A ​negyedik majom 45 csillagozás

J. D. Barker: A negyedik majom

A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.

Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

J.D. Barker… (tovább)

Eredeti cím: The Fourth Monkey

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789634194262 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit

Kedvencelte 1

Most olvassa 10

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
J. D. Barker: A negyedik majom

„Csak” egy ördögi macska-egér játék. S tényleg „csak” arról szól, hogy a gyilkosság maga az átok. Felzabál mindent maga körül. Elsősorban a tettest. Utazás egy sötét, zaklatott elméjű sorozatgyilkos rémísztő, rendkívül erőszakos, (már-már horror) bizarr meséjében. A két szálon futó történet cselekménye a testi és lelki nyomorúság egész tárházát mutatja be. Az egyik szál maga a nyomozás, ahol a nyomozócsoport jóformán minden tagja traumatikus élmények feldolgozásával küzd. A másik szál egy napló. Különlegessége abban rejlik, hogy a kisfiú szemszögéből van elmesélve, aki – mint a legtöbb gyermek – saját kis fantáziabirodalmában él. Sok minden történik, ami számunkra igen fura következtetéseket szül, de mivel gyereknaplót olvasunk, nem tudhatjuk biztosan, hogyan néz ki a valódi történet. Egy hátborzongató, testközeli napló, ami az emberi természet legmocskosabb bugyraiba enged bepillantást. Nem túl ijesztő, viszont nagyon nyomasztó. Nem túltoltan véres, de amikor valami brutálist kell bemutatni, akkor nem szívbajos. Nem mindennapi gyilkos a főhősünk, ő ugyanis nem spontán emel ki a tömegből ártatlan embereket, hanem tudatosan választ áldozatot magának, méghozzá olyan emberek közül, akik saját maguknak sem vallják be azt, hogy…. Aztán jön ő és igazságot szolgáltat. S hogy közben „lehullik pár emberi fej”, sebaj….. Nem könnyű olvasni, mégsem lehet abbahagyni, mert – s mennyire jó ezt leírni! – pont úgy darálja be az olvasót, mint King a legjobb formájában. Barker regényét sokan a „Hetedik” szellemiségével, zsenialitásával hasonlítják össze, én azért ilyen messzire nem mennék, tény hogy sok párhuzam fedezhető fel a két alkotás között.

>!
Lénaanyukája P
J. D. Barker: A negyedik majom

Hetedik meg Bárányok hallgatnak? A gyilkos meg olyan, mint Hannibal Lecter, mi? Hát nem, kedves tévénéző gyerekek. Ha mindenképpen hasonlítani kell valakihez ezt a szerencsétlen 4MGY-t, akkor inkább John Kramer, kedvenc sorozatgyilkosom a Fűrész című örökbecsűből. De egyáltalán miért kell bárkihez hasonlítani? Az elképzelhetetlen, hogy J. D. Barker kitalált egy tök eredeti szereplőt?
Egy mukit elüt a busz, erre nem kiderül róla, hogy egy őrült sorozatgyilkos, akit évek óta üldöznek? Ráadásul a zsebében a naplója. Őrület. Gondolhatjuk, hogy nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen mielőtt meghalt a jóember, elrabolt egy lányt, aki ki tudja, hol van. Így már azért izgibb a sztori, mi? És lesz még jobb is.
A történet két szálon fut, halad a cselekmény szépen előre, közben pedig nyomozó főszereplőnk olvassa a naplót, amiben szintén halad a cselekmény. A naplós részeknél lehet igazán észrevenni, hogy író barátunk és a horror nagy spanok, vannak benne olyen gore jelenetek, hogy megnyaltam mind a tíz ujjam utána. A jelenben játszódó szál pedig követi a klasszikus thriller nyomvonalat.
Abszolút teljesen jó könyv, talán a vége kicsit elkapkodott, vagy csak én voltam szomorú, hogy eljött a befejezés. De ki tudja, mit hoz a jövő, talán egy folytatást?

6 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
J. D. Barker: A negyedik majom

Nagyon jól összerakott és felépített történetet olvashattam. A könyv igazi ínyencségét az adta, hogy egyrészt a nyomozás követhettük lépésről lépésre, másrészt a gyilkos elméjébe is bepillantást kapunk egy napló formájában. Igen, de ezt a naplót a Négy Majom Gyilkos gyerekkori énje írta, így értetve meg velünk, hogy miért válik egy 11 éves gyermekből egy sorozatgyilkos pszichopata felnőttkorára. Persze itt még nem ér véget a több szemszögből álló történet, hisz a nyomozóknál is külön külön kapjuk meg a fejezeteket, illetve Emory az elrabolt 15 éves lány gyötrelmes napjaiba is beleláthatunk.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/17/j-d-bar…

>!
agi452 
J. D. Barker: A negyedik majom

Wow, nagyon tetszett! Minden adott benne egy jó thrillerhez: szimpatikus, fáradhatatlan nyomozók, agyafúrt, brutális pszichopata gyilkos, óriási csavarok egymás hegyén-hátán, izgalom a gyilkos még élő áldozatáért… és egy horroríró vénájával megáldott szerző, akinek mindezt köszönhetjük. Nagyon bízom benne, hogy olvashatok még majd tőle, mert a tavalyi nagy felfedezettem, Chris Carter méltó vetélytársát vélem benne felfedezni :) Aki szereti a sorozatgyilkosos, gyomorforgató, bizarr történeteket, bátran vegye kezébe a könyvet, mert nem fog csalódni. Letehetetlen!

>!
Csi P
J. D. Barker: A negyedik majom

Bevallom, már akkor tudtam, hogy ez a könyv kell nekem, amikor megláttam, hogy a Hetedikhez hasonlítják. Valóban olyan jó, mint a Hetedik? Nem. Azt a filmet semmi sem tudja felülmúlni. Ennek ellenére nagyon élvezetes könyv volt, nagyon feszített tempóval. Általában zavarni szoktak az ilyen rövid fejezetek, de itt talán a nézőpont váltogatás miatt nem zavart. Ez egy igazi vérbeli thriller volt, üdítően eredeti szereplőkkel és érdekes cselekménnyel. Mindenképpen megérte elolvasni.

>!
szofisztikáltmacska P
J. D. Barker: A negyedik majom

Ez volt az a könyv, aminek elolvastam a fülszövegét, és a következő pillanatban már nyomtam is az előrendelés gombra. Ritkán veszek ennyire hirtelen felindulásból könyvet, de mentségemre szóljon, hogy eddig még sosem bántam meg, ha így cselekedtem. A negyedik majom nagyon kecsegtetőnek tűnt, az pedig csak hab volt a tortán, hogy többek között a Hetedikhez hasonlítják a stílusát.
Hú, de bitang jó sztori volt! Nem volt tökéletes, de közel állt hozzá, ráadásul egy percig sem unatkoztam az olvasása közben, köszönhetően annak, hogy nagyon pörgös és változatos volt a cselekmény. A 4MGY naplójának részletei egy komplett másik könyvet eredményeztek a könyvön belül, és a végén tényleg nem tudtam eldönteni, hogy melyik sztori volt betegebb: a főszál vagy pedig a gyilkos gyerekkori visszaemlékezései. Utóbbit egyébként egy hajszállal jobban élveztem, de tényleg csak egy hajszállal. A jelenben játszódó részekben a szerző különösen jó érzékkel adagolta a feszültséget, a fogságba esett lány fejezeteinél pedig szó szerint klausztrofóbiás érzetem lett, annyira jól sikerült a helyzet átadása. Volt benne brutalitás dögivel, a gyomorforgató részek sem hiányoztak, de azt hiszem ez még a kevésbé edzett olvasók számára is emészthető mennyiség határán evickélt.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.wordpress.com/2018/04/24/j-…

>!
Fearzone
J. D. Barker: A negyedik majom

Biztos az en ingerkuszobommel van baj, de nekem ez egy konnyed nyari olvasmany, par oriasi logikai bukfenccel, tokeletes strandon/parkban heveros konyv.

