Séta ​az időben 62 csillagozás

Egy szellemíró története
Isabel Wolff: Séta az időben

Izgalmasan ​elegyíti a múltat és a jelent. A létezőt és a visszahozhatatlant. Vonzza az olvasót, szellemeket idéz, hiszen az írónak ez a dolga. Hát még, ha bértollnok vagy szellemíró, mint Jenni Clark, aki talán éppen azért írja meg mások emlékiratait, mert a saját emlékei túl fájdalmasak hozzá. Mert kisgyerekként átélt egy olyan traumát, melynek feldolgozásában egy idős holland asszony gyerekkorának megidézése segíti.

Az asszony, akit Klarának hívnak, Jáva szigetén éli át a második világháborút, az édesanyjával és az öccsével a japánok fogságába kerül, egy civileket gyűjtő koncentrációs táborba, amely semmivel nem jobb más koncentrációs táboroknál. Paradicsomi állapotokból, egy gyönyörű jávai kert idillikus békéjéből csöppen oda. Túléli, és addig nem nyugszik, míg egészen más égtájon meg nem teremti újra a „paradicsomkertet”. Amit kívül vagy belül mindannyian keresünk, míg rá nem jövünk, hogy csak magunk építhetjük fel, valódi fájdalomból és örömből.

Aki kíváncsi… (tovább)

>!
Sanoma, Budapest, 2014
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633410783 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 15

Helyszínek népszerűség szerint

London · Jáva · Reading · trópusok


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Így még nem jártam, hogy hosszú utazásra egy könyvvel indulok. Ezért vettem meg ezt a könyvet a nyíregyházi vasútállomáson, és majdnem ott ragadtam. Leültem egy padra olvasni, amíg vártam a vonatomat, és éppen csak, hogy elértem.
Az első sorától az utolsóig maga volt számomra a mámor.
Persze ennek oka lehet a háború iránti már-már patologikus vonzalmam, de inkább az író remekül megtalált vonalvezetése.
Fantasztikus lehet végigélni a saját sorsomon keresztül egy másik ember sorsát.

Avilda >!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

A Mesés ruhák kalandjai után kicsit meglepett a teljesen hasonló felépítés (harmincas nő tragédiával és egy öregasszony, aki elmeséli a háborút és a saját tragédiáját, ami teljesen egybecseng a harmincas nőével), nem is örültem neki annyira, de aztán ahogy Klara elkezdett mesélni, teljesen magával ragadott a történet.

Sokkal komorabb és szomorúbb ez a könyv szerintem, mint a feljebb említett, egyáltalán nem is nevezném chick-litnek (nem mintha itt rajta lenne a címke, csak szerintem megtévesztő lehet a marketingje), könnyed olvasmánynak se. Aki belekezd, tudjon róla, hogy ez a 2. világháború egy olyan elfeledett és nyugati embernek nem emlegetett szeletéről szól, amit nem tanítottak az iskolákban (nekünk legalábbis biztosan nem), nem készítenek róla hollywoodi filmeket, nincs benne a köztudatban (legalábbis nálunk) pedig nagyon is valós események adják az alapját.

A történet két szálon fut, talán a szellemírónk érdektelenebbé is válik, ahogy haladunk Klarával előre, nekem a végére legalábbis nem volt egyenlő a mérleg.

Ami történt Jáva szigetén a holland gyarmatosítókkal, akik igazából ártatlan emberek voltak, az valami elképesztő. Olvasni arról, ahogyan a kis Klara a rádióból hallja a szüleivel, hogy a háború egyre közelebb és közelebb jön, egyenes ijesztő a jelen helyzetben, az pedig, amikor felteszi a kérdést az anyjának, hogy mi az, hogy megerőszakolni? felettébb sokkoló.

Igazából ez egy női sors, nők a történelemben regény, hiszen a nőket követjük nyomon. Ott van Klara, aki bár már 80 elmúlt, de visszaemlékszik, milyen volt fiatal gyerekként elhagynia az otthonát, és édesanyjával és öccsével egy koncentrációs táborba vonulni, ahol a japán katonák úgy kínozták őket testileg és lelkileg, ahogy annak sosem szabadna megtörténnie. Megpróbálnak emberek maradni, az anyák mindent megtenni a gyerekükért.

