Elmosódó ​önarckép (A szerencse lánya 2.) 25 csillagozás

Isabel Allende: Elmosódó önarckép

�Azért ​írok, hogy feloldjam gyermekkorom régi titkait� � mondja Aurora del Valle, miután fáradságos munkával megalkotja elmosódó önarcképét: egy regényt, amely nemcsak ezeket a titkokat tárja fel, hanem a XIX. század végének Chiléjéről is szuggesztív képet ad. A nagyanyjánál, egy gazdag chilei családban, idilli körülmények között nevelkedő Aurora A szerencse lányá-ban megismert Eliza és Tao gyermeke, akinek rémálmaiban újra és újra visszatér egy szörnyű gyerekkori élmény: fekete pizsamás fiatalemberek, akik éjszakánként rémisztgetik. Aurora lassanként megtudja, milyen ember volt gyermekágyi lázban meghalt anyja, akinek sokáig csak a legendáját ismeri: azt, hogy San Francisco legszebb nőjének tartották. Megtudja, ki az igazi apja, és azt is, milyen szerepet játszott életében az anyai nagyapja, Tao Csien, akire oly édes-fájdalmas emlékezni, s aki egyszer csak eltűnt az életéből. Megtudja, hogy az ő tragikus halála elevenedik fel rémálmaiban, és hogy Eliza nagymama, akinek a házában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Európa, Budapest, 2002
304 oldal · ISBN: 9630772507 · Fordította: Latorre Ágnes

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

Az írónő ott van a kedvenceim között, egy könyvében sem csalódtam még eddig, úgyhogy amikor ez a könyv a kezembe került, nem is számítottam semmi másra, csak csupa jóra! :)

És ez pontosan így is történt, egy jó kis, tipikusan „allendés” történetet kaptam, szerelemmel, szeretettel, szenvedéllyel, s egy jó adag Chilével.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/ket-szuper-konyv-…

Virágszépe>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

A főszereplővel Aurórával, vagy kínai nevén Laj-minggel járhatjuk be életének állomásait, földrajzilag és időben is nagy utat megtéve. Bonyolult és titkokkal teli gyermekkora után ő is követi, hasonlóképpen a regényben szereplő határozott asszonyok útját, akik sokszor szembe mennek a megkövesedett hagyományokkal. Kalandos, fordulatos, szerteágazó történet, melynek egyetlen sora sem untatott. Most sem kellett csalódnom Allendében, érdekes, színvonalas regényt olvashattam realista történelmi környezettel, háttérrel, szerethető karakterekkel. Regényes, mégis valóságos történet.

Doma2>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

Miután elkezdtem olvasni, akkor vettem észre, hogy az előzményekről lemaradtam, mert a második kötettel indítottam. Szerencsére egyáltalán nem éreztem a hiányát, a cselekmény bár szerteágazó, de határozott vonalvezetésű. Már a regény elején megkedveltem Paulinát, igazi latin-amerikai személyiség. A nők sorsa egyáltalán nem olyan könnyű ebben a világban (sem), de ő humorral és határozottsággal példát mutatott az unokájának. Fordulatos regény, Allende jó mesélő, talán a Szerencse lányát is elolvasom egyszer.

anni_olvas>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

Nagyon tetszett. Pörgős, gyors, de élvezetes. Még megjelölendő gondolatokat is találtam, miközben jól szórakoztam…

vaslady>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

Szerintem egy picivel gyengébb ez a könyv, mint a Szerencse lánya, vagy a Kísértetház, de még így is nagyon jó. Szintén egy kulturális katyvasz ez a regény a többi Allende könyvhöz hasonlóan, de ez csak a javára válik. Amúgy ez a könyv a Szerencse lányának a folytatása, ezért erről nem mondok többet. http://riaolvas.blogspot.hu/2013/07/isabel-allende-elmo…

Hörcsibald>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

Nem olyan jó, mint a Szerencse lánya, de azért jó volt olvasni, hogy mi lett a szereplőkkel, Elizaval, Tao Csiennel. A főszereplő nem volt túl karakteres, nekem kicsit butának is tűnt. Az első kötet miatt adtam 4 csillagot, elfogultságból, de lehet, nem ér annyit.

nkati82>!
Isabel Allende: Elmosódó önarckép

A felszínen egy könnyed, vidám hangvételű regénynek tűnik, de a történet tele van szomorú részletekkel. Tetszett, és érdekes volt, de időnként nyomasztó részletességgel írt le eseményeket. Mindegyik szereplőnek jutott valami szörnyű teher az életébe, a lakájon kívül mindenkit kegyetlenül megvert a sors. Az egyik kedvencem Paulina Del Valle, a remek üzleti érzékkel megáldott túlsúlyos ám humoros, időnként nyers, szókimondó, polgárpukkasztó dáma volt. Bár a tragikus sors elől ő sem menekült, de pozitív karakterként sokat emelt a regényen. Következő könyvnek mindenképp valami vidám olvasmányt kell választanom, hogy megmaradjon a normál lelki egyensúly.


