A ​birodalmi kalóz (A Birodalom tengeri bástyái 1.) 32 csillagozás

Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Az Admiral Graf Spee német birodalmi páncéloshajó Hans Langsdorff parancsnok vezetésével a legnagyobb titokban elhagyta a wilhelmshaveni kikötőt. Ellátóhajója, az Altmark, Heinrich Dau kapitánnyal az élén már augusztus 6-án útnak indult. A két hajó fiatal, tettre kész legénysége izgatottan figyelte a hazai és a külpolitikai híreket. A két parancsnok kivételével egyikük sem sejtette, hogy mi a célja a kihajózásnak. Langsdorff és Dau parancsnoki kabinjának biztos rejtekén egy-egy lezárt, titkos boríték lapult, melyet csak a háború kitörésekor nyithattak fel…

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Underground, Budapest, 2016
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631263497

Enciklopédia 3


Kedvencelte 5

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Wiggin77>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Az Admiral Graf Spee történetét nagy vonalakban már régóta ismertem, mint ahogyan olvastam az Altmark incidensről is. Amikor először hallottam a regényről, gyorsan beszereztem és elolvastam Miloš Hubáček (Aki tán nem is tudja, hogy mennyire körülményes magyar billentyűzettel leírni a nevét. Szerencsére van kopipasztám.) nagyszerű művét, a Lángoló óceánt. Ez már maga is regényszerűen izgalmas volt. Teljesen beleszerettem a témába*, kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a szerzőpáros könyve. Egy ilyen, a valóságon alapuló történetnél két buktatótól szoktam tartani. Az első az, hogy nem elég pontos, túlságosan elnagyolt, esetleg tele van tévedésekkel. A második meg az, hogy ha ragaszkodik a részletekhez, akkor nem lesz-e száraz, tud-e hozzáadni valamit pl. egy Lángoló óceánhoz hasonló műhöz.
Nos, egyiken sem bukott el! Jobban belegondolva attól nem is kellet volna tartanom, hogy száraz lesz, hiszen az két hajó története a valóságban is végig feszültséggel teli és izgalmas volt. Az írók keze alatt életre kel a történet, képszerűen peregnek az események, élettel teli lesz a két hajó. Sokat olvastam Langsdorff kapitányról, jelenleg pedig Patrick Dove könyvét olvasom – mindkettőjüket nagyon hitelesen keltették életre. Ez elmondható a többi szereplőről is, akik egyébként mind létező személyek voltak – még ennek is utánanéztem a Graf Spee legénységi névsorában. Ezzel el is jutunk a hitelesség kérdéséhez. Mint már sejthető, ezen sem bukott el a könyv, sőt! A szereplők, a helyszínek, a csata leírása, a hajók adatai, a temetés, mind-mind a helyén és úgy van, ahogy megtörtént. Dicséretes az elvégzett kutatómunka, kivételes az alaposság! Elég megnézni a bibliográfiát…
Minden szempontból elégedett vagyok a könyvvel, az Őfelsége hadihajója és a Zendülés a Caine hadihajón mellett most már van egy új kedvenc haditengerészetes regényem.

Kevés olyan regényről tudok, ami a német oldal szemszögéből mesél egy történetet**. (Harry Thürk pompás könyve, „A pokolbeli légió” jut eszembe, és felerészben ilyen a „Felettünk a csillagos ég” is Adam Makostól). Lehet, hogy ódzkodnak az írók ettől? Esetleg attól tartanak, hogy a rossz oldalon is találhat az olvasó szimpatikus embereket?
A II. világháború az a konfliktus volt, ahol az alapvető leosztás – ki a jó fiú, ki a rossz – elég egyértelmű volt. Azonban a német oldalon is emberek harcoltak. Ki ezért, ki azért.
Van, akinek nem volt más választása… A többségnek volt-e egyátalán más választása? Ezzel kapcsolatban eszembe szokott jutni Sebastian Haffner gondolata***.
Magamban el szoktam választani egymástól a németet és a nácit. A párttagság általában már választás kérdése volt, bár volt, aki nem meggyőződésből lépett be. De ez már mégiscsak megalkuvás volt. A legrosszabb természetesen a meggyőződéses náci volt, az ilyen egész más tészta, számára semmi mentség nincs. Azért tartottam ezt fontosnak leírni, mert nem lehet az egész német haderőt (sőt népet) lenácizni… Persze az nem kérdés, hogy rossz ügyért harcoltak.

Röviden a főszereplőkről, a két kapitányról és a hajókról:

Az Admiral Graf Spee kapitánya, Hans Langsdorff régi vágású tengerész volt, ellenfeleivel is tisztelettel és humánus módon bánt – az a fajta ember volt, akit az angol gentleman-nek hív. Kilenc teherhajót süllyesztett el – egyetlen halálos áldozat nélkül (sebesültből is csak három volt). Langsdorff nem volt náci. Ellenfelei is elismeréssel nyilatkoztak róla, sőt például Patrick Dove-al, az Africa Shell kapitányával baráti viszonyt alakított ki. Még az angol lapok is elismerően nyilatkoztak róla (sőt mi több, Thomas Foley, az 'I was an Altmark prisoner' matróza is, aki pedig az Altmark kapitányáról és legénységéről nagyon negatív képet festett a könyvében.) Az elismerés egyik fényes jele az is, hogy a kanadai Ajax városában utcát neveztek el róla****.

A regény az Admiral Graf Spee sorsát kíséri el a Wilhelmshavenből történő kifutásától a River Plate-i öbölben történő felrobbantásáig. A zsebcsatahajó korának egyik legütőképesebb hajója volt. Egy csatahajóval szemben alulmaradt volna, de a legtöbb ellenséges hajóval kapcsolatban igaz rá, hogy aminél gyengébb volt, annál viszont gyorsabb. Sorsa akkor pecsételődött meg, amikor a három ellenséges hajót észlelve a kitérés helyett a harcot választották. Sokan elemezték magát a csatát és a döntést is, hogy Montevideoba vonult a hajó javításra, ezzel csapdába szorítva magát. Van, aki ezt vitatható döntésnek tartja. Dau kapitánynak is van ezzel kapcsolatban egy érdekes gondolatmenete a könyvben.

A másik hajó, az Altmark a Graf Spee kísérőhajója volt, tanker, Heinrich Dau vezetésével. Dau megítélése drasztikusan különbözik Langsdorffétól, a rideg, távolságtartó kapitány jellemzése az ellenszenves, de korrektől a disznószemű náciig terjedt. Az Altmark vette át az elsüllyesztett hajók legénységét. Fogolyként természetesen sosem könnyű, a fogvatartás körülményei rosszak voltak. Hogy mennyire rosszak? Erről is olvashatunk többfélét is. Az angol lapok „hell ship” -ként (pokolhajó) emlegették, éheztetésről, büntetésekről, rettenetes körülményekről tudósítottak. Hogy ebben mennyi volt a propaganda? Nem lehetek benne biztos, de az száz, hogy érdekük volt minél negatívabban bemutatni a fritzeket. Thomas Foley, a Doric Star tengerésze a fogoly volt az Altmarkon – ő pokoli képet festett a fogságról*****. Ezzel szemben Horace Brown, a Huntsman kapitánya sokkal mérsékeltebben írt az állapotokról. Bár Daut semmirekellő disznónak nevezte, brutalitásról nem számolt be és az élelmezést is kedvezőbben írta le******. Néztem youtube-on angol filmhíradót a foglyok hazaérkezéséről. Nem voltak kövérek, de az éhezés sem látszott rajtuk.

Az Altmark menekülésének és 'majdnem meglógásának' története izgalmas volt. Azt nem tudom azonban hova tenni, hogy van olyan olvasótársam, aki annak drukkolt, hogy sikerüljön elmenekülniük… Ne felejtsük el, az angolokra fogolytábor várt volna a náci Németországban. Nem túl szívderítő kilátás.

Várakozással nézek elébe az írópáros következő könyvének, ami a Bismarck csatahajó nem kevésbé izgalmas történetéről szól majd. (És szerpel majd benne Unsinkable Sam*******!)

