13. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Holdnak ​árnyéka (Napnak fénye-ciklus 2.) 278 csillagozás

J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

„Mindenkit lemészárolok! – Ez volt az írói alapkoncepció, mert már régóta szerettem volna írni egy olyan rettenetesen komoly mélylélektani művet, amit egyetlen szereplő sem él túl.
Sajnos nem sikerült. A hősök pokoli elszántan küzdöttek az életükért.”

J. Goldenlane őszinte vallomása a regény megalkotásának hátteréről

A Napnak fénye világában, de annak árnyékos oldalán játszódó történet szélhámosok, terroristák, csavargók és más gyanús egzisztenciájú elemek között.
Mire számíthat egy nő, aki sosem veszti el a fejét, akinek nem létezik leküzdhetetlen helyzet – ha egyetlen reménye egy pasas, aki olyan mint egy szélvihar, méghozzá súlyosan radioaktív, speciálisan kiszámíthatatlan és veszettül kaotikus szélvihar.

J. Goldenlane új regénye felhőtlen szórakozást ígér az olvasmányos, könnyed stílust kedvelőknek, poszt-rejtői humorral és váratlan fordulatokkal kínál feledhetetlen élményt fiataloknak és időseknek egyaránt.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
596 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951507
>!
Delta Vision, Budapest, 2015
596 oldal · ISBN: 9789633950180

Kapcsolódó zóna

!

Holdnak árnyéka – képanyag

19 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2016. szeptember 17., 22:57 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Sid · Nagasawa Mitzuki · Atieno Nieminen · Takamura

Helyszínek népszerűség szerint

Tizenkettő


Kedvencelte 84

Most olvassa 9

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 152

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

„Járj a széllel, száguldj a szélviharral, ne aggódj a messzi jövő miatt, és bízz, hogy ismét, újból, és megint szerencséd lesz!”

Úgy érzem, megtaláltam a modern kori Rejtő Jenőt. :) Az ziher, hogy J. Goldenlane-ben született újjá. Ugyanazt a könnyed, vicces stílust kapjuk vissza. Egyszerűen utánozhatatlan. Egyedi humora van, ami teljesen magával ragadja az olvasót, míg könnyesre nem röhögi magát.

A Holdnak árnyékát a Napnak fénye után vettem kezembe. Azt a könyvet nagyon megszerettem. Kedvenc is lett. Pörgős, vicces, egyedi sztori, robotokkal. Hasonlót vártam ennél is. Hát teljesen mást kaptam. Az alap dolgokban azonos, például a világ, amiben játszódik a történet, vagy a karakterek kidolgozottsága és részletessége. A nyakatekert gondolatokat és eseményvezetést is megkapjuk, amitől igazán jó történet, hiszen nem lehet tudni előre, hogyan fog végződni. Ugyanúgy itt is jelen vannak a modern kori események adta lehetőségek, pl: direktlink vagy egyéb beültetések. De, mint mondtam, különbözik a Napnak fényétől, rendesen. Teljesen más az alapszituáció, szerintem még a kategorikus besorolás is. Ebben rengeteg akció és vér van, míg a másikban inkább egy nagy kaland. Mást kaptam, de nem csalódtam.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.com/2016/12/j-goldenlane-hol…

Madama_Butterfly>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

„Kavarja ez, vagy nem kavarja?”
Hát kedves J. Goldenlane, ezt jó alaposan – méltóan a példaképként tekintett elődökhöz – sikerült megkavarni! Apokaliptikus fantasy-burleszk ez, a legjobb fajtából való: megfelelő mennyiségű humor, kaland, izgalom, a gonosz emberek hullanak, mint a legyek – mi kell még?
Nagyon-nagyon tetszett, mindenkinek ajánlom!
ui: számomra Sid spoiler Fülig Jimmy és Denisa Wry szerelemgyereke!!!!!

24 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Annyira jó volt olvasni ezt a könyvet! Visszarepített abba az időszakomba, amikor sorban olvastam Rejtő könyveit. Igaz, hogy innen hiányzik Senki Alfonz, Fülig Jimmy és a többiek, viszont van itt nekünk egy kietlen, helyenként radioaktív afrikai szavanna, néhány csempész meg bűnbanda, japán terrorista meg egy szimpatikus szélhámos. A könyvet a Napnak fénye folytatásaként is lehet olvasni, mert az után 3 évvel játszódik és utalások vannak benne. De egyedülálló regényként is megállja a helyét. Végül is sem Siddel, sem Mitzukival nem találkoztunk még idáig. Az írónő már megint egy olyan párost kreált nekünk, akik egymás ellentétei, de remekül tudnak együtt dolgozni. Sidhez hasonló link alakot még elképzelni sem tudnék. Ahogy ez a pasi hülyére vesz mindenkit, lehet az akár az olasz, a német, vagy a francia banda tagja. Sőt van akiket duplán is. Közben pedig szépen hullanak a maffiózók, de azért semmi durva trancsírozást nem kell beleképzelni. Remek kis filmet lehetne forgatni belőle, alacsony költségvetéssel.

