Semmiért ​egészen 113 csillagozás

Istók Anna: Semmiért egészen

Tudsz szívből szeretni?

Nándi és Flóra az egyetemen találkozik, ahol a jóképű fiú eltekeri a gépészkarra járó lány fejét. Senki sem jósol nekik nagy jövőt, de ők egymásba szeretnek és összeházasodnak.

A felszínen minden ideális. De vajon milyen sérelmek, hazugságok rejlenek a látszólag tökéletes kapcsolat mélyén? Mi lesz, ha egy nap az egyensúly felborul?

Valaki hibázik.

Valaki titkot rejteget.

Valakit megcsalnak.

Valaki pedig nekiáll, hogy igazságot szolgáltasson.

Vajon ki lehet a titokzatos szerető, aki eléri, hogy Nándi szép lassan feladjon mindent: családot, lakást, munkát, karriert?

Vajon meddig éri meg bosszút állni, és mikortól kell megbocsátani?

Mindenki hibázik.

Te is.

Nézz csak tükörbe, azt hiszed, tökéletes vagy?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577478

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Gödöllő


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Egy klasszikus szerelmi háromszög a történések magva, egy egyetemi szerelemből lett házasság anatómiája a regény. Megdöbbentő és érzelmileg felkavaró volt a regény. Néha kell tudnunk alkut kötni. Érdemes lehet.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/02/semmiert-egeszen.html

1 hozzászólás
Molymacska>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Ez a könyv megmutatta, hogy ne nagyon fecséreljem energiáimat arra, hogy nyomon követem a megjelenést, hiszen sokszor a nagy várakozás akár csalódást is okozhat. Sajnos ennél a kötetnél ez a csalódás a borító, hiszen a borítótervező pályázatot is végigkísértem, és a végső borító számomra annyira… egyszerű lett. Olyan, aminél sokkal, de sokkal jobbakat is láttam (a telefonos volt a teljes kedvencem, de a sakktáblás is gyönyörű volt). Ehhez képest ez a borító csak árnyéka a könyvnek és mondanivalónak, még akkor is, tényleg kellemesen néz ki a maga egyszerűségével.
A könyv története arról szólt, hogy Emő, Flóra és Nándi kapcsolata hogyan alakul ki, majd hogyan alakul át teljesen. Ahogy halad a történet (bár nem mindenhol követi az időrendiséget, amely némely esetben elég furcsa volt) de egyre többet mutat meg a szereplőkről, a motivációkról, és egyre mélyebbre hatolunk az érzelmek terén.
Bár szorosan a könyv a kapcsolatokról szól, mégis a fő témája a narcizmus és a magányosság. Láthatjuk a szereplőket, ahogy egyetlen dolog miatt élik az életüket, az egyetlen hatás teljes őrülete miatt, és a történet során van, aki ki tud ebből lépni, van olyan, aki viszont nem. Számomra azért nagyon erős a könyv, mert nagyon jól tudja átadni ezt a fajta megszállottságot, ami a személy szemszögéből nézve teljesen normális, és logikus, míg kívülről nézve látszik, mekkora problémák is vannak.
A fő téma amire épül a könyv a narcizmus, és az önimádás. Sokféle módon jelenik meg, különböző méretekben. Egyértelmű, hogy legjobban Nándi testesíti meg ezt a képet, egyszerűen neki minden mozdulata, minden cselekése ezt sugallja, ezért is annyira ellenszenves számomra (egyes helyzetekben azért kihúzta nálam a gyufát, és nagyon mérges voltam rá. Talán azért, mert nem érti meg, hogy egy ****fej, és azt hiszi, így rendben van minden). spoiler
