Ema ​elvan 8 csillagozás

Iveta Merglová: Ema elvan

Ema elvan. Néha jól van, néha rosszul, ami viszont állandó, hogy nem túl bőbeszédű. Hétköznapi örömeiről és gondjairól szól ez a könyv, melynek lapjain közösen élhetjük át egy hetét, az álmos hétfőtől kezdve egy klasszikus vasárnapig (tudjátok: takarítás, tűzeset, kiszívott nyak). Talán néhány mozzanatában még magunkra is ismerünk.

Ema alakját Iveta Merglová cseh illusztrátor álmodta meg. Ema rendszerető, szeret olvasni, néha eljár úszni vagy tornázni. Dolgozik, a munkáját viszont unalmasnak és feleslegesnek tartja. Olykor üresnek, értelmetlennek és kilátástalannak érzi a mindennapokat, máskor élvezi az életet és a semmittevést. Ema elvan. Néha jól van, néha rosszul. Öniróniája viszont gyönyörködtet.

>!
Csirimojó, 2020
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158106726 · Fordította: Peťovská Flóra · Illusztrálta: Iveta Merglová

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Iveta Merglová: Ema elvan

Erre a kötetre már amegjelenése óta fájt a fogam, gondoltam, itt az idő és elolvasom magam is.
A történet igazából Ema egy hetéről szól. Olyan mindennapi dolgokról szól, mint beutazni a munkába, dolgozni, hazamenni, főzni-sütni, és magunkkal foglalkozni. Ema története talán pont azért annyira zseniális, mert mindennapi. Nem arról szól, hogy megváltja a világot, hanem a mindennapjaink kellemtlenségéről és a pozitívumairól is.
Maga a képregény rengeteg mindent felvet. Ott van Ema teste, amivel nincs megelégedve. Ami egyszerre viccessé és furává teszi Emát, ami gond és nyűg, amivel törődni kell, és ami mégsem úgy néz ki, mint ahogyan elképzeljük. Érdekes volt a képregényben az a fajta nyitottság, kendőzetlenség, ahogy Ema őszintén beszél (szavak nélkül) a testéről, és a vele érzett problémáiról (és közben mégis az egyes helyzetek komikusak, és tényleg viccesek, melyen őszintén lehet nevetni).
Másrészről ott van Ema magánya is. A történetben mást rajta kívül nem nagyon látunk, ez szerintem már érdekes felvezetés, hiszen így konkrétan a narratíva Emára szűkülbe és csak őrá (ilyen szempontból érdekes a péntek, ahol lehet az is, hogy ő valakivel iszik, aki nincs a lapokon, és éppen randizik, de lehet, hogy egyedül, önmagában van el így). Másrészről jól jeleníti meg az árintésre, szeretetre, kapcsolatra vágyását, azt, ahogyan Ema szeretne valakivel lenni, mégis ezt az űrt önmaga foltozza be.
Ha a képregényre gondolok, akkor nagyon nehéz megmondani, hogy milyen hangulatot is ad át. Egyrészről az egyes képek, elemek, pozíciók, és helyzetek nagyon viccesek. Olyan ténylegesen hasunkat fogjuk viccesek. Másrészről ha ezeket a képeket összeadjuk oldalakká, és később napokká (fejezetekké), majd könyvvé, akkor az ember mégis szomorúnak gondolhatja. A magány, Ema elérhetetlen testképe, a mindennapiság folyamatos monotoniája, az a fáradság, amivel jár egy ilyen hetet végigélni. Közben pedig az egyes oldalak más érzéseket is feszegetnek, attól függően, hogy mit is lát bele pontosan az olvasó.
A rajzstílust külön kiemelném. Számomra nagyon furcsa volt, nem mindennapi. Már maguk a formák is furcsák, a borítón is látszik, hogy Ema formái mennyire realisztikusak, közben pedig mennyire nem azok. Másrészről ott van a vízfestékszerű textúrák, amik a sima, színes felületekkel adják ki a képeket, tereket. Érdekes az összhatás, egyszerű, mégis művészi volt számomra.
Számomra ez a szöveg nélküli képregény nagyon érdekes volt olvasni. Egyrészről, mert fontos témákról szólt, de vidámabb köntösben. Másrészről mert picit megnyugtató, hogy másnak is lehet néha rossz napja, rossz érzései, és ezzel valójában egyáltalán nem vagyok egyedül. Mindenképpen ajánlom ezt a kötetet, hihetetlenül egyedi, és menő az itthon kapható képregények és illusztrált kötetek között.

theodora P>!
Iveta Merglová: Ema elvan

Ez volt az első – felnőtt – képeskönyvem, amit a mai ebédszünet alatt pörgettem át. Ema egy fiatal, szingli lány/nő, aki unja a munkáját, küzd egy kis túlsúllyal, hétköznapi kellemetlenségek érik, mégis azért minden napban tud valami humort csempészni.
A kedvenc részem – napom az volt, amikor tornázott, úszott, majd éjjel kiette a hűtőt :D
Érdekes ez a könyv, mert amilyen rövid, annyi gondolatot el tud indítani – tökéletes akár csoportosan átbeszélni, hogy mi a véleményünk a nők iránti elvárásokról, testképről, párkapcsolati státuszról. Ema szingli, de valahogy egymagában is egész. Ema elvan. Persze nem biztos, hogy ez elég, lehetne boldogabb és több az élete – de ha egy szakasz erről szól, azzal sincs baj.

györgy88>!
Iveta Merglová: Ema elvan

Izgalmas és nagyon szerethető. Ugyanakkor szomorú képeskönyv.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
Jonathan Swift – Lewis Helfand: Gulliver utazásai
Karel Čapek – Zórád Ernő: Harc a szalamandrákkal
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 3.
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Stjepan Šejić: Harleen
Art Spiegelman: A teljes Maus
Alan Moore: A teljes Watchmen
Bill Watterson: Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra
Kurt Busiek: Csodák kora