A ​pincér 3 csillagozás

Ivan Smeljov: A pincér Ivan Smeljov: A pincér Ivan Smeljov: A pincér

Elegáns ​moszkvai étterem. Minden csupa pompa, előkelőség és ragyogás. Halkan szól a zene. Fekete frakkos pincérek suhannak a dúsan megrakott tálakkal, folyik a pezsgő és a bor, süppedő szőnyeg fogja fel a titkos szeparéba osonó párok lépteinek neszét. Kitűnően szórakozik az úri közönség, könnyű és kellemes szolgálata van itt Jakov Szkorohodovnak: csak figyelmesnek kell lennie, s már hullik is a borravaló. Hogy a vendég igényes, kötekedő vagy pökhendi, hogy a pincér nem is veszi emberszámba – ezt el kell viselni. Szkorohodov pedig mindent megtesz, teljesíti a legszeszélyesebb kívánságokat is, mert a pénzre nagy szüksége van: gyermekeit taníttatja, urat akar faragni belőlük, hogy többre vigyék, mint jómaga. De hiába minden erőfeszítése: fia és lánya a maguk választotta útra lépnek, ő pedig rezignáltan belenyugszik a sors csapásaiba, folytatja a serény munkás életét, megbecsülve azokat az apró örömöket, amiket ez az élet még nyújthat neki… A pincér, Ivan Smeljovnak, a századeleji… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Athenaeum Könyvtár

>!
Európa, Budapest, 1965
300 oldal · Fordította: Bárány György · Illusztrálta: Szász Endre
>!
Athenaeum, Budapest, 1930
306 oldal · keménytáblás · Fordította: Kaczér Vilmos

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Ivan Smeljov: A pincér

Kicsit megkönnyeztem.
Sajnáltam szegény, szerencsétlen pincért.
Amikor végre már összeszedte magát, szürke életének végre meglátta értelmét, akkor hirtelen, de azért nem teljesen váratlanul, de összeomlott körülötte a világ.

hátas>!
Ivan Smeljov: A pincér

A pincér ugyanolyan életet él mint bárki más, akár régen, akár ma. Élete ugyanúgy kötött pályán halad, munkát végez, eltartja családját, megoldja a napi dolgokat. Mégis különleges ő, hiszen fölülről – kívülről is látja a világot. A vendégek előtt ő mindig egy tisztelettudó szolga, viszont eközben belelát az úri társaságok életébe és tele van a tarsolya szituációkkal, jellemekkel, sztorikkal. Ezek a történetek szórakoztatóak, elgondolkoztatóak, de nem sokban különböznek a pincér saját magánéleti történeteitől, ami szintén izgalmakkal, küzdelmekkel és drámákkal tarkított. Így a pincér egyszerre külső szemlélője és résztvevője is az élet hömpölygésének.
Számomra a kötet szórakoztató volt, és bár kicsit szomorkás-realista hangvételű, de a történetek életszerűsége, azok alakulásának lendülete, a korabeli világ ábrázolása magával ragadott.

>!
Athenaeum, Budapest, 1930
306 oldal · keménytáblás · Fordította: Kaczér Vilmos

Hasonló könyvek címkék alapján

Csingiz Ajtmatov: Fehér hajó
Csingiz Ajtmatov: Vesztőhely
Joszif Geraszimov: Öt nap pihenő
Andrej Platonov: Dzsan
Belinda Alexandra: Zafír égbolt
Julia Lewis Thomson: Többek között
Sharon Stewart: Anasztázia
Katherine Arden: A lány a toronyban
Amor Towles: Egy úr Moszkvában
Grigorij Szluzsitel: Egy moszkvai kandúr feljegyzései