</Harmónia> 284 csillagozás

Itó Projekt: </Harmónia>

Ebben a jövőben az egyén teste közös tulajdon. Légy egészséges! Légy boldog! Akkor is, ha nem akarod.
Utópia végre megvalósult, hála az orvosi nanotechnológiának és a társadalmi jólétet szabályozó törvényeknek. A rendszer azonban, amely az állampolgárok egészségét hivatott őrizni, ellenük fordul. Az egész emberiség egy titokzatos elme túszává válik.
Kirie Tuan, a diktatórikus jóindulat ellen egykor öngyilkossági kísérlettel lázadó lányt a múltja kísérti, miközben az Egészségügyi Világszervezet tagjaként versenyt fut az idővel, hogy megmentse világát.
Te mit adnál meg azért, hogy harmóniában élhess magaddal?

Eredeti cím: ハーモニー

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Ad Astra, Budapest, 2012
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155229138 · Fordította: Mayer Ingrid, Oroszlány Balázs

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Kirie Tuan · Mihie Miach

Helyszínek népszerűség szerint

Kaukázus


Kedvencelte 45

Most olvassa 8

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 128

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Nita_Könyvgalaxis P
Itó Projekt: </Harmónia>

<emlékezés>
Volt egyszer egy 1984.
Volt egyszer egy George Orwell, aki megrémálmodott egy olyan világot, amelyben az ember nem bújhat el sehova.
Volt egy Itó Projekt, aki pedig továbbálmodta ezt.
</emlékezés>

<félelem>
Félek, hogy egyszer olyan lesz a világunk, mint a </Harmóniában>.
Félek, hogy sosem lesz olyan.
Félek, mert nem tudom eldönteni, szeretnék-e olyan világban élni.
</félelem>

<tények>
Itó Projekt 2009-ben meghalt.
Három regényt írt.
Ha a másik két regénye csak fele olyan jó, mint ez, akkor olvasni kell őt.
És ha olvassuk őt, akkor tovább él.
Akár örökké.
</tények>

8 hozzászólás
>!
Oriente P
Itó Projekt: </Harmónia>

<list:item>
<i:biokrácia>
<i:homeosztatikus egészség-megfigyelés és életmód-tanácsadás>
<i:potenciálisan felkavaró tartalmak szűrése>
<i:maradéktalanul kedves közösségi egyetértés>
<i:forrástudatosság>
<i:társadalmi értékpontrendszer>
<disturbed>
<i:belsőnézetű öngyilkosságok>
<uncomfortable>
<i:rózsaszín gázmaszkos rohamrendőrök>
<panic>
<i:a tudat, mint evolúciós melléktermék kiiktatása>
</panic>
</uncomfortable>
</disturbed>
</list>

16 hozzászólás
>!
vicomte P
Itó Projekt: </Harmónia>

Egészen a történet háromnegyedéig úgy gondoltam, hogy attól eltekintve, hogy jó néhány jelenetét szinte csak animeként tudtam magam elé képzelni*, tökéletesen felépített disztópiát olvasok, ami olyan kérdéseket feszeget okosan és provokatívan, amivel nem szívesen szembesül az olvasó.

A könyv ugyanis a transzhumanizmus egyik legriasztóbb aspektusát gondolja végig, amiről Fukuyama könyvében olvastam. Azt, hogy vajon meddig terjed ki az ember felelőssége és lehetősége a saját teste fölötti rendelkezésben. Van-e egyáltalán olyan határ, amit érdemes meghúzni, vagy egész egyszerűen csak az adott pillanat társadalmilag elfogadott paradigmája jelent korlátot, ami úgyis felül fog íródni?

Ami különösen izgalmas és nem csak a keleti és nyugati gondolkozásmód, de a tudományos (evolucionista) és a transzcendens hozzáállás ütközéspontja is, hogy vajon az emberi test és lélek viszonyában van-e egyáltalán bármelyiknek kiemelt szerepe?
A test a lélek edénye? Vagy a lélek csupán egy evolúciós tákolmány, ami csak élősködik a testen?

Izgalmas kérdések ezek, amit ráadásul egy szerkezetileg tökéletesen felépített regényben tálalnak elénk.
A történetet egy nézőpontból követhetjük végig, amelyből csak néha ugrunk ki egy-egy rövid kitérőre, amikor ETML tagok közzé helyezett listákból, külső szemlélőként kapunk képet a főszereplő reakcióiról.