>!
szindilu
J. D. Barker: A negyedik majom

Minden meg van benne, ami egy jó krimihez kell. Csavaros cselekmény, végig fenn tartja az olvasó kíváncsiságát, sokszor elképeszt a nyers fogalmazásmódjával, mellyel az igencsak betegre sikerült részeket ecseteli. A nyomozói csapat szimpatikus volt, sokszor mosolyogtam a beszólogatásokon, amelyek tényleg humorosak és nem erőltetettek voltak. És be kell vallanom, hogy a gyilkos személye is igen érdekesre sikerült, nagyon tetszettek a naplóbejegyzéses fejezetek. Mondjuk ilyenkor komolyan elgondolkodom, hogy velem van-e valami baj, mikor egy gyilkos figuráját valahol szimpatikusnak találom :D

>!
Mariann_
J. D. Barker: A negyedik majom

Végre egy jó krimi, nagyon hiányzott már.
2 szálon fut a cselekmény.
A Napló egy gyerek életének egy meghatározó szakaszáról tudósít ,ismerteti hogyan keveredett szüleivel egy gyilkossági ügybe. Ez roppant izgalmas, időnként nagyon beteg történet volt. A nyomozós szálnál éreztem némi hiányt, vagy mindig a másikat szerettem volna olvasni érzésem volt. Amúgy a könyv nálam rendben volt, a sztori összeállt. A tökéletestől csak egy csipetnyivel volt kevesebb.

>!
Gate P
J. D. Barker: A negyedik majom

Nagyon pörgős történet, a szereplők életszerűek. Sajnos már az elején volt halványlila sejtésem, hogy hogy fog zajlani a végjáték, éreztem én, hogy nem úgy van minden, ahogy látszik. :)
Tetszett, hogy a naplóbejegyzések a fő szálak közé vannak szúrkálva, és hogy időnkként az is több szálon fut.
Izgalmas volt és pörgős. A borítója nagyon szép!
Annyi bajom volt csak vele, hogy iszonyatosan büdös a könyv (lehet, hogy csak az enyém?), ez miatt többször abba kellett hagynom, mert megfájdult tőle a fejem. Ennek köszönhetően párhuzamosan kiolvastam egy másik könyvet is, amit még nem akartam befejezni, tényleg nagyon sokszor félbe kellett hagyjam a szaga miatt.
Ajánlom minden krimit kedvelőnek.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mate55

A nőket tisztelni és becsülni kell. Ajándékok, akik bearanyozzák az életünket.

202. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55

Az emberek könyvet is visznek magukkal a nyaralásra, nem igaz?

296. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55

– Ha egy gyermekbe korán beleplántáljuk a helyes értékrendet, akkor sokkal érettebb lesz a kortársainál.

193. oldal

>!
mate55

– Manapság nem olvasnak könyveket az emberek?

21. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna? Ezen csodálatos bolygó összes írója forog a sírjában, becsmérlő grimaszokat vág, vagy egyszerűen elátkoz téged és a hozzád hasonlókat.

141. oldal

>!
mate55

Amikor az embernek gyermekei lesznek, ő maga megszűnik létezni, és az élete kizárólag róluk szól.

373. oldal

>!
mate55

A nőket minden körülmények között tisztelni és becsülni kell.

164. oldal

>!
mate55

Egy férfinak sohasem szabad megütnie egy nőt. Legalábbis egy igazi férfinak.

202. oldal

>!
mate55

A nők remekül kezelték a fájdalmat, az érzelmeket viszont nem. A férfiak remekül kezelték az érzelmeket, a fájdalmat viszont nem.

187. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Sikíts értem
Thomas Harris: A vörös sárkány
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai
Caleb Carr: A Halál angyala
James Ellroy: A nagy sehol
Stephen King: A holtsáv
Tess Gerritsen: A tanítvány
Ania Ahlborn: Vértestvérek