81. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​jósnő hercege (A herceg jósnője 2.) 122 csillagozás

J. Goldenlane: A jósnő hercege J. Goldenlane: A jósnő hercege

Az elszánt kultúrantropológus kalandjai folytatódnak!

Korinorisi Arh'hin irodalomtörténész dimplomájával felvértezve elítélt rabként követ tör, szökött rabszolgaként menekül fél Szithanon keresztül, jósnőként szélhámoskodik, és amikor azt hiszi, rosszabb már nem lehet, akkor ismételten belekeveredik a napi politika intrikáiba is. És persze ettől még rosszabb lesz. De felemelt fejjel tűr, buzgón jegyzetel, és töretlenül bízik, hogy valahogyan csak jó vége lesz!

A könyv közvetlen folytatása A herceg jósnője című könyvnek.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Delta Vision, 2020
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953464
>!
Beholder, Budapest, 2003
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639399558

Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Ejasadin Arcsin · Harh'Hatal · Harh'Kiria · Barah · Mish · varázsló

Helyszínek népszerűség szerint

Szithan


Kedvencelte 43

Most olvassa 3

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Disznóparéj_HVP IP>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Csak úgy megjegyzem: valahányszor az életben olyan igazán, istenesen sz*rul voltam, ezt a könyvet vettem elő. Mert humoros. Okos. Szellemes. Vicces és optimista. Miközben a főhőse egyik ganégödörből a másikba vergődik, kávézók teraszán éjszakázik, mindent elveszít, amit csak lehet és egészen a rabszolgaságig jut – még ott is humoros, okos, szellemes, vicces és optimista.
Egy szó, mint száz, felemelt, akármilyen mélyen is jártam épp.

2020 az az év, amikor ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, az egyszerű utcai vérpistikétől kezdve a szaudi hercegeken át a római pápáig. Hadd jönne rá mindenki végre, hogy az élet sokkal nevetségesebb, mint amennyire rossz, sokkal könnyebb, ha nem húzzuk le magunkat és valójában nem is biztos, hogy annyira az ellenségei vagyunk ám egymásnak. Ráadásul gyönyörű borítóval újra megjelent – szóval a lehetőség adott.

Azonnal szerezd meg és olvasd el. Karácsonykor kikérdezem!

12 hozzászólás
meteoritastar>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Ez a könyv valami fantasztikus volt. Sokkal jobban tetszett az első résznél.
És ennek a fő oka, a herceg :)):)) Jajj de jó volt, hogy még több, nagyobb szerepe volt itt. Nagyon imádtam a közös jelenteit Arh'hin-nal, vagyis az egész könyvet :)):)) Hisz csak egymásra számíthattak, egy csapatban voltak, vagyis a legtöbb esetben…. :)):))spoiler
Mind két szereplő nagy változáson esett át a kalandjaik során, de azért megőrizték a mániákus jegyzetelő, ész érvekre, valamint a parancsolgatás, gyilkolásra való hajlamaikat. Szoval, nem kell megijedni. Nem fordultak ki magukból, csak néha elcsípték a közös hangot :)):))
Ezek miatt és a hazugságok, szélhámosságok, menekülések, barátkozások, a lelkiismeret, a logika, a demokrácia hiánya miatt én rengeteget nevettem. :D:D
Igaz, volt a történetben kiszámítható fordulat, ami egyáltalán nem zavart, de így is elég sok meglepetést okozott a szereplők viselkedésével és cselekmény alakulásával kapcsolatban is.
Nem is tudok mást írni. Ezt el kell olvasni. Nagyon jó kalados és szorakoztató könyv, amiben azért jó pár elgondolkodtató jelenet is volt. Határozottan kedvenc.
Imádtam

De…
Sirnom kell a betumeret miatt :((:((

5 hozzászólás
Fallen_Angel P>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Az előző részre csak négy és felet adtam, de ez kérem egy öt csillagos történet.
Hősnőnknek már kiválóan megy a szélhámoskodás, de az igazi pozitívum a történetben Hatal. A herceg hihetetlenül jó figura, a kettősük pedig verhetetlen. Annak ellenére (vagy éppen amiatt), hogy két külön világból származnak, és gyökeresen másként látják a dolgokat.
A sztori pörgős, a poénok nagyon jók, kellemes kikapcsolódás volt olvasni a könyvet.