A főszereplő tökéletes (bár kicsit talán sablonos) választás. Kirie Tuan ugyanis deviáns egy olyan jóléti társadalomban, ami egy részleges nukleáris világégést követően tudatosan a minél konformabb egyént tette meg a szociális viszonyrendszer alapkövévé.
Itt a konformitás alapvetése a közösség tagjainak egymás jól léte és önnön testi egészségük felé fordított figyelme, amit többek között egy totális megfigyelő egység, a WatchMe, számtalan egyéb orvosi bioware és eszköz szolgál.

Azt pedig tudjuk, hogy a totális megfigyelés – a privát szféra szinte teljes megvonása – az emberek igen jelentős részéből depresszív menekülési vágyat vált ki. És ezen nem sokat segít az sem, ha a megfigyelést Teréz Anya és Gandhi kart-karba öltve folytatják.
Sőt…

Ennyi gondoskodás, ennyire politikailag korrekt** és szelíden korholó intés, ha valakinek a döntése esetleg károsíthatja az egészséget, belőlem robbanásszerű ellenállást váltana ki.
Nem azonnal – nincsenek (már) forradalmár attitűdjeim –, de ezt a fojtogató kedvességet nehezen viselem, ugyanúgy, ahogy Kirie Tuan is, aki ki akar törni ebből a langyos, rózsaszín világból, és mivel megölnie nem sikerül magát, legalább kitér előle, amennyire csak telik tőle.

Az ő figurája végig hiteles is marad, de sajnos a történet szálait alapvetően nem ő mozgatja, hanem egy olyan szereplő, akinek az előtörténetével, a motivációjával és a nagyobb jó érdekében elkövetett tetteivel nem tudtam mit kezdeni, és ez sajnos lerontotta a korábbi szinte tökéletes élményt.

Nem, nekem eszembe sem jutna megfontolni, ha egy olyan kifacsart fogoly dilemma elé állítanának, hogy úgy döntsek, ahogy a regényben néhányan.
Ahogy a helyi nirvána is riasztó, s nem elérendő állapot számomra.

* Bár hogy hiba-e ez egyáltalán. arról még én sem vagyok meggyőződve – a leírt világ annyira idegen az általunk ismerttől, hogy nehéz volt valódi emberekként elképzelnem a lakóit.
** Az egyébként eléggé elgondolkoztató, hogy az első politikai erő, amely programszerűen politikailag korrektekre cserélt le bizonyos rossz ízű kifejezéseket (pl. ideggyógyászatra a bolondok házát) és az egyén testi egészségét társadalmilag kívánatosnak tartotta, az a német náci párt volt.

>!
csartak MP
Itó Projekt: </Harmónia>

Bizonyos értelemben felkavaró könyv. Aki már megtapasztalta, hogy milyen elveszíteni egy rákos beteg közeli családtagot, látni, hogy napról napra gyengül, száll ki belőle az élet, közben semmit se tudsz tenni ellene.. az biztos még jobban elgondolkodott rajta, hogy milyen jó lenne egy olyan világ, ahol teljesen eltörölnek minden betegséget. És pont. Ez a transzhumanizmus napos oldala.
De Ito Projekt nem a napos oldalt mutatja meg. Talán mert ő is rákos beteg volt, és már nem volt remény, azért forgatta így ki ezt a világot?
A további részei, a történetnek, az állandó megfigyelés, a tudat befolyásolása, majd a tudat eltörlése, mind-mind adalék hozzá, hogy ne kedveljük meg. Néha engem is fárasztanak az emberi interakciók, a felesleges fecsegések. Néha kikapcsolok közben, és ilyenkor elnézek az asztal felett. Néha azt érzem, egy csomóan megőrültek, van aki eltúlzott ezotériáról nyomja a szöveget nekem, van aki meg arról, hogy a gonosz műve az, hogy elromlott az autója. Mit művel ilyenkor a tudat? De van olyan pont az ember életében, hogy azt kívánja, hogy ne legyen tudata? Milyen csalódottság kell ehhez? Vagy csak meg kell hozni a döntést, utána úgyis mindegy? Harmonikus agya annak az embernek van, aki minden lehetséges kételyt eltávolított, nem is: megszüntetett.
A karakterek, a főszereplő.. Nem voltam kibékülve vele. Annyira arra álltam rá, hogy egy fiatal férfi a szereplő, hogy mindig úgy kellett átállítani, nem, nem, nem férfi, nőről van szó.
És milyen érzetet kelt az egész? Időnként lassú elnyújtott, hangsúlyozott képkockák. Égszínkék-aranysárga Szahara. Élénkpiros paradicsomkarikák hófehér sajttal a tányéron. Semleges színű, rózsaszín világ. Piac, erőteljes szagokkal. Szállingózó hó, vér cseppen a betonra. Közben egy súlytalan világ, ahol már akkor is alig vannak érzelmek, amikor még van tudat. A kódolásos részek jól illettek a történetmeséléshez.

