Isteni ​balhé (Isteni balhé 1.) 248 csillagozás

J. Goldenlane: Isteni balhé J. Goldenlane: Isteni balhé

Hősi küldetés? Jöhet!
Nagyszerű küzdelmek? Pipa!
Dicsőséges győzelem? Az meg egyenesen tuti!

A tökéletes lovag egy tökéletesen kaotikus lányt kap társnak isteni küldetéséhez, aki ugyan váltig állítja, hogy az egész csak tévedés, amihez neki semmi köze sincs, de ez nem akadályozza meg abban, hogy minden szembejövőt meglopjon, átejtsen, vagy legalább egy kicsit tönkretegye az életét.

J. Goldenlane a tőle megszokott fordulatokkal és pazar humorral szövi a történetét, de a két főhős külön nézőpontja még tőle is különleges élménnyel kecsegtet: a háború hőseként ünnepelt lovag és a nyughatatlan, utcán nevelkedett csavargó lány narrációjában valahogy egészen másként hangzik ugyanaz az „isteni balhé”.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952030
>!
Beholder, Budapest, 2001
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639047856

Kapcsolódó zóna

!

Isteni balhé – képanyag

6 tag · 4 karc · Utolsó karc: 2016. augusztus 16., 18:45 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Thani · Q al Aquim · Hisper


Kedvencelte 56

Most olvassa 8

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
J. Goldenlane: Isteni balhé

Ezzel a könyvvel nem lehet rossz időben találkozni, egyszerűen magával ragad a belőle áradó tipikus „Goldenlane- humor” :)
Szórakoztató, könnyed történet; utánozhatatlan, a környezetre ártalmas, hangos röhögésbe fulladó párbeszédek, és egy örök igazság ráadásként: bármennyire is kapálódzol ellene, az ellentétek vonzzák egymást, és a végén úgyis minden úgy történik, ahogy Frej-jah akarja…vagy mégsem? :)

4 hozzászólás
>!
deen
J. Goldenlane: Isteni balhé

Jaj, hogy én ezen mennyire jól szórakoztam! Nálam nagyon ütött a humor, Thani tényleg mindent megtett, hogy az őrületbe kergesse Q-t, a hős lovagot. Nem is értem Q-nak hogy volt ennyi türelme, én már a második húzásánál, ami persze Q-n csattant, jól megvertem volna:). Tényleg nagyon vicces volt és amellett jó volt a történet is. Hőseinknek nem csak Daal-lal a sárkánnyal kell megbirkózniuk, hanem orgyilkosokkal, arlenitákkal és mindenki mással, akinek Thani borsot tör az orra alá és Q-nak kell mélyen az erszényébe nyúlnia vagy éppen a pallosához, hogy rendezze a nézeteltéréseket. Azért a végén Thani is megmutatta, hogy nem olyan rossz ő, csak hát nehezen megy neki az igazmondás és kissé kényszeresen lopkod mindent, ami a keze ügyébe kerül. Biztos hamarosan elolvasom a folytatást is.

1 hozzászólás
>!
Wee IP
J. Goldenlane: Isteni balhé

Mit is mondhatnék? Sokadszorra olvastam, és biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogom is. Ez tipikusan az a könyv (a Pokoli balhéval egyetemben), amit mindig, minden helyzetben jól esik elővenni.
Thani és Q párosa zseniális. A hebrencs lány és a tökéletes lovag szöges ellentétei egymásnak, mégis remek csapatot alkotnak. A történet pörög, a párbeszédek olykor sírvaröhögősek… Receptre kéne felírni, mint garantált kedély javítót.
Szokásos Goldenlane-minőség: könnyed, szórakoztató, felejthetetlen, sokszor olvasós.

>!
Navi
J. Goldenlane: Isteni balhé

Új kedvencet avattam :) Imádtam minden sorát :) A HŐS LOVAG és a kis CSITRI :) Mennyire másként látják a világot és mégis mennyire hasonlóak. Egy jóslat miatt összefognak és elmennek sárkányt ölni. Közben persze Thani, a lány főhős minden bokornál bajba keveredik, szinte vonzza a bajt. Q Lovagnak is vannak gondjai, kedves család :) Itt nagyon tetszett a váltott szemszög, nem volt zavaró, sőt, feldobta :) Kíváncsi vagyok, mi fog még kiderülni Thaniról, mert tuti vannak még meglepetései :) Nagyon bírtam Mae Cristin-t, Hert-et, a vak öreg is tartogat még titkokat. Ez egy nagyon jó kis kalandregény volt, hős lovag, mindig megmentésre szoruló „kisasszony”, sárkány, ármánykodó rokonság, varázslók. Biztosan olvasni fogok még Goldenlane-könyvet :)

