A ​negyedik majom (4MGY 1.) 1375 csillagozás

J.D. Barker: A negyedik majom

A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.
Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

J.D. Barker… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194330 · Fordította: Bosnyák Edit

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

J. D. Barker

25 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2021. október 4., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Sam Porter · Brian Nash · Paul Watson · Clair Norton · Edwin Klozowski (Kloz) · Tom Eisley · Arthur Talbot · Mrs. (Lisa) Carter

Helyszínek népszerűség szerint

Chicago


Kedvencelte 240

Most olvassa 42

Várólistára tette 525

Kívánságlistára tette 464

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Kedvenc lett.
Olyan régóta halogattam már, de most iszonyúan bánom. Ez egy tökéletesen megkomponált krimi, semmi kétség. A feszültség kellő mennyiségű, még pont kellemes, illetve nincs minden lapon brutalitás, viszont így is akad borzongás bőven.
Úgy elrepült ez a 400 oldal, hogy szinte észre se vettem. Hihetetlenül izgalmas, a fejezetek pedig viszonylag rövidek, így jól lehet vele haladni. Azonnal kezdem a következőt!:)

Ui.: Ha szereted a krimiket és még nem olvastad.. akkor muszáj!:D

5 hozzászólás
gesztenye63>!
J.D. Barker: A negyedik majom

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!
Ezennel nyomatékosan felhívatik minden tisztelt olvasó (és író) molyTárs figyelme arra a vitathatatlan tényre, miszerint jelen nyomdatermék nem szenved semminemű egészségre káros, visszafordíthatatlan tartalmi és/vagy szerkezeti torzulásban, nem okoz sem végzetes függőséget, sem pedig kóros unalom-szindrómát. Ezzel szemben tartalmaz minden – a thriller és/vagy bűnügyi akcióregény zsánerjegyeit meghatározó – adalékanyagot, sűrítményt és ízfokozót. Mértékletes fogyasztása tehát nem káros sem az olvasó általános fizikai, sem pedig mentálhigiénés állapotára.

Szóval a szellemkép és a légköri zavarok feltehetően a saját készülékemben leledzenek. Hiszen adott egy sziporkázóan tehetséges szerző, aki a mainstream bűnügyi irodalom és egyéb szórakoztatóipari termékek minden korszerű kellékét a megfelelő sorrendben belehelyezi a shakerbe és aztán – persze szigorúan rázva, nem keverve! – a kész koktélt egy guszta, ínycsiklandó olajbogyóval a napernyőcske csúcsára tűzve, leteszi a pultra. Ki tudna ennek a csábításnak nagy hőségben, hosszú távon ellenállni? Pláne, ha mindez tulajdonképpen jó ízléssel, tökéletes arányokkal, az istenadta tehetség minden sziporkájával, mutatós külcsínyben kerül a fogyasztó elé. (még magam is összetéptem a vitriolos mondatokkal fogalmazott plágium-vádiratot, midőn ez a vagány JD a regény négyötöde táján maga utal – mintegy jópofán – a Hetedik ikonikus „doboz/fej/Gwyneth” jelenetére) Vagyis… Elkészült egy olyan, több szálon futó, az idősíkokat precízen váltogató, n+1 csavarral megbolondított, négyszáz oldalnyi kellemes feszültséget és még éppen megfelelő ízléssel adagolt brutalitást, pszichotikus kegyetlenséget csepegtető írásmű, ami a zsánert kedvelő olvasók igazi csemegéje lehetne.
Akkor mi bajom is ezzel a tökéletes szórakoztató irodalmi végtermékkel?
Egyrészt talán éppen a tökéletesre kommercializált végkimenetel, azzal a csúnyán bugyutára sikeredett függővég-szerűséggel…
Másrészt az, egyébiránt a regény vitathatatlanul erősebbik vonalát alkotó „napló”-téma ellaposítása a hebehurgya, indokolatlannak tűnő szervezett bűnözéses szállal spoiler
Harmadrészt pedig (talán ismét személyes hiányosságom, hogy), képtelen vagyok ríltájmban helyén kezelni a zseniális, de betegesen rothadtagyú pszicho- és szociopaták, valamint az igazságosztó „Robin Hood-fik” vegyített elegyét (számomra erre a célra a fantasy nyújt megfelelő kereteket, zsánerpartizánok pedig kíméljenek)
Végül pedig, ami leginkább fáj, az csupán annyi, hogy egy ennyire tehetséges, ilyen professzionális munkára képes szerző, miért nem kísérletezik valamennyicske társadalmi, szociális háttérfestéssel, esetleg némi morális útmutatással, vagy legalább útkereséssel. Ha nyomokban mégis tartalmazna ilyen hangokat a kötet, úgy azokat az én füleimnek erősen elnyomja a péntárgép hangos csilingelése.

De mit tagadjam, összességében igen jól szórakoztam a még oly felszínes, hálivúdi sablonok és kellékek túlburjánzása mellett is. Ez a J. D. Barker nevű íróember egy kiváló iparos, szeretnék találkozni a hasonnevű művésszel is.
Ezek után még kíváncsibb lettem a Draculra.

9 hozzászólás
Pati28>!
J.D. Barker: A negyedik majom

”Néha meg kell tennünk bizonyos dolgokat a nagyobb jó érdekében.”

A negyedik majom már a harmadik regényem J.D. Barker-től, és azt kell hogy mondjam, ezzel a művével megfűzött magának rendesen. J. D. rendkívüli módon ért az idegek borzolásához, a beteges elme ábrázolásához. A pörgős és rövid fejezetek pedig beszippantják az olvasót, és nem eresztenek egészen a végéig.

Sam Porter öt éve üldöz egy kegyetlen és őrült sorozatgyilkost, aki rettegésben tartja a város lakóit kiszámíthatatlansága és védjegyévé vált öldöklési módszerei miatt. A váltott szemszög segítségével, hol a jelenlegi nyomozásban veszünk részt, hol pedig egy gyilkos elméjébe nyerünk bepillantást a naplója segítségével. Az áldozat helyzetét is olykor-olykor megismerjük, ami nem volt épp szívderítő. A szokatlan kezdés nem várt fordulatokat tartogat, a rendőrség tanácstalanul áll az eset mögött, hisz mindenki arra számít, hogy megtalálta a 4MGY gyilkost. Csakhogy ő sokkal agyafúrtabb ennél. :D
A végén a szokásos döbbenet sem maradt el. Zseniális lett.
Kíváncsi vagyok mit tartogat még Barker a folytatásokban.

link

Amál P>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Olvastam már pár könyvet Barkertől, és nekem mindegyik tetszett, de ezután megértem, hogy miért a 4MGY trilógiát tartják a pályája csúcspontjának. A negyedik majom a trilógia kezdő könyve, és már régen olvastam ennyire összeszedett, véresen megkomponált zseniális thrillert, mint ez. Talán Chris Carterhez tudnám hasonlítani a brutalítása miatt. Csak kapkodtam a fejem, mert mindig történt valami, egy percig sem lehetetett unatkozni. Az író mindig rakott bele egy csavart, amikor már azt hittem, hogy ettől bestiálisabb nem lehet, és igen történt valami sokkal kegyetlenebb. Nagyon jó ötlet volt, ahogy a fejezetek váltakoztak a jelenben, és a 4MGY naplója olvasása közben. Porter nyomozót nagyon megkedveltem a társaival együtt, és őszintén sajnáltam a saját tragédiája miatt. Érdekes volt, hogy a Négy Majom Gyilkos szintén szimpatizált vele, holott Porter rá vadászott. Barker még a végén is meg tudott lepni, kíváncsi vagyok, hogy a következő részben mire számíthatunk.