3 hozzászólás
>!
Juci P
Itó Projekt: </Harmónia>

Ez egy vadul elgondolkodtató, de nem túlságosan jól megírt regény szerintem, legalábbis ami az olyan apróságokat illeti, mint a szereplők jelleme, a cselekmény koherenciája vagy a gördülékeny párbeszédek. Viszont annyi gondolatcsemegét (vagy inkább rágódnivalót) ad, hogy emiatt simán elnézem neki a hiányosságait (különben is van egy olyan különbejáratú elméletem, hogy a japán emberek valósága egyszerűen transzponálhatatlan a miénkre, és ezért minden fordítás szükségszerűen esetlen lesz valahogy). Először is elképesztően izgalmas* ez a társadalom- és jövőkép, amit kitalált Itó, másodszor az egyén szabadságának és felelősségének itt felvetett kérdései a test és lélek vonatkozásában még akkor is nagyon megfontolandóak, ha egyébként nem tudok egyetérteni a regény egyetlen szereplőjének konklúziójával sem.
* Azért ne feledjük a kínai átkot, miszerint „éljél te izgalmas időkben”…

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Itó Projekt: </Harmónia>

Mégis miért olvasom?
<list:okaim>
<o:Imádom Japánt és a japán szerzőket!>
<o:Imádom a technológiát!>
<o:Kellett még egy sci-fi erre a hónapra valami kihíváshoz>
<o:Belelapoztam és megtetszett a programozói minta.>
<o:Persze már jóval előtte megfogott a borítója, ami Sánta Kira gyönyörű munkája.>
<o:Disztópia.>
<o:Utópia.>
<o:Techno-thriller.>
</list>

Őszintén szólva nekem baromira bejött ez az (online) betegségmegelőző, betegségelfojtó dolog! Csírájában elfojtott rák, pillanatok alatt ható gyógyszerek és fájdalomcsillapítók. A test, mint egy jól karbantartott szerkezet. A baj az, hogy nagyon-NAGYON szélsőségessé vált a dolog… szóval hiába tetszett, ha mellette megértettem a főbb szereplők ellenérzéseit is. Így lesz az utópiából disztópia / disztópiából utópia és ezt nagyon jól beleépítették a sztoriba! (Csak azért nem teljes pontszám, mert sok az öngyilkosság és a gyilkosság benne az én ízlésemhez.)

P.S.: Akarok ThingList-et. És ezt a könyvet megfilmesítve.

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/11/ito-projekt…

1 hozzászólás
>!
pat P
Itó Projekt: </Harmónia>

Lehetséges, hogy nem a világ legjobb könyve, és nem is teljesen hiba nélkül való, de engem azért megfogott. Nem akarok túl sokat elárulni a cselekményről, úgyhogy csak felsorolom, mely kedvenc témáimmal akadtam össze olvasás közben:
1. Ragyogóan felépített disztópia, a legjobb recept szerint: Végy néhány kedves-ártatlan, társadalmilag abszolút pozitívnak tekintett alapelvet (pl. „szeresd felebarátodat”; „az egészség fontos”, "az emberi élet a legfőbb érték"); gondold ezt nagyon logikusan végig, és még tovább; borzadj el az eredményen.
2. Nanotechnológiai elemekkel kombinált poszthumán (vagy transzhumán? ezt sose tudom) jövendő: emberekre felinstallált WatchMe, minden betegséget meggyógyító MediMol-ok, kiterjesztett valóság, WarBird-ök és gépkecskék, stb.
3. Poszt-apokaliptikus jövendő, egész eredeti világrenddel és hatalmi csomópontokkal, spirálcenzorokkal és gyógyhadsereggel. Főbb helyszínek: Japán, Niger, Bagdad, Csecsenföld.
4. És a legjobb: kérdések (szabad) akaratról, tudatról, lélekről, énről, a társadalom és az egyén örök és kibékíthetetlen ellentétéről. Mindez közepesen vitatható, de nagyon érdekes evolúció-pszichológiai és neurobiológiai nézőpontból. A lehető legijesztőbb eredményekkel, nem mellesleg.

Azt korábban is tudtam, hogy ez az AdAstra legszebb könyve. (Eddig.) Most már azt gondolom, hogy az egyik legjobb is.

9 hozzászólás
>!
Fallen_Angel P
Itó Projekt: </Harmónia>

Azért vettem meg a könyvet, mert feltűnő volt. A címlapja, a szerző érdekesen hangzó író álneve, és főleg a címe a kódolással. Utóbbit – a könyvbe először belepillantva – azt gondoltam, nehezen fogom érteni, de nem volt vele gondom, a kódok tökéletesen visszaadták az érzelmeket, hangulatokat, amiket (szerintem) közvetíteni szándékoztak.

A sztori egy atomháború utáni jövőben játszódik, amelyben az emberek egészségét a beültetett WatchMe felügyeli, amely a MediCare segítségével csírájában szünteti meg a betegségeket, a fájdalmat, és pontosan megmondja, hogy mit és mennyit kell enni, mozogni ahhoz, hogy tökéletesen egészségesek legyenek. Életmódtervezők segítik az életüket, hogy megfelelően éljék azt. Életmódindexek és társadalmi értékpontok határozzák meg őket.
Ebben a világban nem ismert a dagi szó, hiszen nincsenek sem kövér, sem sovány emberek – mindenkinek optimális a súlya. Nem fogyasztanak alkoholt, nem dohányoznak, és úgy gondolják, hogy a magánélet szónak obszcén felhangja van.
A rendszer látszólag tökéletesen működik, de mi van, ha valaki belepiszkál?

Egy jól kitalált világ viszonylag rövid, nem túl bonyolult története, mégis annyi benne az ütős gondolat. Nem mindig szoktam jelölgetni a könyvekben, de a Harmóniát telepakoltam cetlikkel. Érdekes volt olvasni, mert ez a könyv más, mint a többi. A hangulata, az írásmódja, a stílusa. Nehéz megmagyarázni, olvasni kell.

6 hozzászólás
>!
Joshua182
Itó Projekt: </Harmónia>

Üde színfolt ez a könyv, a „nemtudtamletenni-faktort” ugyan nem ugrotta meg nálam, de az ötlet tetszik, a kivitelezés ötletes, a mondanivaló pedig elevenembe talált.
„Egészség mindenek felett!” – halljuk gyakran. Itó Szatosinak sikerült megalkotnia egy világot ennek jegyében, a kérdés csak az, hogy nem kell-e túl nagy árat fizetnie az emberiségnek a betegségek száműzéséért.
Az atomháború utáni, újjászerveződő társadalom kiváló táptalaj a szerző ötletéhez, semmilyen más formában, ahol akár csak csíráiban jelen van a kapitalizmus, nem lenne működőképes a mindenki által hozzáférhető egészségmegőrző nano(?)technológia. Számomra teljesen szürreálisan hatott egy ilyen világ, ahol az egyén az egészségért cserébe kiszolgáltatott társadalmi erőforrássá válik, megszűnik a magánélet, és szinte értelmét veszti a tulajdon. A „biokrácia” és „köztest” fogalmak sejtetik, hogy milyen mértékben szorul háttérbe az egyén egy ilyen világban.
A társadalom belefullad az empátiába, amivel talán még együtt tudnék élni, de az ilyen mértékben lecsupaszított és csonkolt, egyéniségtől és ambícióktól gyakorlatilag megfosztott individuum számomra inkább biorobot kategória.
Itt lép a képbe a könyv számomra egyik legérdekesebb oldala, az akarat mechanizmusát fejtegető részekkel. Nagyon elgondolkodtattak az agy jutalmazás-rendszerével és az emberi evolúcióval kapcsolatos fejtegetések. Bármiféle manipuláció az aggyal, az akarattal, és ezáltal a tudattal számomra „piroslámpás” terület, nem csak a könyvben vázolt veszélyek miatt, hanem mert a történet egyik központi motívumaként felbukkanó szuicid hajlamok nagyon távol állnak tőlem.
Szóval nekem túl nagy lenne az ár. Nem látom az értékét annak a plusz 30-40-50 évnek, ha nem lehetek önmagam. Valamivel árnyaltabb azonban a kép, ha az ember már fiatalon sem egészséges, ezért simán el tudok képzelni olyan állapotot, hogy valaki számára pozitív változás legyen egy ilyen társadalom. Ám a történet végén bekövetkező események még az ilyen esetekben is megkérdőjeleznék az „ökormányzatok” létjogosultságát.
Nem tudom, hogy milyen mértékben ihlette a történetet a szerző saját betegsége, de nem lepne meg, ha kiderülne, hogy komoly szerepe volt benne, sajnos további ötleteit már nem ismerhetjük meg, az ő tragédiája egy bizarr színezetet ad ennek a regénynek.
Az „etml-kódnyelv” még mindenképp említést érdemel, eddig még nem találkoztam ilyesmivel, és nagyon ötletesnek tartom, formailag is feldobta a könyvet, erőteljesen érzékelteti az ábrázolt világ hangulatát, a könyv végén pedig teljesen világossá válik a funkciója is.
Szóval én elutasítanám a Harmóniát, és valószínűleg csatlakoznék a periférián élő, biotechnológiát nélkülöző rétegekhez, akik életébe rövid bepillantást nyerhetünk néhány fejezetben, és bevallom, nagyon érdekelt volna, hogy mi történt velük a Harmónia után.
Megyek, és megnézem az animációs filmet is, hátha okosabb leszek…