>!
TiaManta
J. Goldenlane: Isteni balhé

Szórakoztató. Azt hiszem ennyivel lehet leginkább kifejezni. Egyszerű, de ez nagyon is jó értelemben, és én vevő vagyok az ilyesmikre, ha direkt erre összpontosítanak és nem is akar másnak tűnni mint ami. Klasszikus kis fantasy sztori, amolyan – gondolom mostantól ez ismertetőjegye is lesz – Goldenlane stílusban, könnyedebben.
A könyv elején beugrott a Slayers, (egyik kedvenc fantasy paródia animém) és hasonló hangulat lett úrrá rajtam. Mivel azt nagyon bírom, ez jó pont. spoiler
Thani kicsit néhol túlpörgött búgócsiga volt. Csak ezt tudom hibának felróni, és az ő megmozdulásait, amikor csak úgy elkóborol mint egy kölyökkutya a labdája után. Q ahhoz képest hogy a szokásos lovag, eléggé szimpi lett. Még nem is tudom hogy ők ketten párként mennyire jönnek be nekem, de bizalmat szavazok.
Olvastatta magát, jól esett. Ez a lényeg.
Nagyon szívesen olvasom majd el a kedves írónő többi könyvét is.

4 hozzászólás
>!
GytAnett P
J. Goldenlane: Isteni balhé

Annyi figyeltem olvassa és rajong J. Goldenlane könyveiért, hogy muszáj volt már nekem is megismerkednem vele, így megkértem a kedves könyvtárosokat, hogy szerezzenek be belőlük valamennyit. Sikerrel jártam. :D
Beleuntam egy kicsit a YA könyvekbe, úgyhogy gondoltam, belefogok egy felnőttesebb könyvbe. Igazán jó döntésnek bizonyult. :)
Már az első mondat után tudtam, hogy imádni fogom a könyv stílusát, ennek ellenére az eleje egy kicsit nehezen csúszott. Meg kellett szoknom a két főszereplőt, akik egymás szöges ellentétei, emellett nagyon úgy tűnt, hogy hiába íródott két szemszögből, gyakorlatilag ugyanazt kapjuk. Ennél nagyobbat szerencsére nem is tévedhettem volna. Imádtam a váltott szemszöget, és mindkét szereplőt. Q álompasi. Majdnem teljesen. :D spoiler
Thani karakterét meg egyenesen imádtam. Nem mondom, hogy azonosulni tudtam vele, mert tőlem nagyon távol áll a személyisége, de nagyon szerettem, hogy végre egy olyan könyvet olvasok, ahol nem tipikus jó kislány a főszereplő. Hanem egy ízig-vérig belevaló bajkeverő. :D Sokszor igazából azt sem tudta, hogy mégis mibe mászik bele, de valahogy mindig hatalmas galibát okozott. spoiler
Tetszett a könyv világa, a sárkányölő téma. A vallásos része tőlem távol állt, de ez is jól volt előadva, egyáltalán nem zavaró egy olyan embernek sem, aki nem hívő. Ettől az elején őszintén szólva egy kicsit tartottam.
Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre már nálam csücsül az is a könyvtárból :), nagy nagy reményeket fűzök hozzá, annak már szeretnék 5 csillagot adni, mert tényleg nagyon megkedveltem a főszereplő párosunkat, illetve az írónő írásmódját. :)
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kis könnyed kikapcsolódást. :)

>!
Lisie87 P
J. Goldenlane: Isteni balhé

Goldenlane-el még mindig nem tudom hányadán állunk, mert 4 könyvét olvastam, és 2-2 az arány, 2 nagyon tetszett ( köztük ez is ) és 2 kevésbé. Úgyhogy még tesztelnem kell tovább! :D
Visszatérve ehhez a könyvhöz, óva intettek, hogy ez nem biztos, hogy az én könyvem lesz, khm…lelkitárs! :D Félve álltam neki, de szerencsére kellemesen csalódtam. Hamar összerázódtam a két szereplővel, akik ég és föld…Thaninak keresnie se kell a bajt, mert minden sarkon belefut, de nincs oka félni, mert Q úgyis kihúzza a csávából, vagy olykor fordítva! :) Humoros, fordulatos és könnyed olvasmány, jólesett! ^^

