Váratlan ​utcák 3 csillagozás

Ivanka Mogilszka: Váratlan utcák

Nagy ​Angelika nem szántott túl mély barázdát a magyar filmtörténetben. Legnagyobb sikerét egy leharcolt budapesti épületben működő jazzklubról szóló dokumentumfilmmel aratta, de az is inkább a férje érdemének tekinthető, aki ismert dokumentumfilm-rendező volt. Valójában ő kezdte el forgatni a filmet, de meghalt, mielőtt befejezte volna. Akkoriban még abban az épületben működött a kerületi tanács. Lefilmezte a fellépő együtteseket, a folyosói életet, a föld alatti járatokat, pincéket. Filmszalagra rögzítette Budapest titkos életét, mert épp a tanács alatt tombolt a jazz éjszakákon át. Trapéznadrágos fiatalemberek lépdeltek le a lépcsőn, egyik karjukkal porcelánarcú lányokat szorítottak magukhoz.

Egy szerelem története, mely magába ötvözi az irodalom és a valóság legnagyobb szerelmeinek történetét. Egy város története, melybe beletervezték a világ összes városának minden látványosságát. Közép- és Kelet-Európa államszocializmuson, szabadságon, illúzión és csüggedésen túl. A… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világ-Szép-Irodalom L'Harmattan

L'Harmattan, Budapest, 2017
300 oldal · ISBN: 9789634143628 · Fordította: Krasztev Péter
L'Harmattan, Budapest, 2017
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634142836 · Fordította: Krasztev Péter

Eule P>!
Ivanka Mogilszka: Váratlan utcák

Magával ragadó történet, nagyszerű stílussal. Bevallom, az elején kicsit elvesztem az idő- és térbeli ugrásokban, de ahogy kibontakozottak a cselekményszálak, úgy váltam egyre és egyre kíváncsibbá, hogy miként fognak ezek összetalálkozni. Az írónő zseniálisan mindig egy kicsi információmorzsát csepegtet arról, hogy ki kicsoda, hogy kötődik valamelyik főszereplőhöz.

A történet három (?négy?) főszereplő köré rendeződik, akik véletlenül találkoznak Szófiában. Egyikük egy éppen alkotói és anyagi válságban lévő fiatal írónő, másikuk egy még híres, de már lecsúszófélben lévő zenész, a harmadik egy elfeledett díszlettervező. A regényben van mindenféle szerelem: fellángoló, reménytelen, plátói, lezárult és látszat. A történet két fő idősíkja közül az egyik napjainkban, a másik a rendszerváltás előtti Bulgáriában, illetve a disszidensek nyugat-európai világában játszódik: utóbbiból főleg a kitelepítettek élete fogott meg, míg az előbbiben a zárványokban elő-előtűnő nyomor.

Az egész regény a szórakoztatóipar szereplőinek életéhez kötődik: a film, a zene és az irodalom kapja a főbb szerepeket, de van itt tánc is. A karakterek szerethetőek, életszerű, gyarló alakok, mindegyiküknek megvan a maga tragédiája, „sorcsapása”. Legjobban Reinhardtot kedveltem meg, noha talán nem ő a legrokonszenvesebb szereplő, tettei irracionálisak, impulzusokon alapuló súlyos döntései börtönében él. Mégis, ahogy a könyvet olvastam, el tudtam képzelni, hogy itt, Magyarországon is hány és hány hozzá hasonló öregúr élhet… És ezen hasonló karakterek megléte másutt a világban igaz a másik két fő férfi szereplőre, Oszipra és Romanra is.

A hosszas várakozás során borítékolható Reinhardt hirtelen döntésének oka, mégis, amikor bebizonyosodik, nem éreztem elégtételt, inkább sajnáltam, hogy újra visszahull (kétszer is) a realitások talajára. Érdekes a könyv alapgondolata is: mások álmait élni, minden nap úgy létezni, hogy arra gondolsz, a másik ezt hogy élvezné. És közben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ő nem valósította meg ezt az álmot, és nem fogsz vele váratlanul összetalálkozni – mert nincs itt. Amikor pedig ott lesz, már késő.

Tetszett a könyv. Kíváncsi vagyok, van-e az írónőtől más is lefordítva magyarra.

Eule P>!

Eszébe jutott a csomag, melyet Matildnak hagyott ott, mielőtt örökre elhagyta Szófiát. „Szeretlek, mint a sót.” Biztos volt benne, hogy megérti az üzenetet.

juhasz_dorika>!

Mennyire gyakran fordul elő, hogy találkozol valakivel, aki képes befejezni a megkezdett mondataidat, te pedig ennek fejében hajlandó vagy neki megbocsátani az apró árulásait?

86. oldal, Szófia, 1993 / 2012. március eleje

juhasz_dorika>!

Miután leépítettek, rám tört a fásultság. Egy sort sem tudtam többé leírni. Régebben úgy kajtattam a történet után, mint egy vadászkopó, kiszimatoltam a nyomot, írás közben kitartóan követtem, majd végül megszelídítettem a fehér papírlapon. Aztán egyszer csak nem láttam többé a történetet.

8. oldal, Szófia, 2011. november vége

juhasz_dorika>!

Söprés közben abban reménykedtem, hogy a szemeteslapátba össze tudom gyűjteni az összes salakot, ami bennem felhalmozódott.

8-9. oldal, Szófia, 2011. november vége

juhasz_dorika>!

Ők a jövő, mely görcsöl az igyekezettől, hogy hallhatóvá váljon. Figyelmeztetni akar, jelt adni, rávenni a többieket, hogy még most változtassanak az életükön. A jövő ragaszkodik hozzá, hogy elmesélje a múltját.

10. oldal, Szófia, 2011. december

juhasz_dorika>!

Az öregek. Előfordul, hogy séta közben látom egyiküket-másikukat, amint az ablakhoz tapadva, fakó szemmel pislognak. Néha arcuk mosolyra derül, de többnyire grimaszuk megreked valahol félúton az elkeseredettség és a kíváncsiság között. Azokból, akik magasabban laknak, csak körvonalak látszanak az ablakkeretben. Kényszeresen szoktam fantáziálni arról, hogyan is éltek, hogyan képzelték el a jövőjüket, és hogy élnek most.

Nem köszönök nekik. Néha még arra is rákényszerítem magam, hogy elnézzek mellettük, pedig lépten-nyomon ott vannak. Elég, ha csak felemelem a fejem… talán ezért járnak az emberek messze előrerévedve, vagy földre szegezett tekintettel. Senki sem akarja látni, mi vár rá.

5-6. oldal, Szófia, 2011. november vége

juhasz_dorika>!

A rejtélyek azok a keresztutak, melyekből a történetek erednek..

6. oldal, Szófia, 2011. november vége

juhasz_dorika>!

Egy Szófia belvárosában működő, hiper- és szupermarketek közé beszorult kisközért tulajdonosának a munkája legfőképp abban merül ki, hogy uralkodjon az idegein.

7. oldal, Szófia, 2011. november vége

juhasz_dorika>!

Találkoztam egy férfival. Észre se vettem volna, ha nem kezd el zenélni. Azután már semmi másra nem tudtam figyelni.

juhasz_dorika>!

Itt csak folyton változó utcák léteznek, melyek eltüntetik a múltunkat.

278. oldal, Budapest, 2012. május