81. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​negyedik majom (4MGY 1.) 569 csillagozás

J.D. Barker: A negyedik majom

A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.
Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

J.D. Barker… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789634194262 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest
ISBN: 9789634194262

Enciklopédia 43

Szereplők népszerűség szerint

Sam Porter · Brian Nash · Paul Watson · Clair Norton · Arthur Talbot · Edwin Klozowski (Kloz) · Mrs. (Lisa) Carter · Tom Eisley

Helyszínek népszerűség szerint

Chicago


Kedvencelte 109

Most olvassa 41

Várólistára tette 397

Kívánságlistára tette 336

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye63 P
J.D. Barker: A negyedik majom

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!
Ezennel nyomatékosan felhívatik minden tisztelt olvasó (és író) molyTárs figyelme arra a vitathatatlan tényre, miszerint jelen nyomdatermék nem szenved semminemű egészségre káros, visszafordíthatatlan tartalmi és/vagy szerkezeti torzulásban, nem okoz sem végzetes függőséget, sem pedig kóros unalom-szindrómát. Ezzel szemben tartalmaz minden – a thriller és/vagy bűnügyi akcióregény zsánerjegyeit meghatározó – adalékanyagot, sűrítményt és ízfokozót. Mértékletes fogyasztása tehát nem káros sem az olvasó általános fizikai, sem pedig mentálhigiénés állapotára.

Szóval a szellemkép és a légköri zavarok feltehetően a saját készülékemben leledzenek. Hiszen adott egy sziporkázóan tehetséges szerző, aki a maintsream bűnügyi irodalom és egyéb szórakoztatóipari termékek minden korszerű kellékét a megfelelő sorrendben belehelyezi a shakerbe és aztán – persze szigorúan rázva, nem keverve! – a kész koktélt egy guszta, ínycsiklandó olajbogyóval a napernyőcske csúcsára tűzve, leteszi a pultra. Ki tudna ennek a csábításnak nagy hőségben, hosszú távon ellenállni? Pláne, ha mindez tulajdonképpen jó ízléssel, tökéletes arányokkal, az istenadta tehetség minden sziporkájával, mutatós külcsínyben kerül a fogyasztó elé. (még magam is összetéptem a vitriolos mondatokkal fogalmazott plágium-vádiratot, midőn ez a vagány JD a regény négyötöde táján maga utal – mintegy jópofán – a Hetedik ikonikus „doboz/fej/Gwyneth” jelenetére)
Vagyis… Elkészült egy olyan, több szálon futó, az idősíkokat precízen váltogató, n+1 csavarral megbolondított, négyszáz oldalnyi kellemes feszültséget és még éppen megfelelő ízléssel adagolt brutalitást, pszichotikus kegyetlenséget csepegtető írásmű, ami a zsánert kedvelő olvasók igazi csemegéje lehetne.
Akkor mi bajom is ezzel a tökéletes szórakoztató irodalmi végtermékkel?
Egyrészt talán éppen a tökéletesre kommercializált végkimenetel, azzal a csúnyán bugyutára sikeredett függővég-szerűséggel…
Másrészt az, egyébiránt a regény vitathatatlanul erősebbik vonalát alkotó „napló”-téma ellaposítása a hebehurgya, indokolatlannak tűnő szervezett bűnözéses szállal spoiler
Harmadrészt pedig (talán ismét személyes hiányosságom, hogy), képtelen vagyok ríltájmban helyén kezelni a zseniális, de betegesen rothadtagyú pszicho- és szociopaták, valamint az igazságosztó „Robin Hood-fik” vegyített elegyét (számomra erre a célra a fantasy nyújt megfelelő kereteket, zsánerpartizánok pedig kíméljenek)
Végül pedig, ami leginkább fáj, az csupán annyi, hogy egy ennyire tehetséges, ilyen professzionális munkára képes szerző, miért nem kísérletezik valamennyicske társadalmi, szociális háttérfestéssel, esetleg némi morális útmutatással, vagy legalább útkereséssel. Ha nyomokban mégis tartalmazna ilyen hangokat a kötet, úgy azokat az én füleimnek erősen elnyomja a péntárgép hangos csilingelése.

De mit tagadjam, összességében igen jól szórakoztam a még oly felszínes, hálivúdi sablonok és kellékek túlburjánzása mellett is. Ez a J. D. Barker nevű íróember egy kiváló iparos, szeretnék találkozni a hasonnevű művésszel is.
Ezek után még kíváncsibb lettem a Draculra.

>!
vIVIv
J.D. Barker: A negyedik majom

Rettentően izgalmas volt és még nincs vége!
Az elején kicsit úgy éreztem mintha kihagytam volna egy-két kötetet, mivel Porter már x éve nyomozott 4MGY után és mi meg pont most csatlakozunk be hozzá. (Persze tudom, hogy ez az első csak akkor is xd).
Porter „titkát” azt hiszem nem volt nehéz kitalálni és sajnáltam is szegényt.
4MGY ugye meghalt, de még elrabolt valakit és nagyon gyorsan pörögnek az események, hogy megtalálják. A kép 4MGY-ről nehezen áll össze, miért hagyta félbe a dolgát, ha már elrabolta a csajt…furcsa volt és én sem értettem. A módszere meg kell hagyni sajátos, az áldozatok tényleg a kínok kínját élhették át, azt ahogy a jelenlegi áldozat esetében is olvasni lehet. Viszont ami nagyon érdekelt az 4MGY múltja, és sokszor morgolódtam, hogy miért nem azzal folytatjuk, de hiába voltam türelmetlen csak eljutottam a végére én is ugyanúgy ahogy Porter és társai. Krimi szerető lévén sejtettem, hogy lesz benne valahol valami csavar és nem akartam elhinni :O spoiler A múltba visszatérve 4MGY családja elég beteg volt, főleg spoiler Őrület volt ez a könyv, de a vége miatt szerencse, hogy a folytatás is megvan, mert ennek muszáj tudni a végét.

2 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
J.D. Barker: A negyedik majom

Hetedik meg Bárányok hallgatnak? A gyilkos meg olyan, mint Hannibal Lecter, mi? Hát nem, kedves tévénéző gyerekek. Ha mindenképpen hasonlítani kell valakihez ezt a szerencsétlen 4MGY-t, akkor inkább John Kramer, kedvenc sorozatgyilkosom a Fűrész című örökbecsűből. De egyáltalán miért kell bárkihez hasonlítani? Az elképzelhetetlen, hogy J. D. Barker kitalált egy tök eredeti szereplőt?
Egy mukit elüt a busz, erre nem kiderül róla, hogy egy őrült sorozatgyilkos, akit évek óta üldöznek? Ráadásul a zsebében a naplója. Őrület. Gondolhatjuk, hogy nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen mielőtt meghalt a jóember, elrabolt egy lányt, aki ki tudja, hol van. Így már azért izgibb a sztori, mi? És lesz még jobb is.
A történet két szálon fut, halad a cselekmény szépen előre, közben pedig nyomozó főszereplőnk olvassa a naplót, amiben szintén halad a cselekmény. A naplós részeknél lehet igazán észrevenni, hogy író barátunk és a horror nagy spanok, vannak benne olyen gore jelenetek, hogy megnyaltam mind a tíz ujjam utána. A jelenben játszódó szál pedig követi a klasszikus thriller nyomvonalat.
Abszolút teljesen jó könyv, talán a vége kicsit elkapkodott, vagy csak én voltam szomorú, hogy eljött a befejezés. De ki tudja, mit hoz a jövő, talán egy folytatást?

9 hozzászólás
>!
Euthümia_K P
J.D. Barker: A negyedik majom

Brutál izgalmas, fordulatokban bővelkedő, eseménydús és letehetetlen kategória. Te jó ég! És még csak most akadt a kezembe. Érdekesen indul a történet, mert az elején olyan érzésem van, mint ha egy sorozat folytatásába csöppentem volna és nem az első részt olvasnám. El sem tudtam képzelni, hogy több száz oldalon keresztül mi fog történni, mivel már a rögtön az elején spoiler.
spoiler!! Elmondhatom, hogy thrillereken, krimiken nőttem fel, de az író olyan csavarokat csempészett a történetbe, hogy párszor azért leesett az állam és kivert a víz.
A végén meg egyenesen libabőrös voltam. Eszméletlen jó könyv!

6 hozzászólás
>!
Niitaa P
J.D. Barker: A negyedik majom

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/01/j-d-barker-negy…

"Bár az összes könyv, ami megfordul a kezemben, olyan színvonalú lenne, mint J. D. Barkertől A negyedik majom! A szerző egy igazi zseni! Imádom a megoldásokat, a kivitelezést, mindent! De komolyan. Annyira sok középszerű könyvet olvasok, melyek kikapcsolnak, tetszenek is, de könnyen felejthetőek, hogy amikor egy ilyen volumenű olvasmány kerül a kezembe, csak tátra nyitott szájjal, hang nélkül, tátogni vagyok képes. Mert az ilyen élményekért érdemes olvasni!
Jó arányban van adagolva a krimi és a thriller szál, egy percre sem laposodik el. A kissé szárazabb részeket pedig az örök humor dobja fel. Rengeteg poént tartalmaz, melyek feloldják az amúgy nehéz szituációkat, illetve emberibbé teszik a történetet. Legszívesebben azonnal kézbe venném a folytatást. Egyedül az a tudat tart vissza, hogy a harmadik rész még meg sem született, s barátnőm informálása alapján a következő rész erős függővéggel ér véget, szóval inkább kivárom, míg biztosan folytathatom a sorozatot.
Sok könyv van a polcomon, ám köztük kevés a krimi és a thriller kategóriájú. Ennek egyszerű az oka: ha tudom ki a gyilkos már, nem biztos, hogy újra leveszem a polcról a későbbiekben. A negyedik majom igazi élvezetet okoz, ezáltal örök élet garanciát kapott tőlem. A 2019-es év első kedvencét már fel is avattam."

>!
KATARYNA
J.D. Barker: A negyedik majom

Szemek.. Nyelvek.. Fülek.

Sötétség.. Patkányok..

Elmebetegek..

Egy olyan történet, amit nem szabad napokig halogatni.
Le kell dögleni, és ha lehet végigolvasni az éjszakát. Nem ülni rajta 4-5 napot. Nem.

K.rva jól tudja csavarni a szálakat. Beszippant. Olvasom, és arra gondolok.. na.. Végre megvan ki a 4MGY.
Nem. Nem ő. Más. Nem más. De. Nem. K.rvára a bolondját járatja velünk. Más az!

A Naplórészleteket egyszerűen imádtam.
Betegek. Az anyja, apja, de legjobban Ő.

Jól megírt, nem unalmas, fordulatokkal és hatalmas csavarokkal tarkított végreidénegyjókönyv!
Alig várom a második részt.

De…
Azt még elviseltem, hogy spoiler és hűűű de jó, lesz következő rész.
De hogy oltári nagy buziság az, jó.. lehet arra fogni hogy a pénz beszél.. és mindent eltusoltak hogy lövöldöznek, ordibálnak, szétverik a kocsikat, de nem hallja meg 1 szomszéd sem? Hol vagyunk? Az Elm utca egy kivert sarkában???
Tudom.. mindenbe belekötök. De az apró részletek.. Nekem fontosak. Csak forog az agyam helyén ilyenkor a fogaskerék, és csak ezen és más apró hibán rágom magamat.
Mégjobbat remélek a második résztől.

5 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
J.D. Barker: A negyedik majom

Jól kigondolt és remekül összerakott krimit sikerült levegyek a polcról! (Utólag is köszönöm az ajánlást @CrissK ebben tényleg nem volt fikarcnyi romantika sem!) A hideg futkosott a hátamon olvasás közben. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy pszichopata elméjéhez, kiemelkedő intelligencia párosul. Szörnyülködve olvastam a 4MGY gyerekkoráról, számomra egyértelműen a Napló történései tették igazán hátborzongatóvá a könyvet. A nyomozás gördülékenyen folyt, nem volt nehéz követni, és közben volt esélyem találgatni, hogy mi lehet az, ami a gyilkost ilyen tettekre késztette. Nash és Porter pont olyan zsarupáros, akiket könnyű volt kedvelni. Már az elején sejtettem, hogy Sam körül valami nem klappol… Szomorú…

3 hozzászólás
>!
bokrichard
J.D. Barker: A negyedik majom

Nagy volt a várakozás a könyv felé. Ahogy mostanában egyre többször előfordul, hogy bizonyos új könyvek meggyőzik kedves molytársaimat arról, hogy hú, de mennyire jók, olyan könyveket is a kezembe veszek, amikkel nem biztos, hogy foglalkoznék. Ez a könyv ezért került megvételre, és elolvasásra.