Nagyon jó a narráció, igazán értékeltem azt a megoldást az írónőtől, hogy azt meséli el, gyerekként Klara mit és hogyan fogott föl. Ha ezt Klara anyja mesélte volna, az adott volna egy jóval tudatosabb hangulatot. De Klara nem tudta, mit tehetnek férfiak nőkkel, miért vágja le anyja a haját, csak próbált gyerek lenni még ilyen körülmények között is, amikor egy tojáson kellett osztozniuk, aminek aztán a héját az anyjuknak adták, hogy ledarálva, vízzel felhígítva megigyák, hogy így jussanak egy kis kalciumhoz…
Annyira megviselt a regény (főleg a kutyás rész, pedig csak épp hogy megemlítik), rég volt ilyen… Átgondoltam, mire panaszkodtam legutóbb, és most befogom a számat.

Egyetlen hiba a magyar kiadás. A fordítás – egy-két furcsaságtól eltekintve – jó, de hogy ezt nem nézte át egy hozzáértő valaki, az biztos. A párbeszédek teljesen rosszul, hibásan jelennek meg. Folytatják, mintha a szereplő beszélne, miközben az már vagy más szereplő vagy a narrátor. Nincs gondolatjel. Van gondolatjel (ahol nem kéne). Összevisszaság jellemezte, tiszta káosz, sokszor kizökkentett az olvasásból, és ezért nagyon haragszom a kiadóra.

Biztosan el fogom olvasni az írónő többi könyvét is, de csak angolul. Viszont hagyok magamnak időt, mert ezt meg kell emészteni.

klaratakacs P>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Nagyon szeretem az olyan történelmi regényeket, melyeknek van mai szála is, azaz visszaemlékezés jellegű, mint ez a könyv is. Két történet a mesélő és író története. Közös pont a gyerekkori „hiba”, legalábbis egy olyan gyerekkori élmény, melyet a környezetük hibának könyvel el és érezteti is velük. Jenniferé egy maibb történet, míg Klaraé egy extrém helyzetben, a II. világháborús jávai fogolytáborban játszódik, ahova a holland telepeseket internálták. Ismét egy olyan korszak, amiről keveset tudtam.
A könyv hatására sok mindenre rákerestem az interneten, magára a táborra, annak a vezetőjére, a temetőre.
Kellenek az olyan könyvek, melyek felidézik ezeket a mocskos, kegyetlen pillanatokat, jelzésként, hogy ez soha ne fordulhasson elő másokkal, vagy velünk.

Anó P>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Két összekapcsolódó történet. Mindkettő másképp megrázó. Evie-nek egy rossz döntésért kell fizetnie szinte egy életen át, melyet egy tengerparti nyaralás során hozott, Klara és családja pedig a poklok poklát élték át a háború idején.JÁVA SZIGETÉN. Vajon tudnak-e segíteni egymáson – az öreg hölgy és a szellemíró nő? Tetszett a könyv borítója, a tartalma szintúgy, bár sokszor nagyon fájdalmas volt.
Megszerettem Klarát, aki annyi mindenen ment keresztül, s oly fájdalmas döntés nyomta a lekét – s Genovieve-t is, végig szurkoltam neki, bocsásson meg végre önmagának és legyen képes a normális életre!

Ildikó_Nagy_2 P>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Már egy ideje a polcomon állt ez a könyv, de nagyon örülök, hogy nem halogattam tovább és előrevettem az olvasását.
Két fantasztikus történetről szól, Jenni és Klara történetéről. Jenni egy gyermekkori traumát képtelen feldolgozni, míg Klara Java szigetén éli át a háború borzalmait. Sorsuk megpecsételődik, de egymás segítségére lesznek, hogy kibogozzák és feldolgozzák a múltat.
Azért is kedveltem nagyon ezt a történetet, mert a mai Indonéziába játszódik és onnan származó kolléganőmmel sokat beszélgetünk az országáról, ezt a történetet is meséltem neki. Bizony, Jáva szigetén 300 évig éltek holland telepesek.
Nekem kedvencem lett.

