Támadás ​az űrből! 104 csillagozás

A nagy budapesti ufóinvázió
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Figyelem, ​földlakók!
Ez egy ufóinvázió!

Ettől rettegett az egész bolygó már legalább egy évszázada: hogy megjelenik egy idegen faj az űrből, és nekiáll kiirtani minket. A faj megérkezett. Első dolguk volt szétlőni Manhattant, és nemcsak Amerikára, hanem magára a Földre is ez a sors várna, ha nem jelenne meg hirtelen egy kis nép, egy jelentéktelen kis ország, amely állítja, hogy fel tudják venni a harcot az ufókkal, sőt akár még le is tudják győzni őket.
A magyarok állják a szavukat: olyan technológiát mutatnak fel, amilyet emberfia még nem látott a Földön. A Pumi egység űrhajói a legképzettebb pilótákkal mutatják meg a világnak, hogy milyen is a magyar virtus a Föld légkörében – és azon túl. Csakhogy az idegenek ezt egyáltalán nem viselik valami jól. Minden erejüket, minden tudásukat egyetlen célnak rendelik alá: elpusztítani a “hángárikat”, és térdre kényszeríteni a Föld nevű bolygót. Űrflottájuk akkora, hogy a Napot sem látni tőlük, egyvalamit azonban nem… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2011
320 oldal · ISBN: 9786155468230
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2011
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049354

Enciklopédia 13


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kvzs P>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Olyan ez a könyv, mint amikor a baráti társaságunkból egy alkohollal némileg megtámogatott hétvégén kiszakad a kultúra. Valaki bedob egy idióta ötletet, aztán csak dől a hülyeség meg a sok idézet. Vagyis egy oltári nagy trollkodás, ami pont azért jó, mert irtózatosan túl van tolva. Buga Jóska felbukkanásakor „csak” vinnyogtam a nevetéstől, de Budapest ostrománál már hangosan röhögtem.
Az összes szereplő annyira sablonosan sztereotipikus, az egész történet egy zs kategóriás ámerikai katasztrófafilm kliséit idézi, és az egész nyakon van öntve a legdurvább magyarosch ömlengéssel. Vagyis minden van benne, amitől általában kiráz a hideg, ebben a könyvben viszont zseniális idiotizmussá állt össze.

AgiVega IP>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Egy üde színfolt ez a könyv. Vidám, habos és olyan könnyű, hogy ha feldobom, tán le sem esik (mert odafönn elkapták az ufók).
Komolyan, a molyos 82% után nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz, azt hittem, én is gyenge négyesre értékelem majd, pedig nálam majdnem ötös! Rengeteget nevettem rajta, Izing Róbert stílusa friss, mai és nagyon-nagyon vicces. Különösen Buga Jóska figurája nevettetett meg (Joseph Booga the HungAlien, LOL), egyszerűen zabálnivaló a kis földönkívüli, aki büszke magyal állampolgálságála (XD) és imádja a pilóta kekszet. Mellesleg a szerző és Buga hibája lesz, ha a közeljövőben a Himnusz és a Szózat hallatán elfog a heveny röhögőgörcs. A minap @Eta -val és gyermekeivel sétáltunk egyet Budapesten, és amikor a kisfiú körbe-körbe rohangálás után kijelentette, hogy neki “téliszonya” van, majdnem megkérdeztem, hogy a gyermek tán találkozott Buga Jóskával? :P
A könyv hazafias kis szívemet is megdobogtatta – annyira, de annyira jó volt nézni, ahogy Magyarország nagyhatalmi státuszba kerül, az egész világ előttünk hajbókol, mi meg finoman hülyét csinálunk belőlük, mert megtehetjük. Éljenek a nagymagyarországos matricás Pumik és a zöld-fehér-lila futballhuligánok!
A fél csillagot csak azért vonom le, mert a stílussal időnként volt némi gondom – pl. zavart, hogy a narrátor jobbára jelenidőben mesél, de ha valamelyik karakter visszaemlékszik valamire, akkor átvált múlt időbe, majd megint jelenben mesél… A másik pedig, hogy egyetlen jeleneten belül ötször is képes nézőpontot váltani, teszem azt, elmond három bekezdést Anna szemszögéből, aztán ötöt Dávidéből, majd kettőt Szebáéból, és így tovább. Jobb lett volna ritkábban váltogatni a nézőpontokat. Ja, és nemigen értem, hogy Matheson figurája miért kellett a sztoriba. Nem osztott, nem szorzott, szvsz. De mindegy, ez legyen a legnagyobb baj! :)
Összességében véve egy nagyon szórakoztató olvasmány, amelyet minden hazafinak, fantasy és (light) sci-fi rajongónak és mindenkinek ajánlok, aki arra vágyik, hogy könnyesre röhögje magát. Jelenleg két példány is akad belőle a háztartásomban, mert ma megvettem karácsonyra egy jó barátnak, hadd röhögjön ő is!
Ja, és amikor befejeztem, anyukám megkérdezte: – Megmentettük a világot?
Én: – Meg.
Ő: – Akkor jó. :)