Kawaii_vIVIv>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Rettentően izgalmas volt és még nincs vége!
Az elején kicsit úgy éreztem mintha kihagytam volna egy-két kötetet, mivel Porter már x éve nyomozott 4MGY után és mi meg pont most csatlakozunk be hozzá. (Persze tudom, hogy ez az első csak akkor is xd).
Porter „titkát” azt hiszem nem volt nehéz kitalálni és sajnáltam is szegényt.
4MGY ugye meghalt, de még elrabolt valakit és nagyon gyorsan pörögnek az események, hogy megtalálják. A kép 4MGY-ről nehezen áll össze, miért hagyta félbe a dolgát, ha már elrabolta a csajt…furcsa volt és én sem értettem. A módszere meg kell hagyni sajátos, az áldozatok tényleg a kínok kínját élhették át, azt ahogy a jelenlegi áldozat esetében is olvasni lehet. Viszont ami nagyon érdekelt az 4MGY múltja, és sokszor morgolódtam, hogy miért nem azzal folytatjuk, de hiába voltam türelmetlen csak eljutottam a végére én is ugyanúgy ahogy Porter és társai. Krimi szerető lévén sejtettem, hogy lesz benne valahol valami csavar és nem akartam elhinni :O spoiler A múltba visszatérve 4MGY családja elég beteg volt, főleg spoiler Őrület volt ez a könyv, de a vége miatt szerencse, hogy a folytatás is megvan, mert ennek muszáj tudni a végét.

2 hozzászólás
Euthümia_K P>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Brutál izgalmas, fordulatokban bővelkedő, eseménydús és letehetetlen kategória. Te jó ég! És még csak most akadt a kezembe. Érdekesen indul a történet, mert az elején olyan érzésem van, mint ha egy sorozat folytatásába csöppentem volna és nem az első részt olvasnám. El sem tudtam képzelni, hogy több száz oldalon keresztül mi fog történni, mivel már a rögtön az elején spoiler.
spoiler!! Elmondhatom, hogy thrillereken, krimiken nőttem fel, de az író olyan csavarokat csempészett a történetbe, hogy párszor azért leesett az állam és kivert a víz.
A végén meg egyenesen libabőrös voltam. Eszméletlen jó könyv!

6 hozzászólás
Niitaa P>!
J.D. Barker: A negyedik majom

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/01/j-d-barker-negy…

„Bár az összes könyv, ami megfordul a kezemben, olyan színvonalú lenne, mint J. D. Barkertől A negyedik majom! A szerző egy igazi zseni! Imádom a megoldásokat, a kivitelezést, mindent! De komolyan. Annyira sok középszerű könyvet olvasok, melyek kikapcsolnak, tetszenek is, de könnyen felejthetőek, hogy amikor egy ilyen volumenű olvasmány kerül a kezembe, csak tátra nyitott szájjal, hang nélkül, tátogni vagyok képes. Mert az ilyen élményekért érdemes olvasni!
Jó arányban van adagolva a krimi és a thriller szál, egy percre sem laposodik el. A kissé szárazabb részeket pedig az örök humor dobja fel. Rengeteg poént tartalmaz, melyek feloldják az amúgy nehéz szituációkat, illetve emberibbé teszik a történetet. Legszívesebben azonnal kézbe venném a folytatást. Egyedül az a tudat tart vissza, hogy a harmadik rész még meg sem született, s barátnőm informálása alapján a következő rész erős függővéggel ér véget, szóval inkább kivárom, míg biztosan folytathatom a sorozatot.
Sok könyv van a polcomon, ám köztük kevés a krimi és a thriller kategóriájú. Ennek egyszerű az oka: ha tudom ki a gyilkos már, nem biztos, hogy újra leveszem a polcról a későbbiekben. A negyedik majom igazi élvezetet okoz, ezáltal örök élet garanciát kapott tőlem. A 2019-es év első kedvencét már fel is avattam.”

cicus61 P>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Nagyon izgalmas könyv volt, elég hamar elolvastam. Ez ahogy hol a naplót olvassuk, hol pedig a csapatot, ahogy próbálják kinyomozni, hogy mi történt, nagyon tetszik. Elég hamar dülőre jutnak, aztán bumm, jön a meglepetés és a folytatás lehetősége. Sam és a csapat hamar a szívemhez nőtt és végigdrukkoltam a történetet.

