Halálos ​növendék (Eve Dallas 43.) 41 csillagozás

J. D. Robb: Halálos növendék

Gyorsan, némán és halálos pontossággal érkeztek a lövések. A Central Park jégpályáján másodperceken belül három halott hevert. Orvlövész szabadult New York utcáira, és Eve Dallas hadnagynak pályafutása legfelkavaróbb és legkeményebb nyomozásával kell szembenéznie.
Eve tudja, hogy csupán maroknyi ember képes ilyen szemtelenül pontos célzásra. Ami még nyugtalanítóbb: a halál szakértőjének bűntársa is van. Valaki kiképezte a gyilkolás tudományára – majd ezt követően hátborzongató küldetésre indultak. A mélységesen megrendült városban Eve-nek és csapatának nem egy, hanem két gyilkost kell megtalálnia. Ami még ennél is szörnyűbb – a tehetséges, fiatal növendékben kielégíthetetlen vágy lobban a gyilkolás iránt…

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Gold Book, Debrecen, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264385 · Fordította: Kiss Tamás

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Roarke · Eve Dallas · Delia Peabody · Ryan Feeney · dr. Charlotte Mira · Cher Reo · Lawrence Charles Summerset · Nadine Furst · Dickie Berenski · Jake Kincade · Mitchell Lowenbaum

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Elég sok idő eltelt már, hogy utoljára Eve Dallas történetet olvastam, de ugyanúgy tetszett és ugyanúgy értettem mindent, mintha csak tegnap lett volna.
Ezúttal szerintem egy elég brutális történetet sikerült összehoznia J.D. Robbnak. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ezúttal ennyire durvára veszi a cselekményt.
A nyomozást ezúttal nagyban megnehezítette, hogy a tettes spoiler Ebben az esetben sokkal nagyobb a nyomás, és ha azt vesszük, hogy mennyire kiszámíthatatlan volt, hogy mi fog történni, sokkal nehezebb is volt.

Nagyon ravasz és számomra kemény húzás volt, hogy spoiler Annyira nehéz volt elképzelni ezt a könyörtelenséget egy ilyen emberben.

Azt kell mondjam tehát, hogy ezúttal kifejezetten ütősre sikeredett a sorozat ezen darabja. Minden megvolt benne, ami egy izgalmas, igazán jó nyomozáshoz szükséges, még inkább összekovácsolta a csapat tagjait.

ViraMors P>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Tulajdonképpen ugyanazt tudom elmondani, mint amit bő egy éve az angol eredetinél is leírtam: ez a kötet az utóbbi évek legjobbja az Eve Dallas sorozatban, pedig azért volt itt egy-két ütős darab.
Miután viszonylag hamar kiderült, kik a gyilkosok, egy izgalmas, intelligens macska-egér játék vette kezdetét. Kifejezetten tetszett, hogy okos, tettesek álltak szemben egy okos, ütős nyomozócsoporttal, nem az egyik vagy a másik ostobaságán múlt, hogy végül elkapták a gyilkosokat – vagy éppen az, hogy eddig tartott mire elkapták őket.
A nyomozás feszültségét – szokás szerint – jól ellensúlyozták a magánéleti részek, és az, ahogy a kötet körbejárta a mester-tanítvány kérdéskört.

