47. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​hatodik éjszaka (4MGY 3.) 568 csillagozás

J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sam Porter nyomozóban a „Bocsáss meg, Atyám!”-szöveg rég elfeledett emlékeket idéz fel, a szándékosan eltemetett múltat. Anson Bishop számára ez a három szó köti össze a gyermekkort a jelennel, miközben fellebbenti a fátylat az évtizedek óta rejtegetett igazságról.

Ez a holttestek mellett hagyott szöveg arra utal, hogy az áldozatokkal ugyanaz a gyilkos végzett, de azonos időben fedezik fel őket Chicagóban és Dél-Karolinában. Ha ugyanaz a gyilkos végzett velük, vajon hogyan hidalta át az ezer mérföldes távolságot?

A Chicagói Rendőrség és az FBI háza táján közben teljes a zűrzavar: egy lezárt kórház, egy szélhámos zsaru és korrupció egészen a legmagasabb szintekig. Amikor Anson Bishop, a hírhedt 4MGY sorozatgyilkosságok gyanúsítottja feladja magát, egy meglepő történettel áll elő, amely a feje tetejére állítja a nyomozást, és az összes érintett életét megváltoztatja.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
466 oldal · ISBN: 9789634196938 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
474 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196921 · Fordította: Bosnyák Edit

Kapcsolódó zóna

!

J. D. Barker

18 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2021. október 4., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Sam Porter · Anson Bishop · Brian Nash · Frank Poole · Clair Norton · Edwin Klozowski (Kloz) · Paul Upchurch


Kedvencelte 110

Most olvassa 9

Várólistára tette 125

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Tele volt a fejem gondolatokkal egy frappáns értékeléshez. Aztán rájöttem, hogy erről a trilógiáról nem tudok olyat írni, ami visszaadná, milyen szövevényes, brutális és meglepő. Ezért csak ennyit szeretnék mondani: nehéz elképzelni, hogy ennél jobb krimisorozat a kezembe fog valaha is akadni.

Niitaa P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/05/jd-barker-hatod…

"És hát ez is elérkezett. J. D. Barker magyarul megjelent könyvei közül immáron az utolsóhoz érkeztem, az utolsót is befejeztem. Meg kell mondjam, elég fájdalmas pillanat ez a számomra. Ez az író a kategóriájának egy teljesen új szintjét mutatta meg a számomra. Meglepett, nem egyszer és nem is kétszer. Úgy csavarta a szálakat, ahogy nem szégyellte. A köszönetnyilvánításban megemlítette, hogy ez a történet három év alatt született meg és hogy az alkotási időszakban a lakás körbe volt cetlizve, hogy maga is tudja követni az események vonulatát. Ezt teljes mértékben meg is értem. Számomra inkább az a kérdés, hogy a felesége tudja-e, hogy egy őrült zsenivel osztja meg az életét? Mert J. D. Barker az. Ami az ő elméjében lakozik, nos, az egyáltalán nem átlagos. Véleményem szerint, épeszű ember nem tud olyan életszerű alkatként ábrázolni egy karaktert sem, mint amilyenné Anson Bishop lett és főleg nem tud az olvasónak egy elmebeteg gyilkost úgy megalkotni, hogy azzal képes legyen bizonyos szinten szimpatizálni.
A 4MGY sorozat büszkén feszít a polcomon. Azon könyvek közé tartozik, amiktől sosem válnék meg. Biztos vagyok benne, hogy újra is fogom olvasni, mert bár már tudom, ki a gyilkos, miért tette, még így tartogathat a részemre meglepetéseket. Apróságok, amiket első olvasáskor nem realizáltam. De még ha nem is lenne így, akkor is jó élményt adna, mert az általa kínált történet komplexitása megunhatatlan.
Nagyon remélem, hogy a szerzőtől a továbbiakban is érkezik még regény, bármely kategóriában. Már most J. D. Barker hiányom van."

5 hozzászólás
CsakHencsi P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

És megérkezett az első fanyalgó.
A négy csillagot igazából a trilógia összeségére adom, de az én szubjektív véleményem szerint ez éppencsak három és fél. Annyira eltértünk már az első könyvtől, ezzel a résszel az teljesen felesleges lett, legalábbis a naplórészletek mindenképp. Mintha még J. D. Barker se tudta volna, hova fog kifutni a könyv, mikor elkezdte írni ezt a részt. Ráadásul ebben a témában nálam a spoiler az etalon, annál jobbat nehéz lesz írni. Újra is fogom olvasni hamarosan.
Szeretem a csavaros történeteket, de itt már annyian szerepeltek, hogy a főbb szereplőkön kívül nemigen tudtam, ki kicsoda. A vége meg egyszerűen borzalmasan patetikus, amolyan amerikai befejezés, ott aztán nagyon felcukkoltam magam.
És még valami: az ebook-verzióban sokszor van Poole és Porter neve összekeverve, és elég vicces, hogy Poole éppen rosszakat mond Porterről, és azt látom, „mondta Porter”. Akkor lapozhattam vissza, hogy most mi van, ez saját magát gyanúsítja, de megnyugodtam, hogy nem.
Összességében a zseniális első és második rész után nagyon sajnálom, hogy így lett vége.

12 hozzászólás
mate55 P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Barker úgy „dolgozik”, mint egy ragadozó: lassan, megfontoltan, meglapulva, kúszva. Fokozatosan építkezik és mintha a végzet vezetné a szereplőit, végig érződik a sors és a véletlenek jelentősége. Bár néha előre sejthetjük a történéseket, azok elementáris kegyetlensége mégis képes sokkolni. Egy olyan történetet tett le az asztalra, ahol a félelem, a veszteség és az áldozat szavak, új, mélyebb értelmet kapnak. Foszlányokban adagolja a múltban történteket, s ezáltal nincs remény a tisztulásra, mert valami vagy valaki mindig visszaránt a fertőbe. Nem csak a rejtvényre épít, hanem annak lélektanára, a drámára, különböző motivációkra, melyeken keresztül bemutatja nekünk a tipikus és kevésbé tipikus karaktereket. Nehéz lesz ezt a könyvsorozatot kiverni a fejemből, ezzel az élménnyel pedig minden további nélkül fel tud nőni a legkiválóbb thriller sorozatok mellé.

Kawaii_vIVIv>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Barker tényleg tudja hogy kell pattanásig feszíteni az idegeimet :D Fogalmam sem volt, hogy fog ez a végére összeállni úgy hogy olyan 75% körül még mindig nem értettem semmit XD Aztán persze jött még egy csavar ami után néztem ki bambán a fejemből, hogy most megint miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :O Egyszerűen fantasztikus volt az egész könyv, a több szemszög pedig nagyon izgalmassá tette az egészet. Volt jó pár meglepetés is a tarsolyában ezek közül ami azért fájón érintett spoiler akin szabályosan meglepődtem, hogy ez ugye csak egy rossz vicc, de persze amikor kiderült, hogy ő spoiler értelmet nyert minden. Le a kalappal Barker előtt, alig várom mit fog ezek után alkotni. :)

Euthümia_K P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Nehezen tudom megfogalmazni a gondolataimat, mert ambivalensek az érzéseim. Egyrészt ugyanolyan lebilincselő, izgalmas, pörgős és letehetetlen volt ez a könyv is, mint a trilógia többi kötete. Ugyanakkor nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e a befejezés vagy sem. Nem akarom elhinni, hogy Barker spoiler. Igazából nem is tudom, hogy mit vártam, mert az író gondolkodása teljesen kiszámíthatatlan. Annyi csavart vitt a cselekménybe, hogy egyszerűen nem győztem kapkodni a fejem. Végig reménykedtem benne, hogy spoiler. Valahogy túl sok volt az ellentmondás körülötte. Örülök, hogy igazam lett. Kizárásos alapon spoiler gyanakodtam, de mégis fejbe kólintott, hogy igazam lett. Örülök, hogy rátaláltam Barkerre, mert fantasztikus író. Sajnálom, hogy a 4GYM csak háromrészes lett, de nagyon várom az író többi könyvét is, mert ezzel a trilógiával bekerült a kedvenc íróim közé.

bokrichard>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

FIGYELEM! SABLONOS ÉRTÉKELÉS KÖVETKEZIK NULLA, ISMÉTLEM NULLA EREDETISÉGGEL, ÉS A KORONAVÍRUS MEGEMLÍTÉSÉVEL (a SARS is az!)
Ez az ember egy zseni! Nem tudom máshogy leírni, nem tudom cizellálni, egyszerűen a „hűhá”-t nem lehet tovább csépelni. Én, mint krimi imádó, keresem az eredetiséget, és minél többet olvasok a műfajból, annál nehezebb ezt meglelnem. Nem látok már nagyon mást, csak sablonokat, paneleket, és felejthető karaktereket. Amikor teleaggatják a legújabb pszicho-thrillereket, hogy „Hannibal Lecter is hozzájárt OKJ-s tanfolyamokra…”, meg ilyenek, akkor biztosra vehető, hogy nem!! És itt igen!! Koronavírus ide vagy oda, ez a könyv odaragaszt a székhez, és nem ereszt, amíg a teljes igazság nem derül ki, és ez nem egyszerű. Legalábbis nekem nagyon nehezemre esett követni a dolgokat, de végre jó értelembe. Szurkoltam Porter-nek, hogy ne ő legyen a bűnös, és… Közben meg ott volt a SARS-os szál (ijesztő módon vált sok minden aktuálissá, nemde?), ami üde színfolt volt nekem, még ha lehet, hogy kissé erőltetett része a gordiuszira módosult csomónak.
Na, mégiscsak sikerült a „hűhá”-ról rizsálnom, szóval, ennyi, olvassátok a teljes trilógiát, mert XXI. századi etalon a krimi műfajban! És filmet, vagy sorozatot belőle most!!!

Nono_>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Ez a befejező rész csak egy hajszállal maradt le az első résztől, már ami az elnyert tetszésemet illeti.
A történet izgalmas, a gyilkolászás nem mindennapi, egy beteg elme műve. A fejezetek viszonylag rövidek, mindig a legizgalmasabb részeknél szakadnak meg, így letehetetlenné teszi a szerző a könyvet. A szereplőket nagyon megkedveltem és őszintén mondom,
hiányozni fognak.
És végezetül: Kedves J. D. Barker! Röpültél a kedvenc íróim közé! Köszönöm, hogy megírtad ezt a zseniálisan csavaros sorozatot!

Krimirajongók! Kötelező olvasmány mind a 3 kötet! *-*

13 hozzászólás
smetalin>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Annyira szövevényes ez az egész, hogy a gordiuszi csomó ehhez képest masni!!!!
De annyira jól kivitelezte……..Szentségeség!!!! Rengeteg szereplő, név, hulla hulla hátán és mégis a végére minden úgy simul ki, mint………nem jut eszembe semmi frappáns hasonlat. De sima lesz.
Minden percet élveztem, írjon még sok könyvet!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Hiába temetjük el a rossz dolgokat, mert a rossz dolgok hajlamosak kiásni magukat.

511. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anson Bishop
3 hozzászólás
robinson P>!

Sohasem árt, ha az embernek van egy C terve.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clair Norton
1 hozzászólás
smetalin>!

Úgy kellene kezelned a testedet, mint egy templomot, te viszont úgy kezeled, mint egy nyomortanyát, és abban reménykedsz, hogy miután leég, fizet a biztosító.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clair Norton
smetalin>!

Olyan régóta vagyok rendőr, hogy ha valaki boldog születésnapot kíván nekem, azt feltételezem, hazudik.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rendőr
robinson P>!

Ha valami ostobasággal próbálkozik, én magam fogom lelőni. Nagyon szeretném lelőni magát, úgyhogy kérem, szolgáltasson rá okot!

365. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash
robinson P>!

– Az agy hajlamos elrejteni a traumás élményeket.
– Minden másodpercre emlékszem…
– …mint egy filmre – fejezte be a gondolatot Poole

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frank Poole · Sam Porter
Kókuszka>!

Mindenkinek szüksége van egy kis szeretetre.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paul Upchurch · szeretet
Kókuszka>!

Ha lekicsinylően nyilatkozik saját magáról, alacsonyabb szintre kerül a környezetében lévők szemében.

50. oldal

robinson P>!

Tray a jól bevált módszeréhez folyamodott: futásnak eredt.

12. oldal

Nono_>!

Rengeteg háború tört ki a szépség miatt, de még egynek sem vetett véget. A szépségnek különleges íze van: a legédesebb méreg. Ha kifacsarja belőlünk az életet, akkor is többre vágyunk.

146. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Carter: Kivégzés
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Karen Rose: Sikíts értem
Jo Nesbø: Hóember
Joe Hill: NOS4A2
Daniel Cole: Hóhér
L. J. Ross: A Szent sziget