28. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ötödik áldozat (4MGY 2.) 311 csillagozás

J.D. Barker: Az ötödik áldozat

A ​negyedik majom folytatásában egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, miközben Sam Porter nyomozó egyre mélyebbre ás a Négy Majom Gyilkos sötét múltjában.

Porter nyomozót és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos vadászatától. Amikor egy fiatal lány holttestére bukkannak a Jackson park lagúnájának befagyott vizében, a rendőrök pillanatok alatt kiderítik, hogy Ella Reynoldsról van szó, aki három héttel korábban tűnt el. De vajon hogyan került oda? A lagúna vize hónapok óta be van fagyva. Ráadásul nem ez az ügy egyetlen furcsasága. Ella Reynolds egy másik lány ruháit viseli, aki két nappal korábban tűnt el. Miközben a Chicagói Rendőrség nyomozói mindent elkövetnek azért, hogy felderítsék a fordulatokban gazdag ügyet, Porter titokban a Négy Majom Gyilkost üldözi. Pontosan tudja, hogy a legkönnyebben úgy találhat a nyomára, ha megkeresi az anyját. Amikor a kapitány tudomást szerez Porter szabadidős tevékenyéségéről, felfüggeszti a nyomozót, és társainak,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195351 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
528 oldal · ISBN: 9789634195368 · Fordította: Bosnyák Edit

Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Anson Bishop · Sam Porter · Brian Nash · Clair Norton · Frank Poole · dr. Joseph Oglesby · Edwin Klozowski (Kloz) · Emory Connors · Sarah Werner


Kedvencelte 59

Most olvassa 22

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
klara_matravolgyi
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Tudtam, hogy zseniális lesz, tudtam, hogy beteg lesz, de arra, amit kaptam, nem voltam felkészülve. Nem tudok mit írni, le vagyok sokkolva, ott voltak előttem a jelek, de a megoldás annyira döbbenetes, hogy ezek felett elsikolva eszembe se jutott számításba venni őket. Elég durva függővége van, minden porcikám a folytatásért kiált.

4 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Na menj a majdnemmondtamvalaminőinemiszervet, az anyukádét, J. D. Barker, oda menjél. Ez a befejezés egy szemétség. Mikor jön a következő rész?
Ja, a könyvről annyit, hogy jobban tetszett, mint az első rész. Durvább és szövevényesebb volt, és J. D. Barker biztos megnézte a Fűrész összes részét, ezért imádom, de amit a végén művelt, azért meg utálom. @Agave_Könyvek, mikor jön a harmadik rész?

8 hozzászólás
>!
Euthümia_K P
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Fél órája fejeztem be a könyvet, de még mindig a hatása alatt vagyok, egyfolytában a történeten kattog az agyam. Zseniális az egész! Több szálon fut a történet, de a szálak egymással összefüggnek, sőt még a sorozat első kötetéhez is visszanyúlnak. Az utolsó 100 oldal olvasásakor olyan izgalomban voltam, hogy majd kiugrott a szívem a helyéről. spoiler Nem akarom elhinni, hogy ennyire az orromnál fogva vezetett az író. spoiler Na és a vége?!? De sajnálom, hogy csak 3 részes lett a sorozat. Szívesen olvasnám még a 4MGY történetét, mert egyszerre megdöbbentő és lenyűgöző. Imádtam minden sorát!

2 hozzászólás
>!
mate55 
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker ezúttal is egy sötét, bonyolult világot készített, robusztus, személyiségvezérelt karakterekkel, fejlett történetmesélő technikával. Kemény, hatásos és hangulatos könyv ez, ami alapjáraton is elérné a célját, ha nem volna egy vonat. Igen, egy olyan vonat, amely soha nem áll le. Mindig a következő célállomás felé halad, ahol új szálakat, új nyomokat és új kinyilatkoztatásokat kap, amely folyamatosan „egy-egy puzzle darabot tesz bele, ebbe az „elátkozott hiányos képbe”. Nincs egy olyan egységes atmoszférája, mint amilyen Thomas Harris zsánerteremtő thrillerének, de persze nyilvánvaló, hogy nem egyszerű vele versenyezni, és nem is akarom összehasonlítani őket, de tény, hogy „Az ötödik áldozat” is hasonló témakörben mozog. Megtalálják a helyüket a műfaji klisék is, de ezek a klisék sem válnak fárasztóvá, inkább szórakoztatónak bizonyulnak. Mert, mint minden jól megírt thriller, ez a történet sem szimplán a meghökkentő fordulatokról vagy borzongásról szól, hanem ezek segítségével képes valami jóval mélyebbet a felszínre hozni. Az alkotás iskolapéldája annak az írói gondolkodásnak, miszerint nem mindig van szükség újdonságra ahhoz, hogy egy könyv jó legyen. Elég a lehetőségeinket, a műfaji elemeket tökéletesre járatni. Ha ez nem is minden esetben sikerül, a legtöbbször azért mégis betalál Barker. Ugyanakkor, ha valaki valami újító alkotásra számít, az ne ezt a könyvet keresse, de hagyományos alapokon fekvő bűnügyi drámaként szinte tökéletes. Csak a végén spoiler

>!
Kókuszka
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Az eredendő bűn a Bibliában szerepel, melyet Shakespeare úgy értelmezett, hogy az apák bűnei a gyermekekre szállnak. Lényegében azt jelenti, hogy felelősek vagyunk az őseink bűneiért, és ők is felelősek a mienkért.

4MGYután tovább pörög a beteg elmékkel megáldott, könyörtelen gonoszsággal átitatott történet, egy újabb sorozatgyilkossal is megajándékozva bennünket. A sötét fantázia jól megformált karaktereket hoz létre. A nyomozást több nézőpontból látjuk, egyre inkább elveszünk benne, ráadásul galád módon olyan függő véget rittyent, hogy csak nézünk ki a fejünkből.

>!
robinson P
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker rögtön magasra tette a lécet, és bár tény, ezt is élveztem olvasni, Thomas Harris rajongói megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Rutinosan megírt, az eddig bevált recepten nem módosított semmit az író. Szóval azért: hűazta! Izgatottan várom a befejező részt.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/az-otodik-aldozat.html

>!
smetalin
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Rendesen csavarja a szálakat, és még hátra van egy rész!
És gondolt azokra is e kedves fiatalember, akik nem gyors egymás után olvasták a könyveket és tett finom utalásokat az előzményre, így ha még halványult is az emlék ezektől egyből visszatért. Szeretem mikor így oldja meg az író, de én bármit elolvasnék tőle amúgy, annyira jó a stílusa, olyan könnyed.
Bízom benne, hogy ontani fogja tollából a jobbnál jobb thrillereket, de előtte gyorsan megírja ennek a befejező részét.

>!
bokrichard
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Emlékszem nem túl régen nagy port kavartam fel, hogy a Barker-féle trilógia első könyvére le mertem vonni egy fél csillagot. Na hát azért tettem mindezt, hogy mutassam, van még hova fejlődni. És nehéz szülés volt (időhiány, bocsi), de megérte rászánni a pénzt, és az időt erre a könyvre. A csávó már biztosan zseniálisan beteg. Nagyon komplex, nagyon velős sztorit kapunk most is, kevesebb logikai buktával, több okossággal, és feszültebb cselekménnyel. Nehezek a családi kapcsolatok, és jó, hogy ha minden háztartásban megtalálható egy deprivációs kamra. Na és a vége üvölti, hogy KÖVI!!!

>!
Anarchia_Könyvblog P
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Képtelenség rájönni a miértekre, nem lehet tudni, hogy mi fog következni legközelebb, kivel történik, mikor és hol. És mindezt játszi könnyedséggel veti papírra- nem volt erőltetett, nincsenek benne mélyrepülések. Egyszerűen nem lehet unatkozni olvasás közben.
Teljes ajánló: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/05/26/j_d_barker…

>!
Navi P
J.D. Barker: Az ötödik áldozat

Bakker, ez most pofára esés volt.
Nem, hogy válaszokat nem kaptunk, de a kérdések száma csak gyarapodott.
Anya? Paul? Vincent? Libby? Olyanok, mint vmi bűnszövetkezet, aminek Anson a feje.
Ő mozgat minden szálat, ő irányít mindenkit. Szó szerint mindenkit.
Nagyon kíváncsi vagyok a kép magyarázatára, meg Apa kilétére is.
Mikor jön a befejező rész? Mert ugye az jön??? Válaszokat akarok!!!!
Ahogy @kratas értékelésében olvastam, tényleg lehetett volna benne több érzés, de most még ezt is elfogadtam.
Shakespeare pedig elmehet melegebb éghajlatra.


Népszerű idézetek

>!
FreeAngel

– Én azt sem értem, hogy van még életben. Akkora darabot vágtak ki az agyából, hogy akár politikus is lehetne.

Kapcsolódó szócikkek: agy · Edwin Klozowski (Kloz) · politikus
2 hozzászólás
>!
robinson P

– Jézusom! Nagyon hideg van.
– Ideje elővenni a jégeralsót és a whiskyt.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash · Sam Porter · whisky
>!
robinson P

Néha nem árt emlékezni a rossz dolgokra, mert minden egyéb eltörpül mellettük.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · Emory Connors · rossz
>!
robinson P

A biztonsági őr álmosan felpillantott rájuk az asztala mögül, és biccentett egyet.
– Írják be a nevüket!
Porter beírta, hogy Burt Reynolds, azután odaadta a csíptetős táblát Nashnek, aki ráírta, hogy Dolly Parton, (…)

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash · Sam Porter
1 hozzászólás
>!
Angele 

Az ember két legerősebb ösztöne az önfenntartás és a félelem.
Porter nem feltétlenül akart találkozni egy olyan emberrel, akiből mind a kettő hiányzik.

Kapcsolódó szócikkek: félelem · önfenntartás · ösztön · Sam Porter
>!
PRicsmond

Akik naponta találkoznak a halállal, megtanulják kizárni.

>!
lilaköd P

– Csiklandozza az orrom a frissen darált kávé illata. Nem várhatod el tőlem, hogy a tudásom legjavát nyújtsam, amíg nincs a kezemben egy nagy pohár karamellás macchiato…

118. oldal

3 hozzászólás
>!
lilaköd P

– Maga sosem szokott aludni?
– Kialudtam magam a rendőrakadémián.
– Azt nem hiszem. Különben hol ragadtak magára az olyan szakkifejezések, mint a kütyümütyü?

327. oldal

>!
PRicsmond

– Olyan régi az autód, hogy igazi lovak prüszkölnek a motorháztető alatt.

Kapcsolódó szócikkek: Edwin Klozowski (Kloz)
>!
PRicsmond

– Miért ilyen kicsik? – kérdezte tele szájjal Porter. Clair kivette az egyik fánkot a dobozából, és a magasba emelte.
Oreo-morzsák borították.
– Azért, mert ez gourmet. Szívesen rajzolnék idézőjeleket a levegőbe, de sajnos foglalt a kezem. Kicsire csinálják őket, ráfogják, hogy ez kibaszottul menő kaja, és kétszer annyit kérnek érte, mint egy hagyományos fánkért. Ha nem lennének ilyen finomak, a saját kardjukba dőlnének, de ezek a cuki kis falatkák egyszerűen mennyeiek. Minden egyes harapás után érzem, hogy egyre nagyobb lesz a fenekem, de nem érdekel.

Kapcsolódó szócikkek: Clair Norton · fánk · Sam Porter

A sorozat következő kötete

4MGY sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Slaughter: Hitetlen
Stephen King: Aki kapja, marja
Julie Garwood: Szívtipró
Dan Brown: Inferno
Stephen King: Halálos árnyék
Vavyan Fable: Szamurájszív
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Pierre Lemaitre: Téboly
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok