Neviditelná ​města 1 csillagozás

Italo Calvino: Neviditelná města

Nejznamenitější cestovatel všech dob, Marco Polo, popisuje Kublaj chánovi krajiny a města, která nejsou na žádné mapě, jejichž znaky a tvary, věže, mosty, domy, ulice, sociální a společenské struktury jsou nám však přesto povědomé, jako by sumarizovaly naše zkušenosti, poznatky a sny, neboť nejsou ničím jiným než „cestami do paměti“. Všechna města jsou v Markově podání v podstatě variantami téhož modelu, jeho rodných Benátek, a jejich podoba je neomezená, může mít tolik odlišných tváří, kolik jich má sám život ve svém trvání, zániku i věčné obnově

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Dokořán, Praha, 2007
120 oldal · ISBN: 9788073631369 · Fordította: Vladimír Hořký · Illusztrálta: Vasilij Ťuťunnik

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

>!
Teetee
Italo Calvino: Neviditelná města

Szeretem a városokat. Szeretem magát a szót is: város. Sokszor elgondolom, hogy le kellene egyszer rajzolnom az alternatív térképét annak a városnak, ahol most élek. Nem a szülővárosomét, azt nem lehetne, az én vagyok, minden ponthoz annyi valós és elképzelt emlékkép tapad, hogy nincs az az algoritmus, amellyel azt le lehetne írni. De szívesen lerajzolnám a térképét a városnak, amiből először csak a buszpályaudvart, az internátust és az egyetemet ismertem, s lassan kaptak saját nevet a helyek, Erika Gömblámpás Utcája, Point of Hugs, Véletlenül Felfedezett Titkos Lépcső A Villanegyedből a Villamosmegállóig, Kék Pizza, Kék Templom, Régi DH-iroda stb.
Szeretem a könyveket, amelyekben városok a főszereplők (mint az Isztambul, A másik város, de akár a Klára is), szeretem Prágát, Tallinnt és Nizzát, és el akarok menni Drezdába meg Reykjavikba meg Vilniusba.
A láthatatlan városok mindazok a városok, amiket láttál már és látni fogsz, amiket elképzeltél és amikbe soha nem juthatsz el, amik már eltűntek és amik még csak lesznek. Minden város ugyanaz a város, de egy város a város. (Avagy minden stadion ugyanaz a stadion, de egy stadion a stadion.)
Gyönyörű könyv, gyönyörű illusztrációkkal, szeretném valahogy a magamévá tenni, beleírni mondjuk, melyik részt mikor olvastam (egy viharos éjszakán, amikor nyakig átázva értem haza, pesti szolgálati út előtt a kollégára várva hajnalban, félrészegen meccsnézés után, vonaton két város között), de minden olyan közönségesnek tűnik, vagy belerajzolnék várostérképeket, a városokét, amelyek az álmokban különösen kapcsolódnak össze, de nem tudok rajzolni, így hát csak olvasok, hol lineárisan, hol tetszés szerint felütve a könyvet, és tornyok és erkélyek és hidak és sikátorok és terek és szökőkutak jelennek meg álmomban.

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Milan Kundera: Nesnesitelná lehkost bytí
Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě
Jáchym Topol: Sestra
Scarlett Thomasová: Náš tragický vesmír
Jennifer Nivenová: Všechny malé zázraky
Bohumil Hrabal: Ostře sledované vlaky
Kate Morton: Ztracený slib
Lois Lowry: Dárce
Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti