Nyolc ​perc 18 csillagozás

Ittzés Laura: Nyolc perc

Hanna harminchárom éves magyar nő, aki a német középosztály kényelmes és biztonságos életét éli Sylt szigetén, egy lakóházzá alakított világítótoronyban. Nyomasztó kamaszkori élményeiről senkinek sem mesél, még a férjének sem. Nincs más vágya, mint hogy pár hónap múlva nyugalomban megszülje első gyermekét.

Egy nap megjelennek a világítótorony körül a német titkosszolgálat emberei. Hanna megtudja, hogy Tobias Müller, a magyar hírszerzés egykori magas rangú tisztje előző este meghalt egy Berlin környéki autóbalesetben. A nő úgy dönt, hogy – férje tiltakozása ellenére – azonnal hazautazik Magyarországra, és felteszi végre azokat a kérdéseket, amelyekre már régóta tudja a választ.

>!
Binwin, Budapest, 2017
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158081009

Enciklopédia 8


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Izolda +SP
Ittzés Laura: Nyolc perc

A történetben – most, harmadszorra – kevés újdonság volt: a rádiós, meg az a pár félmondat, amit tudom, hogy én hiányoltam. Meg a vége.
A halottaink, a hiányaink, a fekete űr, amit viszünk magunkkal. Ez egy nagyon jó krimi-thriller amúgy is, de a legvégével két napon belül másodszor ríkattál meg, Laura. Köszi.

>!
latinta SP
Ittzés Laura: Nyolc perc

Hát ilyent sem csináltam még, hogy nem írok értékelést – és mégis.

    Inkább csak a benyomásaimat, meg azt, hogy mi történt velem, miközben olvastam, meg nem olvashattam ezt a letehetetlen regényt.

    Mert valóban az volt számomra.

    Mintha azokban az időszakokban, amikor nem nyithattam ki – (dolgoztam) –, szinte kikapcsolt volna az agyam, de azonnal vissza tudott állni „normál működésre”, amint újra fellapozhattam ezt a többszereplős-évtizedeketátívelő, mégis egyetlen folyamatos – akárha a Möbius-szalag oldalán végighúzódó – történetet.

    Ha tréfálkozni, szóviccelni volna kedvem (van), írhatnám/írom (még ha elcsépelt fordulatnak is tűnik): lebilincselő kémtörténet volt ez, a kényszerítő körülmények hatására egy 007-es ügynök rafináltságát is megszégyenítő magyar lányról – is…

>!
BZsofi +SP
Ittzés Laura: Nyolc perc

Az egész @Juci gerillaakciójával kezdődött: mely szerint megjelent egy szuper könyv, ha jót akarok olvasni, akkor ajánlja a figyelmembe. Ekkor landolt a kívánságlistán. Aztán jött @Izolda, hogy nála megvehető néhány példány, rögtön éltem is az ajánlattal, ugyanakkor kétségbe is estem. Jelenlegi olvasási morálomat ismerve ezzel aláírtam a főzőcskés kihívás teljesítésének halálos ítéletét.
A könyv megérkezett (még egyszer kööszönet érte @Izolda-nak), és elkezdtem olvasni. Az első pár oldal még lassan ment, de aztán teljesen beszippantott és alig tudtam letenni. (Még a hajnali szoptatásokat sem bántam.)
Izgalmas, fordulatos, szépen megírt. És meg kell mondjam, régen volt ilyen igényesen kivitelezett könyv a kezemben!

15 hozzászólás
>!
Gabor_Gyori
Ittzés Laura: Nyolc perc

Az államszocializmus korszakához elválaszthatatlanul kapcsolódik a szürkeség, mind annak fenyegető, mind az egyediséget és a társadalmi színfoltokat elnyelő változatában. A “Nyolc perc” mindkettőt megeleveníti: a torokszorító félelmet, a rendszer egyszínűség iránti igényét, és a szürkeség hatását a gondolatokra, a történésekre és az emberi kapcsolatokra.

De ne ijedjetek meg, nem történelemkönyvet vesztek a kezetekbe, nem is társadalomkritikát, hanem a műfaj legjobb értelmében vett thriller, krimi- és kémtörténetet, amely fondorlatosan összekapcsolja az elmúlt korszakokat, és elmélyülten kihámozza a közelmúlt bűneit.

Ez vitathatatlanul a könyv legfőbb érdeme, hogy a finoman csomagolt történelmi reflexión túl egy pár órát ki lehet kapcsolni egy izgalmas történettel. Ami még különlegessé teszi a regényt: a karakterek szokatlanul empatikus, mély és lélektanilag reális ábrázolása.

Ittzés Laura elkerülte azt a csapdát, hogy az akció oltárán feláldozza a karakterei mélységét. Ha valaki elkíséri a regény szereplőit kalandos útjukon, akkor cserébe nem kétdimenziós, karikatúrába illő akcióhősöket kap, hanem valódi, gondolkodó embereket, akik életük egy pontján különleges helyzetben találják magukat, és erre mindegyikük a maga módján reagál.

A regénynek talán egy gyenge pontja van: a történelem sokszor inkább csak az utalás szintjén lelhető fel, akkor is, ha a kerettörténetben jelen van. Csak közvetetten nyerünk betekintést a kései szocializmus bizonyos aspektusaiba, kiemelten az egyházak bonyolult szerepébe, az alkalmazkodás és az elvek közötti lavírozás napi gyötrődéseibe. De remélhetőleg ez a könyv olvasóit arra serkenti, hogy tovább olvassanak a témában, vagy még jobb, írjanak róla, a hozzájuk legközelebb álló formában.

Sokak számára meg pont ez lesz az előnye, hiszen könnyedén belefeledkezhetnek a történetbe, anélkül, hogy valaki didaktikusan szájba rágná a történelmi időszak jellegzetességeit. Ha valaki egy modern és izgalmas thrillerre vágyik, amelyben finoman keverednek a krimi és a történelmi regény elemei, élvezetes karakterekkel és váratlan fordulatokkal teli kerettörténettel, az nem fog csalódni.

>!
Anibell AP
Ittzés Laura: Nyolc perc

Olvasási válságban voltam egy ideje, kedvelt szerzők könyveit is simán félre raktam, de azt hiszem a Nyolc perc most kigyógyított, olyan lendülettel olvastam, mint már régen. Sodró, okos, izgalmas, érzelmes, de nem érzelgős, az információk pont jól adagolva, mindig van sejtés, de nem kiszámítható. Kedveltem és utáltam a szereplőket, izgultam, és keveset agyaltam, inkább olvastam és forgott a film a szemem előtt, mert hogy nagyon is filmszerű, remélem egyszer moziban is láthatom majd.

spoiler

>!
sssajt P
Ittzés Laura: Nyolc perc

Csodálatos regény.
Tele apró részletekkel, csodálatos szerkezettel, varázslatos borítóval – szóval bőven van mire figyelni. ;) Okos, izgalmas, letehetetlen.

>!
sztomi
Ittzés Laura: Nyolc perc

Az a fajta nyomasztó feszültség hatja át, amit csak az érthet, aki orosz megszállás alatt lévő országban élt valaha. Valódi, élő karakterek, akikért lehet izgulni, akiket meg lehet vetni, vagy lehet félni tőlük, vagy akár együttérezni velük.

Nagyon élveztem a nemlineáris szerkesztést, ami szervesen hozzásimul a történethez, nem öncélú, hozzájárul ahhoz, hogy nem tudod könnyen letenni. Olyan témákhoz nyúl hozzá a Nyolc perc, amelyek eddig feldolgozatlanok maradtak Magyarországon. Sok ilyenre lenne még szükség!

