesen kedvet kaptam tőle a Csillagok szikráihoz is, szerintem muszáj lesz sort kerítenem rá mostanában.
Ajánlom!

1 hozzászólás
Dávidmoly>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

A padlószőnyeg az jó, azon nem szoktak verekedni, mert abból nehéz kimosni a vért
*
Hiába, az élet zajlik, de azért néha nagyon sablonos, hagyta magát fegyverrel kiterelni, és kétségkívül kicsit unatkozott közben.
*
– Miért játszol?
– Mert még élek! Addig játszol, amíg élsz! Illetve, inkább úgy mondanám, hogy addig élsz, amíg játszol. Ha feladod, akár meg is halhatsz.
*
Járj a széllel, ahogy a szamuráj is mindig mondja. Tehát, hogyan kell széfet feltörni, idézte fel a profi idevágó tanácsait.
*
Szóval, mennyi a részem? Nem pénzben kérem, hanem festményben, ha lehetne. És az lenne a legjobb, ha egyenesen a Csád Beach-i villámba küldenéd. Tudod a címét, te fogod megvenni nekem!

Azzal nyilván nem fogok senkit meglepni, hogy tetszett a könyv. Nagyon tetszett. Ez a könnyed, de jól felépített, jó humorral és sodró tempóval előadott szélhámoskaland, amely zsáner hazai koronázatlan királynője Goldman Júlia, az egyik gyengém, és ilyen magas minőségben nagyjából korlátlan mennyiségben lennék képes felvenni a környezetemből. Szóval igen, nagyon tetszett.
Oké, az elején egy kicsit szokni kellett, hogy spoiler, viszont később olyan szép magyarázatot kapunk rá spoiler, hogy teljesen érthetővé válik, hogy miért spoiler. És hát az előkelő, kifinomult Kanada azért messze nem a fegyverropogástól hangos Szaharai Unió, itt elegánsabban kell játszani…
A karakterek között vannak régi ismerősök spoiler és új arcok (a kedvencem talán Atom Chloé és Szikra Miriam volt, de erős verseny ez, a legtöbb induló éremesélyes), a cselekményszövés sodró, a humor pedig a szokásos minőség.
A könyv legfájóbb spoiler hiányossága a mester profi tüntető hiánya volt. spoiler Oké, Alicia ígéretes lány, de a mester profi az igazi mester profi. Meg valahol a vége felé a 451. oldalon egy „az”-ból véletlenül „ez” lett. spoiler És azért azzal is együtt tudtam volna élni, ha Kovács Péter egy kicsit jobban megerőlteti magát a borítóval. spoiler Kész, negativitás kifújt.
Öt bandatag az ötből.

1 hozzászólás
lilla_csanyi>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

A Napnak fénye ciklus világa azért jó, mert mindig akad egy újabb kontinens, tele átejthető balekokkal. Ideális mindazok számára, akik szeretnek szórakozni!
Újabb kötet, és újabb imádott rész a szériában. Ritkán akartam ennyire, hogy egy könyvben lehetőség szerint mindenki élje túl, mert annyira szórakoztató ahogy próbálják utolérni önmagukat, de ez itt abszolút így történt. Alicia igazán klassz főhőssé nőtte ki magát, az új szereplőket mind imádtam, a történet szokás szerint csavaros és szédítő tempóban rohan előre, mindeközben pedig rettentően vicces. Imádtam!

1 hozzászólás
liptonella>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Nagyon kellemes kikapcsolódás volt, köszönöm a szerzőnek is, nem csalódtam benne most sem, de azért nem állom meg megjegyezni, hogy a boritó rettentően ronda ezzel a fénytpisilő lebegő, pufikabátos babával.

2 hozzászólás
Scientia>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Goldenlane hozza szokásos formáját!
És ha már új kötet, akkor új helyszín, azaz új kontinens spoiler.
Az előző kötet kislánya felnőtt, és csak spoiler (azaz fejvesztés) árán árulhatom el, hogy mit keres Kanadában spoiler.
Alicia magában hordozza „a profi”, „a szamuráj” és „a kém” összes tulajdonságát. A cselekmény során Kanada radioaktív mocsarait tapossuk, miközben olyan bandatagokkal találkozunk, akik nem feltétlenül akarják kinyírni egymást.
Na jó, eddig hazudtam, de most már megmondom az igazat: a történet egy kaszinóban játszódik, ahol a gengszter főnökök élet-halál harca nem a vérről szól spoiler, valójában csak a kínai és kanadai alvilág próbálja átverni egymást.
Azt mondod, ez nem igaz?
Hát, jó eddig nem mondhattam el az igazat, mert az írónő kinyír, de figyelj: van egy pitiáner csalónk (lehet, hogy nem az), aki terhes (lehet, hogy nem az), orvgyilkos (lehet, hogy nem az), kínai (vagy ausztrál), titkos ügynök (lehet, hogy nem az), zsoldos (lehet, hogy nem az), páncélszekrényeket nyitogat (a mocsárban?), meztelenül rohangál (vagy piros bundában)… Na álljunk meg egy pillanatra, valamit csak kikotyogtam: van benne valami piros kabátféle, de Goldenlane-t ismerve lehet, hogy az is csak átverésből van a borítón!

