Egy trieszti irodalmár, aki túlvan már élete delén, megismerkedik egy szép, kacér, könnyűvérű lánnyal. A kalandnak induló kapcsolat lassanként elmélyül, gyötrelmes szerelemmé változik a férfiban: ábránd, szenvedély, harag, rajongás és kínzó féltékenység bonyolult szövevényévé, amely az öregedő író egyetlen nagy élményévé súlyosul. S a háttérben egy másik, még tragikusabb szenvedély: az író húgának reménytelen szerelme. A modern olasz klasszikus mesteri lélekrajzzal mutatja be az igazi tettre képtelen, beteges önelemzéssel bíbelődő polgárt, akinek abban van a tragédiája, hogy egyre jobban elidegenül az élettől.
A vénülés évei 4 csillagozás

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horizont könyvek Kriterion

Nazanszkij ♥>!

Nem szenvedett a nemrég feltámadt, hűvösen sivító széltől sem, pedig elfújta a tavaszian langyos nappalt, amely Emilio számára kiáltó ellentétben állott fájdalmával. Az utcák gyorsan besötétedtek; a légáramlat, amely lent a földön csak a hőmérséklet hirtelen csökkenésében mutatta hatását, kövér esőfelhőket húzott az égboltra. A sötétlő ég messzeségében a halódó fény sárga magaslatának csúcsa látszott.
154. oldal, A vénülés évei, 12 (Kriterion, 1976)