Isteni ​balhé (Isteni balhé 1.) 395 csillagozás

J. Goldenlane: Isteni balhé J. Goldenlane: Isteni balhé

Hősi küldetés? Jöhet!
Nagyszerű küzdelmek? Pipa!
Dicsőséges győzelem? Az meg egyenesen tuti!

A tökéletes lovag egy tökéletesen kaotikus lányt kap társnak isteni küldetéséhez, aki ugyan váltig állítja, hogy az egész csak tévedés, amihez neki semmi köze sincs, de ez nem akadályozza meg abban, hogy minden szembejövőt meglopjon, átejtsen, vagy legalább egy kicsit tönkretegye az életét.

J. Goldenlane a tőle megszokott fordulatokkal és pazar humorral szövi a történetét, de a két főhős külön nézőpontja még tőle is különleges élménnyel kecsegtet: a háború hőseként ünnepelt lovag és a nyughatatlan, utcán nevelkedett csavargó lány narrációjában valahogy egészen másként hangzik ugyanaz az „isteni balhé”.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952030
>!
Beholder, Budapest, 2001
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639047856

Kapcsolódó zóna

!

Isteni balhé – képanyag

8 tag · 5 karc · Utolsó karc: 2023. november 12., 21:14 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Thani · Q al Aquim · Hisper


Kedvencelte 86

Most olvassa 4

Várólistára tette 220

Kívánságlistára tette 158

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

A ’90-es években, mikor végre már nagyobb mennyiségben kezdtek megjelenni magyarul fantasyregények, hatalmas off túlsúlya alakult ki a kard és boszorkányság alzsánerű, gyakorta szerepjáték világokhoz írt regényeknek.
Ennek fő oka nyilván az volt, hogy a fantasyolvasók zöme maga is intenzíven rpg-zett és ezt az élményt kereste a könyvekben is. Ha pedig netalántán akkortájt akart valaki íróvá avanzsálni, a legtutibb tipp a kiadásra az volt, ha maga is valamelyik osztott világhoz kezdjen írni. Kevésbé tuti, de időtállóbb tipp volt, hogy olyan minőséget produkáljon, hogy enélkül is piacképesnek ítéljék.
Goldenlane a második kategóriába tartozott, bár a korai művei, mint ahogy az Isteni balhé is, letagadhatatlanul szerepjátékos ihletettségűek.
Amivel viszont már akkor kiemelkedett a hasonló írások közül, és ami miatt szerintem ma is megállja a helyét olvasmányként, az a humorérzéke, és az, hogy bár nyakra-főre használta, de rohadtul nem vette komolyan a kliséket.
Én magam soha nem valamelyik klasszik, angolszász nagy elődöt, hanem Rejtőt vagy akár Fable-t éreztem közelebb állónak az írónő stílusához.

Thani a főnősnőben érzésem szerint Prücsök inkarnálódott és ugyanazzal a vehemensen kaotikus lendülettel forgatja fel a világot és főleg Q, a tökéletes lovag életét, mint ahogy az Elveszett futár főhősnője teszi Rejtőnél.
A sztori, amit a két főszereplő váltott narrációján keresztül ismerünk meg egyszerre a tipikus küldetés fantasy – minden küldetések alfájával spoiler – és egyfajta pikareszk is, amelyben a világban utazgatva egyre-másra újabb kalandokba keverednek. Mondjuk, elsősorban Thani miatt, aki nagyjából mindent érdekesebbnek talál, mint a fő küldetést, és ha véletlenül el is kerülné őt a baj, hát rögvest megkocogtatja a vállát, hogy „Helló! Nem lenne itt még valami, ami nem halál unalmas?”
Önmagában már ezek a kalamajkák is szórakoztató élménnyé tennék a könyvet, de ami miatt nekem különösen tetszett, az az, ami a spoiler küldetés után történik. Mert abban Thani jellemének változása és a fejlődése kerül a középpontba, ami még pont kellemes és emészthető módon átkeretezi az egész történetet.
spoiler