kiruu>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Sokan kérdezik tőlem, hogy hogy bírok elolvasni egy bőven több, mint 40 részből álló sorozatot. Nem unod meg a végére? Nem. Sőt, szeretném újrakezdeni, és átélni az egészét újra és újra. Mert zseniális. Nora Roberts minden egy kicsit. Pszichológus, rendőr, nyomozó, államügyész, ügyvéd, járőr, orvos, portás, pszichopata… mindig, ami épp kell. Zseniális, hogy minden stimmel, minden hiteles, minden a helyén van.
Az egész világ nem is lehetne ennél jobban felépítve. Nem tudom elmondani, hogy mennyire imádom a karaktereket. Szerintem több, mint 30 embert tudnék kapásból felsorolni és isteníteni a jó tulajdonságaikat, és ami a legfontosabb, az egyediségüket. Mert mindegyikük, egytől-egyig zseniális. Vannak jó és rossz tulajdonságaik egyaránt, hibáznak, és pont ezért tökéletesek. Az egész bandát imádom, szeretem, és szeretnék a világukban élni. Minden gránáttal, Tactical-XT-vel, sugárvetővel, bénítóval, lézerrel, késsel, pszichopatával, őrülttel és gyilkossal együtt.
Ez a rész különösen lenyűgözött, mert imádom, amikor spoiler után nyomoznak, ugyanis ilyenkor szinte mindenki megjelenik, előtérbe kerül egy kicsit, és imádom, amikor együtt a banda. Érzem, ahogy a kapitányság, a hozzájuk tartozó civilek, és mindenki egy dologra fókuszál és összedolgoznak. Zseniális, zseniális, zseniális! Nagyon elkápráztatott, beszippantott és elvarázsolt ez az egész. Nora újból és újból megteszi ezt velem, ami igazi csoda.

gyuszi64 >!
J. D. Robb: Halálos növendék

A Dallas-sorozat tényleg jó, már az átlagos rész is magas százalékú, ez a rész pedig az átlag fölötti. (Mintha a szokásosnál kevesebb lett volna az adminisztratív nyomozás, a pszichológia, és hangyányit több a cselekmény. Öregszik az írónő? :) )

A hosszú sorozatok csapdahelyzete itt is megjelenik. Pl. egyes visszatérő személyek nagyon kevés szóval jellemzettek (ismerősök – ennyi untig elég). Máskor viszont kissé fárasztó a főbb szereplők részletes bemutatása (Roarke vagy Summerset leírása, vagy Mira öltözködése),
A sorozatra egyre inkább jellemző, hogy hamar kiderül, ki a gyilkos, és a nyomozás protokolljára helyeződik a hangsúly, nem a rejtvényre.

anesz P>!
J. D. Robb: Halálos növendék

VÉGRE, VÉGRE MEGJELENT AZ ÚJABB RÉSZ! Rögtön muszáj volt beszereznem és elolvasnom. Komolyan mondom, ez a sorozat függővé teszi az embert! :-D
Ebben a részben a tanítvány – mester kapcsolatot boncolgatja Nora Roberts. Ez nem csupán a gyilkos párosunkat érinti, hanem Eve és mestere, aztán Eve és Peabody, Roarke és Summerset kapcsolatát. Éles szem kell ahhoz, hogy valaki meglássa a másikban a tehetséget, és nagy talentum, hogy azt megfelelően fejlessze. Persze egy idő után átalakulhat ez a kapcsolat. Itt sem egyértelmű, hogy ki irányít kit?
Fantasztikus volt a csapatmunka megint. Minden szereplőt nagyon szeretek, olyan mintha jó ismerősökhöz mennék látogatóba újra és újra. A fagylaltozó epizód pedig viccesen zseniális! :-))

Paulina_Sándorné P>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Imádtam a történet minden sorát. Eve megint nagyot alkotott. Roarke imádlak! Annyira nagyszerű párost alkotnak. Nagyon jók együtt. Egyszerűen nem tudom megunni azt, ahogy Roarke körülveszi Eve-t. Szeretem a történet többi szereplőjét is – Peabody, Summerset. Az írónő megint nagyszerű történetet talált ki, izgalmas, magával ragadó volt. Azért egy apának nem így kellene a gyermekét nevelnie.

