59. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​negyedik majom (4MGY 1.) 187 csillagozás

J. D. Barker: A negyedik majom

A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.
Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

J.D. Barker… (tovább)

Eredeti mű: J. D. Barker: The Fourth Monkey

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789634194262 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Arthur Talbot · Brian Nash · Clair Norton · Mrs. (Lisa) Carter · Paul Watson · Sam Porter · Tom Eisley

Helyszínek népszerűség szerint

Chicago


Kedvencelte 24

Most olvassa 18

Várólistára tette 206

Kívánságlistára tette 186

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
J. D. Barker: A negyedik majom

Hetedik meg Bárányok hallgatnak? A gyilkos meg olyan, mint Hannibal Lecter, mi? Hát nem, kedves tévénéző gyerekek. Ha mindenképpen hasonlítani kell valakihez ezt a szerencsétlen 4MGY-t, akkor inkább John Kramer, kedvenc sorozatgyilkosom a Fűrész című örökbecsűből. De egyáltalán miért kell bárkihez hasonlítani? Az elképzelhetetlen, hogy J. D. Barker kitalált egy tök eredeti szereplőt?
Egy mukit elüt a busz, erre nem kiderül róla, hogy egy őrült sorozatgyilkos, akit évek óta üldöznek? Ráadásul a zsebében a naplója. Őrület. Gondolhatjuk, hogy nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen mielőtt meghalt a jóember, elrabolt egy lányt, aki ki tudja, hol van. Így már azért izgibb a sztori, mi? És lesz még jobb is.
A történet két szálon fut, halad a cselekmény szépen előre, közben pedig nyomozó főszereplőnk olvassa a naplót, amiben szintén halad a cselekmény. A naplós részeknél lehet igazán észrevenni, hogy író barátunk és a horror nagy spanok, vannak benne olyen gore jelenetek, hogy megnyaltam mind a tíz ujjam utána. A jelenben játszódó szál pedig követi a klasszikus thriller nyomvonalat.
Abszolút teljesen jó könyv, talán a vége kicsit elkapkodott, vagy csak én voltam szomorú, hogy eljött a befejezés. De ki tudja, mit hoz a jövő, talán egy folytatást?

7 hozzászólás
>!
bokrichard
J. D. Barker: A negyedik majom

Nagy volt a várakozás a könyv felé. Ahogy mostanában egyre többször előfordul, hogy bizonyos új könyvek meggyőzik kedves molytársaimat arról, hogy hú, de mennyire jók, olyan könyveket is a kezembe veszek, amikkel nem biztos, hogy foglalkoznék. Ez a könyv ezért került megvételre, és elolvasásra.

Nagy az elvárás, hiszen a legfinnyásabbak is igen elismerően nyilatkoztak e könyv irányába. Nálam nem lehet meg azonban a maximális csillag. Nagyszerű a felépítése: két szál, a nyomozós 3 nap mellett a sorozatgyilkosba is betekintést nyertem az Őrült naplója által. Bizarr élmény volt olyan részleteket olvasnom, amik nem elég, hogy elborzasztanak, hanem maguk a sztoikus, már-már a szociopatizmusba hajló viselkedésminták is megdöbbentenek. Igen, ha kellene, végre tudnék mondani egy igazi pszichokrimit (Dean R. Koontz-nál nem ezt éreztem.) Egyedi a karakter, mégis a végkicsengés a bosszúállásról, az „igazságszolgáltatásról” olyan hollywoodias (épp ezért ajánlom is kedves filmkészítők a filmet belőle! jó lenne…)
Ami miatt mégsem tökéletes: a nyomozás nekem darabos lett kicsit. Igaz, hogy jól összerakott, de én hiányoltam belőle egyfajta gördülékenységet (különösen a közepénél volt egy nehéz pillanatom nem tudom, miért) legalábbis olvasási szempontból, mert nem mindig volt az a letehetetlen élmény ott, amit vártam volna. Na és 1 egészségügyi hiba azért becsúszott a nagy késelgetések között kialakuló magyarázgatásba is, de mindenkitől bocsi, hogy ezt hánytorgatom.
Értem mindenki lelkesedését, lehet, hogy a következőnél én is átérzem majd azt, amit sokan már ennél is tapasztaltak. Mert biztos, hogy a kövi kötetet is a kezembe fogom venni.

7 hozzászólás
>!
smetalin
J. D. Barker: A negyedik majom

Ritkán adok öt csillagot, de nálam ez megérdemelte. A nyomozó csapat, a gyilkos, az elkövetés módja, a napló részletek, a magyarázat………..szerintem minden a helyén volt.
Hát ennyi:)
Ui.: még-még-még-még……………..