3 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Ezzel a könyvvel nem lehet rossz időben találkozni, egyszerűen magával ragad a belőle áradó tipikus „Goldenlane- humor” :)
Szórakoztató, könnyed történet; utánozhatatlan, a környezetre ártalmas, hangos röhögésbe fulladó párbeszédek, és egy örök igazság ráadásként: bármennyire is kapálódzol ellene, az ellentétek vonzzák egymást, és a végén úgyis minden úgy történik, ahogy Frej-jah akarja…vagy mégsem? :)

4 hozzászólás
joopsy>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Rosszabb könyveknek is megbocsátottam már, hogy néhol picit unatkoztam. Sajnos ez itt is így történt. Azt azonban nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy a történet összességében felbecsülhetetlen élményt nyújtott.
Thani őrülten, eszméletlenül, agyament módon pimasz. Egy kis bolond lány. Annyira őrült, hogy ááá… Imádtam, na. :D Amikor benyögte, hogy biztos ez a szerelem, amit ő érez, azt hittem, megszakadok a belső kacagásba. Őrült, agyament nőszemély! :D
Q, a morc, jólelkű és legyőzhetetlen lovag pedig kiváló ellenpontja volt ennek a Thani nevű szélviharnak. :) Nagyon szerettem a párosukat.
A történet egy nagy utazás, amelyben Thani folyton a bajt keresi és meg is találja bizony. Persze van benne sárkány is, csak, hogy még jobb legyen.
A szereplők mindegyike valamely istennel respektál, ami nagyon érdekessé teszi a világot.
A történet váltott szemszögben íródott és eleinte zavart, hogy ugyanazt olvasom a másik szereplő perspektívájából, de ez később (úgy a századik oldaltól) normalizálódik és célt ér.
A sárkánnyal történő találkozás után jött egy pici lejtő, amikor is előjött az első mondatomban említett unalmas rész, de hamar visszalendült a történet az eredeti mederbe.
A végén ez volt talán a második legjobb spoiler, amit eddig olvastam. Az első szintén egy Goldenlane könyvben spoiler volt. :)

Utóirat önmagamnak: Hülyeség ilyen hosszú ideig Goldenlane kötet olvasása nélkül élni! :))
Utóirat @ancsee -nak: Végre elolvastam az ajándékkönyvet, amit már több, mint egy éve kaptam tőled. Köszönöm a választást! Új kedvencet avattam. :)

1 hozzászólás
deen>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Jaj, hogy én ezen mennyire jól szórakoztam! Nálam nagyon ütött a humor, Thani tényleg mindent megtett, hogy az őrületbe kergesse Q-t, a hős lovagot. Nem is értem Q-nak hogy volt ennyi türelme, én már a második húzásánál, ami persze Q-n csattant, jól megvertem volna:). Tényleg nagyon vicces volt és amellett jó volt a történet is. Hőseinknek nem csak Daal-lal a sárkánnyal kell megbirkózniuk, hanem orgyilkosokkal, arlenitákkal és mindenki mással, akinek Thani borsot tör az orra alá és Q-nak kell mélyen az erszényébe nyúlnia vagy éppen a pallosához, hogy rendezze a nézeteltéréseket. Azért a végén Thani is megmutatta, hogy nem olyan rossz ő, csak hát nehezen megy neki az igazmondás és kissé kényszeresen lopkod mindent, ami a keze ügyébe kerül. Biztos hamarosan elolvasom a folytatást is.

1 hozzászólás
Wee IP>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Mit is mondhatnék? Sokadszorra olvastam, és biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogom is. Ez tipikusan az a könyv (a Pokoli balhéval egyetemben), amit mindig, minden helyzetben jól esik elővenni.
Thani és Q párosa zseniális. A hebrencs lány és a tökéletes lovag szöges ellentétei egymásnak, mégis remek csapatot alkotnak. A történet pörög, a párbeszédek olykor sírvaröhögősek… Receptre kéne felírni, mint garantált kedély javítót.
Szokásos Goldenlane-minőség: könnyed, szórakoztató, felejthetetlen, sokszor olvasós.