>!
pelika
Ittzés Laura: Nyolc perc

Köszönöm Laura! Tényleg nehéz letenni.
Nagyon tetszett, hogy egyes szám első személyben mondják el a szereplők a történéseket

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Izolda +SP

Most, hogy terhes vagyok, mintha a pillanat töredéke alatt eltűnt volna a magam feletti önrendelkezés joga.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önrendelkezés · terhesség
>!
imma A+P

    (…) Kevesen vannak az utcán, de ez az ismeretlen férfi az első pillantásra feltűnik. A falat támasztja a kávézó mellett, öltönyben van, de valahogy mégsem elegáns, inkább csak szürke és hivatalos. Aktatáskája a hóna alatt, szürke az is, ahogy a kalapja is az, meg a füst is, amit komótosan ereget. Az arca jobb oldalán egy nagyon vékony, karmolásszerű sebhelyet látok.
    – Halász Hanna? – kérdezi, amikor elhaladok mellette, és már hajtogatja is össze az újságját, mint aki biztos a dolgában.
    Egyszeriben kiszárad a szájpadlásom, alig bírok megszólalni.
    – Igen – préselem ki magamból nagy nehezen.
    – Kövessen!
    Van valami a hangjában, valami száraz, hivatalos és megfellebbezhetetlen. Gépiesen követem a férfit a kávézóba. Leülünk az egyik sarokban. Körbenézek: senki sincs a közelünkben. Nem veszem le a kabátomat, csak leereszkedem a szék szélére. A férfi a mellette levő székre rakja a kalapját és a táskáját.
    – Találkozásunk államtitok. Ha erről bárkinek említést tesz, börtönbe kerül – mondja rutinosan, ahogy más az adjonistent.

85-86. oldal, 8. Hanna - Budapest, 1987 (Binwin, 2017)

>!
Anibell AP

A németeknél – meséli mosolyogva Hanna – minden, ami le van írva, az szent. Ha bemész egy hivatalba elintézni valamit, legjobb, ha előre leírod, hogy mit akarsz. A legbiztosabb, ha ki is nyomtatod. Ha egy papírról olvasod fel, akkor hamarabb el tudod intézni, mint ha csak belekarattyolod az adminisztrátor arcába. A magyarok viszont rettegnek az írott szövegtől. Velük csak akkor jutsz dűlőre, ha eldugod a papírt, belenézel a szemükbe, és elmondod, mit akarsz. Aztán következik tíz perc anekdota és öt perc ügyintézés.

109. oldal

>!
imma A+P

– És mi lenne, ha a tenger mellett élnél? Mit csinálna a tenger, ha eltűnne a Hold?
– Azonnal visszahúzódna, és elkezdődne az apály – vágtam rá alig leplezett büszkeséggel.
– Igen, de miért?
– A gravitáció miatt. Ha eltűnne a Hold, azonnal megszűnne a tengerre ható hatása.
Láttam rajta, hogy tetszik neki gyors válaszom, de ezúttal nem hagyta annyiban.
– Azonnal? – kérdezgetett tovább. – Tehát előbb látnád azt, hogy visszahúzódik a tenger, mint azt, hogy eltűnt a Hold az égről?
Zavarba jöttem.
– Igen, talán. Azt hiszem.
Apám tettetett meglepődéssel csóválta a fejét.
– A gravitációval kapcsolatos információ „hamarabb érne ide”, mint maga a fény?
Elképedtem. Nem, ez valóban nem lehetséges, hiszen semmi sem haladhatja meg a fénysebességet.
Apám nem árulta el, hogy magának Einsteinnek is hosszú évekbe telt, hogy megoldja ezt a dilemmát: ebből született az általános relativitáselmélet. De mire erre rádöbbentem, és méltatlankodhattam volna, addigra apám már több mint egy évtizede halott volt.

16-17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: relativitáselmélet
>!
Anibell AP

Aki sosem hagyta el a hazáját, az úgysem értheti, hogy attól kezdve mintha felhasadna a téridő, két párhuzamos valóságban élsz tovább. Lesz otthon és lesz itthon. Otthon, a hátrahagyott hazádban a hiányod önálló életre kel, és mint egy titkos ikertestvéred, éli tovább nélküled az életed.