12 hozzászólás
>!
Orsi_olvas
J. Goldenlane: Isteni balhé

Goldenlane-ben sose csalódok!
Már a Napnak fénye első fejezete után tudtam, hogy egy új kedvenc írót találtam és minden egyes könyvével ezt támasztja alá.
Nem is ragoznám tovább rajongásom mélységeit, inkább olvassátok el, ha:
– egy jól felépített, saját istenekkel rendelkező, babonákkal átszőtt fantasyre vágytok!
– egy rendíthetetlen hős és egy minden lében kanál leány kalandjairól olvasnátok!
– szeretitek a sodró lendületű, elképesztő fordulatokban gazdag történeteket!
– szeretitek a csípős nyelvű, önfejű és meggondolatlan női karaktereket!
– titokban még hiszetek a nemes szívű, szemet gyönyörködtető sárkány ölő lovagokban!
– vagy ha egész egyszerűen egy rendkívül humoros könyvre vágytok!

2 hozzászólás
>!
Nikymeria P
J. Goldenlane: Isteni balhé

Nem viszketett még így a tenyerem olvasás alatt sosem. Most Thani kihozta ezt is belőlem. :D
Eleinte rettenetesen idegesített, be kell valljam. De aztán elengedtem és marha jól szórakoztam. Megint.
Gyanús a sárkány…

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952030
>!
buzavirág P
J. Goldenlane: Isteni balhé

Könnyed kikapcsolódást nyújtó lovagias kalandregény, mely bőven ad okot a mosolyra. A komikus helyzet abból adódik, hogy két főszereplőnk teljesen ellentétei egymásnak. Q, egy igazi lovag, aki még egy tolvajlányt is képes hölgynek nevezni. Thani, pedig olyan elszánt vérbeli szélhámos, hogy még azt sem lehet elhinni amit kérdez. De az isteni szikra szerint ennek a két embernek küldetése van, így elindulnak sárkányos kalandjukra. Thani úton, útszélén bajba keveredik, szinte már bosszantó ez a sok kalamajka, de Q-t nem lehet kihozni béketűréséből, sorra aprítja az ellenfeleket. Miközben megismerjük Q családját, eljutunk a célhoz, és a történet legvégéhez, azt gondoljuk főhősnőnk felnő, hiszen kezd érettebben viselkedni, én mégis úgy érzem fog ő még a folytatásban bajba keveredni.


Népszerű idézetek

>!
Riszperidon P

avagy az igaz út rögös és nehéz, de biztos lehetsz benne, hogy legalább nincs rajta nagy tömeg

31. oldal

>!
Madama_Butterfly P

…néha még az is felelőtlen optimizmus, ha elhatározod, hogy megéled a napfelkeltét

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Q al Aquim · Thani
>!
Riszperidon P

(…) nem minden hógolyóból lesz lavina, de minden lavina hógolyóként kezdi

177. oldal

>!
Riszperidon P

avagy ha valaki együtt utazik a viharral, az meg fog ázni

63. oldal

>!
ViraMors P

Senkivel sem találkozom, aki beszélné az anyanyelvemet, és nagyon élvezem, hogy szóba elegyedek mindenkivel, aztán mosolyogva trágárságokat vágok a fejükhöz. Ők nem értik, és kedvesen válaszolnak, visszamosolyognak. Persze, lehet, hogy ők is csak az anyámat szidják.

Kapcsolódó szócikkek: Thani
1 hozzászólás
>!
Riszperidon P

Van is szebb, mint édes kettesben sárkányt ölni?

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thani
2 hozzászólás
>!
Riszperidon P

Ez a ló ferde! És hullámzik is!

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szöszmösz · Thani
>!
Riszperidon P

Utazunk. Erről szól az élet, nem?

354. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Q al Aquim · Thani
>!
NenaK

– Tulajdonképpen mennyi időre van szükséged, hogy bajba keveredj? – kérdi később
– Bárhol, bármilyen körülmények között képes vagyok öt perc alatt tökéletes káoszt előidézni! – büszkélkedem.

22. oldal


A sorozat következő kötete

Isteni balhé sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Fons Adelaar: Hulla hopp
George R. R. Martin: Kardok vihara
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Morgan Rice: A sárkányok dühe
Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az elveszett csillag sárkányai
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia
Richard A. Knaak: Huma legendája
Roland Green: A Korona lovagjai