Népszerű idézetek

Black_Venus>!

Lassan ráébredtem, hogy minden létező dolog összefügg egymással, hogy pontos rendszerbe illenek, és ami első látásra a véletlenek zűrzavarának látszik, a lencse vigyázó szeme előtt feltárja tökéletes szimmetriáját. Semmi sem esetleges, semmi sem mellékes. Ahogy az erdő növényeinek látszólagos zűrzavara mögött is az okok és okozatok szigorú törvénye bújik meg, mert minden fára madarak százai jutnak, minden madárra rovarok százai, és minden rovarra szerves parányok milliói, úgy a mezőn dolgozó paraszt és a télen házába visszahúzódó család is egy roppant freskó nélkülözhetetlen része. A lényeg gyakran észrevétlen marad, mert a szem nem látja meg, csak a szív, de a lencsének néha sikerül feltárni egy-egy megnyilvánulását.

232-233. oldal, Harmadik rész (1896-1910) (Európa, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: fényképezés
6 hozzászólás
anni_olvas>!

Elvira asszony egyszerű teremtés volt, jóságos és szolgálatkész, akinek szelíd kék szemében ott tükröződött az egész lelke; ilyen édesanyáról álmodoztam mindig. Hosszú órákat töltöttem el vele, míg ő az unokáknak kötögetett, és újra meg újra elmesélte a birtok életének apró epizódjait, én pe-dig szomorúan hallgattam, mert tudtam, hogy már nem sokáig lesz köztünk.

Chöpp >!

Nagy előnye a vadházasságnak, hogy vigyáznunk kell a szerelmünkre, mert minden összejátszik ellenünk. Újra és újra meg kell erősítenünk, hogy együtt akarunk maradni, és ez friss életet visz a kapcsolatunkba.

anni_olvas>!

– Mit mondjak, ha megkérdezi?
– Az igazságot. Mindig azt a legkönnyebb megérteni.

anni_olvas>!

A szerelem szabad szerződés, amely egy villámcsapással kezdődik, és ugyanígy véget is érhet. Ezer veszély leselkedik rá, és ha a szerelmesek megvédik, életben maradhat, úgy nőhet, mint egy fa, árnyékot és gyümölcsöt adhat, de ez csak akkor történik meg, ha mindkét fél úgy akarja.

anni_olvas>!

Paulina mama, aki annyira szeretett, és oly sokat tett értem, nem volt híve a látványos érzelemnyilvánításnak, bár a szíve mélyén jóságos volt. Azt mondogatta, hogy a gyengédség, ami a szeretet és a részvét furcsa keveréke, és minden kalendáriumban megcsodálható a bölcső fölé hajoló anyák odaadásában, csak akkor helyénvaló, ha védtelen állatok, mondjuk, ma született macskák felé irányul, de emberi lények között badarság.

anni_olvas>!

Reggelente megkérdezte, nem álmodtam-e rosszat, és ha úgy volt, részletesen elmeséltette az álmot, mert azt mondta, hogy a félelem elmúlik, ha beszélünk róla.

nkati82>!

A lámpák nem égtek, így várnunk kellett egy kicsit, amíg a szemünk hozzászokott a félhomályhoz; csak akkor vettük észre a mestert, aki egy macskával az ölében ült az ablak mellett, ahonnan még beszűrődött az este utolsó lankadó fénye. Ribero felállt, és olyan határozott léptekkel jött oda hozzánk, hogy semmi sem utalt a vakságára.

Kapcsolódó szócikkek: macska
anni_olvas>!

Amikor végre felfogtam, hogy mi is az a harapófogó, amely elszorítja a torkomat, és hozzárendeltem a szótárban található nevet, azt hittem, elnyel a mocsár. Féltékenység. Aki nem érezte soha, nem tudhatja, mennyire fáj, és el sem képzelheti, milyen őrültségeket követnek el a nevében.

Virágszépe>!

Nincs nagyobb szegénység, mint a lecsúszottaké, mert nekik úgy kell tenniük, mintha még megvolna, ami már elveszett

29. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nina Willner: 40 ősz
Karl Marlantes: Matterhorn
Kristin Hannah: Fülemüle
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat
David Benioff: Tolvajok tele