Közben láthatjuk, hogy ott van személyiségileg Nándi ellenpontja, Flóra, aki elsőre nem is igazán látszik önzőnek, csak ahogyan jobban belefolyunk a történésekbe. Flóra nagyon okos, ezért kevésbé érezni negatívabb karakternek, hiszen minden cselekedete ésszerű, de közben pont ez okozza problémát is: amikor már az érzéseire hagyatkozik, amikor már az ész határait feszegeti, és amikor egyszerűen megszakad az olvasó szíve, hogy így látja Flórát. Később láthatjuk, hogy az igazi fejlődést a történet végén, visszatekintve a saját életére, illetve elgondolkozva a kapcsolatokon tudja elérni. Az én érzésem kicsit az volt, hogy Flórának „könnyebb” dolga volt rendbe tenni az életét, hiszen benne az empátia nem halt ki, így folyamatosan a történet során meg-meg értette a körülötte lévő szociális hálót, az emberek viselkedését és érzéseit. Míg Nándi (talán azért is, mert férfi) a történet végére se mutatott egy morzsányi empátiát se.
A könyv nagy erőssége a karakterek, és több mellékszereplő van, aki nagyon jól mutatja az egyes narcisztikus típusokat. Flóra anyja aki fitnessmániás, és a külsejével van legjobban elfoglalva, na meg a lakása kinézetével. Érdekes, hogy ettől függetlenül ő törődik a külvilággal, de saját maga kinézetéről nem tud lemondani, vagy inkább a rá fordított időt korlátozni. Az ő történetében jelenik meg az öregedés kérdése is, hogy egyes személyek ezt nem tudják elfogadni, küzdenek ellene, miközben a megbékélés nyugalmat hozhatna az életükbe.
A másik pólus Nándi látszatcsaládja, ahol a felszínen minden rendben van, de közben meg semmi. Bár Flóra anyukája is mindennapi jelenség, mégis talán Nándi családja emberközelibb (számomra mindenképpen): A vezető apával, akinek a hírneve a legfontosabb de közben az alárendelt, szenvedő anyával. Túlságosan életszerű volt a család felépítése, és túlságosan szívbemarkoló, hogy nem csak létezik ez a fajta család, de talán természetes is. Emő után legjobban Nándi anyukáját sajnáltam, aki nem tudott (vagy talán nem is akart) ebből a helyzetből kilépni.
És persze a végére ott van Emő karaktere. Innentől viszont erősen spoileresen fogok a könyvről írni. Szóval Emő spoiler Emő történetével pedig megjelenik spoiler Ezzel kapcsolatban pedig spoiler
Amit én ebben a történetben hiányoltam, az a gyönyörű lírai elbeszélésmód, mely Istók Anna előző könyvére annyira igaz volt. Bár néha fel-fel sejlett ez a stílus, mégis a szövege ennek a kötetnek nagyon egyszerű (talán túlságosan is). A téma viszont nagyon komoly, az ember magára is magára ismer (nem feltétlenül az önzőség miatt).
Ami még érdekes lehet, hogy olvasás közben éreztem egy pici tájszólást. Nem sokat, és nem is direkten, de néhány szót nem feltétlenül értettem, illetve sokszor került elém inkább az ö-s változata egy szónak (pl, elgyöngül) ami bár a szövegbe illik, néha nekem furcsa volt.
A könyv egyik legnagyobb tanulsága, hogy figyeljünk másra is, a másik pedig, a kommunikáció aktív használata. Legalábbis számomra mindenképpen, hiszen Flóra megoldhatta volna a problémát (legalább az ő problémáját), ha aktívan kommunikál.
Ez a könyv mélyen elgondolkodtató, belemerülős, élmény. Nagyon erős, valamennyire szomorú is, és bitangul őszinte. Nem mindenkinek való ez a kötet, sőt, én inkább a késő húszas korosztálytól ajánlom csak a témája miatt. Annak a korosztálynak viszont nagyon, mert érdemes elolvasni a könyvet.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Borzasztóan megviselt.
Nem egy könnyed történet, de annyira valóságos és igaz.

