Az ​ősidő állatai 25 csillagozás

J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

Az élet kezdete Földünkön, a paleozoikum őstengereiben fejlődött ki, hogy azután bonyolult szerveződési szinteken keresztül megjelenjenek a gerincesek képviselői – a kétéltűek, hüllők, teknősök, szauriák, repülő szauriák és ősmadarak, a kicsiny első emlősállatok az óriási mamutig. Mindez szemünk előtt bontakozik ki. Z. Burian 128 csodálatos festményén, amelyek mellett rövid érdekes leírást olvashatunk az állatok életéről, viselkedéséről, kihalásuk okairól a régi ősidőkben. Időben világosan kalauzol el bennünket a könyvben található jól összeállított földtörténeti kortáblázat segítségével. Tömören foglalja össze az ősidő kutatásának módjait, a fosszilizációt, a kövületek preparálását és tartósítását, a tudományos kutatás módszereit éppúgy, mint a mai nézeteket az élővilág fejlődéséről.
A sok új és megbízható ismeretet nyújtó mű hasznos mind a természettudományok iránt érdeklődőknek, mind a szakembereknek.

>!
Gondolat, Budapest, 1989
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821378 · Fordította: Farkas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian

Kedvencelte 4

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

lilijan>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

ősi könyv ősi időkből az ősi időkről. a természettudományosan (is) szegény-szerény gimnáziumi könyvtár polccszínű gerinccel ellátott, sarokban megbúvó kincse. a menedék a magányos lyukasórák üressége elől. a hosszú percek, ahogy ott ülök fölötte a tisztítószerszagú linóleumra állított tisztítószerszagú, faragott népművészeti alkotásokkal ("szeretlek tibi") díszített asztallap mellett és nem hiszem el, hogy egyszer rég ilyen dögök mászkáltak itt föl-le… régi szép idők… a csillagozás azt hiszem inkább nektek szól… legalábbis ezen könyvvel töltött perceim kedvesek voltak számomra.

1 hozzászólás
Lahara IP>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

Gyerekkoromban imádtam. A betűk megismerése előtt csak a képek miatt, utána meg az egész miatt.

zzebra>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

gyerekkori nagy kedvenc, még bőven a jurassic park előtt ám bizony :)

pwz I>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

Remélem, nem egy rossz szokásról van szó, de ha ilyen szörnyeket láttam/látok a TV-ben/moziban, vagy csak olvasok róluk valamilyen más könyvben, akkor egy idő után első dolgom volt, hogy levegyem ezt a könyvet a polcról és „jól beazonosítsam” őket. Szerencsére, Nagymamám tudott erről a „kényszeres” dolgomról, ezért amikor elpöttyintettem neki, hogy „van egy ilyen könyv” és „milyen jó lenne”, akkor addig ment, amíg meg nem szerezte ezt nekem. Bizony, végig is olvastam, másként honnan tudnám, hogy mit hol keressek? A festmények a dínókról meg egyenesen lenyűgözőek. Rendesen megmozgatják az ember fantáziáját. Ez még a „Jurassic Park” előtti világ terméke…

>!
Gondolat, Budapest, 1989
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821378 · Fordította: Farkas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian
Kuroshio>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

Gyerekkoromban rajongtam az ősállatokért… Szerintem minden gyereknek van egy ilyen korszaka.. Ez a könyv nagy segítségemre volt a megismerésükben, szerettem, még rajzoltam is belőle.

Vrahno>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

A könyv kiváló a múltidézésre, ami alatt persze nem az őslények korának felelevenítését, hanem a 20. század kb. közepének tudományos ismereteit értem. Mint az összes ez időtájt megjelent őslénytannal foglalkozó kiadvány, ez is kíméletlenül elavult, tehát több és pontosabb infót nyújt az akkori idők gondolkodásáról, mint magukról az ősállatokról – kivételt képez persze a legtöbb ősemlős, melyeket már akkor egészen pontosan ismertek. A szövegek szerencsére kellően hosszúak, kihasználják a helyet, és a legtöbb esetben nagyon szórakoztatóak a maguk módján… kiváltképp, amikor mára abszolút elfogadott tényeket és elméleteket csak mellékesen jegyeznek meg vagy egyenesen ostobaságnak titulálnak.

A könyvben Burian festményei a legjobbak, valóságos kis gyűjteménye jelenik itt meg, és külön érdekesség, hogy több képen a festmények korai verziói láthatók. Sajnos a képek igen kicsik és a minőségük is változó, némelyik tűéles, mások elmosottak.

A leginkább azt sajnálom, hogy milyen kevés dinoszaurusz van a könyvben. Sajnos amikor írták, a tudományos világ szinte teljesen felhagyott a dinoszauruszkutatással, amit remekül jelképez az, hogy az emlősöknek vagy tízszer annyi szerep jut a könyvben, mint a dinóknak. A képek is lehettek volna változatosabbak, Burian több állatot sokszor lefestett, de itt főleg a már ismert képek jelennek meg.

Ennek ellenére a „vintázs” dinoszauruszos könyvek és Burian kedvelőinek kötelező darab.

Koko52>!
J. Beneš – Z. Burian: Az ősidő állatai

Gyermekkorom nagy kedvence. Sajnos a borítója már nincs meg :-(


Hasonló könyvek címkék alapján

William Lindsay: A nagy dinoszaurusz atlasz
Angela Milner – David Norman: A dinoszaurusz
David Norman: Kis dinókönyv nagyoknak
Kádár Zoltán: Sárkányok újjászületése
Deborah Cadbury: Dinoszauruszvadászok
Robert Mash: A Föld urai – Dinoszauruszok
A dinoszauruszok hihetetlen világa
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt
Sean Callery: Dinoszauruszok 30 másodpercben
Manfred Baur: Ősi hüllők birodalma