>!
Ad Astra, Budapest, 2012
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155229138 · Fordította: Mayer Ingrid, Oroszlány Balázs
7 hozzászólás
>!
Fearzone
Itó Projekt: </Harmónia>

Note to self: olvassak tobb japan sci-fit!
Kozertheto, nem kellet atomfizikusnak lennem, hogy felfogjam, megsem mainstream. Vannak hibai, de a tema jo, es az iro eletrajzaval osszevetve…zsenialis, es hatborzongato. Kar erted Ito Projekt!


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

– De hát a könyvek nehezek és sok helyet foglalnak, nem nehéz cipelni őket?
– Pontosan azért hurcolom őket magammal, mert nehezek és sok helyet foglalnak, Kirie. Az, hogy valami nehéz és sok helyet foglal, manapság már társadalomellenes tulajdonság.

22. oldal

>!
Batus

– Az irodalomnak, a könyveknek, a szavaknak akkora erejük van, hogy embert is képesek ölni. Nem tartod hihetetlenül nagy dolognak?

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · nagy szavak · szó
>!
Chöpp 

Ha nem vagy képes tudatosítani, hogy önmagad vagy… az bizonyos szempontból egyenlő a halállal.

226. oldal

>!
Lunemorte MP

Összegereblyézni a lélek szerteszét hullott szilánkjait, és összerakosgatni, mint egy kirakósjátékot.

>!
Irasalgor

Az ember már csak olyan, hogy folyton attól retteg, ha nem állít fel magának szigorú szabályokat és nem próbálja betartani őket, akkor egyszer csak mindent elveszít, amit eddig elért, és újra eluralkodik a káosz.

32. oldal

>!
Irasalgor

Mielőtt még feleszméltünk volna, a világ egy hatalmas könyvvé vált.

286. oldal

>!
Chöpp 

Gombafelhők tarkították bolygónk felszínét, és az emberiség ráeszmélt, miféle fajzat is valójában.

164. oldal

>!
Chöpp 

Be vagyunk zárva abba a jövőbe, amit a régiek megálmodtak.

25. oldal

>!
Lunemorte MP

Azzal szolgálom a társadalmat, hogy eltávolodom tőle,amennyire csak lehet.

>!
moszat

…zsigeri undort éreztem.
(…)
Undort a szabályrendszerrel szemben, amelyet a Föld lakosságának nyolcvan százaléka elfogadandó normának tekint.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Bezárt elmék
Dale Brown: Páncél
Robert Merle: Állati elmék
Richard Morgan: A fekete férfi
Blake Crouch: Sötét anyag
Dale Brown: Halálzóna
Dale Brown: Acélárnyak
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Dean R. Koontz: Égi jel
Stephen King: 11/22/63