62. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​hatodik éjszaka (4MGY 3.) 791 csillagozás

J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sam Porter nyomozóban a „Bocsáss meg, Atyám!”-szöveg rég elfeledett emlékeket idéz fel, a szándékosan eltemetett múltat. Anson Bishop számára ez a három szó köti össze a gyermekkort a jelennel, miközben fellebbenti a fátylat az évtizedek óta rejtegetett igazságról.

Ez a holttestek mellett hagyott szöveg arra utal, hogy az áldozatokkal ugyanaz a gyilkos végzett, de azonos időben fedezik fel őket Chicagóban és Dél-Karolinában. Ha ugyanaz a gyilkos végzett velük, vajon hogyan hidalta át az ezer mérföldes távolságot?

A Chicagói Rendőrség és az FBI háza táján közben teljes a zűrzavar: egy lezárt kórház, egy szélhámos zsaru és korrupció egészen a legmagasabb szintekig. Amikor Anson Bishop, a hírhedt 4MGY sorozatgyilkosságok gyanúsítottja feladja magát, egy meglepő történettel áll elő, amely a feje tetejére állítja a nyomozást, és az összes érintett életét megváltoztatja.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196921 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
466 oldal · ISBN: 9789634196938 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
480 oldal · ISBN: 9789634196945 · Fordította: Bosnyák Edit

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

J. D. Barker

23 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2021. október 4., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Anson Bishop · Sam Porter · Brian Nash · Frank Poole · Clair Norton · Edwin Klozowski (Kloz) · Paul Upchurch


Kedvencelte 138

Most olvassa 12

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

A várva várt zárókötet. Mit is írhatnék? Remek, mint a többi. A sorozat lendülete egy cseppet sem hagyott alább, végig pörgős és izgalmas volt.
Végre megkaptam a válaszokat, amik még a vártnál is brutálisabbak, mocskosabbak. Egyáltalán nem okozott csalódást.
Sokszor úgy éreztem olvasás közben, hogy elvesztem, aztán a következő pár oldalon visszataláltam. Rengeteg csavart vitt bele az író, (talán egy pöppet el is túlozta) de ez nem vett el az olvasás élményéből.
Tökéletesen kivitelezett zárókötet, nem maradt elvarratlan szál. Megérdemli a népszerűséget.

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Tele volt a fejem gondolatokkal egy frappáns értékeléshez. Aztán rájöttem, hogy erről a trilógiáról nem tudok olyat írni, ami visszaadná, milyen szövevényes, brutális és meglepő. Ezért csak ennyit szeretnék mondani: nehéz elképzelni, hogy ennél jobb krimisorozat a kezembe fog valaha is akadni.

Pati28 P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

“Néha a könnyű és egyértelmű nem a legjobb, és néha a legjobb nem könnyű és nem egyértelmű.”

A második rész befejezése után muszáj volt rögtön elkezdenem a záró kötetet, hiszen az a függővég teljesen az őrületbe kergetett. :D

A hatodik éjszaka nem az okozatra helyezi a hangsúlyt, hanem inkább az okokra ad magyarázatot. Mindezt a már jól megszokott pörgős és ‘mostmáraztánsemmitsemértek’ érzéssel.

Porter egyre mélyebbre kerül a 4MGY utáni hajszában, hogy pontot tegyen az ügy végére. Megszállottságának következményei vannak, lassan már a környezete sem ismer a hidegfejű nyomozóra.
A naplóbejegyzések sziporkázó felüdölést hoztak, a rövid fejezetek pedig hangulatfokozó hatást gyakorolnak.

Faltam az oldalakat, és miután a könyv végére értem, csak annyit kérdeztem: mi a f****??! Röpke két napig emésztettem magam az utolsó mondaton, átértékeltem mindent, és ugyanúgy sötétségben maradtam.

