Apák ​és fiúk 95 csillagozás

Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

„A mi korunkban a leghasznosabb a tagadás, tehát mi tagadunk”, mondja az Apák és fiúk című regény főhőse, a „nihilista” Bazarov, akinek bakunyini radikalizmusa, egyetemi diákra jellemző lázadó szelleme, természettudományos érdeklődése mind-mind valami szükségszerű forradalom közelgő kirobbanását jósolja, a múlt egyfajta „végképp eltörlését”. A közte és az idősebb szereplők közt folyó vitákból lecsapódó társadalomkritika az, ami a lenyűgöző irodalmi nyelv mellett felejthetetlenné teszi a regényt. Generációk közti szakadék, érdek- és értékellentétek felülmúlhatatlan ábrázolása ez az 1862-es mű, amely már a maga korában élő klasszikussá avatta szerzőjét; Tolsztoj, Dosztojevszkij és Csehov példaképévé, akik mellett jelenleg is biztos pozíciót birtokol az orosz (és világ-) irodalmi panteonban. Turgenyev sajátos hangja – főhőse, Bazarov kijelentésével egyetemben: „Az ember jó, a körülmények rosszak” – a legjelentősebb orosz írók remekművein keresztül ver visszhangot fülünkben.

Eredeti cím: Отцы и дети

Eredeti megjelenés éve: 1862

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
220 oldal · ISBN: 9789633291160 · Fordította: Ambrozovics Dezső
>!
Pannon Lapok Társasága, Zalaegerszeg, 2010
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638899828 · Fordította: Áprily Lajos
>!
Magvető, Budapest, 2004
236 oldal · ISBN: 9631423832 · Fordította: Áprily Lajos

6 további kiadás


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

>!
fülcimpa
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

A vége annyira gyönyörű, hogy megbocsátok mindent az elejével kapcsolatban, ugyanis untam. Idegesített a fölényeskedés, a vita, a túl udvariaskodás. Rá kellett hangolódni, ennyi.
Közben olykor elég sűrűn vigyorogtam, mert elképzeltem, ahogy a mostani párbeszédeinkben magázódunk és teljes néven szólítjuk meg egymást.
– Mi a véleménye erről mélyen tisztelt Tóth Horváth Gedeon Boldizsár?
– Engedelmet kérek, Szappanos Kiss Géza Lajos, nagyszerű, egészen remek!

18 hozzászólás
>!
shano
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Annyira gyönyörű ez a regény, magával ragadó és szomorú, de közben valahogy mégis pozitív kicsengéssel végződik. A szereplők közel kerültek hozzám – számomra pont az érdekes és emberi szereplőiben rejlik Turgenyev írásainak az erőssége a szépséges irodalmi nyelvezet mellett –, és ami a legjobban meglepett, hogy Bazarov milyen szélsőséges érzelmeket tudott kiváltani belőlem: a folyamatos okoskodása és negativitása ellenére azt hiszem, a regény egy pontján még kedveltem is. De leginkább sajnáltam, hogy a saját nézeteinek a foglya lett. Bonyolult jellem, de nem rossz ember. Arkagyijt becsülöm, nagyot nőtt a szememben a történet során.
Turgenyev mindig kellemes meglepetés számomra, várom a következő találkozásunkat. A művet pedig bátran ajánlom azoknak, akik ódzkodnak az orosz irodalomtól, kedves, szerethető történet.

>!
Poccahontas
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Meglepően jó történet. Én most már végleg leszámoltam azzal az előítélettel, hogy az orosz művek körülményesek és érthetetlenek, stb.
Turgenyev is abszolút kellemes meglepetés számomra és szeretnék az összes művével megismerkedni majd.
Az összes szereplő közel került hozzám, mondhatni ott éltem velük.
Voltak fordulatok is sőt számomra még most is homályos pontok, majd egyszer leesik (lehet csak ha újraolvasom akkor).
Érthető társadalomrajz, az akkori összes „jellemző” társadalmi rang és politikai nézet sőt személyiségtípus is képviselteti magát.
Az biztos, hogy a szerző nem megértetni akarta az akkori nézeteket és történéseket, csak ábrázolni, hogy nyoma maradjon és aztán ha akar mindenki véleményt formálhat. Nem is érződik ki a saját álláspontja sem.
Különös vagy inkább meglepő módszer a „főszereplő” kicserélése, amire olyan észrevétlenül kerül sor, hogy én például csak az utolsó lapokon vettem észre.
Nagyon sjánlom mindenkinek, aki ódzkodik tőle, mert orosz vagy mert Turgenyev, én is így voltam vele és nagyon a szívemhez nőtt, mert egyszerűen és gyorsan lehet haladni ezzel a kedves és tanulságos történettel.
És ha már a tanulságra rátértem, velem úgy esett, hogy érzem hogy van csak nem tudom megfogalmazni, hogy mi az és ezért a végén egy ideig pislogtam és tűnődtem magam elé, majd végül kimondtam: vége van…