Nagy az elvárás, hiszen a legfinnyásabbak is igen elismerően nyilatkoztak e könyv irányába. Nálam nem lehet meg azonban a maximális csillag. Nagyszerű a felépítése: két szál, a nyomozós 3 nap mellett a sorozatgyilkosba is betekintést nyertem az Őrült naplója által. Bizarr élmény volt olyan részleteket olvasnom, amik nem elég, hogy elborzasztanak, hanem maguk a sztoikus, már-már a szociopatizmusba hajló viselkedésminták is megdöbbentenek. Igen, ha kellene, végre tudnék mondani egy igazi pszichokrimit (Dean R. Koontz-nál nem ezt éreztem.) Egyedi a karakter, mégis a végkicsengés a bosszúállásról, az „igazságszolgáltatásról” olyan hollywoodias (épp ezért ajánlom is kedves filmkészítők a filmet belőle! jó lenne…)
Ami miatt mégsem tökéletes: a nyomozás nekem darabos lett kicsit. Igaz, hogy jól összerakott, de én hiányoltam belőle egyfajta gördülékenységet (különösen a közepénél volt egy nehéz pillanatom nem tudom, miért) legalábbis olvasási szempontból, mert nem mindig volt az a letehetetlen élmény ott, amit vártam volna. Na és 1 egészségügyi hiba azért becsúszott a nagy késelgetések között kialakuló magyarázgatásba is, de mindenkitől bocsi, hogy ezt hánytorgatom.
Értem mindenki lelkesedését, lehet, hogy a következőnél én is átérzem majd azt, amit sokan már ennél is tapasztaltak. Mert biztos, hogy a kövi kötetet is a kezembe fogom venni.

7 hozzászólás
>!
smetalin
J.D. Barker: A negyedik majom

Ritkán adok öt csillagot, de nálam ez megérdemelte. A nyomozó csapat, a gyilkos, az elkövetés módja, a napló részletek, a magyarázat………..szerintem minden a helyén volt.
Hát ennyi:)
Ui.: még-még-még-még……………..

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna?

141. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

A nőket tisztelni és becsülni kell. Ajándékok, akik bearanyozzák az életünket.

202. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55

Az emberek könyvet is visznek magukkal a nyaralásra, nem igaz?

296. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55

– Ha egy gyermekbe korán beleplántáljuk a helyes értékrendet, akkor sokkal érettebb lesz a kortársainál.

193. oldal

>!
mate55

Amikor az embernek gyermekei lesznek, ő maga megszűnik létezni, és az élete kizárólag róluk szól.

373. oldal

>!
smetalin

– Ez a gyomra? – kérdezte Nash.
Eisley bólintott.
– Láttok rajta valami furcsát?
– Igen. Nincs benne a testben – válaszolta Porter.

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash · Sam Porter · Tom Eisley
>!
PRicsmond

– (…) Tegnap beállított négy sötét öltönyös és komor FBI-ügynök. Ki akartak túrni minket a stratégiai szobából, de beköltöztettem őket a folyosó túloldalán lévő szobába.
Porter összeráncolta a szemöldökét.
– Abba, amelyikben olyan furcsa szag van?
– Aha. Szövetségi ügynökök. Hátha kinyomozzák, mitől van ott olyan büdös.

>!
mate55

– Manapság nem olvasnak könyveket az emberek?

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sam Porter
1 hozzászólás
>!
mate55

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna? Ezen csodálatos bolygó összes írója forog a sírjában, becsmérlő grimaszokat vág, vagy egyszerűen elátkoz téged és a hozzád hasonlókat.

141. oldal


A sorozat következő kötete

4MGY sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Daniel Cole: Rongybaba
Helena Silence: Ezüsthíd
Karin Slaughter: Nadragulya
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Pierre Lemaitre: Téboly
Chris Carter: A halál szobrásza
Angela Marsons: Elfojtott sikoly