Briza>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Olyan könnyen magával ragadott, hogy szinte észrevétlenül sikerült eljutnom a könyv feléhez. Ám onnantól kezdve félve mertem csak folytatni, szívesen maradtam volna azon az idilli Holland Kelet-Indiai ültetvényen, ahol Klara élte felhőtlen gyerekkorát. A második világháborús borzalmak, Jáva japán megszállása, a lágerlakók életkörülményei, és az előre tudható végkifejlet az olvasás lendületét is visszafogták. De nem csak a holland Klara és családjának története aggasztott, hanem Jenni Clark, a regénybeli írónő lassan felszínre bukkanó gyermekkori traumája is. Tudtam előre, hogy mindkettő meg fog viselni. Ennyit még nem sírtam egy könyvön sem, de nem csak a bánattól lábadt könnybe a szemem, hanem az örömtől is.
Szerettem lelki folyamatokra épített intelligens párbeszédeket. A megidézett történelmi helyszínek szelleme új ismereteket nyújtott a második világháború sújtotta keletről. Már csak emiatt is érdemes elolvasni.

Alíz_Simon>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Szépen felépített regény a két, időben és helyszínben is egymástól távol kibontakozó, női sors összetalálkozásáról. Az angol Jenni és a holland Klara véletlenszerű találkozása és a beszélgetéseik segítik mindkettőjükben azt, hogy képesek legyenek a múltjukba nézni és felszínre hozni azokat a gyerekkori traumákat, melyek a felnőttkorukat is meghatározták. A Jáván élő holland telepesek internálása és a tábori életük bemutatása szívszorító, a világháború alatti japán kultúrfölény kegyetlenkedése sokkoló, az író stílusa olvasmányos, mégis valahogy távolságtartó maradt velem ez a regény. A szereplők nem kerültek hozzám közel, én sem kerültem bele a történetbe, csak mintha egy tárgyszerű, de melankólikus hangulatú eseményleírást olvastam volna.

Málnika >!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

A Mesés ruhák kalandjai c. könyv után úgy éreztem, muszáj mást is elolvasnom az írónőtől. A Séta az időben című regényében sem kellett csalódnom, ugyanaz a hangulat lengi át mindkettőt, igaz, a ruhák sajnos hiányoznak belőle. A történet is azonos: egy fiatalabb és egy idősebb nő sorsszerű találkozása, akik megdöbbentően hasonló gyerekkori traumán mentek át, amit cipelniük kell magukkal. Az idősebb visszaemlékezik, segítve evvel nemcsak saját emlékeit helyre tenni, hanem a fiatalabbnak feloldani a gátat, ami kihat a jelenre és a boldogsága útjában áll.

A múltban elszenvedett töréseket valóban el kell engedni és megbocsátani magunknak ahhoz, hogy a maga teljességében át tudjuk élni a jelent és a múltban rögzült korlátok negatív hatása nélkül fel tudjuk építeni saját jövőnket. Ez nem egyszerű, de nem is lehetetlen, ez a köny tanulsága számomra.

veronica_mars>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

már jó pár éve, hogy olvastam az írónőtől (a Mesés ruhák kalandjait) ami különösebb hatást nem tett rám. így mindenféle várakozás nélkül, szinte véletlenül emeltem le a polcról ezt a könyvét. de azt hiszem nem számítottam rá, hogy ennyire meg fog lepni a történet. nem csak meglepett, hanem teljesen magával ragadott. borzasztó, szívbemarkoló és kegyetlen volt olvasni a háborús megpróbáltatásokról, különösen egy gyerek szemszögéből. korábban is olvastam már második világháború idején játszódó történeteket, de minden esetben európai helyszíneken. így különösen izgalmas volt megismerni, hogy Ázsiában hogy zajlott le ez az időszak.
számomra Jenni története abszolút háttérbe szorult, kicsit úgy is éreztem hogy a vége túl gyorsan és túl szépen lett lezárva. ez a könyv számomra Klararól szólt, és igencsak mély nyomokat hagyott bennem.
felemelő de egyben nagyon megrázó olvasmány volt. nagyon régóta nem éreztem, hogy ilyen hatással lett volna rám egy könyv.

