A ​polgárháború 5 csillagozás

Iulius Caesar: A polgárháború Iulius Caesar: A polgárháború Iulius Caesar: A polgárháború Iulius Caesar: A polgárháború

A ​világirodalom Caesarról igen különböző portrékat rajzolt. Dante számára szinte isteni tiszteletre méltó hérosz, míg Voltaire szerint bandita, aki feleségeket, lányokat ölelget, s elemeli a pénzt. Ugyanilyen megosztott értékelést ad róla a történettudomány is. Egyesek úgy vélik, hogy a régi római királyság visszaállítására törekedett, mások szerint keleti típusú hellénisztikus monarchia kialakításán fáradozott, több kutató úgy gondolja, uralkodásának lényege osztályok és pártok felettiségében rejlik. A Caesar-irodalom tengerében lehetetlen kritika nélkül elfogadni bármelyik koncepciót is. Feldolgozásunk elemzi és szembeállítja az eltérő vélemények okait és a Caesar tevékenységével kapcsolatos ókori forrásokat. E folyamat során újszerű Caesar-kép bontakozik ki: Caesar rendszere katonai diktatúra, amelynek egyik – bár leplezett – változata később az augustusi rezsim is. Kiadványunk, az Auctores Latini sorozat kilencedik kötete bevezető tanulmányával, latin szövegével, magyar nyelvű… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Auctores Latini

>!
Lectum, Szeged, 2003
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 963862583X · Fordította: Ürögdi György
>!
Tankönyvkiadó, Budapest, 1969
342 oldal
>!
Európa, Budapest, 1966
182 oldal · keménytáblás · Fordította: Ürögdi György

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Anton_Gorogyeckij P
Iulius Caesar: A polgárháború

Olaszországi nyaralásom apropójából olvastam a könyvet (meg hát megvolt, így legalább növeltem a saját könyveim olvasottságának arányát). Néha kicsit nehezen lehetett követni a sok név miatt, de érdekes volt mindezzel együtt.

>!
mmária
Iulius Caesar: A polgárháború

Iulius Caesar talán nagyszerűbb író, mint politikus. Hiszen ott megbukott (több késszúrással megölték). Kommentárja azonban nagyszerű, érdekes, s nem utolsó sorban némi forráskritikával igazán hiteles korrajzot kapunk a Kr.e. I. századi Rómáról. Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelem.

>!
attatoth
Iulius Caesar: A polgárháború

Lebilincselő olvasmány. Nem erre számítottam az első oldalak alapján. Gondoltam olvasgatom egy kicsit lefekvés előtt. Aztán alig tudtam letenni. Úgy olvastam mint egy jó regényt, vártam, hogy mi lesz a következő oldalon. Pedig tulajdonképp egy szinte szikár beszámoló az egész, és a jó fordítás ellenére volt benne pár mondat amit csak újraolvasva értettem meg. Caesar nagyon jól eltalálta azt a hangnemet és ritmust, ahogy a polgárháború történetét elmesélte, persze úgy, hogy az az ő tetteit igazolja.

>!
Eszter_Tóth_12
Iulius Caesar: A polgárháború

Nem egy könnyű olvasmány, de érdekfeszítő. Hihetetlen pontossággal és precizitással írta meg Iulius Caesar ezt a művét. Sok információt lehet nyerni a korabeli Rómáról és Római Köztársaságról. Akit érdekel ez a kor, az vegye a kezébe, nem fogja megbánni, hogy egy olyan könyvet tarthat a kezében, amelyet egy méltán híres római írt.


Népszerű idézetek

>!
vikiniki2

Az emberi természet közös gyarlósága, hogy szokatlan és ismeretlen dolgokban túlságosan bizakodunk, aztán annál inkább megijedünk.

58. oldal

>!
vikiniki2

(…) az emberek tanítómestere mindenben a tapasztalat (…)

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tapasztalat
>!
vikiniki2

Ha nem kíséri őket mindenben szerencse, a szerencsét iparkodással kell előmozdítani.

131. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Publius Cornelius Tacitus: Agricola / Germania
M. Porcius Cato: A földművelésről
Kovács Péter (szerk.): Fontes Pannoniae Antiquae – Az antik Pannonia forrásai
Kovács Péter – Fehér Bence (szerk.): Pannonia története Kr. u. 54–166 közt
M. Terentius Varro: A mezőgazdaságról
Quintus Horatius Flaccus: Quintus Horatius Flaccus összes versei / Opera omnia Horati
Lucius Annaeus Seneca: De Ira / A haragról
Marcus Valerius Martialis: M. Valerius Martialis válogatott epigrammái
Cato – Publilius Syrus: Latin mondások