Értékelések 21

m6tika >!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Eleinte aggódtam, hogy mivel ez nem krimi történet lesz, mint az előző robotregények, talán gyengébb lesz. Azonban egyáltalán nem. Más jellegű. Ez a regény fonja össze a három regényciklust egy nagy univerzummá. A főszereplők mind itt foglalják el helyüket a nagy képben, nagyságrendekkel növekszik a tét.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

A robotregények tetőzése.
Ebben a kötetben a hosszabb formátum nem a krimi szál kényelmesebb kibontását idézte elő, mint a Hajnal bolygó robotjaiban, itt inkább úgy éreztem a filozófia kapott nagyobb szerepet, ennek pedig nagyon örültem. Végre összpontosult minden, amikről az eddigi robottörténetekben olvashattunk.

A két robot beszélgetései, korlátaik megerőltető túlszárnyalása rengeteg nehéz témát tudott előtérbe helyezni.
Muszáj ismételnem magam, újból megemlítenem, hogy Asimov rétegzett világépítése és minden regényében tetten érhető logikai játékai, gondolatkísérletei gyönyörködtetik az elmét. Mindezt úgy, hogy a történet könnyed és szórakoztató marad.
Valószínűleg nem a legjobb példát hozom, de talán Scalzihoz tudnám hasonlítani oly értelemben, hogy a történet csak sodor magával, szórakoztató, viszont Scalzival ellentétben a varázslat abban rejlik, hogy igen mély és olykor sokrétű és nehéz témákat feszeget úgy, hogy a könnyedség megmarad, nem akasztja meg az olvasást annak sem, aki csak kikapcsolódásra vágyna.
(Emiatt aki úgy járna, hogy nehezen vág bele a sok ezernyi oldalon át ívelő történetbe, nyugodtan lazítson a gyeplőn. Igazából egészen kevés az oldalak száma, túl gyorsan fogynak, ha egyszer nekileselkedsz.)

https://moly.hu/idezetek/1251355 (Egy kis aktualitás :D )
https://moly.hu/idezetek/290316
https://moly.hu/idezetek/683061
https://moly.hu/idezetek/53174

spoiler

Hirdetés
Farkas_Dóra>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Ez előtt olvastam az Alapítvány és Földet, és emiatt érdekes volt végigkövetni, hogy pontosan mi is történt itt, ami majd oda vezet, amit abban a könyvben már megismertem (csak hogy spoilermentesen fogalmazzak). Sok hiányzó puzzle darab a helyére került, bár még mindig maradtak bennem kérdések, pl. Gladiával és a solariaiakkal kapcsolatban, de lehet, hogy ezeket már nem is tudom meg.