Nikymeria P>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Én szerelmes lettem a hercegbe…
Különben is… Kérek folytatást!

4 hozzászólás
Nienna001 P>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Ez a könyv lendületből lett kedvenc könyvé, aztán a szerzővel is ugyanígy jártam el. Amennyire döcögős volt az első rész indulása, itt már nem kellett várni semmilyen felvezetésre. Szeretni tudtam ezt a könyvet, le se tettem, amíg a végére nem értem. Az hogy a hétfői Zh-m hogy sikerült miatta az más kérdés, még egy ideig úgyse derül ki.

A cselekmény pörög, nem unatkozik az ember. Jó könyv. Tényleg.

ÚJRAOLVASÁS 2018: Most megtanultam, amit már eddig is sejtettem, hogy a sorozat két könyvét csak zsinórban lehet elolvasni. Nagyon szeretem ezt a részt. Arcsin már beletanult Szithanban, nagyon talpraesett, még ha maga nem is akarja elfogadni ezt a jelzőt. Egy hihetetlenül okos karakter, és nem csak úgy el van mondva, hogy igen, ő akkor okos, hanem átjön a viselkedéséből, gondolkodásából és cselkedeteiből is (azzal együtt is, hogy jópárszor elég naiv).

A tavalyi év Goldenlane felfedezésének esztendeje volt, idei lehet teljes életmű „feldolgozásának” az éve. :D

2 hozzászólás
B_Petra>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Az első rész jobban tetszett. Valószinűleg azért mert sarkitottab volt Hatal és Arh'hin kapcsolata, valamint Fehéraranypart és Szithan világa, ez kiemelte a sorozatos konfliktus helyzeteket, valamint a humort is táplálta. Ebben a részben egymáshoz csiszolódnak a varázsló és a jósnő, és a se veled se nélküled kapcsolat is beteljesül. Jól szórakoztam végig olvasás közben, és ez a lényeg.

Agatha>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Féltem, hogy Arcsin kalandjai egy könyvre elegendőek csak – értsd: úgy tűnt, nincs az a bonyodalom, amibe az első rész után még nem keveredett a herceg jósnőjeként, de az írónő megcáfolt.
Bár az előző rész végét olvasva igazán gondolhattam volna, hogy spoiler hősnőnk mindent megtesz azért, hogy megírhassa a szithan szótárt, meg a társalgási kézikönyvet, és minimum 10 tanulmányt, például az evezőhasználatról. És azt is, hogy ez nem megy majd könnyen.
Nagyon jót tett a történetnek, hogy Hatal szájából kiesett az aranykanál, vagyis egy számára nagyon szokatlan közegbe került – ugyanakkor az ellentét, pontosabban a szemléletük közötti különbségek még mindig megmaradtak, mert annyira jó alapként szolgáltak kis párbeszédeikhez.
Röviden: iszonyúan szórakoztató igazi kalandregény, amin rengeteget lehet nevetni.

Wee IP>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Istenem, annyira imádtam! Egyszerűen fantasztikus volt, és annyira örülök, hogy úgy lett vége, ahogy! Hiába, Goldenlane még mindig csodálatosan ír, nem véletlenül ő az egyik kedvenc íróm :)))

8 hozzászólás
gyuszi64>!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

De jó volt!
Újabb szépen leírt helyszínek, a romantikus szál a helyén volt, az előző kötetnél feszítettebb a cselekmény, de volt itt minden más is. Monte Christo- és tékozló fiú-motívum, kultúraelemzés és személyiségfejlődés, optimista kicsengés (építő utópia befejezéssel) és így tovább. És persze mindez szórakoztató, szellemes és humoros csomagolásban, nem is nagyon lehetett letenni a könyvet – a „humoros fantasy” kedvelőinek nyugodt szívvel ajánlhatjuk. Az is látható, hogy hiába volt lassabb tempójú és a leírásokkal sűrűbb az első rész, kár lett volna a két kötetet kurtítani, utólag szép egészséges egységet alkotnak.
Nagyon jó volt.

Update 2020. augusztus: 2020/141. Újraolvastam, továbbra is kedves és nagyon szórakoztató. :)

Anó >!
J. Goldenlane: A jósnő hercege

Bevallom, az első rész jobban tetszett. Ezt is szerettem, de nem szerzett olyan maradéktalan élvezetet, mint az első kötet. Néha mintha kicsit megdöccent volna a mese kereke.
Jó volt az ötlet:, a „szerepcsere”, hogy az eredendően gőgös és akaratos herceg kerüljön alulra, tetszett jellemének a lány hatására történő fokozatos fejlődése is.
Kíváncsian vártam, elutazik-e a lány rég ott hagyott hazájába, ha teheti. Reméltem, hogy nem. Ahogy közelebb kerültek egymáshoz és a herceg fokozatosan változott, úgy lett egyre dörzsöltebb hazudozó és szélhámos Arhin, akivel az első részben még csak „történtek a dolgok”. Ezt nem szerettem annyira. De csavaros esze volt, annyi szent!
Persze most is voltak nagyon jó humoros részek. Aranyos volt, ahogy Arhin nevelni próbálta útitársait, pl. Barahot. a bérgyilkost. Náluk nem járt olyan sikerrel, mint a hercegnél, de a tekintélye, mint "nagy hatalmú varázslónőnek', megtette a magáét, hallgattak rá.


Népszerű idézetek

Briszéisz>!

Fél délután alkudtunk, egymás kaftánját rángatva, ő közben néha kirohant a boltból, és sírva panaszolta el a járókelőknek, hogy éppen kifosztják, én meg idegen isteneimet emlegettem, akik nyilván egész Szithanra rontást küldenek, ha megtudják, hogy itt ilyen csaló gazemberek élnek. Az üzlet megkötése után aztán jót kávéztunk, és találós kérdésekkel szórakoztattuk egymást, melyek közül párat lejegyeztem.

Dávidmoly >!

– Te, Arh’hin, te napszúrást kaptál?
– Nem, nekem kulturális sokkom van!

36–37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ejasadin Arcsin · Harh'Hatal · kulturális sokk
Riszperidon P>!

Ugyan, miért nem adom fel? Aztán arra gondoltam, hogy egyetemet végzett ember vagyok, és hogy ez kötelez. Ha arra, hogy hülyét csináljak magamból, akkor arra, hogy hülyét csináljak magamból, és kész!

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ejasadin Arcsin
5 hozzászólás
Riszperidon P>!

Erre nagyjából akkora esélyem volt, mint egy cickánynak egyetemi diplomát szerezni.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ejasadin Arcsin
2 hozzászólás
ViraMors P>!

– Hát teljesen hülyének nézel, szuka? – ordított tovább, és belém is rúgott.
– Nem nézem teljesen hülyének – feleltem a helyzetemhez képest ügyelve a helyes megfogalmazásra.

90. oldal

Riszperidon P>!

Te azért nem akarsz szem elöl téveszteni, mert féltesz, én meg azért nem engedlek egyedül, mert féltem azokat, akik az utadba akadnak!

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ejasadin Arcsin · Harh'Hatal
Riszperidon P>!

(…), mert társak vagyunk. Egyenrangú társak, akiknek közös a problémájuk, és akiknek együtt kell működniük, hogy megoldják azt. Te, meg én és Mish is társak vagyunk, nem úrnőzzük egymást, és nem fojtjuk meg az éj leple alatt. És nem szúrjuk hátba, és nem mérgezzük meg, általában el sem gáncsoljuk.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Barah · Ejasadin Arcsin · Mish
5 hozzászólás
Briszéisz>!

– És mi van, ha a barátja, akit meglátogat, kávézás közben hátba szúrja? Életem végéig nem tudnám magamnak megbocsátani. Ami, tekintve a herceg haragját, nem lenne több fél napnál…

ViraMors P>!

Ó, hogy hiányzott az a hülye büszkesége, agyatlan makacssága, nevetséges önteltsége!

237. oldal

Briszéisz>!

Barah és Gorgh csak ekkorra értek oda, ők nem tudtak áttörni a verekedés körüli tömegen, távolról, tehetetlenségre kárhoztatva nézték végig, aztán pedig aggódva kérdezték, minden rendben van-e velem?
– Jól vagyok. Én jól vagyok, de azt hiszem, Hatalt nem ártana orvoshoz vinni.
– Orvoshoz? – csodálkozott Barah, és Gorgh is csak rázta a fejét.
– Miért, megsértette önt valami orvos is, hogy azt is meg kell verni?


Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Attila koporsója
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Kerstin Gier: Zafírkék
Terry Pratchett: Vészbanyák
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Derek Landy: Az ősök jogara