Mindenesetre köszönöm J. D. -nek ezt a fantasztikus trilógiát, és katartikus élményeket, amiket napokon át nyújtott. Abszolút kedvenc lett.♥

link

2 hozzászólás
Niitaa P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/05/jd-barker-hatod…

„És hát ez is elérkezett. J. D. Barker magyarul megjelent könyvei közül immáron az utolsóhoz érkeztem, az utolsót is befejeztem. Meg kell mondjam, elég fájdalmas pillanat ez a számomra. Ez az író a kategóriájának egy teljesen új szintjét mutatta meg a számomra. Meglepett, nem egyszer és nem is kétszer. Úgy csavarta a szálakat, ahogy nem szégyellte. A köszönetnyilvánításban megemlítette, hogy ez a történet három év alatt született meg és hogy az alkotási időszakban a lakás körbe volt cetlizve, hogy maga is tudja követni az események vonulatát. Ezt teljes mértékben meg is értem. Számomra inkább az a kérdés, hogy a felesége tudja-e, hogy egy őrült zsenivel osztja meg az életét? Mert J. D. Barker az. Ami az ő elméjében lakozik, nos, az egyáltalán nem átlagos. Véleményem szerint, épeszű ember nem tud olyan életszerű alkatként ábrázolni egy karaktert sem, mint amilyenné Anson Bishop lett és főleg nem tud az olvasónak egy elmebeteg gyilkost úgy megalkotni, hogy azzal képes legyen bizonyos szinten szimpatizálni.
A 4MGY sorozat büszkén feszít a polcomon. Azon könyvek közé tartozik, amiktől sosem válnék meg. Biztos vagyok benne, hogy újra is fogom olvasni, mert bár már tudom, ki a gyilkos, miért tette, még így tartogathat a részemre meglepetéseket. Apróságok, amiket első olvasáskor nem realizáltam. De még ha nem is lenne így, akkor is jó élményt adna, mert az általa kínált történet komplexitása megunhatatlan.
Nagyon remélem, hogy a szerzőtől a továbbiakban is érkezik még regény, bármely kategóriában. Már most J. D. Barker hiányom van.”

5 hozzászólás
mate55>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Barker úgy „dolgozik”, mint egy ragadozó: lassan, megfontoltan, meglapulva, kúszva. Fokozatosan építkezik és mintha a végzet vezetné a szereplőit, végig érződik a sors és a véletlenek jelentősége. Bár néha előre sejthetjük a történéseket, azok elementáris kegyetlensége mégis képes sokkolni. Egy olyan történetet tett le az asztalra, ahol a félelem, a veszteség és az áldozat szavak, új, mélyebb értelmet kapnak. Foszlányokban adagolja a múltban történteket, s ezáltal nincs remény a tisztulásra, mert valami vagy valaki mindig visszaránt a fertőbe. Nem csak a rejtvényre épít, hanem annak lélektanára, a drámára, különböző motivációkra, melyeken keresztül bemutatja nekünk a tipikus és kevésbé tipikus karaktereket. Nehéz lesz ezt a könyvsorozatot kiverni a fejemből, ezzel az élménnyel pedig minden további nélkül fel tud nőni a legkiválóbb thriller sorozatok mellé.

Kawaii_vIVIv>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Barker tényleg tudja hogy kell pattanásig feszíteni az idegeimet :D Fogalmam sem volt, hogy fog ez a végére összeállni úgy hogy olyan 75% körül még mindig nem értettem semmit XD Aztán persze jött még egy csavar ami után néztem ki bambán a fejemből, hogy most megint miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :O Egyszerűen fantasztikus volt az egész könyv, a több szemszög pedig nagyon izgalmassá tette az egészet. Volt jó pár meglepetés is a tarsolyában ezek közül ami azért fájón érintett spoiler akin szabályosan meglepődtem, hogy ez ugye csak egy rossz vicc, de persze amikor kiderült, hogy ő spoiler értelmet nyert minden. Le a kalappal Barker előtt, alig várom mit fog ezek után alkotni. :)

Euthümia_K P>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Nehezen tudom megfogalmazni a gondolataimat, mert ambivalensek az érzéseim. Egyrészt ugyanolyan lebilincselő, izgalmas, pörgős és letehetetlen volt ez a könyv is, mint a trilógia többi kötete. Ugyanakkor nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e a befejezés vagy sem. Nem akarom elhinni, hogy Barker spoiler. Igazából nem is tudom, hogy mit vártam, mert az író gondolkodása teljesen kiszámíthatatlan. Annyi csavart vitt a cselekménybe, hogy egyszerűen nem győztem kapkodni a fejem. Végig reménykedtem benne, hogy spoiler. Valahogy túl sok volt az ellentmondás körülötte. Örülök, hogy igazam lett. Kizárásos alapon spoiler gyanakodtam, de mégis fejbe kólintott, hogy igazam lett. Örülök, hogy rátaláltam Barkerre, mert fantasztikus író. Sajnálom, hogy a 4GYM csak háromrészes lett, de nagyon várom az író többi könyvét is, mert ezzel a trilógiával bekerült a kedvenc íróim közé.