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Istók Anna: Semmiért egészen

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/02/istok-anna-semm…

„Semmiért egészen, zengi a cím, Semmiért egészen, visszhangozza a könyv. A névadó vers sorai között meghúzódó tartalom bár sokak számára nehezen megfogható, Istók Anna mesteri módon ültette át történetébe. Az emberi érzelmek sokszínűsége, a lelki egyensúly eléréséhez vezető kudarcok, sikerek és ezek felismerésének folyamata valamint a döntéseink által kiváltott válaszreakciók szorosan összefonódó, megszámlálhatatlan összetevőből álló elegye alkotja minden lény magját. S bár hiába vagyunk társas életre szánt egyedek, az önmagunk iránt érzett szeretet, a saját vágyainkhoz való ragaszkodás gúzsba köti lelkünket. Ugyanakkor emellett ott van bennünk az elfogadás iránti vágy, a megfelelési kényszer mások igényeihez mérve, míg monoton életünk egy pillanatában fel nem tesszük a kérdést: vajon hol volt az a pont, mikor elvesztettem önmagam?
Ez a könyv megszámlálhatatlanul sokrétű. Apró, pillangószárny rezzenésnyi gondolatok által indítja meg mind a szereplőkben, mind az olvasóban a belső harcokat, a környezetünkben és önmagunkban kiteljesedő kétségeket. Egy hétköznapi párkapcsolati mechanizmusra építve mutatja be az életben felmerülő lehetséges problémák sokrétűségét, kiragadva egy-egy olyan helyzetet, ami mindenki életére ráhúzható. A két önálló ember összeolvadása; a szerelem kiterjedése; a lelki és testi szükségletek kielégítése; a kapcsolatban rejtőző lehetőségek és veszélyhelyzetek sokszínűsége; egy gyermek által adott öröm és a túlzó szeretet hatására kialakuló féltékenység. Az egyensúly megbomlása és a mérleg nyelvének helyre billentésére tett kísérlet. Napestig tudnám sorolni a benne található apró mozzanatokat. Minden lírikusan megfogalmazott mondatnak gondolatébresztő hatása van, az elhagyott szavak nyomán elvadult virágoskertre emlékeztető látvány bontakozik ki lépteink mögött. Egységet alkotva, mégis két azonos növényt nélkülöző, őskáoszra emlékeztető, de bizonyos rendszer alapján beskatulyázható. És olvasás közben fülemben csengtek a költő szavai, melyekre a lelkemben kibontakozó ellenreakciók fogalmazódtak meg, miközben szívem folytonos erős tónusú verése adta az ütemet.
Nem számítottam arra, hogy ennyire nagy hatással lesz rám ez a történet. Nem gondoltam volna, hogy az elolvasása után, napokkal később, még mindig bennem érlelődnek az általa keltett gondolatok. Lehet rá egyszerű olvasmányként is gondolni, egy élvezeti faktort látni benne, hisz minőségi kikapcsolódást nyújt. De ha éppen arra van szüksége az olvasónak, akkor megtalálhatja benne azokat a magokat, amiket ha a lelkében elültet, gondosan ápolgat, akkor a későbbiekben színpompás vadvirágkoszorút fonhat belőlük lénye köré. Semmiért egészen. Sosem volt ennek a két szónak ilyen erős jelentése.
Istók Anna megmutatta, milyen ereje van a ki nem mondott szavaknak, hogy a kisebb-nagyobb döntéseink milyen nagy hatással vannak teljes életünkre. Számomra pont ilyen egy vérbeli újraolvasós könyv. ”

bambali>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Arra világít rá ez a könyv mesteri érzékkel, hogy mennyire apró dolgok is elegendők néha ahhoz, hogy minden elcsússzon.

Fájdalmasan szép, nehéz olvasmány, egy szerelem porba hullása, egy család tragédiája.

Bárkivel megtörténhet, ez még szomorúbb az egészben.

Mariann_ P>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Ez egy olyan történet, ami bárkivel megtörténhet, talán felhívja a figyelmet, hogy hol lehet elrontani. A múltból, a jelenből éppen elegendőt kapunk, nem nyújtja el egyiket sem.
Nem kronológiai sorrendben íródott, fokozatosan derülnek ki emlékek a múltból.
Egy kapcsolat / házasság tündöklése és bukása.
Nem éppen vidám téma, de Istók Anna olyan szépen fogalmaz, hogy nekem belopta a szívembe magát.

ap358 P>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Istók Anna végleg belopta magát a szívembe, és persze a kedvenc íróim listájára. Az előző könyve is nagyon tetszett, de ezt még annál is jobbnak találtam.
Az írónő stílusa, a kifejezőkészsége továbbra is gyönyörű. A Semmiért egészen könnyebben olvasható, a lírai leírásokat drámai hangvétel váltotta, a belső monológok és az évődések kihangsúlyozására. Ez az egyszerűsége talán több emberhez is eljuttatja a könyvet.
A történet az, amiről igen nehéz írni. Úgy érzem, ez egy olyan regény, amit másként fog értékelni egy fiatal nő, és másként egy negyvenes. Istók Anna olyan reális gondolatokat és mondatokat alkotott, amelyeket már hallottam. Szinte alig volt olyan rész, ahol ne szorult volna össze a gyomrom, ahol ne jutott volna eszembe egy-egy ismerős. Olvasás közben végig ott volt körülöttem egyfajta nyomasztó légkör, mintha újra és újra végighallgatnám a siralmakat, mintha a fejembe zsúfolták volna számos ember gondját és zsongott az agyam a problémáktól, amiktől meg akartam szabadulni. Nagyon régen volt, hogy egy könyv ennyire hatással lett volna rám, és habár az érzet, amit kiváltott nem kellemes, mégis érdeme, hogy ekkorát ütött.
Elmondhatatlanul életszagú.
Túlságosan is mindennapi és valós problémákat feszeget. A karakterek annyira lélegeznek, hogy végig úgy éreztem, ismerem őket. Még Emőt is. A narrátor mindentudó képessége az, ami némi csodát csempész a sorokba, ami reményt ad, hogy még van esély.
A történet főszereplője egyértelműen Flóra, ő az a karakter, akinek végig szurkolhat az olvasó, akivel megpróbál azonosulni, és akinek a ballépésit megérti.
Ami Nándit illeti… túl sok Nándi van a világban. (Férfiak és nők egyaránt.)
Emő volt az, aki egy hatalmas kérdőjel marad számomra. Az ő döntése szívszorító, de nála éreztem azt, hogy a valós Emők lépése nem marad évekig rejtély, eljut a címzetthez, pusztít, formál, és csak egy igazán nárcisztikus jellem képes ezen túllépni.
Vannak idők, amikor az ember lánya körül mindenki házasodik. Majd sorba osztják a babafotókat. És eljön az idő, amikor sorba jönnek a válások, szakítások. Ajánlom mindenkinek, aki úgy érző, az utolsó kategóriába tartozik.
Nekem kedvenc lett!

1 hozzászólás
oscuridad>!
Istók Anna: Semmiért egészen

A történet viszonylag hamar beindul, aztán szépen megkezdődik az önzés mindkét fél részéről. Bár lehet, hogy amit Nándi művel az rosszabb, mint Flóra bűne, vagy titka. spoiler Igazából mindkét főszereplő „sáros” a maga módján.
spoiler
A vége szerintem túl sok kérdést hagy nyitva. Ettől függetlenül érdekes könyv volt, az írás mód is, és a tartalom is különleges.

BarbyMalik0112 P>!
Istók Anna: Semmiért egészen

Istók Anna ebben a könyvben ötvözte a szociológiát, a pszichológiát, az irodalmat az antik görög kultúrával. Ezek pedig egy varázslatos, didaktikus, mégis eleven történetté egyesültek. Összhangjuk már az első oldaltól kezdve érezhető volt. Egyik sem volt túlsúlyban, az írónő megtalálta a tökéletes egyensúlyt, amelyből egy igazi mestermű kerekedett a végére.

Azoknak ajánlom, akik kíváncsiak egy olyan történetre, mely mesél a múltról, átéli a jelent és tanít a jövőről. Ólomsúlyú szavakkal átitatott regény, mely által az olvasó épülhet: formálja a jellemünket és elgondolkodtat, vajon merre látjuk a saját életünket évtizedek múltán.

Bővebb értékelés a blogomon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2020/03/istok-anna…


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Az ember nem szívesen néz szembe a kudarcaival. Nem szívesen ismeri be a tévedését. Ezért tart olyan sokáig a legtöbb kapcsolat.

Könyvmolyképző KU>!

Ez nem fog működni.
– Miért ne működne?
– Newton harmadik törvénye miatt – válaszolja Flóra gúnyosan. – Ha egy test erőt fejt ki egy másik testre, akkor a másik test az elsőre ugyanolyan nagyságú és ellentétes irányú erőt fejt ki. De nem mindegy, melyik testnek nagyobb a tömege és ki horpad be jobban az ütközésnél.

Könyvmolyképző KU>!

Nincs nagyobb boldogtalanság annál, ha még a bosszú lehetősége sem okoz örömet.

35. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Vannak szavak, amik anélkül ütnek, hogy gonoszak lennének.

Könyvmolyképző KU>!

Nincs jelentősége, mikor történnek a dolgok. Mert egyszer úgyis megtörténnek.
Jóvátenni a rosszat nem lehet. Ha valakit megbántottál, az örökre seb marad.

Könyvmolyképző KU>!

A horpadás, ami a két test ütközésénél keletkezik, nem azonnal bénítja meg a közös életet. Évek telnek el, mire az apró, felszíni kis hibából végzetes sérülés keletkezik.

Könyvmolyképző KU>!

Vajon milyen érzés lehet az, együtt élni a hibáinkkal?

Könyvmolyképző KU>!

Az egyetemen azt tanulta közgazdaságtanon, hogy a vagyoneloszlás egyenlőtlensége felírható egy egyszerű képlettel. Most arra gondol régi szobájában fekve, míg várja, hogy végre felkeljen a január végi sápadt nap, hogy a Pareto-elv igazából az ő életére is érvényes. A problémák nyolcvan százaléka visszavezethető az okok húsz százalékára. Mindennek, ami most történik vele, egyetlen cselekedet az eredete, egyetlen hibás döntésé.

Kapcsolódó szócikkek: Pareto-elv

Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Csilla: Szerelem újraírva
D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka
Hugyec Anikó: Túl kevés idő
Borsa Brown: Bajban Dubajban
J. K. Smith: Szerelem hirdetésre
Farkas Andrea: A Főnök ajánlata
Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek
Papp Csilla: Ha/mar
Vi Keeland: Csak szex
B. B. Easton: Az öltönyös