Csillagfény 39 csillagozás

J. Goldenlane: Csillagfény

Mit tegyen az ember, ha hajnali négy óra harminckettőkor megszólal a telefonja? Vagy ha a barátnője új gépfegyvert akar vásárolni, de pár mogorva maffiózó nem hagyja? Vagy orchideává akarják változtatni, esetleg gyakorló sorozatgyilkosokkal randevúzgat?

E praktikus kis könyvben ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre találhat választ a figyelmes olvasó. De természetesen azoknak is ajánlom, akiknek egyelőre, valamiféle furcsa csoda folytán, még nincsenek ilyen fajta problémái…

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Beholder, Budapest, 2003
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 963939937X

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Riszperidon P>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Akkor Csillagfény, a türelemre sarkalló, nehezen beszerezhető, nyomozzunk utána Goldenlane könyv. De hát azért van az embernek egy @lilla_csanyi -ja, hogy végül felkerülhessen a polcomra, ezzel teljessé téve a Goldenlane gyűjteményem! :)
Ha már ennyit kellett várni rá, elég gyorsan bele is vágtam az olvasásba.
Novellagyűjtemény, számos, az írónő megszokott stílusától kissé eltérő művecske. Én, személy szerint mindig szerettem, ha valaki nem egysíkúan „működik”, mer másképp is alkotni, mint általában.

Az nyitónovella kevéssé nyerte el a tetszésem. Volt, elolvastam, itt-ott megmosolyogtam a helyzeteket, majd léptem tovább.

Mint most már utólag kiderült, a könyvben lévő kedvenc novellacsokromhoz. Kedvenc karakterem a vörös hajú „macskanő”, Szikraszép, aki annyira szőke, a vörös haj ellenére, amennyire csak lehet. Jókat röhögtem a csetlés-botlásain. Profi módon tud úgy kikötni egy sztriptízbárban, hogy kávézóba indult. Apropó, kávézó. Nekem üde színfolt volt, hogy az Éjfélből jól ismert White Café itt is felbukkant. A kedvencem közülük a Vakrandevú volt. Valamit itt Csillagfény kilétére is fény derül. Kedves @Gaura_Ágnes, a kedvenc novellában megtaláltam Sebes Attila rokonát is, Csillagvihart. Idézem:
"Azt akarod mondani, hogy a mézesheteinket egy börtönben fogod tölteni? – emelte fel hangját, és odakint megdördült az ég.
(…)
És odakint beborult az ég, villámok csapkodtak, a hirtelen támadt nyári vihar szele újból és újból nekifeszült az ablaktábláknak., súlya alatt nyögtek a fák, és sírt az éjszaka; pergő eső dobolt a nappali forróságtól még meleg betonon."

Aztán az ismerős helyszín után, régi kedves ismerős személyekkkel találkozhatunk a novellacsokrocskában. Lady No és Yein szemszögéből láthatunk egy-egy szösszenetet. A kettő közül, az első volt a kedvencem, kellemesen elborult, váratlan végkifejlettel. Ha a Balhéknak lesz folytatása, erősen bízom benne, hogy ők is egymásra találnak végre. spoiler

A záró novella komoly, ahol én úgy gondolom, a lényeg, amit belelátunk, vagy esetlegesen a történet gondolatban való továbbvezetése sokban függ az adott olvasó személyiségétől.

Összességében négy és fél csillag, valamint nagy öröm, hogy ha nehezen is, de beszereztem!

9 hozzászólás
Fallen_Angel P>!
J. Goldenlane: Csillagfény

A könyv fülszövegét ismertem olvasás előtt, de a tartalmát / tartalomjegyzékét nem, így kisgyerek módjára örültem Lady No és Yein felbukkanásának. A Balhék rajongójaként értelemszerűen a Lovagmesék volt a kedvenc részem a könyvből (és jó lett volna még olvasni róluk). A tündéres sztorik közül az első kettő, az Amikor elsül egy fegyver és a Vakrandevú volt a legjobb, a többi kevésbé kötött le. Szóval az én ízlésemnek sok volt a tündér, kevés volt a lovag, de azért négy csillagot így is simán megér a Csillagfény.

Scarlet_Rose P>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Első olvasásom az írónőtől.. DE biztos nem az utolsó :)
Oohh már az első mondattól kezdve imàdtam :))
Nagyon jó ❤ *.*

2 hozzászólás
george37>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Ez a könyv nekem a cseresznye a Goldenlane-sütemény tetején. Sokáig megbújt a polcon, így még nem tudom fejből :)

ibupony>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Nehezen találok megfelelő szavakat erre a kötetre. Maradjunk annál, hogy „vegyes”.
Meglehetősen nehezen jutottam a kötethez, sokat kellett kutakodnom, hogy megszerezzem, így különösen nagy izgalommal ugrottam neki.
Az első novella jóó-cska, megmosolyogtam a szituációt.
A probléma ezután következett; szerintem az lehetett a baj, hogy vagy nem tudtam a Tündérmesékre hangolódni, vagy egyszerűen nem nekem íródott a rész egyik novellája sem. Nem tudom, mindenesetre egyáltalán nem tudtak lekötni, szenvedtem velük rendesen. Ráadásul a kötet jelentős részét ezek tették ki, csak az éltetett, hogy utánuk a Lovagmesék következtek.
Amik viszont kárpótoltak mindenért! Imádtam minden egyes szót, Lady No még mindig fantasztikus, és Yein…! Annyira aranyos volt a maga kiskutya-rajongásával:)
Az utolsó novella is nagyon tetszett, sajnáltam, hogy ilyen rövid volt. Rosszmájúan meg is jegyeztem olvasás közben magamnak, hogy szíves-örömest elcseréltem volna a komplett tündéresdit még pár oldalnyi vonatozásért.
Összességében: ami jó volt, az NAGYON jó volt, de a Tündérmesék nekem sajnos lehúzták a kötetet. Kár. :(

Disznóparéj_HVP IP>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Nem tipikus Goldenlane kötet. Persze, megvan a szokásos őrült jó humor, de van egy kis komolyság is a történetekben, olyan, ami nem jellemző az írónő többi kötetére (talán a Farkastestvért leszámítva). Mint a tündérek/elfek/Feyfolk/stb. rajongója, különösen szerettem. :)

ujhelyiz P>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Egy rövid kis novellagyűjtemény, két tematikus szekcióval és egy elő- és utóhanggal.