Riszperidon P>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Jaj de bánt, jaj de bánt….
Az elejét, sőt, úgy az első 60-70%-át én úúúúgy szerettem, imádtam, haladtam vele, aztán egyszer csak bumm, megváltoztak bennem a dolgok.
Jól indított, nyomasztó volt, néha még számomra is nyers és brutális sok helyen. Volt, hogy tátott szájjal, vagy gyorsabban dobogó szívvel olvastam egyes részleteket. Ezt rég érte el nálam egy könyv. A naplóbejegyzéseket is nagyon érdekesnek és színesnek láttam egy ideig, feldobták a történetet. A gond ott kezdődött, hogy egy idő után kezdtek számomra ellaposodni, majd oda jutottam, a számat elhúzva „jaj, már megint egy naplóbejegyzés” . A gond pedig ott folytatódott, hogy rájöttem, hogy ki a gyilkos. Véget pedig azzal ért, hogy volt egy-két olyan amatőr és számomra felfoghatatlan dolog, amit egy ilyen nyomozógárda egy ilyen ügynél nem követ el. Elvileg…
Egyrészt arra jutottam, hogy most egy ideig lehet, nem olvasok krimit, pedig nagyon szeretem. Csak az a baj, hogy újabban idő előtt kiszúrom a gyilkost, mert úgyis valamelyik szereplő lesz az, onnan meg már nem nehéz. :/
Annyira mondjuk nem riaszt el, hogy ne olvassam végig a sorozatot, bár nem értem, mit lehet majd ezen 3 részen keresztül húzni. Viszont megvenni a többi részt nem fogom, hanem csak kölcsönkérem.

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna?

141. oldal

1 hozzászólás
mate55>!

A nőket tisztelni és becsülni kell. Ajándékok, akik bearanyozzák az életünket.

202. oldal

2 hozzászólás
PRicsmond>!

– […] Tegnap beállított négy sötét öltönyös és komor FBI-ügynök. Ki akartak túrni minket a stratégiai szobából, de beköltöztettem őket a folyosó túloldalán lévő szobába.
Porter összeráncolta a szemöldökét.
– Abba, amelyikben olyan furcsa szag van?
– Aha. Szövetségi ügynökök. Hátha kinyomozzák, mitől van ott olyan büdös.

mate55>!

– Ha egy gyermekbe korán beleplántáljuk a helyes értékrendet, akkor sokkal érettebb lesz a kortársainál.

193. oldal

mate55>!

Amikor az embernek gyermekei lesznek, ő maga megszűnik létezni, és az élete kizárólag róluk szól.

373. oldal

mate55>!

Az emberek könyvet is visznek magukkal a nyaralásra, nem igaz?

296. oldal

2 hozzászólás
mate55>!

– Manapság nem olvasnak könyveket az emberek?

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sam Porter
1 hozzászólás
mate55>!

Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna? Ezen csodálatos bolygó összes írója forog a sírjában, becsmérlő grimaszokat vág, vagy egyszerűen elátkoz téged és a hozzád hasonlókat.

141. oldal

Szelén>!

A nőknek látszólag végtelen mennyiségű könny állt a rendelkezésükre. Egy érzelmes végszóra hatalmas erővel és könnyedén kifakadt belőlük. A férfiakból nem. A férfiak ritkán sírtak, és akkor sem érzelmi okok miatt. Az ő esetükben a fájdalom nyitotta meg a könnycsatornát. A fájdalom tekerte el a csapot. A nők remekül kezelték a fájdalmat, az érzelmeket viszont nem. A férfiak remekül kezelték az érzelmeket, a fájdalmat viszont nem. Bizonyos esetekben a két dolgot nehéz volt elkülöníteni egymástól, de nem voltak azonosak.

130. oldal, 27. Napló

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · férfiak · könny · nők

A sorozat következő kötete

4MGY sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Dot Hutchison: Pillangók kertje
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Chris Carter: A keresztes gyilkos
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Stephen King: A kívülálló
Melinda Leigh: Egy végső búcsú
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Dennis Lehane: Viharsziget