Szuper könyv volt, hibát nem igazán tudok felhozni. Talán magáról a csatáról olvastam
volna még többet – de ezt úgyis megtettem máshol.
Egyetlen negatívomot tudok mondani, de erről nem az írók tehetnek. Sajnálom, de ez
a borító szerintem bűnronda! Pedig olyan szép borítót lehetett volna csinálni hozzá, pl.
a Graf Spee sziluettjével„, Ennél szinte csak jobbat lehetett volna. De legalább véres és süllyedőben van rajta a horogkereszt. :)

* Annyira, hogy még az Admiralitás hivatalos jelentését is beszereztem: https://moly.hu/karcok/805193
** Tud valaki jó könyvet a második világháború történetéről német szerző tollából? Szívesen olvasnék egy ilyet.
*** „Utána azt a helyzetet próbáltam elképzelni, amikor valóban cselekedni kell. Akkor lesz majd nyilvánvaló a különbség…Vajon lesz-e közöttünk, aki tudja majd, hogy mi a teendő, ha komolyra fordul a dolog? Vajon én tudom-e? Mi lenne, ha most kitörne a háború, és ahogy itt vagyunk, elvinnének bennünket, hogy harcoljunk Hitlerért… És te, mit tennél te, szegezem magamnak a kérdést. Eldobnád a fegyvert, és átállnál a másik oldalra? Vagy lelőnéd a bajtársadat, aki tegnap segített kitisztítani a puskádat? Na? Na???”
**** https://moly.hu/karcok/806278
***** Néhány megnyilvánulása azért kicsit arra késztet, hogy fenntartással kezeljem az élelmezés rettenetességéről szóló panaszait. Pl. amikor panaszkodik, hogy a hús fehérre volt sütve – „kisütöttek belőle minden jót”. No igen, egy angolnak jobban tetszett volna egy nyers steak… Szidta a német kávét is (hát, mi a tagadás, szerintem az jobb nem lett azóta sem :) ). Az egyetlen, amiről majdnem pozitívan nyilatkozott, az a magyar gulyás volt, amit csütörtökönként kaptak. Itt lehet olvasni róla: http://trove.nla.gov.au/newspaper/page/605614
****** Brown kapitány naplója: http://www.cnrsscrn.org/northern_mariner/vol11/nm_11_1_…
******* https://moly.hu/karcok/801812

8 hozzászólás
robinson P>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Az Admiral Graf Spee német birodalmi páncéloshajó titkos küldetése, története és a bukásának okai. Hans Langsdorff parancsnok portréja, kiemelkedő emberségének és tetteinek bemutatása a háború egyik érdekes és izgalmas háttéranyaga. Olvasmányos, valósághű tengeri kaland. Élmény volt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/09/a-birodalmi-kaloz.html

2 hozzászólás
h_orsi>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Számomra ez a könyv az év felfedezettje. Hiába jelent meg tavaly, hozzám csak most jutott el. És szerintem igazi hódítóútját még csak ezután fogja elkezdeni.
Érdekes, hogy ennek a szerelmi száltól mentes történetnek, mennyire sikerült meghatnia és magába szippantania.
Látszik rajta, hogy rengeteg kutatómunka van mögötte. Ráadásul arányosan mutatja be a különböző szereplők életét. Mindent és mindenkit a maga valójában ábrázol. Ezzel egy olyan fajta betekintést nyújtva az egész világháborúra, ami nemzetközi szinten hatalmas nagy lépést jelent.
Szerintem méltán lehetünk büszkék erre a nagyszerű alkotásra és a csapatra, akik mindezt összehozták. Gratulálok nekik! Én már most várom, hogy a sorozat második része megjelenjen.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/01/izolde-johannsen…

