Receptek ​újrakezdéshez 23 csillagozás

J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Lucy ​Muir elhagyja a férjét, ami súlyos bonyodalmakhoz vezet.
Mindketten séfek, a város egyik legjobb éttermének a tulajdonosai, így nem tűnik könnyűnek az osztozkodás. Ugyanakkor tény: egy magára kicsit is adó nő nem tűrheti el a végtelenségig, hogy megcsalják, ellopják a receptjeit, és hogy alávaló módon viselkedjenek vele.
Egy éjszaka, amikor Lucy válaszokat keresve rója autójával Wooloomooloo utcáit, véletlenül rábukkan egy öreg, megüresedett épületre, ami valamikor Sydney legdivatosabb étterme volt: a Fortune. Az egyik pillanatban még az elhagyatott étterembelsőt bámulja a poros ablaküvegen át, a másikban már az újranyitást kezdi tervezgetni.
Amikor Lucy beindítja a Fortune konyhájának öreg tűzhelyét, felfedez egy ottfelejtett, piros kötésű könyvecskét az egykori, híres-hírhedt tulajdonos, Frankie Summers receptjeivel. Miközben a könnyeit hullatva végigolvassa, milyen hozzávalókból készült a francia hagymaleves, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a… (tovább)

Eredeti mű: J. D. Barrett: The Little Café of Second Chances

>!
Libri, Budapest, 2018
440 oldal · ISBN: 9789634333883 · Fordította: H. Prikler Renáta
>!
Libri, Budapest, 2018
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109045 · Fordította: H. Prikler Renáta

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vighagika P
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Azt hittem, hogy ez a kötet egyáltalán nem fog tetszeni. Elég alacsony a molyos százaléka, sok rossz értékelést is kapott, valamint viszonylag sokszor megszívtam már Libri kiadós könyvekkel. Ehhez képest nekem nagyon tetszett, és mindjárt el is mondom, hogy miért.
Először is azzal kezdeném, hogy úgy gondolom, J. D. Barrett Receptek újrakezdéshez című története nem való mindenkinek. Kicsit sem szokványos, elég szürreális, ezért pedig nincs mindenki odáig. Talán ez lehet az oka a negatív értékeléseknek. Én élveztem, szerintem pontosan ezek az abszurd dolgok tették különlegessé. Hogy miről beszélek?
Lucy Muir szuperséf válása után leégve talál egy elhagyatott éttermet, amelyet azonnal meg akar szerezni. Persze jön egy csomó bonyodalom, az exférje próbál keresztbe tenni, az anyja és a barátai igyekeznek lebeszélni őt az új üzletről, ráadásul eléggé pénzszűkében van. És akkor még meg sem említettem a volt alkalmazottjait, akik majdnem mindnyájan átálltak a volt férje oldalára.
Ezek a dolgok azonban eltörpülnek a tény mellett, hogy Lucy látja az étterem volt tulajdonosát, aki évek óta halott. Frankie nagyszerű szakács volt, ám igazi casanovaként élt. Arra kérte Lucyt, hogy keltse újra életre a Fortune-t, vagyis az éttermet, közben pedig kutasson gyilkosa után. Ebből a mondatomból akár arra is lehetne követni, hogy a gasztroromantika és a szürrealizmus mellé
beférkőzik még a krimi szála is, ez viszont nem teljesen igaz, ugyanis a történet nyomozói része eltörpül minden más mellett, ami még a regényben folyik.
Lucy számomra nagyon szimpatikus főszereplő volt, át tudtam érezni, hogy képtelen teljesen elszakadni Leith-től, közben viszont próbál erős, független nő maradni, aki meg akarja mutatni, hogy egyedül is képes felépíteni és vezetni egy sikeres éttermet. Nagyon szurkoltam, hogy a sztorija happy enddel végződjön.
Serge és Bill volt a két kedvenc mellékszereplőm, imádtam róluk olvasni. Főleg amikor Frankie-vel „veszekedtek”. Frankie… a végén hihetetlen, már-már túlságosan abszurd – ha létezik ilyen ebben a könyvben – befejezést kapott, de mégis úgy érzem, hogy ennél jobban talán nem lehetett volna megoldani.
A többi karaketerről nem nagyon szeretnék beszélni, mert így is úgy érzem, hogy még spoilermentesen is túl sokat mondtam már a regényről. Ezt fölösleges megérteni vagy túlbonyolítani. Ez a könyv egy kellemes kikapcsolódást nyújt, amit csak élvezni kell. Ó, és majd' elfelejtettem! Plusz pont jár a receptekért.
Teljes értékelés: https://lifenexttous.blogspot.com/2018/11/j-d-barrett-r…