TiaManta>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Szórakoztató. Azt hiszem ennyivel lehet leginkább kifejezni. Egyszerű, de ez nagyon is jó értelemben, és én vevő vagyok az ilyesmikre, ha direkt erre összpontosítanak és nem is akar másnak tűnni mint ami. Klasszikus kis fantasy sztori, amolyan – gondolom mostantól ez ismertetőjegye is lesz – Goldenlane stílusban, könnyedebben.
A könyv elején beugrott a Slayers, (egyik kedvenc fantasy paródia animém) és hasonló hangulat lett úrrá rajtam. Mivel azt nagyon bírom, ez jó pont. spoiler
Thani kicsit néhol túlpörgött búgócsiga volt. Csak ezt tudom hibának felróni, és az ő megmozdulásait, amikor csak úgy elkóborol mint egy kölyökkutya a labdája után. Q ahhoz képest hogy a szokásos lovag, eléggé szimpi lett. Még nem is tudom hogy ők ketten párként mennyire jönnek be nekem, de bizalmat szavazok.
Olvastatta magát, jól esett. Ez a lényeg.
Nagyon szívesen olvasom majd el a kedves írónő többi könyvét is.

4 hozzászólás
Navi>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Új kedvencet avattam :) Imádtam minden sorát :) A HŐS LOVAG és a kis CSITRI :) Mennyire másként látják a világot és mégis mennyire hasonlóak. Egy jóslat miatt összefognak és elmennek sárkányt ölni. Közben persze Thani, a lány főhős minden bokornál bajba keveredik, szinte vonzza a bajt. Q Lovagnak is vannak gondjai, kedves család :) Itt nagyon tetszett a váltott szemszög, nem volt zavaró, sőt, feldobta :) Kíváncsi vagyok, mi fog még kiderülni Thaniról, mert tuti vannak még meglepetései :) Nagyon bírtam Mae Cristin-t, Hert-et, a vak öreg is tartogat még titkokat. Ez egy nagyon jó kis kalandregény volt, hős lovag, mindig megmentésre szoruló „kisasszony”, sárkány, ármánykodó rokonság, varázslók. Biztosan olvasni fogok még Goldenlane-könyvet :)

Lisie87>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Goldenlane-el még mindig nem tudom hányadán állunk, mert 4 könyvét olvastam, és 2-2 az arány, 2 nagyon tetszett ( köztük ez is ) és 2 kevésbé. Úgyhogy még tesztelnem kell tovább! :D
Visszatérve ehhez a könyvhöz, óva intettek, hogy ez nem biztos, hogy az én könyvem lesz, khm…lelkitárs! :D Félve álltam neki, de szerencsére kellemesen csalódtam. Hamar összerázódtam a két szereplővel, akik ég és föld…Thaninak keresnie se kell a bajt, mert minden sarkon belefut, de nincs oka félni, mert Q úgyis kihúzza a csávából, vagy olykor fordítva! :) Humoros, fordulatos és könnyed olvasmány, jólesett! ^^