18 hozzászólás
>!
mate55 
J. D. Barker: A negyedik majom

„Csak” egy ördögi macska-egér játék. S tényleg „csak” arról szól, hogy a gyilkosság maga az átok. Felzabál mindent maga körül. Elsősorban a tettest. Utazás egy sötét, zaklatott elméjű sorozatgyilkos rémísztő, rendkívül erőszakos, (már-már horror) bizarr meséjében. A két szálon futó történet cselekménye a testi és lelki nyomorúság egész tárházát mutatja be. Az egyik szál maga a nyomozás, ahol a nyomozócsoport jóformán minden tagja traumatikus élmények feldolgozásával küzd. A másik szál egy napló. Különlegessége abban rejlik, hogy a kisfiú szemszögéből van elmesélve, aki – mint a legtöbb gyermek – saját kis fantáziabirodalmában él. Sok minden történik, ami számunkra igen fura következtetéseket szül, de mivel gyereknaplót olvasunk, nem tudhatjuk biztosan, hogyan néz ki a valódi történet. Egy hátborzongató, testközeli napló, ami az emberi természet legmocskosabb bugyraiba enged bepillantást. Nem túl ijesztő, viszont nagyon nyomasztó. Nem túltoltan véres, de amikor valami brutálist kell bemutatni, akkor nem szívbajos. Nem mindennapi gyilkos a főhősünk, ő ugyanis nem spontán emel ki a tömegből ártatlan embereket, hanem tudatosan választ áldozatot magának, méghozzá olyan emberek közül, akik saját maguknak sem vallják be azt, hogy…. Aztán jön ő és igazságot szolgáltat. S hogy közben „lehullik pár emberi fej”, sebaj….. Nem könnyű olvasni, mégsem lehet abbahagyni, mert – s mennyire jó ezt leírni! – pont úgy darálja be az olvasót, mint King a legjobb formájában. Barker regényét sokan a „Hetedik” szellemiségével, zsenialitásával hasonlítják össze, én azért ilyen messzire nem mennék, tény hogy sok párhuzam fedezhető fel a két alkotás között.

>!
Navi
J. D. Barker: A negyedik majom

WOW..
Az első, amit ki bírok nyögni. Nagyon jól összerakott, izgalmas, fordulatos, sokszor gyomorforgató történet. A könyv háromnegyedéig inkább csak a napló érdekelt, bár elég érdekes család. Sőt …
Aztán a jelenben is felpörögtek az események, s elkezdtem izgulni szereplőkért. Ki éli túl? Ki hal meg? Kiről mi derül még ki? Csak kapkodtam a fejem.
Aztán az utolsó fejezet … Csak kapkodtam az államat. Mi van???? Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.
Az elveszett fejezet tök jó volt :)
Azt elárulná valaki, hogy miért ez van a borítón?
Nekem nem jön össze, de lehet, hogy csak fáradt vagyok már :(

>!
Niko_oka
J. D. Barker: A negyedik majom

Korrekt, kellően beteg krimi. Sokat gondolkoztam, hány csillagot adjak, mert attól függetlenül, hogy érdekelt, végig túl manírosnak, tökéletesre komponáltnak éreztem. De a végén felcsigázta az érdeklődésemet a folytatás ígéretével, a gyilkos figurájának kibontakozása nagyon kecsegtető. Várom!

>!
Lanore P
J. D. Barker: A negyedik majom

Óóó hát micsoda fincsi falat volt ez a ritka jó thrillerek egén!! Imádtam mindent, a nyomozást, a naplós visszaemlékezéseket – mennyire beteg volt már??? –, a tudatot spoiler, a meglepetést, hogy spoiler, Portert és a csapatot, és a végét, ami igencsak izgalmasra sikerült. Azonnal jöhetne a folytatás!

15 hozzászólás
>!
Kókuszka 
J. D. Barker: A negyedik majom

Annyira beteges, sokkoló thriller, ami szinte odaszögezett a lapokhoz. Jól felépített, feszített tempójú. Van egy sorozatgyilkosunk, aki az apák bűneiért gyermekük életét veszi el, nem is akármilyen módon, hogy egy életre megtanulják, mindez az ő hibájuk. Öt évre visszamenőleg már 7 lány esik áldozatul nem mindennapi, őrült, hátborzongató: fül – szem – száj, ne cselekedj rosszat büntető hadjáratának. Most viszont egy közlekedési baleset mindent megváltoztat. Samuel Porter, Nash és Clair a Chicagói Rendőrségtől a nyolcadik lány megmentésére indul. Elkezdődik a versenyfutás az idővel. A nyomozással párhuzamosan olvashatjuk pszichopata gyilkosunk gyermekkori naplóját. Az alma nem esik messze a fájától. Szülei megtanítják az alakoskodásra, lerakva a szadista, brutális, abnormális viselkedés alapjait.

2018. július 10-én megjelent a folytatása, a The Fifth To Die címmel. Remélem hamarosan magyarul is olvashatom.


Népszerű idézetek

>!
mate55

A nőket tisztelni és becsülni kell. Ajándékok, akik bearanyozzák az életünket.

202. oldal

2 hozzászólás
>!
robinson P

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna?

141. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

Az emberek könyvet is visznek magukkal a nyaralásra, nem igaz?

296. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55 

– Manapság nem olvasnak könyveket az emberek?

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sam Porter
1 hozzászólás
>!
mate55

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna? Ezen csodálatos bolygó összes írója forog a sírjában, becsmérlő grimaszokat vág, vagy egyszerűen elátkoz téged és a hozzád hasonlókat.

141. oldal

>!
mate55

– Ha egy gyermekbe korán beleplántáljuk a helyes értékrendet, akkor sokkal érettebb lesz a kortársainál.

193. oldal

>!
mate55

Amikor az embernek gyermekei lesznek, ő maga megszűnik létezni, és az élete kizárólag róluk szól.

373. oldal

>!
mate55

A nőket minden körülmények között tisztelni és becsülni kell.

164. oldal

>!
mate55

Egy férfinak sohasem szabad megütnie egy nőt. Legalábbis egy igazi férfinak.

202. oldal


A sorozat következő kötete

4MGY sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A vörös sárkány
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Tortúra
Peter Straub: Tudom, ki vagy
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dean R. Koontz: A visszatérő
Stephen King: Joyland