1 hozzászólás
>!
snicky
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Amikor elolvastam a leírást itt, a Molyon, azonnal felkerült a kívánságlistámra, és amint megláttam a könyvesboltban, meg is vettem. A borítója tökéletesen mutatja, hogy milyen is „belül” a könyv. Az esetek többségében, kb 10-ből 8 alkalommal krimikat, thrillereket olvastam, úgyhogy már kellett egy kis változatosság és tudtam, hogy ez lesz AZ. És annnnyira jól esett, igazi felüdülés volt!!! Új kedvenc!!! Nagyon kis aranyos történet, egy egy csipet csalódással, szomorúsággal, de több kiló szerelemmel, meglepetésekkel, „szellemességgel”. Mindenkinek nagyon ajánlom – annak is, aki nem konyhatündér és nem szeret főzni. Ja, és még receptek is vannak benne, az étterem korábbi tulajdonosának a receptjei, amikre mindig van utalás előtte egy-egy fejezetben. :o)

>!
Mpattus P
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

J. D. Barrett mint elbeszélő ugyanazt az érzést és olvasói élményt nyújtotta számomra, mint Trisha Ashely télen olvasott könnyed romantikusai. A szerző jól ismeri a műfaj zsánereit és elég kreativitással is bír ahhoz, hogy ezekkel jól operáljon a történetben, viszont az elbeszélői hang és stílus nem elég kiforrott ahhoz, hogy igazán jól működjön a történet. Legalábbis számomra.

Bővebben:
https://szembetuno.blogspot.com/2018/06/j-d-barrett-rec…

>!
Aurora_Michaelis P
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

A jelenlegi élethelyzetem miatt nagyon kíváncsi voltam erre a regényre. Meg, hát, amiben étterem és főzés van, az rossz nem lehet. Rossz nem is volt, de annyira nem is tetszett, mint vártam. Szerintem az írónő stílusa nem jött be. Az étteremnek és az ételeknek csak keretet kellett volna adniuk a történethez, ehelyett maguk a történet lettek. Amiben viszont elveszett a valódi cselekmény. spoiler A szereplők közül senki sem lett igazán szimpatikus, talán mert senki sem volt igazán elmélyítve. Voltak köztük jófejek, de a többség érdektelen maradt. Lucyval együttéreztem azért a hasonló élethelyzetünk miatt, és volt pár jól megfogalmazott gondolat/tanács is a könyvben.

>!
Shil
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Lehet rossz pillanatban kapott el, de nem haladtam vele egyszerűen, noha jónak ígérkezett. Aztán belejöttem, felpörgött a végére és egészen jó lett.

>!
Kribo2015
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Nagyon imádtam! Azt olvastam róla, hogy könnyű, nyári olvasmány, ezért gondoltam belevágok, de ennél sokkal-sokkal többet kaptam. Várom, hogy megjelenjen a második könyv is magyarul, abban is lesz biztos szufla dögivel. :) A receptek meg, hmmm…. :)))) Olvassátok el ti is!


Népszerű idézetek

>!
Arianrhod MP

A pástétom, ez a kellemes, húsból és zsiradékból készült étel, először és mindenekfelett az emberekről szól. Escoffier tette híressé abban a menüsorban, amelyet 1918-ban készített a Nagy Háború befejezését ünneplő vacsorára, és a beszámolók szerint osztatlan sikert aratott vele.

>!
Arianrhod MP

…csupán egy tized másodperc választott el attól, hogy kinyújtsam a kezemet a madeiráért, amit mindketten előnyben részesítünk a konyakkal szemben, ha csirkemájpástétomot készítünk. Ugyanakkor, ha a pástétom elfogyasztása a tét, semmi sem lehet jobb kísérő, mint egy kis pohárka konyak, egy forró vajas pirítós, vagy egy melegen illatozó bagett.

>!
Arianrhod MP

A krémes állagot ígérő újkrumpli és a friss zöldbab látványa arra ösztönöz, hogy nizzai salátát készítsek, az egyik kedvencemet. Laktató, finom, csupa ellentét, amint a lágy krumpli beleolvad a ropogós babba, kiegészülve a fekete olajbogyók ragyogásával és az omlósan zamatos, friss tonhallal meg a tökéletesre főzött tojások szemet gyönyörködtető cikkelyeivel, amit még további magasságokba emel a szardella sós játékossága. Nizzában tudják, hogyan kell salátát készíteni.

>!
Arianrhod MP

– Ne féljen, nem fog oda menni. Legalábbis most nem – nyugtat meg Frankie. – Ahhoz túl szégyenlős. Legalább egy hét kell neki ahhoz, hogy felhívja. Ám az lehet, hogy postán küld neki valamit.
– Mit? Az egyik fülét?
– Nem. Verseket. Meg kell tiltania neki, hogy munka közben verset írjon, máskülönben mindent oda fog égetni. Tudja, elég jó költő. Bár nekem egy kicsit nyálas. Én Ted Hughest szeretem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!
Marlena de Blasi: Ezer nap Velencében
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Nora Roberts – Day Leclaire: Karácsonyra, szeretettel
Susan Mallery: Egy falat csokoládé
Istók Anna: Éhes felhő a napot
Joanne Harris: Csokoládés barack
Nicky Pellegrino: Olaszország, szeretlek!
Frances Mayes: Édes élet Itáliában
Susan Mallery: Fahéj és karamella