Elejétől ​a végéig 18 csillagozás

Istók Anna: Elejétől a végéig

Hányszor ​lehet beismerni, ha tévedtünk? Semmi sem az, aminek látszik, és még kevésbé az, aminek hisszük.

Lilla és Eszter barátok, ezer szállal kötődnek egymáshoz. Ám mi történik akkor, ha ugyanabba a férfiba szeretnek bele? A szenvedélyes, erős érzések sodrában marad hely a barátságuknak? És mit tesz Olivér ebben a helyzetben?

A különleges sodrású, szépirodalmi igényességű történet egy szerelmi háromszög krónikája, amit újra és újra elmesélnek a szereplők, és ahogy tovább szövik az emlékek fonalát, úgy lesz belőle valami teljesen más. Talán a bántalmazás regénye. Talán az árulások és megbocsátások könyve. Egy barátság története. A zene regénye. Vajon milyen új titkokra, árulásokra derül fény, míg szól a zene? Hogyan lesznek az árulókból elárultak, és vajon be lehet-e fejezni a végénél a dalt, vagy az egész folytatódni fog?

Istók Anna a kortárs szépirodalom sokszínű alkotója, aki hatalmas érzékenységgel ragadja meg a mindennapi élet sorshelyzeteit.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
224 oldal · ISBN: 9789633735695
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
224 oldal · ISBN: 9789633737323
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632457871

Most olvassa 1

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

Szépelgő-szenvelgő, komor, mai történet. Ennyi traumatizált, hazudozó, boldogtalan és kiégett szereplőt ritkán találni egy regényben.

https://gaboolvas.blogspot.com/2023/01/elejetol-vegeig.html

1 hozzászólás
maya75>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

Kissé bátortalanul vágtam bele a sok negatív értékelés miatt, de végül ugyanúgy tetszett, mint az írónő előző két könyve. Azt hiszem, most már kijelenthetem: Istók Anna abszolút nekem ír. :)
Nagyon ismerős volt a történet, és bár talán kicsit később játszódik, de mintha csak a saját gimis éveimről olvastam volna. Én nem éreztem felesleges szenvelgésnek semmit, szerintem hiteles volt, vannak ilyen barátságok, életek…

Paulinusz_Tünde P>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

„Mikor újabb tudás birtokába kerülünk, a valóság újraformálódik.”

Nagy örömmel lepődtem meg, hogy újabb magyar kortárs író könyve landolt a „tetszett” polcomon.
A kiadás nagyon szép, a fekete-fehér borító nagyon figyelemfelkeltő és ízléses is. Először a hangjegyeket nem tudtam mire vélni a borítón, de a történet szépen előhozta a zenét és kifejezéseiket is.
Én úgy gondolom, hogy ennek a történetnek két főszereplője van; Lilla és Eszter. Nagyon szépen van a történet összerakva, és a fogalmazás is, a stílus is hibátlan. Nekem Lilla kissé ellenszenves volt, és végig az maradt, de mégis tudtam őt sajnálni, együttérezni vele. Ugyanakkor Eszter a valódi „áldozat” és őérte tényleg fájt a szívem. Volt egy harmadik szereplő Judit, akit szintén aggódva figyeltem, mert nem ezt érdemelte, sőt… szerintem a barátságnak mindegy, hogy hány résztvevője van. Mindegy, hogy háromszög, négyszög vagy csak egy duó. A barátságnak szívből kell jönnie, a többi nem lényeges.
Tulajdonképpen ez egy szomorú történet barátságról, szülőkről, kapcsolatokról, elválásról és még annyi minden másról.
A történet szép kerek, érdemes elolvasni.
Egyetlen problémám a vége volt, amivel jelenleg még most sem tudok mit kezdeni. Ha az írónő rám bízta a továbbiakat, akkor rendben van… boldogan éltek, amíg meg nem…, de ha nem akkor sajnos nem tudok mit kezdeni a lebegésben maradt, több embert is érintő lezárással.

Niitaa P>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2023/01/istok-anna-elej…

„Van ebben a könyvben erő. A cím szépen harmonizál a tartalommal. Alapos megfontoltsággal, megfelelő átgondolást követően adja át a mondanivalóját úgy, hogy az olvasóban is ott forog ideig-óráig, viszont a hozzá csatolt történeti szál már nem üti meg a mércét. Nem is támasztja megfelelően alá, egymás mellett lebegnek és csak néhol található valódi kapcsolódási pont közöttük. Nagyon sajnálom, hogy a cselekményben nem található meg az a mélység, ami kellőképp kompenzálni tudná az elgondolkodtató leírások magaslatát.”