11 hozzászólás
lengyeldavid I>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Szórakoztató könyv, nekem nagyon bejött! Bár a fogalmazást nekem csak kb. 200 oldal után sikerült valamelyest megszoknom, de a helyzetek, a poénok nagyon ott vannak! Amikor az idegenek megtámadják Budapestet, ott néhány jelenetnél a könnyem is kicsordult a nevetéstől, ami a helyzeteknek és beszólásoknak volt köszönhető. Na meg az idegenek mellényúlásainak. Buga Jóska karaktere pedig… Imádtam! :D A legnagyobb arc a regényben! :D

szangi>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Édes istenkém a világon nincs annyi f*ság összesen mint ebbe a könyvbe belezsúfolva. Imádom ezt a fajta humort, a csodásan túlbonyolított hasonlatokkal és lehetetlen karakterekkel.
Csak azért zs kategóriás katasztrófa könyv mert több betű nincs az ábécében, de olyan remekül parodizálva hogy többször vinnyogtam a röhögéstől.
Stílusos hogy pont ezt a könyvet hagytam el egy körúti alkoholmámoros hajnalon és meg kellett vennem újra.
(az ufo nem a kis lényeket jelenti, hanem az objektumokat amivel repkednek.)

Dorka50 P>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Nekem egy kicsit sok volt. Humoros volt, de valahogy mégis sok volt. Ettől függetlenül maga a sztori baromi jó volt és végre valami új! Buga Jóska figurája volt a legjobb. Magam előtt látom, ahogy énekli a Himnuszt! :D Később szerintem újra elolvasom. Biztos sokkal jobban fog tetszeni.

Shinzo>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

A szórakoztató sci-fi irodalom egyik gyöngyszeme, igazán gratulálok az írónak, remekül szórakoztam. :) A sztorit nem írnám körbe, mert a fülszöveg bőven kielégítő. Talán annyit megjegyeznék, hogy nagyon jó a cselekményvezetés, több szálon futó, de mégis gördülékeny. Mindenből kapunk rendesen… akció, szépen kidolgozott csatajelenetek, és még egy kis romantikus szál, ami abszolút nem zavaró (sőt igazán drukkoltam, hogy a végére ez is heppiend legyen). Az egyetlen, amit negatívumnak felhoznék, néha kissé erőltetettnek éreztem, főként a poénokat, meg talán Magyarország hirtelen nagyhatalmi pozícióba kerülését és ahogy diktálja az iramot… de a fenébe is, miért ne? :) A karakterekről csak annyit, hogy bár legtöbbjük felszínes, sokukkal igen jól lehet azonosulni. Buga Jóska és Tufa kapitány meg a Zöld Sas 1 mindent visz. :)
Összességében… aki még nem olvasta, annak sürgősen ajánlom, ha egy kis kikapcsolódásra vágyik, tökéletes könnyed nyári olvasmány.

Mortii>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Jó könyvekről nem tudok értékelést írni.
Nagyon tetszett, vicces volt és izgalmas is.
Pörgős a cselekmény és a végén mindenki happy.
Álom Magyarországot építenek. Buga Józsi hatalmas kalaktel!

VirusSouljah>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Remek, kellemes olvasmány. Rengeteg utalás a magyar pop vagy épp szubkultúrára, tele*tűzdelve ufókkal, focihuligánokkal, Buga Józsival, meg minden eszement sza*mársággal.
Dávid karaktere hiába viseli a nevem, meg hiába főbb szereplő, tök semmilyen volt. Persze ez nem is olyan fontos. Amit én értékelni tudtam leginkább ebben a könyvben, az a humora, ami egyáltalán nem erőltetett, tök hatásos, mosolyogtató.
Néha az írás stílusa kicsit furcsa volt. Hirtelen váltások egyik szereplő szemszögéből a másikéba. Olykor voltak oldalak, amit tök feleslegesnek éreztem, mert se humort se cselekményt nem tartalmaztak, ami alapból nem lenne baj, de (szerintem!) ennek a könyvnek a hangulatához nem illettek.
Összességében tudom ajánlani, felettébb szórakoztató.

HÁNGÁRÍÍÍÍ

tifil>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Alapvetően filmes műfajról van szó, így már emiatt is érdekes kísérletnek tekinthetjük a regényt. Arról nem is beszélve, hogy jól illeszkedik ahhoz az utóbbi időben kialakult trendhez, melynek jegyében világszerte népszerű, ám korábban nálunk nem jelenlévő műfajokat próbálnak meg meghonosítani. Jó példa erre Kondor Vilmos hard-boiled krimik előtt tisztelgő Budapest-sorozata, vagy az Alt Krisztián által Szeghalmi Lőrincz néven közreadott, gótikus rémregényeket idéző, Levelek az árnyékvilágból című könyv.

De Izing munkájának Tokaji Zsolt Turulfi című könyve az igazi párja, mely azzal az ötlettel játszik el, hogy vajon mit olvastak volna eleink, ha a XX. század első felében Amerikához hasonlóan Magyarországon is kialakul a képregény-szuperhősök kultusza. A Támadás az űrből azért is köthető Tokaji könyvéhez, mert Izing regényében a kliséktől eltérően nem amerikaiak, hanem magyarok lesznek az emberiség megmentői.

Az elkoptatott hollywoodi klisék már eleve jó alapanyagot biztosítanak, de a végeredmény attól lesz egészen egyedi és vicces, hogy mindez megfejelődik a kollektív magyar kultúrkinccsel és történelmi tudattal (a Pirx pilóta kalandjaitól az 56-os forradalomig, a Tizedes meg a többiektől a Fradi–UTE örökrangadókig, a Szózattól a Pilóta kekszig, nem beszélve Buga Jóskáról, aki nem szép, de gavallér, ám ezúttal kicsit másképp…).

Sajnos azonban Izing az akcióparódiával megegyező súllyal sző be a történetbe egy másik szálat, amelyben a fiatal pilótákat – tulajdonképpen a „mai fiatalokat” – próbálja bemutatni. Nyilvánvalóan e figurák egyediségét szeretné megragadni, ám ezek a részek dühítően közhelyesre, néhol kínosan erőltetettre sikerültek. Míg a sci-fi témát három lépés távolságból és a kellő iróniával kezeli, érezhető, hogy a huszonéves gyerekek problémáit, humorát, lazaságát komoly szándékkal próbálja ábrázolni – a kétféle megközelítés azonban ha nem is gyengíti egymást, de semmiképp nem eredményez egységes szövegvilágot. Hogy mégsem fut bele a mű az értékelhetetlen munkák zónájába, az az idegen invázió visszaverése kapcsán elővezetett ötletparádénak köszönhető.