12 hozzászólás
GytAnett>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Annyi figyeltem olvassa és rajong J. Goldenlane könyveiért, hogy muszáj volt már nekem is megismerkednem vele, így megkértem a kedves könyvtárosokat, hogy szerezzenek be belőlük valamennyit. Sikerrel jártam. :D
Beleuntam egy kicsit a YA könyvekbe, úgyhogy gondoltam, belefogok egy felnőttesebb könyvbe. Igazán jó döntésnek bizonyult. :)
Már az első mondat után tudtam, hogy imádni fogom a könyv stílusát, ennek ellenére az eleje egy kicsit nehezen csúszott. Meg kellett szoknom a két főszereplőt, akik egymás szöges ellentétei, emellett nagyon úgy tűnt, hogy hiába íródott két szemszögből, gyakorlatilag ugyanazt kapjuk. Ennél nagyobbat szerencsére nem is tévedhettem volna. Imádtam a váltott szemszöget, és mindkét szereplőt. Q álompasi. Majdnem teljesen. :D spoiler
Thani karakterét meg egyenesen imádtam. Nem mondom, hogy azonosulni tudtam vele, mert tőlem nagyon távol áll a személyisége, de nagyon szerettem, hogy végre egy olyan könyvet olvasok, ahol nem tipikus jó kislány a főszereplő. Hanem egy ízig-vérig belevaló bajkeverő. :D Sokszor igazából azt sem tudta, hogy mégis mibe mászik bele, de valahogy mindig hatalmas galibát okozott. spoiler
Tetszett a könyv világa, a sárkányölő téma. A vallásos része tőlem távol állt, de ez is jól volt előadva, egyáltalán nem zavaró egy olyan embernek sem, aki nem hívő. Ettől az elején őszintén szólva egy kicsit tartottam.
Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre már nálam csücsül az is a könyvtárból :), nagy nagy reményeket fűzök hozzá, annak már szeretnék 5 csillagot adni, mert tényleg nagyon megkedveltem a főszereplő párosunkat, illetve az írónő írásmódját. :)
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kis könnyed kikapcsolódást. :)

Szilvi00 P>!
J. Goldenlane: Isteni balhé

Hála Győzhetetlen Frej-jahnak! Hála az igazszívű és végtelen türelemmel bíró Q lovagnak, hála a bajkeverő és kleptomániás Thaninak és persze örök hála az írónőnek. Kalandos és szórakoztató történet volt, millió mosolyt csalt az arcomra. Még Thani sem hozott ki a sodromból, mindegy mekkora zűrt kavart, vagy mekkorákat lódított. Azt sem bántam, hogy a világfelépítése nem volt nagyon részletesen kidolgozott. Egy hatalmas humorbomba történet. A fejezetek eleji ismétléseknél azonban néha elkalandoztak a gondolatom. Fényes négy és fél csillag akkor is jár!

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952030

Népszerű idézetek

Riszperidon>!

avagy az igaz út rögös és nehéz, de biztos lehetsz benne, hogy legalább nincs rajta nagy tömeg

31. oldal

Riszperidon>!

Ez a ló ferde! És hullámzik is!

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szöszmösz · Thani
ViraMors P>!

Senkivel sem találkozom, aki beszélné az anyanyelvemet, és nagyon élvezem, hogy szóba elegyedek mindenkivel, aztán mosolyogva trágárságokat vágok a fejükhöz. Ők nem értik, és kedvesen válaszolnak, visszamosolyognak. Persze, lehet, hogy ők is csak az anyámat szidják.

Kapcsolódó szócikkek: Thani
1 hozzászólás
Riszperidon>!

[…] nem minden hógolyóból lesz lavina, de minden lavina hógolyóként kezdi

177. oldal

Madama_Butterfly>!

…néha még az is felelőtlen optimizmus, ha elhatározod, hogy megéled a napfelkeltét

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Q al Aquim · Thani
Riszperidon>!

avagy ha valaki együtt utazik a viharral, az meg fog ázni

63. oldal

Riszperidon>!

Van is szebb, mint édes kettesben sárkányt ölni?

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thani
2 hozzászólás
mezei P>!

Lehet, hogy a futás szégyen, de egy átgondolt, szervezett visszavonulás már helytállhat egy stratégiailag jól szervezett hadművelet szerves részeként is.

Riszperidon>!

Utazunk. Erről szól az élet, nem?

354. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Q al Aquim · Thani

A sorozat következő kötete

Isteni balhé sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Kard által
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
William Goldman: A herceg menyasszonya
Lione Stanislav: Csillagom
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Rebecca Yarros: Fourth Wing – Negyedik szárny
Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash – Vérből és hamuból
Vavyan Fable: Varázscsók
Terry Goodkind: A könnyek köve I-III.
Ilona Andrews: Mágikus találkozás