5 hozzászólás
jehuka P>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

A regény egyedisége számomra leginkább abban állt, hogy egy II. világháborús történetet nem a szövetségesek interpretációjából ismerhettem meg, hanem a német tengerészek nézőpontjából. Ebből adódóan viszont kissé skizofrén hatása volt rám, tudniillik olvasás közben szeretek azonosulni a főhősökkel. Igyekszem a helyükbe képzelni magamat egy-egy döntés kapcsán, izgulok értük, szurkolok a sikereikért. Ennek a regénynek a főszereplői viszont a „rosszfiúk”, a náci Németország haditengerészetének katonái, az agresszorok. Úgy éreztem, képtelenség lesz bármiféle szimpátiát kialakítani velük, ugyanakkor féltem tőle, hogy számolok el a lelkiismeretemmel, ha ez mégis bekövetkezik? Az olvasás ebből a szempontból is újfajta, nagyon érdekes élményt nyújtott.
(…)
A szerzők rengeteg adatot és információt csempésztek a sorok közé, részletesen megismerhetjük a hajó történetét, felépítését, műszaki jellemzőit, fegyverzetét, a felmerülő logisztikai problémákat, a matrózok és a tisztikar mindennapjait. Ugyanakkor egy másodpercre sem éreztem azt, hogy száraz, lexikonszerű lenne az elbeszélés módja. Az alaposság és a történelmi hűséghez való töretlen ragaszkodás ellenére is nagyon olvasmányos a regény stílusa, folyamatosan le tudta kötni a figyelmemet (…)
A történelmi hűség mellett a regény másik nagy erőssége az árnyalt karakterábrázolásokban rejlik. Szereplői nagyon emberiek. Míg az Altmark kapitánya Heinrich Dau számomra a tipikus náci katonát jelenítette meg, Hans Langsdorff alakja végtelenül pozitív meglepetést okozott. Kivételes személyisége és a hadifoglyok irányába tanúsított humánus bánásmód példa értékű minden korban (…)
Köszönöm Izolde Johannsennek (és természetesen Michael T. Marble-nek is), hogy a regény olvasása által lehetőségem volt megismerkedni a történelem ezen, számomra még ismeretlen helyszínével, történetével.
Teljes, rendezői változat:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/03/hisztorik-izold…

chibizso>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Amikor történetet mesélnek nekünk vagy hallgatunk, szeretünk egy bizonyos személlyel vagy bizonyos csoporttal azonosulni, más személyek vagy csoportok kárára (pedig milyen érdekes a másik oldal szemszöge is!). Talán nincs ez másként a történelemmel sem. Egy egyetemi tanáromat idézve, maga a történelem is csak egy szöveg. Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor a történelem végül is egy történet és akaratlanul is felbukkannak szubjektív érzéseink, mint az azonosulás bizonyos emberekkel vagy csoportokkal. Nem tudom, hogy direkt vagy nem, de mintha erre játszana rá Izolde Johannsen és Michael T. Marble szerzőpáros történelmi regénye, A birodalmi kalóz is.

A sűrű középiskolai és egyetemi tananyag mellett teljes mélységeiben sosem merültem el a II. világháború eseményeiben, annak ellenére, hogy magát a korszakot érdekesnek tartom és több mű is segített megértetni velem ezt a zavaros időszakot (pl. gimnáziumban a Hetalia). Ennek ellenére kicsit mégis idegennek éreztem magam A birodalmi kalóz regényben. Az első fejezet szó szerint a mély vízbe dobja az olvasót: rengeteg név és adat, ami ijesztő lehet egy olyan olvasó számára, aki csak felszínesen ismeri a birodalmi hadihajókat. Azonban nem kell semmitől sem tartani, a 2. fejezet visszavisz minket mindennek a kezdetére. A szerzőpáros igazi hozzáértéssel válogatta össze azokat a nézőpontokat és eseményeket, amelyek jól működnének egy fikciós mű esetében is – emiatt sokszor el is felejthetjük azt, hogy nem egy kitalált történetet, hanem valós eseményeken alapuló könyvet olvashatunk. Utóbbira szerencsére sokszor emlékeztetnek az összegző leírások és a tények egyszerű közlése is. Emiatt a kettősség miatt – úgy hiszem, A birodalmi kalóz magán hordozza a fictionre és a non fictionre jellemző tulajdonságokat – szintén nehéz a legelején belerázódni a regénybe, a hirtelen nézőpont váltások is kicsit kizökkenthetnek a szövegből, de az olvasás előrehaladtával ezekből az apróságokból szinte semmi sem marad. Ahogy a Graf Spee elhagyja a kikötőt, egy reményteljes, ám tragédiába torkolló utazásnak leszünk a részesei. Ennek elmesélésében is megmutatkozik Johannsen és Marble tehetsége.

Be kell vallanom így a végén, hogy a legelején féltem a könyvtől és nehezen sikerült belerázódni, de végül a rengeteg emberi faktornak és természetesen magának a történelmi eseményeknek hála sikerült megbarátkoznom ezzel a világgal és élvezni is azt. Pár apróbb zavaró dolgot leszámítva A birodalmi kalóz egy jól megírt regény, ami mögött látszik a téma iránti lelkesedés és érdeklődés és a történelmi személyek iránti tisztelet.

reta09>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Amikor elkezdtem olvasni, még nem tudtam, mit fogok kapni. Tudtam, hogy történelmi, de nem tudtam, hogyan tálalja elénk az író a történetet. Azt kell mondjam, hogy nagyon élveztem. Az írói stílus nagyon jó, olvasmányos, a tények felkeltik az érdeklődést a témában történő mélyebb kutatások iránt.

Amíg olvastam a könyvet, meg utána is, néztem a neten infok után, hogy mi törént, tényleg így történt, tényleg így viselkedtek-e a németek a hajón. Egyelőre még nem tudom elfogadni, hogy a náci tisztek és közkatonák is ilyen közvetlen, tisztelettudó módon bántak az indiai hajósokkal. Ámulva nézték, ahogy vallásukat gyakorolják. Számomra ez annyira hihetetlen, ezt még nagyon alaposan körbe kell járnom, hogy el tudjam hinni. Még nagyon az elején járunk a háborúnak, de nem hiszem, hogy ne lett volna egy olyan matróz se, aki utálattal viseltetett volna irántuk. Az Admiral Graf Spee és az Altmark kapitánya közötti emberi különbség tökéletesen kijön az írásból. Dau sokkal kegyetlenebbül bánt a kereskedelmi hajók legénységével, mint Langsdorff a tisztekkel.

Nem szoktam történelmi regényeket olvasni, főlem nem olyat, ami igaz történetet dolgoz fel. A történelem ezen szelete számomra teljesen új volt, nem tudtam, hogy létezett náci kalózhajó az Atlanti-óceánon. A történet is tetszett, de az tetszett nagyon, hogy az író az emberi oldalát mutatta be a történteknek. A matrózok életét, a csata lelki vetületét, emberi sorsokat, emberi érzéseket. Igazán jó könyv, érdekel a folytatás is, főleg azért, mert kíváncsi vagyok, azokon a hajókon is így viselkedik-e a legénység.

Bővebben:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2018/03/izolde-…

6 hozzászólás
Chriss P>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Kicsit félek a második világháborús regényektől, ezért ehhez a könyvhöz is óvatosan közeledtem. Ám már pár oldal után rájöttem, ez bizony teljesen másmilyen lesz, mint az eddig ismert alkotások. Egy kitűnő dokumentumregénnyel volt dolgom, ami nem szárazan taglalja a tényeket, hanem bevonja az olvasót is a történésekbe, a szereplőket pedig közel hozza hozzánk.
De nem szaporítom tovább a szót… itt bővebbe olvashattok a regényről:
http://christinefieldblogja.blogspot.hu/2016/10/izolde-…