Bővebben a Kultifilteren:
Hajrá Hángárik! (Izing Róbert: Támadás az űrből!)
http://kultifilter.hu/irodalom/kiadvany/item/212-hajrá-…

Ikarosz>!
Izing Róbert: Támadás az űrből!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Meg vagyok lőve ezzel a könyvvel, mert annak ellenére, hogy kissé sablonos, alapvetően nagyon jó ötletek és poénok vannak benne, sok paródia jellegű megjegyzés ufós filmekre… De kicsit olyan, mintjha csak úgy bele lennének dobálva az ötletek, a poénok, a szereplők, az ufók a könyvbe, jól össze lett volna rázva, és kész is. Igazából semmi sincs kidolgozva, talán még a szürkék leginkább, csak ők nem sokat szerepelnek azontúl, hogy támadnak. Valahogy vártam volna, hogy a szereplők hangsúlyosabbak lesznek, a borítékolható szerelmi szál sem túl kidolgozott.
Leárazva vettem, így jó volt egynek.


Népszerű idézetek

lena91>!

Az ember a japánoktól várná, hogy suttyomban, egy pudvás pagoda alatt, valahogy a Fuji oldalában csészealjakat fejlesztenek ki….
..,szóval a japánok elég perverzek ahhoz, hogy egyszer csak, minden előzetes figyelmeztetés nélkül ott lebegjenek az ember feje fölött egy elcseszett ufóval

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

3 hozzászólás
RandomSky>!

Ami a magyaroknak van, az még az atomnál is jobb!

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

1 hozzászólás
pat P>!

Az új kormány a csészealjak lízingje után befolyt irdatlan összegekből helyrepofozta az egészségügyet és az oktatást, bejelentették az M8-as és az M9-es autópályák, az 5-ös és 6-os metróvonalak megépítését. A tömegközlekedést felturbózták, a MÁV és a BKV vezetését lefejezték, a vállalatokat porig rombolták, és a semmiből újraépítették. A kedvezményezettek körét kiszélesítették, a szerelvényeket modernizálták. A vállalkozói terheket lényegesen csökkentették, ráadásul kilátásba helyezték, hogy további kedvezmények várhatók. Beindult a mezőgazdasági és adóreform. Az adóhivatalt átszervezték, méreteiben a negyedére zsugorították, a feleslegessé vált dolgozókat átképzés után az újjászervezett Gazdasági Minisztériumhoz, a Tesco-hálózat árufeltöltő részlegeihez irányították, a vezetőséget pedig a közterület-fenntartóknál helyezték el. Felszedték az összes parkolóautomatát és beolvasztották, a rendőröket illemtanórákra és nyelviskolába küldték, a BKV jegykezelőivel és az állami hivatalok portásaival együtt. Végleg betiltották a Trabantokat, a Zsigulikat és a Wartburgokat, a tulajdonosaikat pedig ingyenes átnevelőtáborba küldték. Kötelezővé tették az illemtanórát az általános iskolában, és a diákoknak választaniuk kellett, angolul vagy németül tanulnak, a tanárokat meg a rengeteg külföldi pályázó közül választották ki. Bevezették a köztisztasági törvényt, amely szerint a szemetelésen tetten ért polgárokat egy rögtönítélő bíróság kéthetes közmunkára ítéli, fellebbezésnek helye nincs. A hamis mozgássérült igazolvánnyal parkoló terepjárókat bezúzásra, a tulajdonosaikat három hét közmunkára ítélheti a bíróság.

193. oldal

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

1 hozzászólás
chhaya>!

