Szíve ​helyén sötétség 624 csillagozás

J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.
Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.
Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198291 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198291 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
720 oldal · ISBN: 9789634198307 · Fordította: Bosnyák Edit

Kapcsolódó zóna

!

J. D. Barker

27 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2021. október 4., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Stella · Jack Thatch · David Pickford · Elfrieda Leech


Kedvencelte 96

Most olvassa 13

Várólistára tette 322

Kívánságlistára tette 288

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi legyen az a regény, amit élete során biztosan elolvasson, akkor azt felelném neki: J.D. Barker “könyvei”.

Amikor a könyv végére értem nem kis meglepetést okozott a szerző megjegyzése:

“Általában nem szoktam az írás menetéről beszélni, de itt barátok között vagyunk, igaz? Az írók világában pancserként tartanak számon. Nem készítek vázlatot. Az írásról című könyvében Stephen King rámutatott, hogy ha ő nem tudja merre tart a történet, akkor az olvasó semmiképpen nem fog rájönni, és ezzel határozottan egyetértek. A vázlattal nincs semmi baj. A világ legsikeresebb szerzői részletes vázlatot használnak. Sok sikert kívánok nekik, de azt hiszem, én sohasem fogok így tenni.”

Üldögéltem, és magam elé bámulva azon töprengtem, hogy mennyire kell zseninek lenni ehhez? Hogyan tud valaki megírni egy ilyen összetett és kiemelkedő történetet, úgy, hogy nem jegyzetel, és csak viszi a sodrás? Nincs egyetlen percnyi unatkozás sem, nincs elvarratlan szál, nincs semmi, amibe bele lehetne kötni. 720 oldal tömény izgalom; ez a Szíve helyén sötétség.

Misztikus és thriller, azonban én azt gondolom, hogy a Szíve helyén sötétség egy gyönyörű romantikus történet. Igen, magán viseli Barker jellegzetes brutalitását és felülmúlhatatlanságát, amit a 4MGY sorozatnál már megismerhettünk, mégis ott vannak azok a személyiségjegyek, amelyek a romantika elválaszthatatlan jellemzőinek egybefonódását képviselik: gyötrődés, kín, kétségbeesés, a mindent elsöprő igaz szerelem.

Miközben olvastam, többször eszembe jutott Stephen King. Ne értsetek félre, nem arra gondolok, hogy bármelyik könyvéhez hasonlítanám Barker regényét, hanem arra a stílusra, amire eddig csak ő volt képes. Azok az árnyalatok és mögöttes gondolatok, ami King történeteit jellemzi, ott vannak a Szíve helyén sötétségben is.

Nem lehet pár szóban vagy mondatban visszaadni azt, amit ez a könyv nyújt, képtelenség. Ahhoz túlságosan összetett és egyedi, és én annyira sem vagyok zseniális, mint Barker kisujján a köröm egynegyede, így egyszerűen csak annyit mondok, hogy olvassátok el, nem fogtok csalódni benne. Egy dologra hívnám fel a figyelmed, kedves olvasó, mielőtt nekilátsz: Tedd szabaddá az idődet, mert ez az a könyv, amit tényleg nem fogsz tudni letenni.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2020/12/12/j-d-barker-szive-helye…

27 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Ez a második szuper olvasmányom ebben az évben. Az éjféli égbolt után egy teljesen más típusú történet, és első találkozásom a szerzővel. Már várólistára is tettem a többi magyarul megjelent könyvét. Ezzel itt most elárultam azt is, hogy nagyon beszippantott ez a könyv. Alig több, mint egy nap alatt elolvastam. Nem tudom, ciki-e bevallani, de semmit nem csináltam aznap az olvasáson és a létszükségleteimen kívül. :D

Fogva tartott és nem engedett.

Nagyszerű karakterek, fantasztikusan jó történetvezetés, feszült, izgalmas és felcsigázó események, szórakoztató, lenyűgöző és eredeti olvasmány. Ide nekem a többi J.D. Barker könyvet is!

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2021/01/j-d-barker-szive…

8 hozzászólás
robinson P>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

A negyedik majom-trilógia szerzőjének új regénye teljesen lenyűgözött, minden elképzelésem felül tudta múlni.
Senkit ne ijesszen meg a könyv terjedelme, az első lapoktól visz a történet, ami számtalan meghökkentő fordulattal, izgalmakkal íródott. Elöljáróban talán még annyit: ez a krimi egészen más, mint az elhíresült 4MGY sorozat.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/szive-helyen-sot…

27 hozzászólás
Black_widow>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Hadd kezdjem azzal, hogy megemelem képzeletbeli kalapomat Barker előtt, értem miért szeretik a történeteit ennyire. Viszont, most én leszek a gonosz mostoha, ugyanis mindezek ellenére nekem a könyv nem igazán nyerte el a tetszésemet.
Egy olyan közeget és világot teremt meg az író ebben a kötetben, amit természetesen nem lehet összecsapni 300 oldalon, viszont átlendülni sem lehet a ló túloldalára, ami úgy érzem mégis megtörtént. A cselekmény lassan bontakozik ki, gondosan és átgondoltan van felépítve, itt-ott kapunk pár oldalt, ahol pörgősebbé válnak a történések, majd ismét visszalassul az egész. Egy idő után már valahol ez is problémát okozott olvasás közben, néha úgy tűnt egy helyben toporogunk. Pár dolgot gyanítottam és azokban, amikben igazam volt előfordult, hogy 200-300 oldal múlva derült fény. Rengetegszer éreztem, hogy az egész könyv egy hosszú türelemjáték az idegekkel, legalábbis az enyémekkel biztosan! Nem fogok hazudni … kikészített a végkifejlet lassú felvezetése, de egy jó könyv képes egyszerre jó, rossz és akár agresszív érzelmeket is kiváltani az olvasóból. Nálam határozottan jelen volt az összes, főleg az utóbbi… ;D
Jack karaktere gyerekként tetszett a legjobban. Okos volt, talpraesett, eltökélt, pontosan olyan, mint amilyenek mindannyian voltunk gyerekkorunkban, amikor még úgy hittük egy szép napon majd meghódítjuk a világot. Ahogyan belőlünk is, úgy belőle is idővel ”kikopott” ez az életérzés, amit nagyon sajnáltam.
Eléggé megterhelő olvasmány és ezt most nem a terjedelemre értem , tele kemény és olykor szürreális pillanatokkal. Olvasás közben átértékelődött bennem a gondolat, hogy vajon tényleg csupán ennyit ér az emberi élet?! Elvehető, pótolható és könnyen elfelejthető?! spoiler
Annak ellenére, hogy nem fog a kedvenceim közé tartozni, örülök, hogy nem riasztott el a 720 oldal és gazdagabb lehettem ezzel a történettel is!

28 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Stílusa a korai Stephen Kinget idézi.
A 4MGY trilógia íróját Stephen Kinghez hasonlítják? Na, ez biztos túlzás – gondoltam én, olvasás előtt.
Barker egy kib@sz@tt zseni! – gondolom most, olvasás után.

Lassan csordogált a cselekmény, de engem teljesen beszippantott, ez a könyv úgy tökéletes ahogy van. Tényleg olyan volt, mintha a király írta volna ezt is.
A történetet elejétől fogva körbelengi egy egyedi, titokzatos atmoszféra, a misztikus szál végig hangsúlyos és hihető. Mély érzések, keserű emberi sorsok, vég nélküli izgalom és rejtélyek – ez a hamisítatlan J. D. Barker!

mate55>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Történet összeesküvésről, a jóról és a rosszról, de a szürke minden árnyalatáról is. Barker ebben a könyvében nagyon jól eltalálta azt a hangot, hogy mennyire szóljon könyve a laikus érdeklődőknek – és mennyire a thriller rajongók (vagy akár Stephen King) táborának. Feltételezhetően a King-olvasók többsége sem fog idegenkedni a számukra nem teljesen ismeretlen megközelítéstől spoiler. Mert minden benne van, amiért az ilyen könyvekért rajongunk, még akkor is, ha néha kicsordul a réseken a sztori, de úgy gondolom a legnagyobb klasszikusokat sem a logikájukért szeretjük. A mesteri mesélése révén képes olyan szövevényes, olyan szeretetteljes, félelmetes és érdekfeszítő mesét szőni, hogy a szavak új értelmet nyernek. Több részre bontva (amelyek maguk is „éves fejezetekre” oszlanak) a történet könnyen emészthető, anélkül, hogy elveszítené a szükséges lendületét. Esetleg logikai baki is megesik, de mindezt feledtetni tudja a hangulat, a magával ragadó izgalom, és egyéb érzelmek, mint akár a romantika is, és persze a szerelem. A múltban és a közelmúltban kritizáltam a szerzőket azért, mert túl sok műfajt próbáltak bepakolni a munkájukba, túl sok mindent igyekeztek olvasóik elé tárni. Barker most bebizonyította, hogy ez megtehető, és nagyon is sikeresen. Élvezzük hát, és reménykedjünk, hogy Barker tovább folytatja a mesterséget, amire ki lett választva.

1 hozzászólás
Pati28 P>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

”(…)az élet túl rövid és törékeny ahhoz, hogy az ember gyűlöletet tápláljon a szívében, mert felzabálja a lelkét.”

Barkertől ez volt a második olvasásom, és bár a Madártollas gyilkosságok kevésbé tetszett, addig ez a regény minden várakozásomat felülmúlta.
Egy percre sem kalandozott el a figyelmem, feszültséggel és izgalommal sodródtam az eseményekkel, miközben egyre jobban a történet rabjává váltam. Az író ezúttal rejtélyes és misztikus utazásra invitál, a végállomás pedig egyértelműen a kedvenc könyveim listája.

A könyv több évet ölel fel, mely időszak alatt megismerjük Jack Thatch-et, aki kiskorától kezdve számos nehézségen megy keresztül. Nyolcévesen találkozik egy Stella nevű lánnyal, és onnantól kezdve élete gyökeresen megváltozik. Megmagyarázhatatlan dolgok történnek, a rendőrség tanácstalanul áll az ügy fölött, miközben Jack rádöbben, hogy mindaz amit eddig valósnak vélt, hazugságokra alapszik.
Szövevényes és kusza történet bontakozik ki előttünk, miközben az idő előrehaladtával fokozatosan emésszük az igazság okozta szédületes információkat. Pörgős, fordulatokban gazdag olvasmány, ahol a misztikum és a gyilkosság kéz a kézben jár.

Regina_Elek>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

A szín hiánya

Egy átlagos fiú és egy rejtélyes lány találkozása egy nem kimondottan hétköznapi helyen, egy különös, uniformizált szervezet, évente egyszer történő szokatlan halálesetek és egy titkos laboratórium, amelyekben szerepet játszik egy bizonyos nap. Jack élete a feje tetejére állt, mikor találkozott Stellával, ami az évek során még komplikáltabbá és veszélyesebbé vált. Bárhova megy a kérdések és a titkok egyre csak halmozódnak körülötte.

Egy misztikus történet, ahol a modern technológia és egy megtervezett, ugyanakkor hibásan kivitelezett utópia következtében a hatalom irányítása oly mértékben felfordul, hogy az önuralom semmissé válik.

https://anigersbooks.blogspot.com/2021/05/jd-barker-szi…

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198291 · Fordította: Bosnyák Edit
Márk_2011>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Imádom az író stílusát, a munkásságát, viszont itt most a kevesebb több lett volna…
Sokat kellett várni az igazi cselekménye. Számomra sok volt a felvezető szöveg! Érdekes volt, félre ne értsétek, de én igazán a 300 oldal után kezdtem élvezni az olvasást. Addig „csak” olvastam.
A történetről picit: Adott egy különleges lány, temető, hullák, a temetőn kívül. Elindul egy nyomozás… Viszont! Én ettől a lánytól, olyan Dracul féle szellemi, démoni karaktert vártam, és nem. A cselekmény inkább akció filmes lett számomra.spoiler Jó történet, ismét hangsúlyozom, csak én számítottam másra. Tetszett viszont, hogy éveket ölel fel, és az utolsó 100 oldal mindent visz! Tényleg tehetséges BARKER. Szóval… Ajánlom! Olvassátok!

2 hozzászólás
bokrichard>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Ahogy a zenében, az irodalomban is vannak „egyslágeres” (egy kötet, vagy egy sorozat) szerzők, méghozzá szép számmal. Nem kell félreérteni, ez nem rossz, de ha azt az egyet elolvastad, a következőnél akarva akaratlanul is nagyok az elvárások, amiket ha nem ugrik meg az író, akkor érezhet az ember egyfajta űrt. Jó hírek mindenkinek, aki a 4MGY után olvassa: itt ilyen nincs, legalábbis számomra. Ebben az évben már a sokadik „bárcsak sose lenne vége 700+ oldalnak” élményem. Barker kissé misztikus vonala nem túl tolakodó, az író nagyszerű történetmeséléssel köti le igazán olvasóit, nem tudtam a könyvet abbahagyni szó szerint. Nagyon jó koncepciók, kerek sztori, érdekes, nem túl sablonos megoldások – a végéig. Ott kicsit befigyelt Hollywood, de nem probléma, maximum csak szőrszálhasogatás. Megérte megvenni, megérte elolvasni, és ezután is követni fogom az író munkásságát, mert határozottan nem egyslágeres.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

A kimondatlan szavak néha többet fejeznek ki egy egész beszélgetésnél.

1 hozzászólás
_Katie_ P>!

– Oké. És mit nem csinálsz, amíg nem vagyok itthon?
– Nem nyitom ki az ajtót.
– Csak a pizzafutárnak.
– Csak a pizzafutárnak.
– És ha a pizzafutár egy baltás gyilkos, aki apró darabokra akar vágni?
– Hát akkor ne adj neki borravalót!

20. oldal

1 hozzászólás
Black_widow>!

A szeretet azt jelenti, hogy jobban törődsz valaki mással, mint saját magaddal.

robinson P>!

Nem jött az álom.
Nem volt álom. Semmi sem volt, csak feketeség, üresség, egy sötét lyuk, amely mindent felzabált.

Bea_Könyvutca P>!

[…] az élet túl rövid és törékeny ahhoz, hogy az ember gyűlöletet tápláljon a szívében, mert felzabálja a lelkét.

701. oldal

Lobelin P>!

Élvezzük ki ezt a pillanatot, a közös időt, ami még hátravan. Egy pillanat örökké tarthat. Ez csak rajtunk múlik.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Amanda Stevens: Örök kísértés
Stephen King: Álom doktor
Nalini Singh: Angyalvér
Joe Hill: NOS4A2
Chuck Wendig: Halálmadarak
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Darynda Jones: Első sírhant
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Laurell K. Hamilton: A kárhozottak cirkusza