A ​negyedik majom 85 csillagozás

J. D. Barker: A negyedik majom

A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.

Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

J.D. Barker… (tovább)

Eredeti mű: J. D. Barker: The Fourth Monkey

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789634194262 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit

Kedvencelte 12

Most olvassa 12

Várólistára tette 131

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
J. D. Barker: A negyedik majom

Hetedik meg Bárányok hallgatnak? A gyilkos meg olyan, mint Hannibal Lecter, mi? Hát nem, kedves tévénéző gyerekek. Ha mindenképpen hasonlítani kell valakihez ezt a szerencsétlen 4MGY-t, akkor inkább John Kramer, kedvenc sorozatgyilkosom a Fűrész című örökbecsűből. De egyáltalán miért kell bárkihez hasonlítani? Az elképzelhetetlen, hogy J. D. Barker kitalált egy tök eredeti szereplőt?
Egy mukit elüt a busz, erre nem kiderül róla, hogy egy őrült sorozatgyilkos, akit évek óta üldöznek? Ráadásul a zsebében a naplója. Őrület. Gondolhatjuk, hogy nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen mielőtt meghalt a jóember, elrabolt egy lányt, aki ki tudja, hol van. Így már azért izgibb a sztori, mi? És lesz még jobb is.
A történet két szálon fut, halad a cselekmény szépen előre, közben pedig nyomozó főszereplőnk olvassa a naplót, amiben szintén halad a cselekmény. A naplós részeknél lehet igazán észrevenni, hogy író barátunk és a horror nagy spanok, vannak benne olyen gore jelenetek, hogy megnyaltam mind a tíz ujjam utána. A jelenben játszódó szál pedig követi a klasszikus thriller nyomvonalat.
Abszolút teljesen jó könyv, talán a vége kicsit elkapkodott, vagy csak én voltam szomorú, hogy eljött a befejezés. De ki tudja, mit hoz a jövő, talán egy folytatást?

7 hozzászólás
>!
mate55 
J. D. Barker: A negyedik majom

„Csak” egy ördögi macska-egér játék. S tényleg „csak” arról szól, hogy a gyilkosság maga az átok. Felzabál mindent maga körül. Elsősorban a tettest. Utazás egy sötét, zaklatott elméjű sorozatgyilkos rémísztő, rendkívül erőszakos, (már-már horror) bizarr meséjében. A két szálon futó történet cselekménye a testi és lelki nyomorúság egész tárházát mutatja be. Az egyik szál maga a nyomozás, ahol a nyomozócsoport jóformán minden tagja traumatikus élmények feldolgozásával küzd. A másik szál egy napló. Különlegessége abban rejlik, hogy a kisfiú szemszögéből van elmesélve, aki – mint a legtöbb gyermek – saját kis fantáziabirodalmában él. Sok minden történik, ami számunkra igen fura következtetéseket szül, de mivel gyereknaplót olvasunk, nem tudhatjuk biztosan, hogyan néz ki a valódi történet. Egy hátborzongató, testközeli napló, ami az emberi természet legmocskosabb bugyraiba enged bepillantást. Nem túl ijesztő, viszont nagyon nyomasztó. Nem túltoltan véres, de amikor valami brutálist kell bemutatni, akkor nem szívbajos. Nem mindennapi gyilkos a főhősünk, ő ugyanis nem spontán emel ki a tömegből ártatlan embereket, hanem tudatosan választ áldozatot magának, méghozzá olyan emberek közül, akik saját maguknak sem vallják be azt, hogy…. Aztán jön ő és igazságot szolgáltat. S hogy közben „lehullik pár emberi fej”, sebaj….. Nem könnyű olvasni, mégsem lehet abbahagyni, mert – s mennyire jó ezt leírni! – pont úgy darálja be az olvasót, mint King a legjobb formájában. Barker regényét sokan a „Hetedik” szellemiségével, zsenialitásával hasonlítják össze, én azért ilyen messzire nem mennék, tény hogy sok párhuzam fedezhető fel a két alkotás között.

>!
Lanore P
J. D. Barker: A negyedik majom

Óóó hát micsoda fincsi falat volt ez a ritka jó thrillerek egén!! Imádtam mindent, a nyomozást, a naplós visszaemlékezéseket – mennyire beteg volt már??? –, a tudatot spoiler, a meglepetést, hogy spoiler, Portert és a csapatot, és a végét, ami igencsak izgalmasra sikerült. Azonnal jöhetne a folytatás!

15 hozzászólás
>!
nagyange P
J. D. Barker: A negyedik majom

Úgy indult, hogy hamar felkaptam a fejem, amiértis kicsit betegesre sikerült az eleje. Sajnos nem folytatódott a horror, maradt egy szimpla krimi. Igazából abból azért a jobbik fajta. Remek történet volt. Kíváncsian várom a folytatást.