bokrichard>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

FIGYELEM! SABLONOS ÉRTÉKELÉS KÖVETKEZIK NULLA, ISMÉTLEM NULLA EREDETISÉGGEL, ÉS A KORONAVÍRUS MEGEMLÍTÉSÉVEL (a SARS is az!)
Ez az ember egy zseni! Nem tudom máshogy leírni, nem tudom cizellálni, egyszerűen a „hűhá”-t nem lehet tovább csépelni. Én, mint krimi imádó, keresem az eredetiséget, és minél többet olvasok a műfajból, annál nehezebb ezt meglelnem. Nem látok már nagyon mást, csak sablonokat, paneleket, és felejthető karaktereket. Amikor teleaggatják a legújabb pszicho-thrillereket, hogy „Hannibal Lecter is hozzájárt OKJ-s tanfolyamokra…”, meg ilyenek, akkor biztosra vehető, hogy nem!! És itt igen!! Koronavírus ide vagy oda, ez a könyv odaragaszt a székhez, és nem ereszt, amíg a teljes igazság nem derül ki, és ez nem egyszerű. Legalábbis nekem nagyon nehezemre esett követni a dolgokat, de végre jó értelembe. Szurkoltam Porter-nek, hogy ne ő legyen a bűnös, és… Közben meg ott volt a SARS-os szál (ijesztő módon vált sok minden aktuálissá, nemde?), ami üde színfolt volt nekem, még ha lehet, hogy kissé erőltetett része a gordiuszira módosult csomónak.
Na, mégiscsak sikerült a „hűhá”-ról rizsálnom, szóval, ennyi, olvassátok a teljes trilógiát, mert XXI. századi etalon a krimi műfajban! És filmet, vagy sorozatot belőle most!!!

smetalin>!
J.D. Barker: A hatodik éjszaka

Annyira szövevényes ez az egész, hogy a gordiuszi csomó ehhez képest masni!!!!
De annyira jól kivitelezte……..Szentségeség!!!! Rengeteg szereplő, név, hulla hulla hátán és mégis a végére minden úgy simul ki, mint………nem jut eszembe semmi frappáns hasonlat. De sima lesz.
Minden percet élveztem, írjon még sok könyvet!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

smetalin>!

– […] Úgy kellene kezelned a testedet, mint egy templomot, te viszont úgy kezeled, mint egy nyomortanyát, és abban reménykedsz, hogy miután leég, fizet a biztosító.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clair Norton
mate55 >!

Hiába temetjük el a rossz dolgokat, mert a rossz dolgok hajlamosak kiásni magukat.

511. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anson Bishop
3 hozzászólás
robinson P>!

Sohasem árt, ha az embernek van egy C terve.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clair Norton
1 hozzászólás
smetalin>!

Olyan régóta vagyok rendőr, hogy ha valaki boldog születésnapot kíván nekem, azt feltételezem, hazudik.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rendőr
robinson P>!

Ha valami ostobasággal próbálkozik, én magam fogom lelőni. Nagyon szeretném lelőni magát, úgyhogy kérem, szolgáltasson rá okot!

365. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Nash
Kókuszka>!

Ha lekicsinylően nyilatkozik saját magáról, alacsonyabb szintre kerül a környezetében lévők szemében.

50. oldal

Nono_ P>!

Rengeteg háború tört ki a szépség miatt, de még egynek sem vetett véget. A szépségnek különleges íze van: a legédesebb méreg. Ha kifacsarja belőlünk az életet, akkor is többre vágyunk.

146. oldal

Kókuszka>!

Mindenkinek szüksége van egy kis szeretetre.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paul Upchurch · szeretet
robinson P>!

– Az agy hajlamos elrejteni a traumás élményeket.
– Minden másodpercre emlékszem…
– …mint egy filmre – fejezte be a gondolatot Poole

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frank Poole · Sam Porter
robinson P>!

Tray a jól bevált módszeréhez folyamodott: futásnak eredt.

12. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Chris Carter: Kivégzés
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Daniel Cole: Hóhér
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Alice Feeney: Időnként hazudok
Sarah Pearse: A szanatórium
Guillaume Musso: A szajnai ismeretlen
Diana Hunt: Őrület határán