>!
Ákos_Tóth IMP
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Sokáig gondolkodtam olvasás közben, hogy miért ez a regény lett Turgenyev alapmunkája az irodalomtörténet szerint. Mondanivalójában talán sokrétűbb a Tavaszi vizeknél, vagy az Első szerelemnél, viszont nem feszítik szét azok a szenvedélyek és érzések, lelki folyamatok, amiktől telítve volt az említett két kisregény. A regény szereplői is átesnek a szükségszerű változásokon, avagy dacolnak, ezzel adva meg a történet súlyát, az ellentéteket, ugyanakkor a cselekmény legvégéig nem világos teljesen, mi célból is mozgatja őket Turgenyev ezeken a pályákon. Nekem azzal kapcsolatban is vannak kétségeim, hogy a valódi főszereplő Bazarov lenne – számomra Arkadij fejlődésében érdekesebb, hogy a szerelem érzése kihúzza őt a fiatalkorra olyannyira jellemző szélsőséges eszmék és példaképek bűvköréből.

A regény értéke vitathatatlan, eszméjében és bújtatott társadalmi értékeléseiben valóban figyelemreméltó munka, de személy szerint többre tartom a korábban említett kisregényeket, amik valamiért kerekebb egésznek, kiegyensúlyozottabbaknak tűntek – bár céljuk és mondanivalójuk is jóval egyszerűbb volt.

>!
Judy_
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Nekem való regény, nagyon tetszett. Az a fajta könyv, amit többször el kell olvasni.

Bazarovot néha legszívesebben leütöttem volna, mert az, hogy soha semmi nem volt jó neki, kissé idegesítő volt, meg ahogy a szegény szüleivel bánt…

De tényleg nagyon jól bemutatta a szerző a generációk közötti különbséget, és nagyon érdekes volt a két világkép ütköztetése. A vége, az utolsó mondatok nagyon meghatottak. Szép volt.

>!
zsoca8711
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Úh, hát ez elég jó volt. Számomra az volt a legérdekesebb, hogy miként is hullik szét a nihilista kemény nézetrendszere abban a pillanatban, amikor már nem tud az ésszel küzdeni az érzelmek ellen – próbál, de nem megy. Ennek pedig az a vége, hogy nem akar élni. A büszkeség. Bazarov sok mindent akart (és sok mindent tagadott), de amikor a legalapvetőbb emberi szükséglet (boldognak lenni) nem sikerül kielégíteni, összeomlik. Eközben barátjának ez sikerül és ő hátat is fordít a nihilizmusnak. Sokat jelent nekem ez a könyv, azt hiszem.

>!
sztalker
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

sajnálom hogy olyan rövid, mert a legszebb orosz irodalmi vonulathoz tartozik. és persze nagyon szomorú és reménytelen, ami megintcsak orosz specialitás. lassan ideje lenne újraolvasni.

>!
Gabriella_Balkó
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Nekem ez tetszett! Nem az a hagyományos súlyos orosz nagyregény, habár nem mondhatnám róla, hogy könnyedebb témát feszeget… a generációs problémák ezek szerint már a 19. századan is jelenvoltak. És ha úgy vesszük, akár mondhatjuk is azt, hogy jól zárult.

>!
Európa, Budapest, 1972
318 oldal · keménytáblás · Fordította: Áprily Lajos
>!
Száraz_Krisztián
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

„Érzelmek és eszmék, tudatos és tudattalan elemek, magatartásformák és értékek, a világnak és az emberi életnek sajátos látomása, félelmek és remények, szenvedések és győzelmek emléke, közös élmények örvénylenek bennünk, sugároznak belőlünk.”
Ebből a sugárzásból a műelvezőnek is kijut, s olyan művészi többletben részesül(het), ami mindenképpen előbbre viszi az embert…
Eme nagyszerűen árnyalt lélektani mű, nagyon vegyes érzelmi hatással olyan, amelyik egy életen át elkíséri az embert. A fiatalság az érett, tapasztalt korral való szembehelyezkedtét szimbolizálja, indulatai emfatikus légkörébe irányul s teszi a művet közvetlenebbé, átszellemültebbé. „Mindezeken túl azonban eszme, alakok és szerkezet életté egybeolvadóan úgy jelentkeznek művében, hogyha van is nála nagyobb orosz regényíró, művészibb egy sincs.”
id. a diplomamunkámból

„– Azt hiszem, jobb lesz, ha abbahagyjuk. Én pedig akkor kész leszek megegyezni önnel, – tette hozzá felkelve – ha ön akár csak egyetlen egy olyan intézkedést mutat nekem mai létünkben, akár a családi, akár a közéletben, amely nem hívná ki a teljes és kíméletlen tagadást.
– Én millió ilyen intézkedést mutatok önnek, – kiáltotta Pavel Petrovics – milliókat! Hát itt van például akár a társadalom.
Hideg gúnymosoly lappangott Bazarov ajkán.”
id. a mű hangulatából

>!
Attila_Saw
Ivan Szergejevics Turgenyev: Apák és fiúk

Szerintem rosszkor olvashattam….Nem volt meg a hangulatom hozzá, de nem rossz könyv :$


Népszerű idézetek

>!
fülcimpa

Aki nem látott ilyen könnyet egy szeretett leány szemében, az nem tudja, hogy a hála és szemérem érzéseinek révületében milyen boldog lehet a földön az ember.