3 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
J. D. Barker: A negyedik majom

Nagyon jól összerakott és felépített történetet olvashattam. A könyv igazi ínyencségét az adta, hogy egyrészt a nyomozás követhettük lépésről lépésre, másrészt a gyilkos elméjébe is bepillantást kapunk egy napló formájában. Igen, de ezt a naplót a Négy Majom Gyilkos gyerekkori énje írta, így értetve meg velünk, hogy miért válik egy 11 éves gyermekből egy sorozatgyilkos pszichopata felnőttkorára. Persze itt még nem ér véget a több szemszögből álló történet, hisz a nyomozóknál is külön külön kapjuk meg a fejezeteket, illetve Emory az elrabolt 15 éves lány gyötrelmes napjaiba is beleláthatunk.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/17/j-d-bar…

>!
Kókuszka 
J. D. Barker: A negyedik majom

Annyira beteges, sokkoló thriller, ami szinte odaszögezett a lapokhoz. Jól felépített, feszített tempójú. Van egy sorozatgyilkosunk, aki az apák bűneiért gyermekük életét veszi el, nem is akármilyen módon, hogy egy életre megtanulják, mindez az ő hibájuk. Öt évre visszamenőleg már 7 lány esik áldozatul nem mindennapi, őrült, hátborzongató: fül – szem – száj, ne cselekedj rosszat büntető hadjáratának. Most viszont egy közlekedési baleset mindent megváltoztat. Samuel Porter, Nash és Clair a Chicagói Rendőrségtől a nyolcadik lány megmentésére indul. Elkezdődik a versenyfutás az idővel. A nyomozással párhuzamosan olvashatjuk pszichopata gyilkosunk gyermekkori naplóját. Az alma nem esik messze a fájától. Szülei megtanítják az alakoskodásra, lerakva a szadista, brutális, abnormális viselkedés alapjait.

2018. július 10-én megjelent a folytatása, a The Fifth To Die címmel. Remélem hamarosan magyarul is olvashatom.

>!
Black_P P
J. D. Barker: A negyedik majom

“Freestyle” értékelés az idei kedvencemről!
Letehetetlen…

https://youtu.be/EYarJk8MoUY

>!
kvzs P
J. D. Barker: A negyedik majom

A negyedik majom egy ritka jól összerakott krimi, aminek az írója rettentően profin használja az eszköztárát. Egyrészt ott van a minden értékelő által emlegetett dupla szál. Miközben megismerjük a bűntényt és a szereplőinket, illetve haladunk a nyomozással, megismerhetjük a gyilkosunk gyerekkorát is. Vagyis annak egy részét spoiler.
Másrészt Barker nagyon jól adagolja az információkat és a rejtélyeket. Egyik kezével meglebegtet valamit -az olvasó meg örül, hogy na hogy rájött a dolgokra-, a másik kezével meg csavar akkorát az eseményeken, hogy fal adja a másikat…
Mostanában sajnos sokszor csalódtam krimikben, vagy hagytak bennem hiányérzetet, ez a könyv viszont visszahozta hozzájuk a kedvem.

>!
Csi P
J. D. Barker: A negyedik majom

Bevallom, már akkor tudtam, hogy ez a könyv kell nekem, amikor megláttam, hogy a Hetedikhez hasonlítják. Valóban olyan jó, mint a Hetedik? Nem. Azt a filmet semmi sem tudja felülmúlni. Ennek ellenére nagyon élvezetes könyv volt, nagyon feszített tempóval. Általában zavarni szoktak az ilyen rövid fejezetek, de itt talán a nézőpont váltogatás miatt nem zavart. Ez egy igazi vérbeli thriller volt, üdítően eredeti szereplőkkel és érdekes cselekménnyel. Mindenképpen megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

A nőket tisztelni és becsülni kell. Ajándékok, akik bearanyozzák az életünket.

202. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55 

Az emberek könyvet is visznek magukkal a nyaralásra, nem igaz?

296. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55 

– Manapság nem olvasnak könyveket az emberek?

21. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna? Ezen csodálatos bolygó összes írója forog a sírjában, becsmérlő grimaszokat vág, vagy egyszerűen elátkoz téged és a hozzád hasonlókat.

141. oldal

>!
mate55

– Ha egy gyermekbe korán beleplántáljuk a helyes értékrendet, akkor sokkal érettebb lesz a kortársainál.

193. oldal

>!
mate55

Amikor az embernek gyermekei lesznek, ő maga megszűnik létezni, és az élete kizárólag róluk szól.

373. oldal

>!
mate55 

Néha meg kell tennünk bizonyos dolgokat a nagyobb jó érdekében.

61. oldal

>!
mate55

A nőket minden körülmények között tisztelni és becsülni kell.

164. oldal

>!
mate55

Egy férfinak sohasem szabad megütnie egy nőt. Legalábbis egy igazi férfinak.

202. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A vörös sárkány
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dean R. Koontz: A visszatérő
Stephen King: Joyland
Stephen King: Álom doktor
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Stephen King: A két halott lány