Az ​ötödik áldozat (4MGY 2.) 25 csillagozás

J. D. Barker: Az ötödik áldozat

A ​negyedik majom folytatásában egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, miközben Sam Porter nyomozó egyre mélyebbre ás a Négy Majom Gyilkos sötét múltjában.

Porter nyomozót és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos vadászatától. Amikor egy fiatal lány holttestére bukkannak a Jackson park lagúnájának befagyott vizében, a rendőrök pillanatok alatt kiderítik, hogy Ella Reynoldsról van szó, aki három héttel korábban tűnt el. De vajon hogyan került oda? A lagúna vize hónapok óta be van fagyva. Ráadásul nem ez az ügy egyetlen furcsasága. Ella Reynolds egy másik lány ruháit viseli, aki két nappal korábban tűnt el. Miközben a Chicagói Rendőrség nyomozói mindent elkövetnek azért, hogy felderítsék a fordulatokban gazdag ügyet, Porter titokban a Négy Majom Gyilkost üldözi. Pontosan tudja, hogy a legkönnyebben úgy találhat a nyomára, ha megkeresi az anyját. Amikor a kapitány tudomást szerez Porter szabadidős tevékenyéségéről, felfüggeszti a nyomozót, és társainak,… (tovább)

Eredeti mű: J. D. Barker: The Fifth to Die

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195351 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
528 oldal · ISBN: 9789634195368 · Fordította: Bosnyák Edit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 13

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker ezúttal is egy sötét, bonyolult világot készített, robusztus, személyiségvezérelt karakterekkel, fejlett történetmesélő technikával. Kemény, hatásos és hangulatos könyv ez, ami alapjáraton is elérné a célját, ha nem volna egy vonat. Igen, egy olyan vonat, amely soha nem áll le. Mindig a következő célállomás felé halad, ahol új szálakat, új nyomokat és új kinyilatkoztatásokat kap, amely folyamatosan „egy-egy puzzle darabot tesz bele, ebbe az „elátkozott hiányos képbe”. Nincs egy olyan egységes atmoszférája, mint amilyen Thomas Harris zsánerteremtő thrillerének, de persze nyilvánvaló, hogy nem egyszerű vele versenyezni, és nem is akarom összehasonlítani őket, de tény, hogy „Az ötödik áldozat” is hasonló témakörben mozog. Megtalálják a helyüket a műfaji klisék is, de ezek a klisék sem válnak fárasztóvá, inkább szórakoztatónak bizonyulnak. Mert, mint minden jól megírt thriller, ez a történet sem szimplán a meghökkentő fordulatokról vagy borzongásról szól, hanem ezek segítségével képes valami jóval mélyebbet a felszínre hozni. Az alkotás iskolapéldája annak az írói gondolkodásnak, miszerint nem mindig van szükség újdonságra ahhoz, hogy egy könyv jó legyen. Elég a lehetőségeinket, a műfaji elemeket tökéletesre járatni. Ha ez nem is minden esetben sikerül, a legtöbbször azért mégis betalál Barker. Ugyanakkor, ha valaki valami újító alkotásra számít, az ne ezt a könyvet keresse, de hagyományos alapokon fekvő bűnügyi drámaként szinte tökéletes. Csak a végén spoiler

>!
Lénaanyukája P
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Na menj a majdnemmondtamvalaminőinemiszervet, az anyukádét, J. D. Barker, oda menjél. Ez a befejezés egy szemétség. Mikor jön a következő rész?
Ja, a könyvről annyit, hogy jobban tetszett, mint az első rész. Durvább és szövevényesebb volt, és J. D. Barker biztos megnézte a Fűrész összes részét, ezért imádom, de amit a végén művelt, azért meg utálom. @Agave_Könyvek, mikor jön a harmadik rész?

7 hozzászólás
>!
robinson P
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Barker rögtön magasra tette a lécet, és bár tény, ezt is élveztem olvasni, Thomas Harris rajongói megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Rutinosan megírt, az eddig bevált recepten nem módosított semmit az író. Szóval azért: hűazta! Izgatottan várom a befejező részt.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/az-otodik-aldozat.html

>!
A_Shara
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

A könyv felétől tudtam a nagy csavart, de ez semmit sem vont le az élményből. Az utolsó oldalak után azon gondolkodom, hogy ebből a hatalmas „kérdőjelből” miként mászik ki Barker.
Izgalmas vége lesz. Bár még csak most írja a befejezést :(

>!
Meso87 P
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Ez a kötet túlszárnyalta A negyedik majmot. Feszültebb, pörgősebb, folyamatosan pupilláztam a csavarokon…és ez a cliffhanger :O:O…Azonnal ide a folytatást!

>!
mariann_t
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Azta mindenit! Ez igazán izgalmas volt, a könyv második felét szó szerint megszakítás nélkül sikerült elolvasni.
Letehetetlen, lendületes, ahogy haladunk előre a történetben egyre több információt kapunk és én úgy éreztem, hogy még többet kell megtudnom. Fordulatokkal teli, bár spoiler.
Izgatottan várom a következő részt.

>!
Emyna_Ryuu P
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Ez a könyv… Hát mit is írjak róla, azt hogy hol van a folytatás? Most azonnal, de rögtön kérem a harmadik kötetet. Féltem attól, hogy az első rész sikere után, majd kapunk egy lagymatag, vontatott uncsi második részt, bevezetést a nagy fináléra… Hát nem így lett. Ha lehet erre a könyve rátesz egy adaggal Barker. Mikor már azt hittem, hogy ó tudok mindet, erre pofán vár egy virtuális lapáttal. Csavar egyet a történeten, én meg kapkodom a fejemet, hogy hol és mi történik.
Jól sikerült a könyv. És nagyon várom következő kötetet.

>!
olvasoterem
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

Azt mindenképpen érdemes már leszögezni, hogy bár külön regényként jelent meg Az ötödik áldozat, az első kötet nélkül értelmetlen lenne elolvasni. Barker igyekszik ugyan néhány visszautalással képbe tenni az olvasót, de aki az előző részt nem ismeri, annak valószínűleg komoly hiányérzete lesz. Sőt, még azt a kijelentést is megkockáztatom, hogy a második kötet felér egy szemfényvesztéssel, hiszen igazából nemcsak az első, hanem a még angolul sem elérhető harmadik kötet nélkül is csak egy átmeneti állomás Parker és a Négy Majom Gyilkos macska-egér játékában. Ennek ellenére Barker nem feltétlenül okoz csalódást Az ötödik áldozattal, tartja azt a színvonalat, amit az első kötetben nyújtott. Sőt, összességében véve nekem talán valamivel jobban tetszett a második kötet – pörgősebb, izgalmasabb volt annál.

Teljes ajánló: http://olvasoterem.com/blog/2018/11/20/j-d-barker-az-ot…

>!
gizad
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

A negyedik majom számomra az idei év egyik nagy dobása volt, és azon kevés könyvek közé tartozik, amelyet könyvtári olvasás után vettem meg, mert nem hagyhattam, hogy ne virítson egy példány a polcomon. Mondanom sem kell, hogy Az ötödik áldozatot már előrendeltem, miután az Agave megörvendeztetett még idén a folytatással is. Ilyen jó kezdés után nem kevés elvárásom volt a második kötettel és talán ezért van egy icipici hiányérzetem. Magas volt az a bizonyos léc, bár még azért sikerült átugrani, de ezúttal elmaradt az olvasás utáni döbbent arckifejezés és leesett áll.
A második kötethez mindenképp ismerni kell az első részt, hisz szorosan kapcsolódik, nem különálló történetről van szó, ahol csak a nyomozócsapat ugyanaz. Négy hónappal ezelőtt olvastam A negyedik majmot, de jobb lett volna, ha kevesebb idő telik el. Kapunk ugyan emlékeztetőket, és olvasás közben vissza is jönnek a dolgok, de néha el kellett gondolkodnom, hogy hogyan is volt ez.
Barker ezúttal is fordulatos, pörgős cselekményt vetít elénk az előző kötetnél is alkalmazott váltott szemszögben, illetve itt is kapunk egy kis ízelítőt gyilkosunk múltjából. Mondhatni, az író ott vette fel a szálat, ahol az első részben letette.
Négy hónap telik el a 4MGY gyilkosságok óta, és az FBI elveszi az ügyet a chicagoi rendőrségtől. Portert okolják, amiért elengedte Bishopot. Eközben új holttestet találnak és a csapat nyomozni kezd. Semmi nem utal a 4MGY-re, mások a módszerek. Porter a saját szakállára nyomoz tovább annak ellenére, hogy felfüggesztik, miközben a nyomozócsapat maradéka az újabb gyilkosságok után ered. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre több kérdés merül fel, egyre jobban összekuszálódnak a szálak, és a vége… Hogy a francba lehet így befejezni egy könyvet?! Kaptam válaszokat, de ezek még több kérdést vetnek fel. Ahogy gondolkodom, és rágom az olvasottakat, még ennél is több kérdésem van. Akkora cliffhangert kaptam, hogy a falhoz tudtam volna csapni a könyvet, de csak azért, mert nem áll rendelkezésre még a folytatás remélem, az már a befejezés is lesz egyben. Egy biztos, arra is vevő leszek.

>!
Marta_Kotai_Szabone
J. D. Barker: Az ötödik áldozat

ugye most csak szórakoztok velem? hogy a fenébe lehet így vége egy könyvnek????? ajvé…a negyedik majom c.könyvet imádtam. de ezt??? alig haladtam vele. unalmas volt az első fele,a második pedig tele volt információkkal. nagyon remélem hogy a 3.része ütősebb lesz, mert ez tényleg nagy csalódás volt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Jézusom! Nagyon hideg van.
– Ideje elővenni a jégeralsót és a whiskyt.

25. oldal

>!
robinson P

A biztonsági őr álmosan felpillantott rájuk az asztala mögül, és biccentett egyet.
– Írják be a nevüket!
Porter beírta, hogy Burt Reynolds, azután odaadta a csíptetős táblát Nashnek, aki ráírta, hogy Dolly Parton, (…)

35. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Néha nem árt emlékezni a rossz dolgokra, mert minden egyéb eltörpül mellettük.

141. oldal

>!
Angele P

Az ember két legerősebb ösztöne az önfenntartás és a félelem.
Porter nem feltétlenül akart találkozni egy olyan emberrel, akiből mind a kettő hiányzik.

>!
gizad

A frászt hozod rám. Komolyan beszélek. Olyan érzésem van, mintha belecsöppentem volna a Christine-be, márpedig abban a sztoriban mindenki pórul járt, még az autó is.

>!
FreeAngel 

– A gyerekek mindig egy lépéssel a szüleik előtt járnak.

Kapcsolódó szócikkek: gyerek · szülő

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A vörös sárkány
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dean R. Koontz: A visszatérő
Stephen King: Joyland
Stephen King: Álom doktor
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Stephen King: A két halott lány