Amikor szondázták az internetet, rábukkantak az egyik legkeresettebb oldalra, a Facebook.com-ra, és totál nem fogták fel. Minek írnak az emberek olyanokat, hogy John Smith tévét néz? Vagy hogy elment lefeküdni. Miért fényképezik magukat fiatal nőstény egyedek a tükör előtt csücsörítő szájjal? Mi lehet ez?, tanakodtak. Mi az értelme?

123. oldal

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Kapcsolódó szócikkek: Facebook
Shinzo>!

Felfedezett egy titkos átjárót? De most komolyan, sóhajtott fel. Lehet, hogy ha két sarki fénnyel több van benne, akkor Atlantiszt is megtalálja a Dunában.

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Shinzo>!

Mindannyian zöld kezeslábasukat hordják, szívük felett az Űrerő kör alakú címerével, benne egy mérgesen csaholó pumifejjel, a kör alsó karéján csillagokkal, a felsőn a szervezet latin nyelvű jelmondatával: „Hic est planéta noster, puelle!”. („Ez a mi bolygónk, öcsi.”)

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Rileey>!

– Egy fontos üzenetet kaptunk, uram. Amit az elnöknek látnia kell.
– Adjad csak ide, fiam, majd én megmutatom neki – jelenti ki Yates. – Mi van az üzenetben?
– Ezt csak az elnöknek…
– Ne hülyülj már, fiam. Itt mindannyian együtt ülünk a pöcegödör fenekén. Ki küldte az üzenet?
– A magyarok, uram.
Yates felvonja a szemöldökét, és értetlenül néz rá. – A kicsodák?
– A magyarok – feleli a fiú halálos komolysággal.
– Azok meg kik?
– Nos, uram, egy aprócska európai nemzet, ami…
– Van atomjuk?
– Nincs, uram.
Yates megvetően pillant a fiatal Stevensonra.
– Akkor nem érdekelnek minket. Van a Pentagonban olyanunk, hogy „magyar részleg”? – kérdezi a mellette álló asszisztensétől.
– Nincs uram. Sosem volt.
Yates visszafordul a fiúhoz.
– Gondolom olajuk sincs. Ha lenne, előbb tudnánk róla, mint ők.

20. oldal

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

tifil>!

Az FBI, az NSA, az NCIS, a CIA, a DEA, meg az egész rohadt ábécé ott toporog a hajójuk körül.

92. oldal

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

lena91>!

A Rodeo Drive az a hely, amire a Los Angeles-iek nagy része is ferde szemmel néz, mert annyira sznob – idejár zoknit venni Harry Potter, Hannah Montana és az a balfasz drogos színész, aki pár éve azt a kretén vámpírgyereket játszotta -…

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió

Shinzo>!

Kemp már kezdte magában visszasírni a San Franciscó–i irodáját, amikor felbömböltek a hangszórók, és megszólalt a birodalmi induló a Csillagok háborújából. Kemp fel is nevetett volna, ha nem veszik körül halálosan komor arcok. A vészjósló ütemek alatt Brennan tábornok beszédes tekintettel nézett körül kollégáin, hatalmasat nyelt, aztán felpillantott az égre, amit hatalmas reflektorok fénycsóvái borítottak. Mintha Batmant várnánk, ugrott be Kempnek. Aztán magasan fent megjelentek a magyarok. Egy–egy pásztázó fénysugár szaladt át a gépek hasán, tompa fény csillant meg a csészealjak karimáin. Legalább kétszázötvenen voltak, ekkora flottát még nem láthatott senki ember fia. Lassan és némán ereszkedtek a zene ütemére, mint az apokalipszis sötét lovasai, miközben a betonon állókba belefagyott a szusz.
– Jézus szíve! – mondta valaki Kemp mellett, és keresztet vetett.
– Velük van az erő – nyögte Brennan tábornok.

Izing Róbert: Támadás az űrből! A nagy budapesti ufóinvázió


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean R. Koontz: Menekülés
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Rob Reid: A nulladik év
Mark Willson: A boldogság kék szörnyetege
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
J. Goldenlane: Csillagok szikrái