5 hozzászólás
Nienna001 P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Goldenlane az őrült pörgös üldözéses, átvágós eseményekben nagyon ott van. A művei ezekre alapulnak, ebben a sorozatban biztosan. Itt Alicia mutatja meg, hogy mit tud, és ki(ke)t tud átvágni. Igazi szárnypróbálgatás, annak viszont nagy tétekkel. Szidet nem übereli, de a saját módján nagyon ügyes ez a leányzó, akinek identitása igen változó a történet során. Tetszett. Igaz Budapestre kellett elmenni a kiadó boltjába, hogy hozzájussak, de megérte.

Aliko P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

A Napnak fénye ciklus nekem az első kötet óta szerelem, így a Térdig sárban is kötelező olvasmánnyá avanzsált már a megjelenésével. Nem rövid (bár hol van ez a második részhez képest) ellenben pörgős és vicces na meg tele van nagyszerű karakterekkel, így az olvasási válságban szenvedők számára olyan lehet, mint egy falat kenyér, ugyanis felrázza a megfásult „utazót”. Imádtam!

Ez a kötet is hozza mindazt, amiért a sorozatot és az írónőt eddig is szerettem. Humoros, izgalmas és lehetetlen szituációkkal tarkított. A szerző stílusát pedig tokkal vonóval megvettem. Jön egy újabb kontinens és Alicia Star most Kanadában csinálja ki az emberek idegeit.

1 hozzászólás
Trillian>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Könnyed, szórakoztató, humoros könyv. Pont ilyenre volt szükségem, de a hullahalmokat keveseltem. Tetszettek a talpas és nem talpas bandatagok, meg az ahogy taktikáztak a jövőjük érdekében. Aliciát egész jól kinevelték, bár nem profi módon, de azért megfelelően helytált a váratlan körülmények, hiányos öltözet és térdigérő sár közepette. Nagyon ügyesen hazudozott össze-vissza, de azért személyre szabottan konzekvensen. spoiler Az első részbeli dagonyázást követő kaszinóbeli történések is izgalmasak voltak, az orvos különösen tetszett, de a végkifejlet sem volt rossz. Várom a folytatás(oka)t, már ha lesznek. spoiler

BBetti86 >!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Folytatja a már megismert stílusban és hajszával. Sajnos, az én kedvenceim nem tértek vissza, de azért így is egy őrült, mozgalmas regényt kaptunk.
Aliciának egy szanatóriumban kellene gyógyulnia, helyette átugrik Kanadába és zűrbe keveredik. Mire észbe kap, már egy gengszter ügyeibe keveredett nyakig, és mindig neki kell megoldani a helyzetet. Lezuhan a gépük és túl kell élni a radiokatív mocsarat? A nyakukon pár gyilkos bérenc? Rabolni kell vagy éppen menekülni? Jó hazugságokkal, kreativitással és nem kevés mersszel Alicia várja a kihívásokat.
Egyrészt, nem kötött az előzmények ismeretéhez. Alicia teljesen új kalandot kap, és maximum annyit kedvez a szerző a korábbi részek ismerőinek, hogy mi értjük az olyan utalásokat, hogy ki a profi és a szamuráj. De akinek nincs ez meg, az sem veszít semmit.
Egy Rejtő Jenőt és Vavyan Fable kötetet idézően rohanunk egyik kényes helyzetből és kalandba a másikba, nincs egy perc nyugta sem az olvasónak.
Egyedi, érdekes karakterek mozognak a cselekményben, akik a törvény másik oldalán állnak, de ettől csak érdekesebb a történet. Nincs kifejezetten rosszfiú benne, de mondjuk jó sem. Itt a kaland a lényeg és a sok adrenalinfüggő, akik mennek egyik kalandból a másikba. Pillanatok alatt változik, ki kivel tart. Abszolút nem érzelmes, lelkizős a kötet, hanem teljesen cselekményközpontú.
A világa még mindig érdekes, és újabb részt ismerünk meg belőle. Kanada, maffiózók, kaszinók. Mondjuk, ez az a része, amihez azért nem árt egy kis előismeret. Annak sokkal jobban lejön a világ disztopikus jellege, aki az előző kötetekből már ismeri Kínát, Japánt, Afrikát és Ausztráliát is. Ahogy egyszerre jelenik meg a jövőbeli sokkal fejlettebb technológia és mindaz a pusztítás, amit az emberi civilizáció tett a bolygóval.
Egyedi a humora is. Iszonyatos szópárbajokat vívnak a szereplők, és itt bizony nem csak bátornak meg merésznek kell lenni, a szereplőknek ezerrel kell kamuznia és beszélnie is. Nagyon felismerhető Goldenlane stílusa és humora.
Sajnos, amivel küszködök, hogy nekem nem Alicia a kedvenc szereplőm, és ez rá épül most. A kötet humora se pont az enyém. Ebből a sorozatból még mindig a nyitány a kedvencem.

