Toronyház 1 csillagozás

J. G. Ballard: Toronyház

A ​KAPUKON BELÜL AZ APOKALIPSZIS VÁR

Az orvos Robert Laing válását követően egy vadonatúj, hipermodern toronyházba költözik London peremén. Ez a minden igényt kielégítő épület teljeskörű kiszolgálást nyújt, lakóinak ki se kell lépni a kapun. És ez a maximális önellátás különös következménnyel jár: a lakóközösség lassan leválik a kinti társadalomról, és kialakítja saját hierarchiáját. Laing is beilleszkedik a rendszerbe, összebarátkozik Charlotte-tal, a gyermekét egyedül nevelő anyával, és Richard Wilderrel, a lázadó természetű dokumentumfilmessel.
Aztán egyszer csak homokszem kerül a gépezetbe. Az ellátás akadozni kezd, és az emberekben eddig, az udvarias felszín alá söpört elégedetlenség és sok-sok apró sérelem vulkánként tör ki. Egész emeletek fordulnak egymás ellen, folyosókat, lépcsőházakat és lifteket szállnak meg, lakásokat fosztanak ki, és a harc hamarosan már életre-halálra megy.
Laing félúton reked az épület teteje és alja között, és miközben körülötte… (tovább)

Eredeti mű: J. G. Ballard: High-Rise

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628771 · Fordította: Tamás Dénes

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

>!
henryhill
J. G. Ballard: Toronyház

A sokkolóan zseniális Karambol és Vízbe fúlt világ szerzője ezúttal is mérnökien tervezett entrópiáról ad számot. A függőleges édenkert jövőbe szüremlő látomása demitizáltatik. A hang jéghideg, a mondatok örvénylenek, a baljós émelygés pedig egyre hosszabb és hosszabb periódusokban éri el az olvasót és a szereplőket. Csöpögő suspense és izzó irodalmiság betonbiztos vetülete.


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Aldous Huxley: Szép új világ
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Dave Eggers: A Kör
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Brian W. Aldiss: Amíg világ a világ