1 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

Istók Anna a legújabb regényében egy barátság történetét meséli el az elejétől a végéig. Bemutatja, hogyan találhat egymásra két látszólag nagyon különböző, ugyanakkor valahol mégis hasonló lélek, hogyan osztozhatnak a terhekben és fájdalmakban, és miként küzdenek meg a problémákkal, hol közösen, hol önerőből.
Eszter és Lilla barátsága a múltban gyökerezik, és habár évek óta nem beszéltek egymással, ugyanúgy meghatározza a jelenüket is. A történetüket átjárja a zene, és rávilágítanak arra, hogy a titkok súlya sokszor nehezebb az igazságénál, és mindennél fontosabb az emberközi kapcsolatainkban az őszinteség.

Azoknak ajánlom az Elejétől a végéiget, akik meg szeretnének ismerkedni egy igazán élő történettel, mely bemutatja korunk problémáit, hibáit és segít abban, hogy tanuljunk ezekből, miközben áthat bennünket a zeneiség.

Bővebb értékelés » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2023/01/istok-anna…

beasechoes P>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

Sziasztok!
9 db magyar szerző könyveiről mesélek Nektek, amelyeket az elmúlt időszakban olvastam! :)
https://youtu.be/8d-Sj8OoCzs

gizmo6 I>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

A regény alapvetően a két legfontosabb emberi kapcsolatról: a barátságról és a szerelemről szól. A barátság megromlása, a szerelmi háromszög témája nem új a nap alatt, ami egyedivé teszi mégis a történetet, az egyrészt az újra és újra visszatérő zenei téma, zenei motívumok felbukkanása, a másik pedig a mindent megmérgező megannyi trauma és titok. A történet minden egyes szereplője fájdalmas titkokat, sebeket rejteget, melyek szétbomlasztják a kapcsolataikat. Ezek olyan rejtett traumák, amelyekről a traumatizáltak nem képesek beszélni még a hozzájuk legközelebb állókhoz sem. A titkok hazugságokhoz vezetnek, a hazugságok pedig csalódásokhoz, majd a kapcsolatok felbomlásához.
Bővebben: http://cornandsoda.com/wp/istok-anna-elejetol-a-vegeig-…

MeDinus>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

Kicsit vegyes érzéseim vannak a történettel kapcsolatban. A szereplők élete nem egyszerű. Nekem egy kicsit sok volt a trauma, az egymás felé nem kimondott szavak és gondolatok, minden így egybegyúrva, hogy nincs olyan szereplő akinek csak „kisebb” problémái vannak, mindenki valamilyen súlyos terhet cipel. Ennek ellenére tetszett a történet és az írónő szókimondósága, nem egy szokványos történet és annak megfogalmazása.

Renáta_G>!
Istók Anna: Elejétől a végéig

Nem is tudom mit lehet írni erről a könyvről. Istók Anna nagyon szép, lírai kifejezései színesítik a regényt, ami lehetett volna a zenész, vagány csávó miatt összetörtszívű lányok története is, helyette azonban sokkal szívszorítóbb eseményeknek lettünk szemtanúi. Barátság, szerelem, árulás, erőszak, depresszió.

Egy számomra zavaró dolgot szeretnék csak megemlíteni: nekem túl sok volt a sérült a kötetben. Mindenki boldogtalan, mindenki hazudik, csal, mindenkit bántalmaztak és az élete lelki és fizikai megpróbáltatások kavalkádjában telik. Ráadásul hol vannak a felnőttek? Sehol egy igazán józan hang a regény során. Ennyi trauma mellett úgy éreztem, hogy kicsit elveszik a regény éle. Egyszerűen túl soknak éreztem.

Viszont, ami tetszett, hogy bár a zene hozta össze a kis románcokat, de nem csupán ennyi kötődése van a dalokhoz a könyvnek. Minden fejezet egy-egy dalból vett idézettel indul, ráadásul QR-kódot is találunk mellette, így meg is hallgathatjuk ezeket a dalokat. Ettől kicsit egyedibbé válik a kötet. Szuper ötlet volt.

Egykor szétválasztotta a két lányt Olivér, mégis ő jelenti az összekötő kapcsot is köztük. Az, hogy a történetet a lányok és Olivér szemszögén keresztül is megismerjük, árnyaltabbá teszi az eseményeket. Ráadásul számos pontja van a kötetnek, amivel mai kamaszok képesek lehetnek azonosulni. A könyv legnagyobb tanulsága mindenesetre az, hogy a tiniként megélt traumák okozta sebek egy egész életet megnehezíthetnek, ha nem vagyunk képesek elengedni, feldolgozni őket.

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2023/02/vajon-hol-van-tortene…


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

A halottakat már felesleges ölelgetni, Isten néma bennük. Csak az élők számítanak, pedig a jelen időnek nincsen semmi jele, éppúgy, mint Istennek sem…

Könyvmolyképző KU>!

A legtöbb barátság észrevétlenül kezdődik. Szünetben való tízperces közös lógásokkal. Néhány közös slukkal a tornaöltöző eldugott budijában. Suli utáni lazulással a főtéren, miközben vihogunk a járókelők öltözékén, mókás viselkedésén. Együttesen összedobott zsebpénzzel, amiből éppen kijön két latte macchiato a fürdő melletti kávézóban. Egy megosztott fülhallgatóval, közösen végigdúdolt számokkal. Mire nyakig benne vagy a bizalmas vallomásokban, már késő.

Könyvmolyképző KU>!

Mitológiai jelenetek tömkelege szól arról a csodáról, amikor két bolyongó lélek, akiknek találkozniuk kell, egyszer csak belecsöppennek a létezés koordinátáiba. Teret és időt kapnak, arcot, alakot öltenek, és megkapnak még valami fontosat: az alkalmat.

Könyvmolyocska1 >!

Az ember azt gondolná, a katarzisok, a katasztrófák, a végzetszerű változások elindulását mindig pontosan jelzik nekünk az égiek. Ahogy a vihar közeledtét már órákkal előbb jelzi a barométer vagy a szél, úgy mi is fel tudunk majd készülni saját tornádóinkra. Nem így van.

Könyvmolyképző KU>!

Lépkedj végig minden akkordon, minden utcán, minden apró kis kövön újra, és hallgasd meg, mit üzen most a dal, amit egyszer, régen már hallottál. Hogy meglásd azt a másik igazságot, amit eltakartak eddig előled a nagy, lehulló függönyök. Da capo al fine. Elejétől a végéig. És újra elölről. Újra és újra.

Könyvmolyképző KU>!

Tél vége volt ugyan, de a kecskelábú asztalokon halomban álltak a gyümölcsök, zöldségek. Harapnivalóan friss, rózsaszín retekcsokrok, elkésett körték és koraszülött paradicsomok dudorodtak a kosarakban. Ráncos arcú, töpörödött nénikék kínálgatták asztalkájuk előtt szövött terítőjükről a kis marék csipkebogyót, fokhagymát, szikkadt almákat, meg valami csúnya, barna göröngyöket, melyek hasonlítottak a krumplira, mégsem azok voltak. Tobias szimatolva járta körbe a teret, valahonnan édes forralt bor illatát sodorta a szél. A kofák minduntalan megszólították, próbálták rátukmálni színes árujukat, Tobias mosolyogva rázta a fejét, és sétált tovább. Tényleg olyan, mint egy falu, nevetett magában.
Már most szerette a helyet.

Könyvmolyképző KU>!

– Ha egy dologból elveszel mindent, ami a lényegét alkotja, akkor vajon az a dolog önmaga marad?
– Honnan tudjuk, mi alkotja a dolgok lényegét? – kérdeztem vissza.
– Éreztél valamit, amíg hallgattad a videót?
– Sírtam – vallottam be.
¬– Ha zenét hallgatsz, nem az a legáltalánosabb hatás, hogy érzelmeket vált ki?
– Vagyis onnantól nevezhetem a hangok sokaságát vagy hiányát zenének, hogy elbőgöm magam rajta?
– Imádom, amikor ilyen racionális vagy.

BarbyMalik0112 P>!

Egymás tökéletes ellentétei, akiknek mégis azonos hangnemben szólaltak meg a gondolataik.

44. oldal

Könyvmolyocska1 >!

Ha az ember meg tudná találni a dolgok kiindulópontját, akkor minden egyszerűbb lenne. Akkor vissza lehetne fejteni az események láncolatát, eljutni az eredendő problémához, és megoldást találni. De az élet nem ilyen. Az élet olyan, mint egy önmagába forduló Möbius-szalag, vagy mint egy dallam, aminek a végére ez van írva: da capo al fine. És nincs mese, újra kell játszani a dalt a végéig. De vajon hol van a történetnek vége?

Könyvmolyocska1 >!

Valami nagy-nagy felhő dagadt bennem, leginkább düh volt benne, egy adag szánalom, megbánás, hogylehettemekkorabalfasz érzés, és még csomó minden más, aminek nevet sem bírtam adni. A gondolatok megbénítottak. Két teljes napon át képtelen voltam bármit is csinálni. Csak ültem a lakásban, egyik cigarettát szívtam a másik után, a lassan gomolygó füst mellett hol kávét, hol bort kortyoltam. És tekertem vissza az időt. Néztem a filmet magamban, és azt vettem észre, hogy valaki újraszinkronizálta az egész életemet. Teljesen más történet elevenedett meg bennem, teljesen más dallammal; kerestem a nyomokat, hol tévedtem, hol hazudtam, hol és hogyan voltam képes erre az egész szörnyűségre.


Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Lewis Thomson: Többek között
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba
Szaszkó Gabriella: Kora február
Leiner Laura: Közhelyek
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Leiner Laura: Egyszer
Ella Steel: Vágyak dallama
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Leiner Laura: Bízz bennem