Erdélyi ​örmény konyha, fűszerezve 0 csillagozás

Issekutz Sarolta (szerk.): Erdélyi örmény konyha, fűszerezve

Az ​örmény népet a szörnyű megpróbáltatások sohasem törték meg. Nem vették el életkedvét, nem fosztották meg élni akarásától, örömkultuszától, amelynek eredeti szakácsművészete is nagyon fontos eleme, összetevője. Íme a bizonyság: a hazai történelmi örménység, az erdélyi örmények immár közel 800 éve vesztették el az őshazát, űzték el őseiket az „ezeregytornyú" Aniból, de büszkék maradtak örmény származásukra, ápolják gyökereiket, hagyományaikat, köztük az örmény szakácsművészetet. Az örmény nyelvet már több száz éve elvesztették, de őrzik az örmény konyha erdélyi örmény nyelvjárású neveit, ízeit, különösen ünnepeken, búcsúkon. Példa erre az évről évre megrendezett szamosújvári Világosító Szent Gergely napi búcsú (Pünkösd utáni 4. szombaton), ahol több száz örmény gyökerű zarándok élvezi együtt az erdélyi örmény konyha fejedelmét, az angadzsabur levest.
A könyv bemutatja az erdélyi örmények kultúrtörténetét, mára már kihalt erdélyi örmény nyelvjárását, hagyományait, tárgyi… (tovább)

>!
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638783202

Kívánságlistára tette 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász
Erdélyi Konyha Kalendárium 2012
Borbás Marcsi: Magyarország finom határon túl és azon is túl – Erdély
Jánossy Alíz: 100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony
Ambrus Gizella – Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély
Ízes-színes nyári ételek
Balázs Melinda – Demeter Katalin – Berkecziné Farkas Anna: 100 sepsiszentgyörgyi recept, több mint 100 sepsiszentgyörgyi háziasszony
Kövi Pál – Mautner Zsófia: Erdélyi lakoma
Gecse Ágnes – Balázs Melinda: 100 Erdővidéki recept, több mint 100 erdővidéki háziasszony
Asztalos Enikő: Erdélyi népi szakácskönyv