Gaia 10 csillagozás

A földi élet egy új nézőpontból
J. E. Lovelock: Gaia

Tíz éve várja ezt a könyvet a tárgykörben jártas olvasó.

Valami döbbenetesen újat alkotott Lovelock, vagy mégsem?

Talán nem is az újdonság ereje, hanem a kérdés maga az, ami szokatlan mértékben felkorbácsolja az érdeklődést.

Ősi, archaikus gondolatot, Gaia-földanya istennő életrehívását kísérli meg a szerző, egy – a tudományos világ számára bőségesen gyümölcsöző, egységes szemléletet nyújtó – munkahipotézis keretében.

Lehet ezt támadni, lehet hinni benne, lehet vallás, lehet filozófia vagy tudomány, valójában egyikként sem abszolút, de egyikből sem kirekeszthető, megtermékenyítő erejű gondolat.

Új szemléletet hozott vissza közénk a Föld és a földi élet, kozmikus küldetésünk megítélésében és számos más területen.

Tisztelettel adjuk a magyar olvasó kezébe a kötet második, átdolgozott, angol nyelvű kiadása alapján készült fordítást, mely egyben a GÖNCÖL ZSEBKÖNYVEK első kötete.

Kiszel Vilmos

>!
Göncöl, Budapest, 1987
206 oldal · ISBN: 9637875263 · Fordította: fj. Árkos Antal

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Quator
J. E. Lovelock: Gaia

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

Aki szereti és tiszteli a természetet, annak nyújthat ez a klasszikus könyv egy olyan szemléletet, amivel jobban megértheti a földünk működését. Lovelock kérdéseket tesz föl és megpróbál rájuk válaszolni, megpróbálja a bolygót, mint rendszert bemutatni. Olyan környezetvédelmi és természetvédelmi kérdésekkel foglalkozik, amik máig aktuálisak. A könyvet sokan támadták, vitatkoztak róla, tudományosan megosztó elméletet rajzol elénk, de számomra ez az elmélet és látásmód szimpatikus, éppen ezért szeretem ezt a könyvet.

>!
Ametiszt21
J. E. Lovelock: Gaia

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

Érdekes könyv ez, és határozottan érdekes az elmélet, amit felvázol. Nem vagyok eléggé művelt a témában, hogy meg tudjam ítélni, magát az elméletet, de a könyvet kifejezetten élmény volt olvasni. Lovelock stílusa egészen különös, bár az epilógusban kissé szentimentálisba csúszott, alapvetően végig egyszerre volt tárgyilagos és olvasmányos, miközben nagyon meggyőzően tálalt tényekkel vezette fel az elméleteit.
Bátran ajánlanám a könyvet bárkinek, aki érdeklődik a téma iránt.


Népszerű idézetek

>!
Ametiszt21

Amikor Rachel Carson figyelmeztetett bennünket a mérgező kémiai anyagok tömeges alkalmazásából eredő veszélyekre, érveit inkább ügyvéd, nem pedig tudós módjára adta elő. Más szavakkal: összeválogatta az ügyét támogató bizonyítékokat. A vegyipar, amely ettől létét látta fenyegetve, védekezésképpen az érvek ugyancsak megfelelően kiválogatott csoportjával válaszolt. Ez módja lehet annak, hogy igazságot szolgáltasson az emberek számára a közösséget érintő kérdések tekintetében, és ebből a szempontból tudományosan talán megbocsátható lett volna, a dolog azonban a továbbiakban valószínűleg mintául szolgált. A környezetről folyó vita tudományos érveit mostanában úgy adják elő, mint egy bírósági tárgyaláson vagy nyilvános meghallgatáson. Ugyanakkor nem hangoztatható elég gyakran, hogy ez a módszer – noha minden bizonnyal elősegíti a közügyekben való részvétel demokratikus formáit – nem a legjobb módja a tudományos igazság kiderítésének.
Úgy tartják, hogy a háborúnak legelőször az igazság esik áldozatul. Gyengül azonban azáltal is, hogy célzatosan használják fel valamilyen törvény előtt fekvő ügy bizonyítékaként.

14. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

>!
Ametiszt21

Bármilyen képesség megszerzése, legyen szó főzésről, festésről, írásról, beszédről vagy teniszezésről, kibernetikai kérdés. Megpróbáljuk a dolgot a tőlünk telhetően a legjobban csinálni és a legkevesebb hibát véteni, majd erőfeszítéseinket a céllal összevetve tanulunk. Állandó igyekezettel addig csiszolgatjuk és finomítgatjuk teljesítményünket, amíg úgy nem látjuk, hogy közel vagyunk az általunk valaha is elérhető optimumhoz. Ezt a folyamatot joggal nevezik kísérletezve tanulásnak.

77. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

>!
Ametiszt21

A kibernetikai rendszerek megértésének az a kulcsa, hogy ezek – akárcsak az élet maga – mindig többek, mint alkotórészeik egyszerű összege. Csak működő rendszerként foghatók fel és érthetők meg.

78. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

>!
Ametiszt21

Úgy tűnik, fajként már képesek vagyunk számos bennünket érő, a normális szinten belül jelentkező veszéllyel szembenézni. Ha valamilyen okból ezeknek a veszélyeknek egyike vagy néhánya megnövekszik, az egyén és a faj alkalmazkodása egyaránt végbemegy. Az ibolyántúli sugárzás megnövekedésére az egyén természetes válasza a bőr lebarnulása. Néhány nemzedék alatt a változás állandósul. A halvány bőrűek és a szeplősek nem viselik jól a napfényt, de a faj csak akkor károsodik, ha faji előítéletek akadályozzák meg, hogy az eljövendő nemzedékek szabadon férhessenek hozzá a pigmentációt hordozó helyi génekhez.

147. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

>!
Ametiszt21

A tűzre, az első technológiai fegyverre régebben azt mondták, hogy jó szolga, de rossz úr. Ugyanez igaz az újabb technológiai fegyverekre is.

152. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

>!
Ametiszt21

(…) a halandóság az egyéniség ára. A család tovább él, mint tagjai, a törzs még tovább és a homo sapiens, mint faj, már néhány millió éve létezik.

166. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

>!
Ametiszt21

Mindennek megszabott ideje van,
megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.
Megvan az ideje a születésnek,
és megvan az ideje a meghalásnak.
Megvan az ideje az ültetésnek,
és megvan az ideje az ültetvény kitépésének.

Azt is láttam a nap alatt, hogy nem a gyorsak győznek a futásban, nem a hősök a harcban, nem a bölcseknek jut a kenyér, nem az értelmeseknek a gazdagság és nem a tudósnak a jóindulat, mert mindezek az időtől és a körülményektől függenek.

„A szép igaz, s az Igaz: szép!” – sohse áhítsatik mást, nincs főbb bölcsesség!

Nincs recept vagy szabályzat arra, hogyan éljünk Gaia részeként. Viszont minden egyes cselekedetünk következményekkel jár.

185. oldal

J. E. Lovelock: Gaia A földi élet egy új nézőpontból

Kapcsolódó szócikkek: következmény

Hasonló könyvek címkék alapján

Wolfgang Behringer: A klíma kultúrtörténete
Erdős László: Zöld hősök
Rachel Carson: Néma tavasz
Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Jared Diamond: Összeomlás
Vida Gábor: Helyünk a bioszférában
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár