36. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ötödik áldozat (4MGY 2.) 937 csillagozás

J.D. Barker: Az ötödik áldozat

A ​negyedik majom folytatásában egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, miközben Sam Porter nyomozó egyre mélyebbre ás a Négy Majom Gyilkos sötét múltjában.

Porter nyomozót és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos vadászatától. Amikor egy fiatal lány holttestére bukkannak a Jackson park lagúnájának befagyott vizében, a rendőrök pillanatok alatt kiderítik, hogy Ella Reynoldsról van szó, aki három héttel korábban tűnt el. De vajon hogyan került oda? A lagúna vize hónapok óta be van fagyva. Ráadásul nem ez az ügy egyetlen furcsasága. Ella Reynolds egy másik lány ruháit viseli, aki két nappal korábban tűnt el. Miközben a Chicagói Rendőrség nyomozói mindent elkövetnek azért, hogy felderítsék a fordulatokban gazdag ügyet, Porter titokban a Négy Majom Gyilkost üldözi. Pontosan tudja, hogy a legkönnyebben úgy találhat a nyomára, ha megkeresi az anyját. Amikor a kapitány tudomást szerez Porter szabadidős tevékenyéségéről, felfüggeszti a nyomozót, és társainak,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2024
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197850 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197850 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
518 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197850 · Fordította: Bosnyák Edit

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

J. D. Barker

27 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2021. október 4., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 44

Szereplők népszerűség szerint

Anson Bishop · Sam Porter · Brian Nash · Frank Poole · Clair Norton · Edwin Klozowski (Kloz) · Tom Eisley · dr. Joseph Oglesby · Emory Connors · Sarah Werner


Kedvencelte 149

Most olvassa 28

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 168

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker ismét letehetetlen könyvet alkotott. Újabb szereplők tűnnek fel, újabb gyilkosságok történnek, amik hasonlóak és mégis mások. Az író igazán megcsavarta a szálakat, szinte el se hittem, hogy ezt szépen össze tudja fogni. Azonban sikerült!
Zseniális, nagyon pörgős, egy percig sem hagy unatkozni.

klara_matravolgyi>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Tudtam, hogy zseniális lesz, tudtam, hogy beteg lesz, de arra, amit kaptam, nem voltam felkészülve. Nem tudok mit írni, le vagyok sokkolva, ott voltak előttem a jelek, de a megoldás annyira döbbenetes, hogy ezek felett elsikolva eszembe se jutott számításba venni őket. Elég durva függővége van, minden porcikám a folytatásért kiált.

4 hozzászólás
Pati28 P>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

“Néha nem árt emlékezni a rossz dolgokra, mert minden egyéb eltörpül mellettük.”

Ha létezik a pofátlanul tehetséges pszicho-thriller író kitüntetés, bizton állítom, hogy J. D. esélyes lenne a győzelemre. spoiler

Azt hittem, hogy ezt a történetet már nem lehet ennél jobban megcsavarni, de Barker megmutatta, hogy van abban a bizonyos tarsolyban még jó pár trükk, amit nekünk tartogat.

A kellően borzongató bevezető után, újabb gyilkosságok felderítésén dolgozik a már megszokott nyomozópárosunk. Csakhogy miközben egy újabb elmebeteg gondolatait kell kitalálniuk, az FBI is megnehezíti a dolgok kimenetelét. Minden jel a 4MGY felé tereli a gyanút, de a képlet sehogyan sem áll össze, miközben az óra egyre csak ketyeg.

Szövevényes, idegörlő és letehetetlen. Még jó, hogy a kezemben van a folytatás.

link

Euthümia_K P>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Fél órája fejeztem be a könyvet, de még mindig a hatása alatt vagyok, egyfolytában a történeten kattog az agyam. Zseniális az egész! Több szálon fut a történet, de a szálak egymással összefüggnek, sőt még a sorozat első kötetéhez is visszanyúlnak. Az utolsó 100 oldal olvasásakor olyan izgalomban voltam, hogy majd kiugrott a szívem a helyéről. spoiler Nem akarom elhinni, hogy ennyire az orromnál fogva vezetett az író. spoiler Na és a vége?!? De sajnálom, hogy csak 3 részes lett a sorozat. Szívesen olvasnám még a 4MGY történetét, mert egyszerre megdöbbentő és lenyűgöző. Imádtam minden sorát!

2 hozzászólás
mate55 >!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker ezúttal is egy sötét, bonyolult világot készített, robusztus, személyiségvezérelt karakterekkel, fejlett történetmesélő technikával. Kemény, hatásos és hangulatos könyv ez, ami alapjáraton is elérné a célját, ha nem volna egy vonat. Igen, egy olyan vonat, amely soha nem áll le. Mindig a következő célállomás felé halad, ahol új szálakat, új nyomokat és új kinyilatkoztatásokat kap, amely folyamatosan „egy-egy puzzle darabot tesz bele, ebbe az „elátkozott hiányos képbe”. Nincs egy olyan egységes atmoszférája, mint amilyen Thomas Harris zsánerteremtő thrillerének, de persze nyilvánvaló, hogy nem egyszerű vele versenyezni, és nem is akarom összehasonlítani őket, de tény, hogy „Az ötödik áldozat” is hasonló témakörben mozog. Megtalálják a helyüket a műfaji klisék is, de ezek a klisék sem válnak fárasztóvá, inkább szórakoztatónak bizonyulnak. Mert, mint minden jól megírt thriller, ez a történet sem szimplán a meghökkentő fordulatokról vagy borzongásról szól, hanem ezek segítségével képes valami jóval mélyebbet a felszínre hozni. Az alkotás iskolapéldája annak az írói gondolkodásnak, miszerint nem mindig van szükség újdonságra ahhoz, hogy egy könyv jó legyen. Elég a lehetőségeinket, a műfaji elemeket tökéletesre járatni. Ha ez nem is minden esetben sikerül, a legtöbbször azért mégis betalál Barker. Ugyanakkor, ha valaki valami újító alkotásra számít, az ne ezt a könyvet keresse, de hagyományos alapokon fekvő bűnügyi drámaként szinte tökéletes. Csak a végén spoiler

Kókuszka>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Az eredendő bűn a Bibliában szerepel, melyet Shakespeare úgy értelmezett, hogy az apák bűnei a gyermekekre szállnak. Lényegében azt jelenti, hogy felelősek vagyunk az őseink bűneiért, és ők is felelősek a mienkért.

4MGYután tovább pörög a beteg elmékkel megáldott, könyörtelen gonoszsággal átitatott történet, egy újabb sorozatgyilkossal is megajándékozva bennünket. A sötét fantázia jól megformált karaktereket hoz létre. A nyomozást több nézőpontból látjuk, egyre inkább elveszünk benne, ráadásul galád módon olyan függő véget rittyent, hogy csak nézünk ki a fejünkből.

cicus61 P>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Nem mostanában olvastam az első részt, sok mindent elfelejtettem már, de elég sok visszautalás van a könyvben, így ez nem nagyon zavart. Sam és csapata újra nyomoz, persze megint gyilkossággal indul a történet és folytatódik is folyamatosan. A halottak csak szaporodnak, egyre durvábbak a gyilkosságok, folyamatosan csak hüledeztem. Nem tudtam letenni a könyvet, annyira izgalmas volt, mindig történt valami. Az FBI is bekapcsolódott, ami nem könnyítette meg Sam és a csapat dolgát. Kicsit szövevényes volt, de ha elkap a gépszíj, akkor nincs vele gond :) A vége megdöbbentő volt és ott a folytatás lehetősége és nagyon kíváncsi vagyok a lezárásra.
Nálam Chris Carter mellett Barker lett a másik kedvenc thriller íróm!!!!!

bokrichard>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Emlékszem nem túl régen nagy port kavartam fel, hogy a Barker-féle trilógia első könyvére le mertem vonni egy fél csillagot. Na hát azért tettem mindezt, hogy mutassam, van még hova fejlődni. És nehéz szülés volt (időhiány, bocsi), de megérte rászánni a pénzt, és az időt erre a könyvre. A csávó már biztosan zseniálisan beteg. Nagyon komplex, nagyon velős sztorit kapunk most is, kevesebb logikai buktával, több okossággal, és feszültebb cselekménnyel. Nehezek a családi kapcsolatok, és jó, hogy ha minden háztartásban megtalálható egy deprivációs kamra. Na és a vége üvölti, hogy KÖVI!!!

robinson P>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker rögtön magasra tette a lécet, és bár tény, ezt is élveztem olvasni, Thomas Harris rajongói megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Rutinosan megírt, az eddig bevált recepten nem módosított semmit az író. Szóval azért: hűazta! Izgatottan várom a befejező részt.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/az-otodik-aldozat.html

Niitaa P>!
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

A teljes értékelés elérhető a blogom oldalán:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/04/jd-barker-az-ot…

„Az ötödik áldozat egy újabb lépést biztosít a már eddig sem egyszerű játék során. Mielőtt elkezdtem olvasni a könyvet, volt egy kép a fejemben arról, ki melyik oldalon áll, milyen indíttatásai vannak. Nos, ez a fantazmagória úgy változott, ahogy a lapok pörögtek a kezeim között. A szerző ismételten nagyon alkotott – bár, hogy mégis mennyire grandiózus az általa felállított történet, nem tudjuk meg. Ez még nem a rész, amiben minden kiderül, sőt! Valójában a szálak csak még inkább bonyolódnak, valamint új szereplők tűnnek fel, akik új megvilágításba helyezik a sztorit, majd amikor azt hisszük, hogy most végre összeáll a kép, akkor koppanunk a legnagyobbat. J. D. Barker letörölhetetlen, őrült vigyorral az arcán csak morzsákat dobál nekünk, ami pont annyira elég, hogy éhen ne haljunk, de jól se lakjunk.
Nem gondolom, hogy ez a kötet gyengébb lenne, mint az első. Elismerem, nagyon részletes és sokszor úgy érezheti az olvasó, hogy tévúton jár, de én hiszek benne, hogy minden egyes leírt mondatnak, ha nem is itt és most, de a következő kötetben lesz jelentősége. A történet irányvonala véleményem szerint príma és utólag nagyra értékelem, hogy ennyire meg tudta változtatni az első benyomáson alapuló érzelmeimet. Elérte, hogy a saját emlékeimben is kételkedjek, ami az előzménytörténetet illeti. Ilyen szempontból egy rossz szavam sincs. Engem igazából az zavart, hogy a történet legvégén nem található ideiglenes lezárás sem. Bár egy korszakot meghatároz, főként, ami Portert illeti, de nem érzem úgy, hogy a könyv végére értem. Úgy gondolom, hogy az utolsó két rész valójában egy könyv lehet – bár még utóbbi nem került sorra. És ez számomra levon egy keveset az értékéből. Vagy jobban el kellett volna dolgozni a szálakat, vagy egyben kiadni a folytatással. És ha már itt tartunk, akkor most megyek és felcsapom egy kávé társaságában A hatodik éjszaka című könyvet. Úgy vélem, hosszú éjszakám lesz, de minden perce meg fogja érni.”


Népszerű idézetek

Riszperidon>!

Azt hiszem… azt hiszem arra kell koncentrálnunk, amink van, nem pedig arra, ami hiányzik.

440. oldal (Agave, 2018)

3 hozzászólás
FreeAngel P>!

– Én azt sem értem, hogy van még életben. Akkora darabot vágtak ki az agyából, hogy akár politikus is lehetne.

Kapcsolódó szócikkek: agy · Edwin Klozowski (Kloz) · politikus
2 hozzászólás
robinson P>!

Néha nem árt emlékezni a rossz dolgokra, mert minden egyéb eltörpül mellettük.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · Emory Connors · rossz
Riszperidon>!

Koffein nélkül hasznavehetetlen vagyok.

210. oldal (Agave, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Angele>!

Az ember két legerősebb ösztöne az önfenntartás és a félelem.
Porter nem feltétlenül akart találkozni egy olyan emberrel, akiből mind a kettő hiányzik.

Kapcsolódó szócikkek: félelem · önfenntartás · ösztön · Sam Porter
robinson P>!

– Jézusom! Nagyon hideg van.
– Ideje elővenni a jégeralsót és a whiskyt.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash · Sam Porter · whisky
PRicsmond>!

Akik naponta találkoznak a halállal, megtanulják kizárni.

lilaköd>!

– Csiklandozza az orrom a frissen darált kávé illata. Nem várhatod el tőlem, hogy a tudásom legjavát nyújtsam, amíg nincs a kezemben egy nagy pohár karamellás macchiato…

118. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

A biztonsági őr álmosan felpillantott rájuk az asztala mögül, és biccentett egyet.
– Írják be a nevüket!
Porter beírta, hogy Burt Reynolds, azután odaadta a csíptetős táblát Nashnek, aki ráírta, hogy Dolly Parton, […]

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash · Sam Porter
1 hozzászólás
Babú>!

– Csak akkor játszhatsz Istent, ha előbb megismerkedsz az ördöggel.

69 Poole


A sorozat következő kötete

4MGY sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Sarah Pearse: A szanatórium
Chris Carter: Kivégzés
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Diana Hunt: Őrület határán