17. oldal

>!
latinta SP

    Belépek a férfi után a szertárba: hatalmas, szellős terem, csak pár bútor árválkodik benne. Egyszeriben elpárolog az ingerültségem. Ámulva nézek körül: azoknak a fénynyaláboknak, amelyek az áttetsző, lyukacsos függönyön keresztül bekúsznak, nagyjából nyolc percre volt szükségük ahhoz, hogy a Naptól hozzánk megérkezzenek, és beszántsák a falakat sok száz karcsú, filigrán arabeszkkel. Ilyen az ígéret földje. Aki ide betér, az hátrahagyja a kinti világ egyenetlenségét. Idebent minden apró mennyiség számít. Még egy kósza, jelentéktelen kisbetűről is kiderülhet a kísérlet végére, hogy egy misztikus mértékegység, és valójában ő volt a történetben a legfontosabb.

52. oldal, 5. Hanna - Budapest, 1987 (Binwin, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: fény
>!
imma A+P

– Ha ilyen jól tudod, hogy itt mindenki a javadat akarja, akkor te miért nem igyekszel?
Nem is tudom. Miért, igyekeznem kéne? Elvárás, hogy jobban legyek? Év végén majd ezt is leosztályozzák? Netán érettségit tegyek belőle? Azért, mert másnak kellemetlen, ami történt velem?

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyász
6 hozzászólás
>!
pelika

– Mit csináljak?
– Keresgélj.
– De mit, az istenért?
– Úgy nem kunszt keresni, hogy tudod, mit keresel.
Nem kunszt, nem kunszt. Négykézlábra állok, így legalább biztonságban érzem magam, mert nem fogok megszédülni. Remélem, hogy elsőre egy bilit találok, az jelentősen növelné a biztonságérzetemet.

289. oldal

>!
latinta SP

    – Miért rúgták ki?
    – A kínai vallási delegáció miatt.
    – Micsoda?
    – Jött néhány vallási vezető fejtágításra. Kötelező volt az alkalmon részt vennünk. Kínaiul zajlott. Olyan pocsék volt az egész, hogy még a fordításból sem értettünk semmit.
    – De minek jöttek?
    – Központilag támogatott alkalom volt. Az volt a cél, hogy mutogassák a nyugati sajtónak, hogy idehaza vallásszabadság van. (…)

159-160. oldal, 17. Hanna - Budapest, 1987 (Binwin, 2017)

3 hozzászólás
>!
Gabor_Gyori

A vasfüggöny korában a személyes higiénia mindenkit elárult. Abból, hogy ki milyen kozmetikumot használ, rögtön tudni lehetett mindenkiről, hogy a vasfüggöny melyik oldaláról jön. Akármilyen jól tenyésztett Romeó és Júlia került eléd, akármilyen profin voltak kiképezve. Amíg szélcsend volt, nem volt semmi baj. De amint a test a legkisebb megerőltetést végezte és izgalmi állapotba került, elég volt a test valamelyik hajlatából egyetlen fuvallat, és azonnal megszűnt az inkognitója. Kelet és Nyugat ebben sem versenyezhetett egymással. A szagunk egyszeri és ismételhetetlen, de rendszerfüggő is. Ha valaki izzadni kezdett, rögtön érződött mindenkin az ideológiai hovatartozás.

Meggyőződésem, hogy ez lett a Kelet veszte. A szagok és az ízek. Mert aki a vasfüggöny mögül egyszer Nyugatra jött, azt onnantól kezdve nem lehetett csak úgy visszaküldeni, mintha mi sem történt volna. Könnyű volt odahaza, a kopár négy fal között valakibe beleszugerálni, hogy azok a rohadt imperialisták, meg akarnak támadni minket. De ha egyszer kijutottál, és megízlelhetted az ízek-szagok kavalkádját, akkor többet nem lehetett hazudni neked. Az ideológiai csatákat nem a harctéren veszítik el az emberek, hanem az ízlelőbimbókban és az illatreceptorokban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Natsuo Kirino: Kín
Ruth Ware: A nő a tízes kabinból
Stephen King: Dolores
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Jason Matthews: Vörös veréb
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
Stephenie Meyer: A Vegyész
Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az angol lány
Jeff Abbott: Öntörvény
Pacskovszky József – Pacskovszky Zsolt: Nő kutyával és holddal