3 hozzászólás
WerWolf>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Egy igazi, kalandos dokumentumregény olvasóbarát formában.
Az Admiral Graf Spee német birodalmi páncélos kalózhajó történetét meséli el. Egyben betekintést nyújt a hajó személyzetének mindennapjaiba. Hans Langsdorff parancsnok személyében egy kivételes úriembert ismerhetünk meg, aki az embertelen háború közepette is megőrizte emberségét, ezzel kivívva ellenségei elismerését is.
A kötet főhajtás egy kiváló tengerész és az Admiral Graf Spee előtt. Regényes formában tárja elénk az eseményeket az írónő, miközben nem feledkezik meg megemlékezni az áldozatokról sem.
A szomorú sorsra kárhoztatott hajónak és parancsnokának, valamint a személyzetnek a története meghatja az olvasót. Elfelejti a sok negatív beidegződést, amit a III. Birodalom szolgálatában tevékenykedő katonákról benne maradt. Emberekről szól a történet, akik a hazájukért és annak dicsőségéért harcolnak, politikai beállítottságtól függetlenül. És ne szégyellje senki, ha a regény vége felé esetleg egy könnycseppet morzsol el.
Hiánypótló a könyv abból a szempontból, hogy itthon nem nagyon foglalkoztak a II. világháború tengeri ütközeteivel. Az Admiral Graf Spee története ezt a lyukat igyekszik betömni. Ráadásul, nem csak a zsebcsatahajó történetét meséli el, hanem az ellátóhajójának, az Altmarknak a történetét is.
A regény vége felé, amikor a történet áttevődött az Altmarkra, azt hittem, hogy egy unalmas levezetés következik a hazatérésről. Azonban meglepődve tapasztaltam, hogy egyre jobban izgulok a hajó sorsát illetően. Még a pökhendi Dau kapitány ellenére is abban reménykedtem, hogy az Altmark sikeresen kikerül a szövetséges csatahajók látóköréből.
Történet emberségről, háborúról, csatákról, barátságokról, tiszteletről, hazaszeretetről, büszkeségről, ígéretről és sok más mindenről, ami érdekessé és izgalmassá teszi a történelem eme kis szeletét.
Ez a regény emléket állít az Admiral Graf Spee páncéloshajónak, a kapitányának és az elesett tengerészeknek.

kritta>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

A történelmi témájú regények egyik kiemelkedő darabja Izolde Johannsen és Michal T. Marble regénye. Átfűti a tisztelet, a becsület, az emberség és legfőképpen az izzó történelem. Bátran kötelező olvasmánnyá tenném ezt a regényt, mert jóval több, mint a történelem tényszerű bemutatása, a regény egyszerűen maga az eleven történelem.
Igazi történelmi tiszteletadás egy nagyszerű ember, azaz Langsdorff kapitány és a hajó legénysége előtt, ezáltal akkor is érdeklődésre tarthat számot, ha nem tartozunk a háborúról szóló regények rajongói közé.
Részletesen:
http://konyvlelo.blogspot.hu/2016/09/izolde-johannsen-m…

M_Annie_99>!
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Bevallom őszintén, sok időbe telt, mire rávettem magam, hogy nekilássak ennek a könyvnek, és ebben sajnos közrejátszott az is, hogy rengeteg mostanában a tanulnivalóm, másrészt még soha életemben nem olvastam történelmi témájú regényt – és azért lássuk be, elég vakmerő egy második világháborús darabbal kezdeni.
Na de ki gondolta volna, hogy pont egy magyar írónő lesz az, akinek köszönhetően megismerkedek ezzel a műfajjal és ráadásul még meg is szeretem? Én aztán mindenre számítottam, csak erre nem – úgyhogy ezt teljes mértékben tekinthetjük egy nagyon kellemes csalódásnak.
Mivel a gimnáziumi tananyagban nem tartunk ott, ahol időben A birodalmi kalóz játszódik, így egy nagy kalandot várva láttam neki az olvasásnak, amit aztán jól meg is kaptam.
Hogy azért ne legyek annyira tudatlan, utánanéztem egy – két dolognak; hiszen akaratlanul is, de sikerül mindig elkalandozni az órákon, és esett már szó a náci Németországról, s mit ne mondjak nem volt valami biztató.
Izolde és Michael közös munkájában az fogott meg annyira, hogy egy fantasztikus példát mutatnak meg az olvasónak, ami ennek a kialakult és berögzült képnek a teljes ellentéte, s ezáltal már én is más szemmel fogom nézni ezt a történelmi korszakot, amikor majd részletesebben is megismerem.
Hans Wilhelm Langsdorff sorhajókapitány személye volt az, aki megmutatta nekem, hogy milyen is az, amikor az ellenfelek tisztelik egymást – őszintén szólva számomra ez újdonság volt, ugyanis eddigi tanulmányaim során semmi ilyesminek nem voltam tanúja bármilyen háborúnál/csatánál egyetlen fél részéről sem – és ez volt az a tényező, ami igazán emberivé tette a szememben a német zsebcirkáló kapitányát.
Amennyire unalmasnak és bonyolultnak – gondolok itt a sok rangra és számomra nehezebben megjegyezhető német névre – véltem a kezdetekben az Admiral Graf Spee történetét, legalább annyira izgultam a végén, mintha a kedvenc könyveim valamelyikét tartottam volna a kezemben; s ez nem is kicsit lepett meg.
Hiába volt ez egy dokumentum – és önéletrajzi mű, egyeltalán nem éreztem azt, hogy pusztán száraz tényeket sorolna fel, egészen más oldalról volt ez a téma megkörnyékezve: a bennem felmerülő rengeteg miért? – re adta meg a válaszokat – amiből volt bőven –, s mindezt úgy tette, hogy élveztem a készülődést leíró részeket, a csatajeleneteket és a párbeszédeket, ahol itt – ott felütötte a fejét a humor is.
Ahogy közeledtem a csatahajó egyre jobban érezhető végzete felé, úgy vettem azt is észre, hogy mennyire a szívemhez nőtt nemcsak az Admiral Graf Spee teljes legénysége, hanem az egész könyv is. És most lehet furán fognak nézni rám, de én azt mondom mindenkinek, hogy ha tehetitek, olvassátok el! Mert most már itt van a bizonyíték arra, hogy igenis vannak – voltak – még kivételek.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Hideg vízben borotválkoztak, elviselték a kényelmetlenséget, már csak presztizsből is, elvégre egy brit, a pokol tornácán is ad magára.

228. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

– Kérem, mondjon egy árat! Bármennyit mond, kifizetjük.
A cégvezető azonban nyelt egyet és megrázta fejét.
– Nem erről van szó sorhajókapitány úr! Ez nem pénz kérdése, ez a becsület és a méltóság esete.

238. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

– Nincs hatalmunk arra, hogy kitérjünk, sem arra, hogy Isten döntése elől félreálljunk. Nem kapunk haladékot, nem egyezkedhetünk. Emberi életút ez.

212. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

Kapcsolódó szócikkek: út
robinson P>!

– Jöjjön őrmester, főzök egy kávét, ha már ilyen korán felkelt! Még nincs is hat óra, van még tizenkét perc addig. A vendégem egy csészére.
– Nem is tud kávét főzni!
– Hát akkor majd lefizetem a szakácsot!

7. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

– Hát, mit is mondjak, sorhajókapitány úr… megnyugtató, hogy nem süllyeszti el a hajót.
– Egyelőre, parancsnok úr! Egyelőre.

91. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

William Starr végül elvette a távcsövet a szeme elől.
– Uraim! Ez nem francia cirkáló! Se nem francia, se nem cirkáló. Attól tartok, ez a német vadász.

160. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

A brit kapitány ezalatt tüzetesebben megszemlélte kíséretét. Meglepetten vette észre, hogy alig idősebbek tizenhat éveseknél. Tinédzserek szolgáltak a hadihajón!

124. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

WerWolf>!

– Tizenkilenc éve annak, hogy a tengerészet kötelékébe kerültem. Soha nem vágytam másra.
– Na és a felesége?
– Ő sem vágyott soha másra, legalábbis remélem.

181. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

– Az újabb parancsig azonban csak figyelünk, információt, illetve tapasztalatot szerzünk, igyekszünk észrevétlenek maradni. Egyelőre szigorú rádiócsend van érvényben. Uraim! A miénk a Birodalom legfejlettebb, legütőképesebb hadihajója.

44. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története

robinson P>!

Óvatosan távolodtak, miközben mindenki idegei pattanásig feszültek. Hiába oly nagy a végtelen óceán, ha egyszer nincs hová bújniuk.

61. oldal

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz Az Admiral Graf Spee portyázása, pusztulása és az Altmark története


A sorozat következő kötete

Izolde Johannsen: Gránátok a becsületért Bismarck. A birodalmi zászlóshajó tündöklése és bukása

A Birodalom tengeri bástyái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Németh Gábor – Szilasi László: Kész regény
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán
Jeffrey Archer: A dicsőség ösvényein
E. A. Rodriguez: Az ördöglovas
Donald A. Davis: A mesterlövész
Jókai Mór: Benyovszky Móric életrajza
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Jon Krakauer: Út a vadonba
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Arturo Pérez-Reverte: A Dél Királynője