Idézetek 21

atomarcú >!

Randall tizenhat éves volt, amikor William először hallott róla. Fokról fokra visszavonultabb életet élt, és a kentuckyi bölcsőde, amelyben nevelkedett, úgy döntött, hogy megsemmisíti őt.

Idegen a Paradicsomban

atomarcú >!

William a továbbiakban nem gondolt rá, és még azon a napon eldobta a képeket. Nem akarta, hogy a pillanatnyi ágypartnere kezébe kerüljön. A hölgynek trágár humorérzéke volt, amit William egyre inkább fárasztónak talált. Meglehetősen örült annak, hogy a partnere nem akart gyereket. Neki úgyis volt egy már néhány éve. Az a kis barna volt a közreműködő, Laura vagy Linda volt a neve.

Idegen a Paradicsomban

virrasztó>!

– Mennem kell, Elijah barátom. Örülök, hogy találkoztunk. Remélem, hamarosan ismét látjuk egymást.
Baley melegen megszorította a feléje nyújtott kezet.
– Ne vegye rossz néven, R. Daneel – mondta –, de nekem nem túl sürgős a dolog.

Tükörkép

BakosJuci>!

Az emberiség hatalmas léptekkel haladt előre, mivel nem volt más választása. Még arra is rákényszerült mindkét nagyhatalom, hogy elvesse a kegyetlenség és zsarnokság fegyverét, s a lehető legjóindulatúbb, leghumánusabb arcát mutassa a külföld felé. Nem rúghatják most föl egyszerre az egyensúlyt, nem törhet ki a háború! – Szeretném megtanácskozni a dolgot az egyik emberemmel – mondta Lynn. – Kíváncsi vagyok a véleményére, – Megbízható? Lynn undorodva pillantott a férfira. – Uramatyám, a robotika területén ki az, akit maguk még nem nyomoztak le több ízben is teljesen? Igen, felelősséget vállalok érte. Ha maga nem bízik meg egy olyan emberben, mint Humphrey Carl Laszlo, akkor nem vagyunk abban a helyzetben, hogy visszaverjük az Ő állítólagos támadásukat. – Hallottam már Laszlóról – mondta Breckenridge. – Az jó. Na és nincs kifogása ellene? – Nincs. – Akkor bekéretem, és mindjárt megtudjuk, mit gondol ő arról a lehetőségről, hogy robotok szállhatják meg az Egyesült Államokat. – Nem egészen erről van szó – mondta halkan Breckenridge. – Ön még mindig nem képes elfogadni a teljes igazságot. Azt kell megtudnia, mit gondolhat arról, hogy a robotok máris megszállták az Egyesült Államokat. Laszlo egy magyar ember unokája volt, aki átszökött az akkoriban még vasfüggönynek nevezett határon, és ezért halálosan biztos volt benne, hogy minden gyanún felül áll. A kövérkés férfi erősen kopaszodott, és pisze orrú arcán állandóan harcias kifejezés, ült, kiejtése azonban tökéletesen harvardi volt, hangja pedig szinte idegesítően halk. Lynn számára, akit a hosszú évek aktatologatása meglehetősen eltávolított a robotika tudományának naprakész helyzetétől, Laszlo a tökéletes, teljes tudást személyesítette meg.

Gyülekező

BakosJuci>!

Az autóknak valódi személyiségük van. Nem igaz, Jake? A szedánok hím-, a nyitott kocsik pedig nőneműek.

Sally

BakosJuci>!

(…) a gépek nem képesek szerelembe esni, a nők viszont igen – még akkor is, ha ez a szerelem reménytelen és félelmetesen bizarr.

Tökéletes kiszolgálás

virrasztó>!

– Néha segítünk rajtuk.
– És néha nem segítünk rajtuk.
Valójában értelmetlen vita volt ez, mert nem lehetett eldönteni. Az volt a lényege, hogy a homológusok túlságosan kevés érdekes abnormitáshoz jutottak, és nem volt mód arra, hogy sürgessék az emberiséget, bátorkodjék többet előállítani.

Idegen a paradicsomban

pojDD>!

– Szerencsére a konstruktőrök olyan robotokat még nem találtak ki, amelyek vaksötétben is képesek dolgozni. Képzeld, ha nem volnának kivilágítva, mint megannyi boldogságos radioaktív karácsonyfa, akkor most, amikor még rádióösszeköttetésünk sincs, ítéletnapig hajszolhatnánk ebben a sötét lyukban ezt a hét dilis robotot.

Fogd meg a nyulat! 278. oldal

virrasztó>!

A nevem Joe. A kollégám, Milton Davidson ezen a néven szólít. Ő programozó, én pedig egy számítógépes program vagyok.

Igaz szerelem

Aquarius>!

– Néha nehéz eldönteni, vérlázító-e a férfinem, vagy egyszerűen csak megvetésre méltó.

Női ösztön c. novella