Disznóparéj_HVP IP>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Szép, mint Quentin Tarantino és Rejtő Jenő szellemi szerelemgyereke és J. Goldenlane véletlen találkozása az atombunkerben! Megszórva egy kis GRR Martin instantfűszerrel, már olyan értelemben, hogy kb. senki sincs biztonságban, úgyhogy óvatosan kedvelj meg akárkit ebből a szereplőgárdából!

Pedig kedvelni, azt nagyon lehet őket. Ez a szavannabeli kamaradráma tele van életszagú (és a meleg hatására egy idő után masszívan izzadságszagú) karakterekkel, akik mind a saját erkölcsi koordinátarendszerük szerint nekiállnak túlélni. És amikor túl kell élni, akkor bizony az ember hajlamos a fentebb említett erkölcsökből engedni, eleinte apróságokban, később pedig… nos, mindenben?

És ez is történik. Miközben egymásnak estek a francia, német, olasz bandatagok (akik között ráadásul igazi franciát, németet vagy olaszt nagyítóval kell keresni :D ) és a különböző kínaiak meg japánok, folyamatosan az az érzésem volt, hogy egy igencsak perverz második világháború allegóriát olvasok, ahol banditák jelképezik a különböző nemzetek katonaságát…

És végigröhögtem az egészet, pedig a történet igazán drámai, több fronton is.

De könyörgöm, nem bírtam ki. Amikor két főszereplő majdnem a regény felénél találkozik először úgy, hogy már az elejétől aktívan beszélgetnek, az elég eseménydús cselekmény java része ugyanannál az 1-2 repülőroncsnál zajlik, senki nincs képben semmivel, senki nem ismer senkit, és nem is nagyon szeretne, csak a stukker kellemesebbik végén akarnak tartózkodni, amikor az elsül… és ezért a legveszettebb baromságokra is képesek. Például összeállnak egy repülőroncsba szorult tizenhat éves (?) szamurájjal (?), vagy bedobnak (?) kétmillió (?) dolcsit (?) egy rakás bandatag közé…

És amikor már azt hinnéd, hogy letisztul a kép, GRR Lane ujja felkavarja a szelet és jön a radioaktív vihar, csak mert nehogy unalmas legyen az élet a szavannán, ahol javában mindenki tolja a free for all Quake 3 deathmatchet… azaz lő, mindennel, amije van, bárkire, aki megmozdul. Meg arra is, aki nem.

Lényeg a lényeg, ennyire pörgős Goldenlane-t még nem olvastam, és az se rémlik, hogy ennyi hullát valaha megetetett volna a vadkutyákkal. De a hazug gazfickók A szélhámos és a varázsló legjobb pillanatait idézték, az akciók pörögnek, a szereplők logikusak, és végig vigyorgod, ahogy elképzeled, hogy mi lesz, ha ez a rengeteg tökig felfegyverzett idióta egy közös atombunkeren lesz kénytelen osztozkodni…

És akkor még ott a mélyebb réteg. A megmosolyogtató, izgalmas kapcsolódási pontok a Napnak fényéhez, a szimbolika (pl. a holdfénnyel, illetve Mitzukival, akinek már a neve is telihold/holdfény, használt kanji és írói szándék függvényében)… szóval van itt minden, mint a búcsúban!

Úgyhogy ennek vége lett. Kérem szépen azokat a szikrázó csillagokat… főleg, mert ha nem tévedek, lesz némi köze az itt megismert szereplőkhöz is. És mint már mondtam, akármekkora gennypócok, én nagyon megkedveltem őket.