Vivinnie >!
J. D. Robb: Halálos növendék

Ez rettenetesen jó volt! :-D Nagyon szeretem ezt a sorozatot, úgy ahogy van. Még ha a módomban állna, akkor sem változtatnék rajta semmit.
Le a kalappal az írónő előtt, még mindig meg tud lepni valamivel. Ezt is nagyon jól megírta. Folyamatosan ott volt bennem az érzés, hogy tartson örökké, de azért legyen már vége, mert kíváncsi vagyok a végkifejletre. Szóval nincs mese, bővült a kedvenc könyveim száma… ;-D
Eve Dallas hadnagy továbbra is a kedvenc szereplőm, minden általam olvasott könyv közül ő az, aki a „legközelebb áll hozzám”. :-D Mondjuk az egész nyomozócsapatot nagyon kedvelem. ;-)
A történet amennyire rettenetes, annyira élvezetes egyben.
Eve Dallas hadnagy rajongóknak szerintem mindenképp kötelező, de a nem rajongók se fosszák meg magukat az élménytől, amit nyújt a történet. ;-D

MÁSODIK OLVASÁS:

Nem sok hozzáfűzni valóm van az első olvasásom után leírtakhoz, ez a rész kiemelkedően nagyszerű, letehetetlen, kegyetlen egy rész. A legeslegjobbak egyike! :-)))
Akciódús, fordulatos, érzelmes, végkimerülésig dolgozós, és még borzalmas is, szóval kifejezetten Eve Dallas-os. ;-) Szó szerint rettenetesen jó. ;-)

schalby P>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Alig vártam, hogy megjelenjen és el tudjam olvasni. Ismét nem csalódtam a történetben, izgalmas, fordulatos néhol vicces rész volt. Érdekes volt a felállás a „gyilkos” kilétét illetően. Tetszett a nyomozás és tettes üldözése de nekem az előzőekhez képest kicsit egyszerűre sikerült, talán mert mostanában nincs annyi harci sérülés senkin. Eve és Roarke fejlődése a gyerekek terén egyre jobb nagyon kíváncsi leszek nekik mikor lesz és azt hogyan élik majd meg. Remélem a következő részre nem kell ilyen sokat várni majd mint erre a részre.

Ilili>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Igaz nem olvastam a sorozatnak az összes részét, de ettől függetlenül nagyon tetszett. A karakterek, a felépítése. Izgalmas pörgős volt. Érdekes hogy egyetlen író, hány ember lehet egy könyvön belűl. A nyomozó, aki eszmèletlen hatodik érzékkel rendelkezik, a párja,aki egy zseni, egy pszichopata gyilkos, aki egy 15 éves bőrébe bújt.

Tüli>!
J. D. Robb: Halálos növendék

Nem volt rossz. Nekem ez volt az első Eve Dallas könyvem, amit elolvastam, de tetszett. :)
Egy kicsit megijedtem, amikor már a könyv közepén kiderült, hogy kik a TSGy-k, mert én eddig olyan könyveket olvastam, amiknél csak az utolsó tíz oldalon derült ki, hogy ki volt a gyilkos. De tetszett ez a macska-egér játék. ;)
A problémám a nevekkel volt. Lehet, hogy az volt a baj, hogy a sorozat többi részét nem olvastam, vagy a csapnivaló memóriám, de a neveket vagy összekevertem, vagy elfelejtettem, ezért volt, hogy nem tudtam, hogy most kiről is van szó, és vissza kellett keresnem. De ez nem a könyv hibája, ez csak az én hülyeségem. ;)
A könyv tetszett, és megszerettem a hadnagyot is és Roarke-t is. Még mindenképp keresni fogom a társaságukat ;)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Vivinnie >!

(…) Miben segíthetek?
– Nem is tu.. Mondjuk, kérd le a térképet a másik képernyőre és vizsgáld meg a Divine környékét. Az East Side-on találod.
– Ismerem. Mint ahogy te is. Legalábbis a termékeiket.
– Még sohasem jártam ott.
– Mert mindenből tartunk otthon. Ez az előnye, ha tulajdonos az ember.
– A tiéd?
– Igazság szerint a te neveden van.
Hiába volt tele Eve feje a nyomozás apró részleteivel, döbbenten megtorpant és csak pislogott a férjére.
– Van egy fagylaltozóm?
– Elég sok fagylaltozód van, különösen, ha a külső kerületeket is ideszámolom – árulta el Roarke, miközben munkához látott.
– Senkinek sem árulhatod el.
– Tessék? – pillantott fel zavartan Roarke, és azonnal szembesült a felesége haragos tekintetével. – Mi a baj?
– Különösen Peabodynak nem. Senki nem tudhatja, hogy egy fagylaltozóhálózat van a nevemen.
– Már látom, hogy kútba esik a Dallas Hadnagy Fagyizója terv, de rendben.

199. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Eve Dallas · New York · Roarke
kiruu>!

– Hadnagy?
Eve hátranézett. Olyan fáradtnak érezte magát, hogy szinte lebegett.
– A gonosznak nincs életkora.

363. oldal, Huszonegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Eve Dallas · Lawrence Charles Summerset
Vivinnie >!

– Eve, kedvesem, nem ez az első betörésem. (…) Bízz bennem egy kicsit.

162. oldal, Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Roarke
Jucko84 P>!

– Ezt meg honnan szerezted? A Nemzetbiztonságiaktól?
– Roarke-tól.
– Huh. Mióta dolgoznak rajta az emberei?
– Egyedül dobta össze tegnap este.
Dickie feléje pördült a székén.
– Most csak hülyítesz?
– Miért hülyítenélek? Három halott ügyében nyomozok, az isten szerelmére!
– Az az ember egy zseni – dörgölte meg Dickie a tarkóját, miközben újra lefuttatta a programot. – Habár úgy látom, ráférne némi finomhangolás.
– Nehogy belekavarj.
– Eszembe sem jutott. Csak azt akartam mondani, ha továbbfejlesztené az embereivel, elkérhetne érte akár… Mondjuk neki nincs szüksége a pénzre.

76-77. oldal, Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dickie Berenski · Eve Dallas · Roarke
Jucko84 P>!

– Nyomozók – morogta Roarke. – Ki másnak jutna eszébe rögtön egy rövidítés?
– Nem lenne rá szükség, ha az emberek nem lennének ennyire elcseszettek.

40. oldal, Második fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Roarke
Vivinnie >!

– Márpedig az önteltség hibához vezet.

78. oldal, 3. fejezet

Vivinnie >!

– Megjött a zsaru haverod, Lois.
– Tessék? Ja, Dallas (…).
(…)
Eve végigmérte Nadine baráját.
– Maga kicsoda?
Nadine felnevetett.
– Nem megmondtam?
– Üdítő változatosság – mondta a férfi. – Jake Kincade vagyok.
– Így sem fog beugrani neki. Dallas, Jake rocksztár. Szó szerint.

258-259. oldal, Tizennegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Eve Dallas · Jake Kincade · Nadine Furst
1 hozzászólás
Méá>!

Ha a helyzet romolhat, akkor romlik is.

25. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mitchell Lowenbaum
Vivinnie >!

– (…) Nem messze lakom innen. Oda tudsz jönni?
– A Dallas-palotába?
– Kapd be, Lowenbaum.

25. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Eve Dallas · Mitchell Lowenbaum
Jucko84 P>!

Visszatért Roarke mellé, aki a padló fölött két lábbal vágott egy vékony rést és kétlábnyival fölötte elkezdte a következőt.
– Nem megy gyorsabban?
– Csendben akarod vagy gyorsan?
– Mindkettő.
– Csigavér, hadnagy.
– Ez meg mit jelent?
– Azt, hogy ne húzd fel magad – magyarázta Feeney.
– Akkor mért nem azt mondta, hogy ne húzzam fel magam?

233. oldal, Tizenharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Eve Dallas · Roarke · Ryan Feeney

A sorozat következő kötete

Eve Dallas sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Blake Crouch: Sötét anyag
Estelle Brightmore: 13. napon
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
John Marrs: The One – A tökéletes pár
John Scalzi: Bezárt elmék
Cathrin Smith: Eredet
Richard Morgan: Valós halál
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Mur Lafferty: Hat ébredés
Dean R. Koontz: Égi jel