210. oldal (Magvető, 2004)

>!
Gebics

Láthatod, hogy mit csinálok: maradt a bőröndömben egy üres hely, szénát tömök bele; így van ez az életünk bőröndjében is; ki kell tömnünk, mindegy, mivel, hogy üres hely ne maradjon.

212. oldal

>!
Rushka

Az orosz embernek egy jó tulajdonsága van: az, hogy önmagáról lesújtó a véleménye.

66. oldal

>!
Rushka

– Hát maga azt hiszi, hogy – bárminek adjuk is oda magunkat – könnyű a teljes odaadás?
– Nem könnyű, ha elkezd mérlegelni az ember, ki akarja várni az időt, meghatározza a maga értékét, vagyis sokra tarja magát; de ha nem mérlegel, nagyon könnyű lesz az odaadás.

153. oldal

>!
Rushka

Jó, hogy a „boldogság” szónál tartunk. Mondja csak, miért van az, hogy még akkor is, mikor például élvezzük a zenét, élvezünk egy szép estét, egy társalgást rokonszenves emberekkel, úgy érezzük, hogy ez az öröm is inkább csak utalás egy mérhetetlen, valahol létező boldogságra, és nem valódi, vagyis olyan boldogság, amit magunk is elérhetünk?

157. oldal

>!
girl_with_the_albatross

Mint minden nő, akinek nem sikerült szeretnie, akart valamit, maga sem tudva, hogy tulajdonképpen mit is. Alapjában véve semmit sem akart, ámbár úgy tetszett neki, hogy mindent akar.

106. oldal, XVI.

>!
Rushka

A közönséges megjelenése sokszor hasznos tud lenni az életben, gyengíti a túlságosan felajzott húrok feszültségét, kijózanítja az elbizakodott vagy elragadtatott érzéseket, azzal, hogy az ízetlenség közeli rokonságára emlékeztet.

166. oldal

>!
Rushka

Mindegyik tudatában volt annak, hogy a másik belelát. Jó barátoknak kellemes ez a tudat, de ellenfeleknek nagyon kellemetlen, különösen akkor, ha sem mindent kimondani, sem egymástól elválni nem lehet.

245. oldal

>!
Rushka

Néha Bazarov bement a faluba, és szokása szerint kissé gúnyolódva beszédbe elegyedett egyik-másik paraszttal. – No – faggatta –, mondd meg nekem, milyen nézeted van az életről, testvér; hiszen azt mondják, hogy bennetek van Oroszország egész ereje és jövendője, veletek új korszak kezdődik a történelemben, ti adtok nekünk igazi nyelvet és törvényeket. – A paraszt vagy nem szólt erre semmit, vagy ilyenforma feleletet adott: – Hát kérem szépen… már aszerint, ugye.. hogy milyen mértéket szabtak ki ránk.
– Azt magyarázd meg nekem, hogy milyen a ti mir-etek? Ugyanaz a mir ez, amelyik három hal hátán áll?
– A föld áll három hal hátán, bátyuska – magyarázta megnyugtató és patriarkálisan jámbor dallamú hangon a paraszt –, a mi mir-ünk pediglen, mindeki jól tudja, az uraság akarata, azért vagytok jó apáink. És minél szigorúbban hajtja be a magáét az úr, annál jobban esik a parasztnak.
Mikor egyszer megint ilyenforma feleletet kapott, Bazarov megvetően vállat vont és elfordult, a parszt pedig hazafelé ballagott.
– Miről beszélt? – kérdezte tőle messziről, kunyhója küszöbéről, egy középkorú, komor képű másik paraszt, aki látta, hogy Bazarov beszélgetett vele. – A hátralékról?
– Dehogyis a hátralékról, testvér! – felelte az első paraszt, és hangjában már nyoma sem volt a patriarkális dallamosságnak, ellenkezőleg, megvető érdesség hangzott ki belőle. – Csak úgy locsogott valamit; tán kedve jött, hogy a nyelvét megmozgassa. Úr, akár a többi; mihez ért az ilyen?
– Honnét is értene? – felelte a másik muzsik, s egyet rázva sapkájukon s megszorítva az övüket, elkezdtek a maguk dolgairól, bajairól beszélgetni. Jaj! Ez a Bazarov, aki olyan megvetően rándította meg a vállát, s tudott a parasztok nyelvén beszélni (ahogy ezzel Pavel Petrovics előtt is dicsekedett, mikor vitatkoztak), ez a nagy önbizalmú Bazarov nem is sejtette, hogy a szemükben csak olyan paprikajancsiféle..

290-291. oldal

>!
girl_with_the_albatross

(…) a jól megfestett kép alá nem kell se cím, se magyarázat. A művész alkot, mint a természet, élvezd vagy tanulj belőle, neki mindegy.

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Ivan Alekszandrovics Goncsarov: Oblomov
Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Mihail Jurjevics Lermontov: Korunk hőse
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Victor Hugo: A nyomorultak
Jack London: A vadon szava