A ​polgárháború 7 csillagozás

Iulius Caesar: A polgárháború Iulius Caesar: A polgárháború Iulius Caesar: A polgárháború Iulius Caesar: A polgárháború

A ​világirodalom Caesarról igen különböző portrékat rajzolt. Dante számára szinte isteni tiszteletre méltó hérosz, míg Voltaire szerint bandita, aki feleségeket, lányokat ölelget, s elemeli a pénzt. Ugyanilyen megosztott értékelést ad róla a történettudomány is. Egyesek úgy vélik, hogy a régi római királyság visszaállítására törekedett, mások szerint keleti típusú hellénisztikus monarchia kialakításán fáradozott, több kutató úgy gondolja, uralkodásának lényege osztályok és pártok felettiségében rejlik. A Caesar-irodalom tengerében lehetetlen kritika nélkül elfogadni bármelyik koncepciót is. Feldolgozásunk elemzi és szembeállítja az eltérő vélemények okait és a Caesar tevékenységével kapcsolatos ókori forrásokat. E folyamat során újszerű Caesar-kép bontakozik ki: Caesar rendszere katonai diktatúra, amelynek egyik – bár leplezett – változata később az augustusi rezsim is. Kiadványunk, az Auctores Latini sorozat kilencedik kötete bevezető tanulmányával, latin szövegével, magyar nyelvű… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Auctores Latini Tankönyvkiadó

>!
Lectum, Szeged, 2003
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 963862583X · Fordította: Ürögdi György
>!
Tankönyvkiadó, Budapest, 1969
342 oldal
>!
Európa, Budapest, 1966
182 oldal · keménytáblás · Fordította: Ürögdi György

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Szürke_Medve>!
Iulius Caesar: A polgárháború

Caesar épp olyan hideg, száraz alapos beszámolónk mutatja magát ebben a művében is mint a gall háborúban, csak itt-ott tűnik át, hogy a polgárháború témája nem hagyja olyan hidegen és érzelemmentesen mint a gallok leigázása. Azért itt is tartja magát a szenvtelen, távolságtartó és pontos beszámoló szerepéhez, de itt már azért néha kizökken. Ellenszenvesnek festi le Pompeiius híveit. Hálátlan hitszegőknek ábrázolja azokat az allobroxokat akik átálltak Pompeiushoz, gazdagon ecsetelve, hogy mi mindent tett értük. Érezhetően bántotta az eset, és szinte már örvendezik amikor ez egyik áruló elesik egy csetepatéban. Pompeius katonai sikereit jelentéktelennek tüneti fel, pedig még Caesar leírásából is érezni, hogy komoly válságot okoztak. Békeszeretetét pedig mindig hangsúlyozza, és bőven ecseteli mennyit tett a békéért, mintha nem is ő törne diktatúrára és a szenátus nem Pompeius oldalán állna. Művét valószínűleg nem fejezte be, Pompeius meggyilkolása után az alexandriai események részletezése közben félbemaradt. A polgárháború befejezését már nem Caesar írta meg.

Anton_Gorogyeckij P>!
Iulius Caesar: A polgárháború

Olaszországi nyaralásom apropójából olvastam a könyvet (meg hát megvolt, így legalább növeltem a saját könyveim olvasottságának arányát). Néha kicsit nehezen lehetett követni a sok név miatt, de érdekes volt mindezzel együtt.

mmária>!
Iulius Caesar: A polgárháború

Iulius Caesar talán nagyszerűbb író, mint politikus. Hiszen ott megbukott (több késszúrással megölték). Kommentárja azonban nagyszerű, érdekes, s nem utolsó sorban némi forráskritikával igazán hiteles korrajzot kapunk a Kr.e. I. századi Rómáról. Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelem.

attatoth P>!
Iulius Caesar: A polgárháború

Lebilincselő olvasmány. Nem erre számítottam az első oldalak alapján. Gondoltam olvasgatom egy kicsit lefekvés előtt. Aztán alig tudtam letenni. Úgy olvastam mint egy jó regényt, vártam, hogy mi lesz a következő oldalon. Pedig tulajdonképp egy szinte szikár beszámoló az egész, és a jó fordítás ellenére volt benne pár mondat amit csak újraolvasva értettem meg. Caesar nagyon jól eltalálta azt a hangnemet és ritmust, ahogy a polgárháború történetét elmesélte, persze úgy, hogy az az ő tetteit igazolja.

Eszter_Tóth_12>!
Iulius Caesar: A polgárháború

Nem egy könnyű olvasmány, de érdekfeszítő. Hihetetlen pontossággal és precizitással írta meg Iulius Caesar ezt a művét. Sok információt lehet nyerni a korabeli Rómáról és Római Köztársaságról. Akit érdekel ez a kor, az vegye a kezébe, nem fogja megbánni, hogy egy olyan könyvet tarthat a kezében, amelyet egy méltán híres római írt.


Népszerű idézetek

vikiniki2>!

Az emberi természet közös gyarlósága, hogy szokatlan és ismeretlen dolgokban túlságosan bizakodunk, aztán annál inkább megijedünk.

58. oldal

vikiniki2>!

(…) az emberek tanítómestere mindenben a tapasztalat (…)

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tapasztalat
vikiniki2>!

Ha nem kíséri őket mindenben szerencse, a szerencsét iparkodással kell előmozdítani.

131. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Publius Cornelius Tacitus: Agricola / Germania
M. Porcius Cato: A földművelésről
Kovács Péter (szerk.): Fontes Pannoniae Antiquae – Az antik Pannonia forrásai
Kovács Péter – Fehér Bence (szerk.): Pannonia története Kr. u. 54–166 közt
M. Terentius Varro: A mezőgazdaságról
Quintus Horatius Flaccus: Quintus Horatius Flaccus összes versei / Opera omnia Horati
Lucius Annaeus Seneca: De Ira / A haragról
Marcus Valerius Martialis: M. Valerius Martialis válogatott epigrammái
Cato – Publilius Syrus: Latin mondások