ujhelyiz P>!
J. Goldenlane: Térdig sárban

Alicia Star egy unatkozó tizenéves. Ez már önmagában is veszélyes álláspont, de a szülei a Kínai Titkosszolgálat ügynökei, akik teljesen őrült akciókat hajtanak végre. Mentora meg Sidney West, a „profi” nemzetközi szélhámos, aki legfeljebb véletlenül szokott igazat mondani, és barátnője (mármint Sidney-é), a „szamuráj” is sok hasznos tanáccsal látta el. Ezután, amikor kamaszunk egy ügyes trükkel csinál magának pár nap szabadságot, a lehető legmesszebbre megy otthonról, és kalandot keres.

Ami kaland persze rögtön bonyolultabban alakul, mint gondolnánk, ugyanis hősnőnk belekeveredik egy bandák közötti leszámolási ügybe (ahogy bizonyos szereplőkre a Holdnak árnyékából emlékezhetünk), ami mind mocsárban, mind a kaszinósoron zajlik, és természetesen senki nem ért semmit (mármint a hősnőnk csatlakozása előtt, mert utána már mi olvasók sem).

Őszintén szólva, a könyv abból a szempontból kissé csalódást okozott, hogy az egész eseménysor abszolút tét nélküli volt: az első pillanattól kezdve lehetett tudni, hogy ki fog a végén „győzni”, a lehetetlen szituációk fél oldalon belül feloldódtak, és sokkal inkább csak látványosak voltak az akciók. Persze a látványosság sok mindenért kárpótol, és a rengeteg idézhető, hangos röhögést kiváltó gondolat miatt egy percig sem unatkoztam olvasás közben, de valami mégiscsak hiányzott, ami az előző részekben jobban megvolt.

Távol álljon tőlem, hogy a könyvet a végtelenségig kritizáljam, ugyanis végig remekül szórakoztam, az események is szokásos balhéból balhéba csöppenést mutatja egy kis ártatlan rácsodálkozással, ami miatt a főhősünket sem tudjuk elítélni, amikor a legelborultabb megoldásokat választja. És ez remekül ellensúlyozza a kisebb problémákat.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riszperidon P>!

– (…) Holnap leszek huszonegy.
– Gratulálok. Szép kor. De elmúlik!

16. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Star · Ricardo Gaucher
10 hozzászólás
Riszperidon P>!

Miért van az, hogy minden pasas botkormány-vezérlésű?

103. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Star
1 hozzászólás
Riszperidon P>!

A rendőrfőnök régi haverom, ezer éve vesztegetem, nagyon jó viszonyt ápolunk!

358. oldal (Delta Vision, 2019)

Riszperidon P>!

(…) végső esetben az öreglányt jobb kedvre hangolhatja a Mészáros elküldött fejével. Apró, ám szívhez szóló ajándék, pici figyelmesség. Az effélére buknak a nők!

177. oldal (Delta Vision, 2019)

2 hozzászólás
Dávidmoly>!

A padlószőnyeg az jó, azon nem szoktak verekedni, mert abból nehéz kimosni a vért (…)

15. oldal, Első rész: Fehér fény a fekete mocsár felett

Kapcsolódó szócikkek: vér
Riszperidon P>!

– Férfi vagyok! Vannak bizonyos fiziológiás következményei, ha állandóan ilyen alibirongyokban flangálsz mellettem!
– Lehet, de ezen következményeknek enyhítésére léteznek olyan technikák, amihez fél kéz is bőven elég! Szóval meg tudod oldani magad is, engem hagyj ki belőle!

257. oldal (Delta Vision 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Star · Ricardo Gaucher
Dávidmoly>!

A profinak volt egy gyakran ismételt tanácsa. Olyan embereknek, akik rendszeresen beszélgetnek egymással, célszerű ugyanazt hazudni.

399. oldal, Második rész: Táncolsz-e jobban, mint én?

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · Sid · tanács
Riszperidon P>!

Ripley, a nyers plasztik nem játék!

146. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Gabriel · Kibelezős Ripley
2 hozzászólás
Riszperidon P>!

Gondolom, tisztában vagy vele, hogy ha csalódást okozol, akkor már nem kell azon aggódnod, hogy kiakad rád az anyukád.

414. oldal (Delta Vision, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Ricardo Gaucher
2 hozzászólás
Riszperidon P>!

Egy dolog, hogy ki mit gondol, és egy másik, hogy mit beszél.

340. oldal (Delta Vision, 2019)


Hasonló könyvek címkék alapján

Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.
Vivien Holloway: Mesterkulcs
Alexandra Bracken: Sötét örökség
James Dashner: Az útvesztő
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Vladimir Weaver: 13+1
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
Suzanne Collins: A kiválasztott