4 hozzászólás
Szilvi00 P>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Mindig lehet fokozni, erre a Holdak árnyéka a legjobb példa! Engem az első rész is megvett magának, de a férfi, aki „nem volt John Smith” és a száműzött szamuráj, rátettek még egy lapáttal. A „humoros” jelzőt messze nem érzem elég kifejezőnek. Engem annyira rázott a csillapíthatatlan nevetés, hogy a közel 600 oldalas könyv majdnem felét, könnyes szemmel voltam kénytelen végigolvasni. Pedig oda kellett figyelni, mert az afrikai szavannában kergetőző bóklászó német, francia, olasz, ruszki bandatagok mellett egy öreg csempészt, egy ENSZ katonanőt és egy japán szamurájt követni, nem kis kihívás. Amikor elkezdtek hullani a szereplők, mint a legyek, lejegyzeteltem az életben maradtak neveit, nehogy elveszítsem a fonalat.
Természetesen Sid és Mitzuki párosa vitte a pálmát, én már az első beszélgetésüktől kezdve imádtam őket, de miután fizikailag is egy csapatot alkottak, megállás nélkül kínzott a röhögés. Sid a világ legmázlistább szélhámosa és akkora figura, hogy nincs párja a földkerekségen. Fergeteges szórakozás volt minden sora!

9 hozzászólás
Gaura_Ágnes IP>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Próbálom rekonstruálni a regény keletkezésének történetét, avagy Goldenlane álmát, melyben Rejtő épp Tarantinónak meséli a regényötletét. Tarantino bólogat, hogy ez tök jó, megcsináljuk, Umának egyébként is jól áll a kard, meg a fekete haj is, de több részben gondolkodom, tudod, a Kill Bill is nagyon bejött, mire Rejtő bólint, hogy oké, akkor megírom kivételesen hosszabban, bírom a filmjeidet, de azért ahhoz ragaszkodnék, hogy valaki maradjon a végén életben, rendben? Persze, persze, legyint erre Tarantino, majd őrült vigyorra húzza száját, és vállon veregeti barátját…. (Kívánom, hogy a szerző máskor is csapja el a hasát lefekvés előtt! XD)

5 hozzászólás
molybarby>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

@J_Goldenlane, mondja meg kedves írónő, hogy volt képes megjegyezni, hogy éppen ki merre van és úgy általában, hogy tudta ez így ilyen piszok jól összerakni?
Annyira minden a helyén volt, annyira kellett figyelnem, hogy nehogy lemaradjak valamiről. Minden tökéletesen illett, ahogy sorra haltak meg a szereplők, és hogy ez a pasi akinek legalább hét neve volt, hogy lehetett ekkora mázlista mindig. Ez tényleg egy olyan mindenkit kinyírok könyv lett (legalább is majdnem) Te jó ég! Annyi minden történt, hogy én itt most csak hadoválok össze-vissza. Ezt másképpen nem lehet elmagyarázni, csak ha elolvasod. Szóval, olvassátok el.

6 hozzászólás
GytAnett>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Hajajj, de hiányoztak a Napnak fénye szereplői! Tudtam, hogy nem ők lesznek most benne, mégis hiányoltam őket. :) Na, majd a Csillagok szikrái! :) Nehezen rázódtam bele a történetbe. Hirtelen annyi szál és annyi szereplő volt, hogy elég sokáig tartott, mire nagyjából felfogtam, hogy ki kicsoda és kivel mi van. Bár még a második felében is néha el kellett gondolkodnom egy-egy embernél, hogy akkor ez a személy ki is. :D De nem volt gond, élvezetes volt így is. :) Miután tényleg mindenkit leöltek halomra, már nem sok gondom volt a rengeteg szereplővel. :D
Mitzuki és Sid nagyon jó főszereplő páros. Teljesen különböző emberek mégis összeillenek valahogy. Mizukiban nagyon szerettem a fegyelmezett bátorságát. spoiler Töretlenül ment és tette a dolgát, ami szükséges volt a túlélés érdekében.
Sid sem egyszerű karakter. :D Nagyon sokat röhögtem rajta. Ő volt az, aki miatt a legtöbbet kellett gondolkodnom, nem elég, hogy volt egy csomó szereplő, még őt is vagy hat néven ismerték. :D Hihetetlen jó párost alkottak!
Takamurát agyon tudtam verni, mielőtt megfojtottam volna egy kiskanál vízben. Húú, nem tudom, mennyire utáltam ennyire egy karaktert. Értem én, hogy követi a hagyományokat, de az már nagyon durva volt, hogy mennyire elvakultan követte és nem volt hajlandó elfogadni, hogy működhetnek másként is a dolgok.
A főszereplők mellett Atieno volt a másik nagy kedvencem. Nagyon becsülendő benne az önfeláldozása és hősiessége, és akármilyen veszélyes is a feladat, ő igyekszik végrehajtani, hogy másokat mentsen. Szurkolok neki, hogy szerencsétlen találjon magának egy értelmes pasit! :D
Ricardo és Donna Rosa nagyon jó mellékszereplők voltak. Akármennyit is szerepeltek, nálam ők egyértelműen mellékesek voltak, de annak tényleg jók! (Szerencsétlen Donna Rosát mindig Tonna Donnának olvastam…)
Nagyon jókat vigyorogtam a félreértéseken, mert mi, olvasók ugye tudtuk, hogy a többiek mit is műveltek. :)
Kedveltem az írónő humorát, abban most sem kellett csalódnom. Igazán fantáziadús volt a történet, megfelelő mennyiségű katasztrófával, akár a szereplőkről, akár a természetről beszélünk. :D Már eleve a helyszín: radioaktív szavanna? Hova kell ennél jobb? Egyébként ahhoz képest, hogy egy ilyen helyen játszódik a történet, meglepően sok szereplőnk volt. :D
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történik a későbbiekben a túlélőkkel, főleg Siddel és Mitzukival. Remélem, a következő rész majd megmondja nekem! :)

Ibanez P>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Hmmm… létezik olyan, hogy egy mai, kortárs sorozatban a második rész jobb, mint az első? (nem mintha az első ne lett volna jó!) Hát persze kérem szépen, csak tessék elővenni ezt a könyvet és jól meglepődni. Főleg azon, hogy az első részhez csak holmi gyenge szálakkal kötődik (majd gondolom, a harmadikban ér össze a két történet), kapunk egy teljesen más szereplőgárdát, helyszínt és történetet.

Akciót.
Humort.
Öldöklést.
Humort.
De minden percben, hogy ne is lazsálhassunk egy pillanatot se.

Gorcsev Iván megvan? Vagy Piszkos Fred? Vagy valamely más, mindig mázlis, mindig akcióba, puskalövésbe és hajszába keveredő Rejtő-alak, akinek nemcsak a szíve van a helyén, de az esze is, ráadásul fergeteges humorral is odavág sokszor? Tessék ezt a könyvet elővenni és végigsóhajtozni, miért jó. Itt csak szeretni lehet, még a „gonoszokat” is, voltaképpen azért is, mert itt nincs is annyira jó és rossz, itt mindenkinek vaj van a füle mögött, de az éli túl, aki ravaszabb, gyorsabb, jobban hall a sötétben, avagy csak pokolian mázlista :-D

Ez egy expresszvonat kérem, amire ha felszállsz, nincs leszállás, csak a végén és az oldalak úgy peregnek, ahogy egy expresszvonat ablakából a kilátásnak illik :-D Az afrikai radioaktív zóna pedig telitalálat, a bunker pedig félelmetes a maga sötétségével (már szinte vártam, mikor bukkannak fel holmi odalent élő zombi alakok :-D). :-D

Csillagos ötös! Lehetne még fokozni, de kár volna, olvassátok!

3 hozzászólás
elge76>!
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka

Az biztos, hogyha a helyszíneket nézem, akkor nem sok minden van ebben a könyvben, akkor miért érdemli meg mégis az 5 csillagot?
Mert van benne rengeteg szereplő, akiket össze sem lehetne hasonlítani annyira színes és vegyes társaság, és a lehető legváltozatosabb habitusokat képviselve próbálják meg átejteni vagy épp kinyírni a másikat, és ezekből a helyzetekből valami egészen elképesztő és vicces szituációk születnek.

Ebben a könyvben gyakorlatilag minden elhalálozásnál kuncogtam, mert annyira hülyék voltak néha a szereplők, hogy vagy az adott könyvbéli szituáció kényszerítette ki ezt belőlem, vagy így kb. Darwin-díjat érdemeltek volna mindannyian. :D
Szóval, a lényeg az, hogy ezt a könyvet konkrétan nem a történet, hanem a karakterek, a párbeszédek és a fekete humor viszi el a hátán.

Szereplőink olyanok, mint a Kutyaszorítóban című filmben, összezárva egy légtérbe, ahol mindenkinek van valami problémája, ami általában nem csak lelki, hanem valamilyen múltbéli esemény következménye, amiből mindenki jól akar kijönni. Nos, mint az sejthető, ez bizony nem fog menni.
Ezerféleképpen egymásba gabalyodó szálak… ez hazudott ennek, azok megölték annak a haverjait, amazok visszalőttek, eltalálták ezeknek az egyik társát, azoknál ott van valami ami ezeknek kell, de az a valaki hazudott nekik, ezért aztán….. szóval ragozhatnám, de minek? Nem követhetetlen, csak bonyolult és végig baromi vicces.

Viszont vannak érdekes dolgok, amik így a könyv elolvasása után ötlöttek fel bennem.*

Ahogy a nagykönyvben lenni szokott, sok jó ember kis helyen is elfér (esetünkben egy spoiler), de hogy szereplőink jók lennének? Hát-hát, még akinek ez lenne a kötelessége, az is meginog ám, hogyha pénzről van szó. Bezony.
Szóval alapvetően szürke karakterekről van itt szó, amiért én még egy hatalmas piros pontot is megszavaznék. Senki nem sablonkarakter, hanem élő-lélegző emberek.
Ja, és a vadkutyák, igen-igen, ők a kötet mellékszereplői és spoiler, rajtuk kívül ugyanis mindenki valamilyen módon, ha csak rövidebb vagy hosszabb időre is, de főszereplővé vált. Igaz, a többség spoiler. :)

Végül a könyv által ígért poszt-rejtői humor, hát bizony az is átjött, de még hogy. Nagyon sokszor meg kellett állnom, mert volt olyan rész, akár 1 oldalon belül többször is, hogy könnyeztem a nevetéstől. :,)

Szóval így az van, hogy bátran ki merem jelenteni, hogy a magyar irodalmi szférán belül, J. Goldenlane nem más, mint Quentin Tarantino női alteregója. Ha az írónő Amerikába született volna, nagyon valószínű, hogy lennének közös munkáik is.

A kérdés csupán az, így a végére, hogy miért vártam eddig J.G. könyveinek a megismerésével. Ezt bizony be kell pótolnom. (:

* Például az… jó mondjuk apróság, meg szőrszálhasogatásnak tűnhet, de… hogyha spoiler
Na mindegy, mondom, ez csak így feltűnt nekem férfiszemmel. A történet hangulatából fikarcnyit sem von le. :)

.

Viszont a helyesírási hibák ezt a könyvet sem kímélték sajnos, legalább három tucatnyi elírásba biztos hogy belebotlottam. Ejj-ejj…

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riszperidon P>!

Járj a széllel, száguldj a szélviharral, ne aggódj a messzi jövő miatt, és bízz, hogy ismét, újból, és megint szerencséd lesz!

Kapcsolódó szócikkek: Nagasawa Mitzuki
17 hozzászólás
Riszperidon P>!

Ha már csinálunk valamit, csináljuk rendesen!

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sid
5 hozzászólás
Niitaa P>!

Vedd fel a ritmust, járj a széllel.

350. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nagasawa Mitzuki
8 hozzászólás
Vivinnied>!

– Sokat elárul ám az emberről, hogy mi az, amit nem tud elképzelni […].

251. oldal, XXXVI. fejezet

5 hozzászólás
mezei P>!

– Milyen hazug, képmutató, megbízhatatlan egy gazember vagy te!
– Mitzuki, ez a kapcsolatunk alapja! Amikor először beszéltünk egymással, még direktlinken, csak két dolog volt biztos. Egy; te nem vagy tizenhat éves. Kettő; engem nem hívnak John Smithnek. Erre építettük az egészet!

Kapcsolódó szócikkek: Nagasawa Mitzuki · Sid
7 hozzászólás
Niitaa P>!

A szerelmes emberek ritka nagy baromságokat csinálnak néha.

391. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sid
Wee IP>!

Sokat levon az ember meggyőzőerejéből, ha összes öltözete egy maga elé szorított kispárna.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sid
NewL P>!

– Te tudsz úszni? – kérdezett vissza Mitzuki gyanakodva.
– Igen.
– De ez nem olyan, minthogy egy bandatagnak előadod, hogy kínai milliomos vagy, csak mert azt akarja hallani! Ez itt valódi víz, amivel nem tudod elhitetni, hogy fent tudsz maradni a felszínen, ha esetleg mégsem. Ha most hazudtál, akkor ebben el fogsz süllyedni, és megfulladsz. Velem együtt, mert én tényleg nem tudok úszni.
– De én tudok – ismételte konokul Sid.

418. oldal, 74. fejezet

10 hozzászólás
Riszperidon P>!

– Tehát rakjuk össze, amink van? – suttogta Mitzuki, ismét érzékire tompítva a hangját.
– Ezt a hangszínt övön aluli húzás használnod!
– Pontosan erre való, övön aluli használatra – nevette el magát a lány […]

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nagasawa Mitzuki · Sid
Riszperidon P>!

Érdekes, nagyon érdekes volt Mitzuki társasága. Egy ember, akinek nem kell hazudnia. Furcsa érzés volt.

447. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sid

A sorozat következő kötete

Napnak fénye-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Merle: Malevil
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Paul Patrick: Acélcápa
Frank László: Az atom lázadása
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Karel Čapek: Krakatit
Acsai Roland: Szívhajítók
Patrick Ness: Kés a Zajban
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.