Az első, tündéres tematikus szekciót jó eséllyel a spoiler motiválhatta. Érdekes volt olvasni őket, de sajnos valami hiányzott belőle – szemben a vérfarkasos/vámpíros történetekkel nem volt meg a háttérismeretem, hogy megfelelően értékeljem. Ezután ugyan látványosak voltak az események, a szereplőkkel meglehetősen kevéssé tudtam azonosulni.

A második szekciót az Isteni és Pokoli Balhéból megismert Lady No önálló kalandjait tartalmazta. Ezeket sokkal jobban élveztem, amiben biztos, hogy szerepet játszott, hogy a karakterekhez könnyebben kötődtem. Érdekesek voltak és szórakoztatóak; igaz, a másodikat határozottan emlékszem, hogy egy régi Rúna magazinban olvastam már, de így legalább bekötve is megvan.

Az elő- és utóhang meg egy laza keretet ad a gyűjteménynek; az utóhang különösen megfogott; még a részleteket próbálom értelmezni, de egy időre meglesz a gondolkoznivalóm.

1 hozzászólás
Könyveslány P>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Nagyon-nagyon szerettem ezt a kis novellás kötetet, mert kicsiben minden benne van, ami miatt szeretem a Goldenlane könyveket spoiler A tündérek egy pillanat alatt lopták be magukat a szívembe, élükön Szikraszéppel, a legvörösebb és legcukibb szőke nővel, akivel valaha találkoztam. spoiler A két freitan lovag már jó ismerősként tért vissza, egyből eszembe is juttatták, hogy ideje lenne újra elolvasni a balhékat :-). Az utóhang pedig amilyen röpke, olyan ütős darabja és igazán jó lezárása a kötetnek. Szóval, szuper volt, aki teheti, olvassa!

1 hozzászólás
Sarkadi_Kata>!
J. Goldenlane: Csillagfény

A tündérek kalandjainál jobban csak Lady No története nyűgözött le jobban. Jó a témája, a szerkesztése, s bár nem lehet minden tündérporos gyönyörűség, mégis kellemes olvasmány.

lena91>!
J. Goldenlane: Csillagfény

Nem szeretem a novellákat, de ez tetszett. Én alapból nagyon szeretem Goldenlane-t a könyvet pedig ingyen kaptam a többi kötet megrendelése során. A mások által idétlennek tartott szereplőkön és jót nevettem, valahogy így volt egész a történet. Goldenlane humorát különösen szeretem:)


Népszerű idézetek

ppayter>!

– Annak a vacak zongorának kiesett a lába.
– Nem vacak!
– De most már nyomorék! Kétlábú!
– Ne szidd a zongorámat, semmi okod a fajgyűlöletre! Te is kétlábú vagy!

104. oldal - Egy könnyű kis kaland (Beholder 2003)

Riszperidon P>!

(…) És általában, szerinted miféle bajban lehetnek?
– Nem tudom, de ha egyszer Szikraszép aggódik…
– Szikraszép akkor is aggódott, amikor közöltem vele, hogy a Föld gömb alakú, és forog! Nagyon félt, hogy le fog esni, ha majd alulra kerülünk (…)

35. oldal

Riszperidon P>!

Nos, mit tesz az ember, ha elhagyja a barátnője? Természetesen pezsgőt bont, és megünnepli a szabadulását.

10. oldal

Beja>!

Már ott el lett cseszve az egész nap, amikor hajnali négy óra harminckét perckor megszólalt a telefon.

(első mondat)

Riszperidon P>!

– Ó, egy Porsche! – sóhajtott vágyakozva Szikraszép, mert azt tudta, hogy ilyenkor vágyakozva sóhajtania illik minden modern nőnek, de őszintén szólva nem ugrott be neki, hogy hogyan is néz ki a szóban forgó autómárka. Nyilván olyan lapos, meg sportos. Vagy az az Audi? Vagy talán a Mercedes…

53-54. oldal

Riszperidon P>!

Hova tűntetek, ti vörös ragyogású, szép mosolyú alkonyok? Édes, régi éjszakák!

124. oldal

Könyveslány P>!

– No, fiam, beszélgessünk! – ereszkedtem lassan féltérdre a kölyök előtt.
– Én nem csináltam semmit! – mentegetőzik kapásból.
– Épp elég baj az! Tisztességes emberek a te korodban már dolgoznak, és nem a napot lopják!

Könyveslány P>!

Ám a búcsú miatt érzett fájdalmat lassan, észrevétlenül felváltotta a találkozás nyomán felébredő remény. Valami kicsi, de egyre erősödő vigasz, hogy ez nem a vége, hanem a kezdete valaminek!

Könyveslány P>!

A fekete lány örömmel szorította magához az elveszettnek hitt fojtóhurkot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szegedi László: Városi mesék
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Gaura Ágnes: Embertelen jó
Kresley Cole: Vámpírharc
Cassandra Clare: Éjsötét Királynő
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Leda D'Rasi: Lidércfény
M. G. Brown: Vérvörös Rózsaszirmok
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.