3 hozzászólás
_Katie_ P>!
Isabel Wolff: Séta az időben

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Két nő történetét ismerhetjük meg, akik mind a ketten ugyanolyan „hiba” miatt vezekelnek.
Klara és az ő története, ami vele történt gyerekkorában borzasztó, de hát a háború alatt nem sok boldog pillanat jutott az embereknek. A Jennivel történtek sem lebecsülendők, ugyanakkor sajnálom, hogy egyik karakter sem lopta be magát a szívembe. Semmilyenek nem voltak, nem volt bennük semmi különleges. A történetet egyértelműen Klara múltidézése vitte el.


Népszerű idézetek

anni_olvas>!

Aggódott, hogy meggyűlöljük a japánokat.
– És miért ne gyűlölnénk őket? – kérdezte Peter. – Hiszen gonoszak velünk.
– Mert nem akarom, hogy bárkit is gyűlöljetek. – válaszolta anyám. – A gyűlölet elpusztítja az egész világot.

152. oldal

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
_Katie_ P>!

[…] az ember sok erőt meríthet a családjából.

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

_Katie_ P>!

[…] ha az emberek kellően ki vannak borulva, hajlamosak olyasmit is látni, ami nincs ott.

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

_Katie_ P>!

[…] szeretni nem annyit tesz, mint a másik embert nézni, hanem közösen nézni egy irányba.

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

_Katie_ P>!

Szülőnek lenni életveszélyes utazás

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

_Katie_ P>!

The past is never dead.
It isn’t even past.

A múlt sohasem halott.
Még csak nem is múlt.

William Faulkner:
Rekviem egy apácáért

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

KBCsilla P>!

… ha a traumát okozó esemény nem épül be az egyén életébe, azaz nem bírja elfogadni, akkor újra meg újra át kell élnie.

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

_Katie_ P>!

– Teljesen éber voltam. Ma is emlékszem, ahogy a súlya lenyomta a matracot. Pedig nem volt ott senki.
– Rémisztő – mormogtam.
– Az volt. – Töltött nekem egy kis vizet, aztán magának is. – Veled is történt hasonló?
– Örömmel kijelenthetem, hogy nem. De nem kérdőjelezem meg mások tapasztalatait.
– Én mindig szkeptikus maradtam ezekkel a dolgokkal kapcsolatban – jegyezte meg Sean. – Azt hiszem, ha az emberek kellően ki vannak borulva, hajlamosak olyasmit is látni, ami nincs ott. Mint Macbeth Banquo szellemét.
– Ne rázd úgy felém véres fürtjeidet! – kántálta Honor, aztán fölkacagott. – Márpedig ott Macbeth eléggé ki van borulva, hiszen már megölt – hogy is? – vagy négy embert. – Aztán tovább csapongott azzal kapcsolatban, miért nem hoz szerencsét, ha egy színész színházon belül kimondja a „Macbeth” szót. – Azt beszélik, azért, mert a történetben ott lakik a gonosz – csacsogott tovább, miközben egy pincér elvette előle a tányért. – Közben egyszerűen az az oka, hogy mihelyt egy színháznak rosszul megy, előveszik a Macbethet, hiszen a darab népszerű, viszont egy Macbeth-előadás így mindig a szerencsétlenséggel hozható összefüggésbe. Na nézzük… mi a következő fogás? – vette kézbe az arany bojttal díszített étlapot. – Tengeri süllő – fincsi. Tudtátok, hogy a tengeri süllő hermafrodita? Hat hónap után a hímekből nőstény lesz.

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története

zsófcsa>!

Milyen csodálatos lehet, ha az ember egyszerűen képtelen visszaemlékezni arra, ami fájdalmas volt. Mégis kénytelenek vagyunk magunkba ölelni minden emléket, vidámat és szomorút, hiszen ez mindenünk az életben.

80. oldal

Isabel Wolff: Séta az időben Egy szellemíró története


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Wiesław Kielar: A 290. számú auschwitzi fogoly
V. S. Alexander: Az előkóstoló
D. M. Thomas: A fehér hotel
Kristin Hannah: Fülemüle
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Erich Maria Remarque: Szikrányi élet
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány