The ​Robots of Dawn (Robot 7.) (Foundation Universe) 8 csillagozás

Isaac Asimov: The Robots of Dawn Isaac Asimov: The Robots of Dawn Isaac Asimov: The Robots of Dawn Isaac Asimov: The Robots of Dawn Isaac Asimov: The Robots of Dawn Isaac Asimov: The Robots of Dawn Isaac Asimov: The Robots of Dawn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A puzzling case of roboticide sends New York Detective Elijah Baley on an intense search for a murderer. Armed with his own instincts, his quirky logic, and the immutable Three Laws of Robotics, Baley is determined to solve the case. But can anything prepare a simple Earthman for the psychological complexities of a world where a beautiful woman can easily have fallen in love with an all-too-human robot…?

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
HarperCollins UK, London, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008277789
>!
Spectra, New York, 2009
434 oldal · ASIN: B0024NP57Y
>!
Spectra, New York, 2009
448 oldal · ISBN: 0553299492

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

mandris>!
Isaac Asimov: The Robots of Dawn

Korábban nem voltam teljesen megelégedve Asimov Robotregényeivel. Az elsőt, amelyet viszonylag erősnek éreztem sci-fi téren, krimi téren nem találtam annyira meggyőzőnek, a másodikat pedig az elsőhöz képest jobb kriminek éreztem, de kevésbé jó sci-finek. Az eddig olvasott három közül egyértelműen ez a harmadik tetszett legjobban. Elképzelhető, hogy ebben az is játszott némi szerepet, hogy az első két rész után immár nem voltak olyan nagyon magas elvárásaim, de ezek legalább teljesültek.
Kicsit talán hosszú volt a könyv, de alapvetően izgalmas és jól átgondolt, úgyhogy ez olvasás közben nem volt zavaró. Asimovnak – ellentétben néhány más íróval (pl. Dan Brown és Jim Butcher) sikerült úgy belőnie a téteket, hogy azok kellően nagyon legyenek – nagyobbak, mint az első két esetben, hiszen az emberiség sorsa múlhat a kimenetelen – és mégse legyen teljesen egyértelmű, mi lesz a vége, mindkét forgatókönyvet egyformán elképzelhetőnek tartottam.
Krimi téren úgy érzem, kifejezetten jól teljesített: a bűneset csavaros, kellően lehetetlennek tűnik a nyomozás, és a végéig nem látjuk át, mi is történt, a teljes kép viszont a legvégén, de nem hamarabb, összeáll. Ebben ismét Asimov segítségére volt, hogy az olvasó nem ismeri kellően a világot, amelyben a történet játszódik, még annyira sem, mint a nyomozó, akinek ugyancsak sok tekintetben hiányosak az ismeretei. Egy idő után mondjuk kicsit elkezdett zavarni, hogy a fő gyanúsított nem segítette igazán a nyomozást, sőt, minden alternatív magyarázatot rögtön meg is cáfolt. Legszívesebben ráordítottam volna, hogy akkor ő most tulajdonképpen kinek a pártján is áll. Végül aztán, természetesen, helyére került minden, és a megoldás egyszerre olyan, amire valószínűleg nem számítottunk (Asimov próbálta is elaltatni a gyanúnkat), de mégis úgy érezzük, hogy nem is lehetne más.
Plusz a könyv szervesen illeszkedik Asimov életművébe, itt jelenik meg például a pszichohistória kidolgozásának szándéka, és az olvasó úgy érezheti, hogy a regényben bemutatott események jelentősen előremozdítják a történelem menetét. Úgyhogy, bár sci-fi téren egyes dolgokat kissé elnagyoltnak éreztem a regényben, összességében ez ismét kicsit magasabbra tornázta a lécet Asimov robotregényeivel kapcsolatban, úgyhogy kíváncsian várom, hogy a sorozat lezáró része milyen lesz.

Sceurpien I>!
Isaac Asimov: The Robots of Dawn

Az irodalomtörténetben összesen két alkalommal szerepel R. Giskard Reventlov: egyszer megjelenik, egyszer pedig meghal. Mégis ő az egyik legnagyobb hatású robotikus szereplő az egész világon.
Ez a kötet, amikor megjelenik. Először úgy néz ki, hogy csak asszisztál Baley és Daneel tökéletes párosának abban, hogy megoldjanak egy rejtélyt, de a végére kiderül, hogy ennél azért sokkal többről van szó.

Talán a legjobb Asimov regény, talán nem, de mindenesetre közel van. Hidegrázós már a cím is, nem beszélve a nagyszerűen felépített társadalomról, és a globális problémák kifejtéséről.

Gridranger I>!
Isaac Asimov: The Robots of Dawn

A magyar fordítás szerintem igényes, de jó volt eredetiben is olvasni. Hangulata egyes helyeken simább volt angolul, mint a fordításban. A sztori természetesen változatlanul zseniális :)

cu2>!
Isaac Asimov: The Robots of Dawn

Talán az egyik legjobb mű a Robot-Alapítvány-univerzumban. Főleg, hogy ez köti össze a jelent a legtávolabbi jövővel.


A sorozat következő kötete

Robot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Apprentice in Death
Tom Sweterlitsch: The Gone World
Ben H. Winters: World of Trouble
J.D. Barker: She Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be
Anthony O'Neill: The Dark Side
Dean R. Koontz: One Door Away from Heaven
Martha Wells: Artificial Condition
John Scalzi: Head On
Tom Sweterlitsch: Tomorrow and Tomorrow
Adam-Troy Castro: The Third Claw of God