Robotok ​és Birodalom (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Robotregények 4.) 137 csillagozás

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom Isaac Asimov: Robotok és Birodalom Isaac Asimov: Robotok és Birodalom Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2015
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636896775 · Fordította: Füssi Nagy Géza
>!
Lazi, Szeged, 2000
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639227374 · Fordította: Füssi Nagy Géza
>!
Móra, Budapest, 1993
458 oldal · ISBN: 9631171264 · Fordította: Füssi Nagy Géza

1 további kiadás


Kedvencelte 14

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

A robotregények tetőzése.
Ebben a kötetben a hosszabb formátum nem a krimi szál kényelmesebb kibontását idézte elő, mint a Hajnal bolygó robotjaiban, itt inkább úgy éreztem a filozófia kapott nagyobb szerepet, ennek pedig nagyon örültem. Végre összpontosult minden, amikről az eddigi robottörténetekben olvashattunk.

A két robot beszélgetései, korlátaik megerőltető túlszárnyalása rengeteg nehéz témát tudott előtérbe helyezni.
Muszáj ismételnem magam, újból megemlítenem, hogy Asimov rétegzett világépítése és minden regényében tetten érhető logikai játékai, gondolatkísérletei gyönyörködtetik az elmét. Mindezt úgy, hogy a történet könnyed és szórakoztató marad.
Valószínűleg nem a legjobb példát hozom, de talán Scalzihoz tudnám hasonlítani oly értelemben, hogy a történet csak sodor magával, szórakoztató, viszont Scalzival ellentétben a varázslat abban rejlik, hogy igen mély és olykor sokrétű és nehéz témákat feszeget úgy, hogy a könnyedség megmarad, nem akasztja meg az olvasást annak sem, aki csak kikapcsolódásra vágyna.
(Emiatt aki úgy járna, hogy nehezen vág bele a sok ezernyi oldalon át ívelő történetbe, nyugodtan lazítson a gyeplőn. Igazából egészen kevés az oldalak száma, túl gyorsan fogynak, ha egyszer nekileselkedsz.)

https://moly.hu/idezetek/1251355 (Egy kis aktualitás :D )
https://moly.hu/idezetek/290316
https://moly.hu/idezetek/683061
https://moly.hu/idezetek/53174

spoiler

SteelCurtain>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Rendhagyó módon a befejező rész elolvasásával sikerült indítanom Asimov robotos sorozatát. Nem mondhatnám, hogy ez túlzottan zavart. Semmi olyasmi nem fordult itt elő, aminek megértéséhez feltétlenül szükséges lett volna az előző részek elolvasása. Kifejezetten jó sci-fi, s a két gyakorlatilag főszereplő robot párbeszédeit nagyon élveztem. Ennek ellenére valahogy kissé tompa volt az egész. Mintha az író is robot lett volna, és én is gépaggyal akartam volna felfogni a történetet. Jó volt, míg olvastam, de nem hiányzott miután becsuktam. Nem akarta befészkelni magát a tudatomba. A vége idegesítően hollywoodiasan indul, aztán egészen váratlanul fejeződik be.

Ditta>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Elijahtól búcsút vettünk, de a szépunoka Baley kapitány is jó fej (még ha nem is annyira, mint Elijah volt). Bár most egyértelműen Daneelé és Giskardé a főszerep, melletük azonban Gladia is jobban kibontakozhatott.
Robotjaink persze nagyobb falatot kaptak, mint holmi gyilkosság felderítése. Nekik az egész emberiség jövőjének megmentése jutott. Mindeközben megismerhetünk egy telepes világot, Baley-földet, és szemtanúi lehetünk a változások kezdetének is.
Úgyhogy újra pörögnek az események, még ha Giskard és Daneel beszélgetései néha meg is akasztják a lendületet. Persze sok fontos infót ezekből a párbeszédekből tudunk meg. Egy kicsit mégis túlkomplikálják a dolgot, de hát győzködik magukat, na és az olvasót is.
A vége meglepő (bár gondolom ez volt szükséges a folytatásokhoz).
És amúgy, mi lett a solariaiakkal???

Enzo314>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Úgy vagyok vele, hogy minél több Asimov könyvet olvasok, annál kevésbé értem az Asimov-kultuszt. Kicsit úgy érzem, hogy ebben a regényben a hetedik bőrt is lehúzták már a robotika összes törvényéről és egyre jobban zavarnak az olyan stílusjegyek, amiken eddig talán átsiklottam.

Mondok egy példát:
Van két robot, mindkettő szuperintelligens , tökéletesen másolják és művelik az emberi kommunikációt, erre ezek a robotok egymás között kb így beszélgetnek:

-Hogy vagy, kedves Giskard barátom?
-Köszönöm jól, Daneel barátom.
-Szép időnk van, Giskard barátom, még a nap is kisütött Giskard barátom.
-Bizony, Daneel barátom, még esernyőre sincs szükség, Daneel barátom.
-Egy kávét azért ihatnánk, Giskard barátom. Vagy egy egy sört, Giskard barátom.
-De mi robotok vagyunk, Daneel barátom, nem szoktunk inni, Daneel barátom.
-Basszus tényleg, Giskard barátom.

Barátom, barátom, BARÁTOM!!!! Könyörgöm ki a radairossebbről mintázták ezeket a robotokat??????

7 hozzászólás
Szentinel>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Méltó lezárása ez Asimov Robotsorozatának, mely összeköti a korábbi részeket, és a lezárás hirtelenségével pedig megnyitja a kaput az Alapítvány-sorozathoz. Az előző rész jobban tetszett, de ennek a kötetnek is megvannak a maga erősségei.

– Gladia fejlődése
– A korábban bemutatott bolygók „jelenének” megmutatása
– Daneel és Giskard eszmefuttatásai, valamint az a jelenet, ahol az előbbi beoltja Vasiliát, és megalkotja a nulladik törvényt.
– Összeköttetés biztosítása az Alapítvány-sorozattal

Ég veled, Elijah, Gladia, Giskard! Ti hiányozni fogtok, de Daneelnek van még szereplése néhány Alapítvány regényben. Remek olvasmány volt, a Robotsorozat pedig bekerült a kedvenceim közé, ahogy te is, Asimov.

blianhun>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Egyeseknek miért lehet ennyire király nevük: R. Kárpáti Péter?

1 hozzászólás
BakosJuci>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Asimovon nőttem fel, az Alapítvány-Robot univerzumból 1-2 olvaatlan könyvem volt csak; ez volt az egyik. És előre mondanám, hogy imádtam Asimovot, mert TUDOMÁNYOS fantasztikus könyve tényleg mind alátámaszottak voltak, és mind matematikai, mind pszichilógia vagy épp szociológiai szempontból érdekesek.
Aztán 15 év kihagyással elolvatam most ezt.
És csak ülök és nézek ki a fejemből, hogy mi a franc volt ez?
A robotok beszélgetése mint barátom, barátom, BARÁTOM… a falra másztam tőle. De oké, túlélhető. Még az is lehet, hogy a fordító tolt valami erős cuccot. Talán. Mindegy.
Még az 500 oldalas űroperasága is túlélhető volt, pedig néha elgondolkoztam, hogy a Barátok Közben több esemény van, mint itt. De ez asszem mindig is ilyen volt, és a történet érdekessége miatt olvasható rendesen. Barátom.
Az is érdekes, hogy a 0. törvény itt kerül megalkotásra. Mivel én az Alapítványokkal kezdtem, ahol már ez elfogadott törvény, így át kellett állítanom az agyam, hogy nem, ez most itt új. De érdekes volt az okfejtés Barátom. Meg külön kihívás volt, hogy emlékeimből kutassam elő a sorozat 15 évvel ezelőtt olvasott köteteit.
Viszont: Asimov bácsi sem gondolhatta komolyan, hogy egy robot nem tudja megállapíta egy humaniod robotról, hogy robot vagy ember?? Hát nincs elektromos sugárzása, vagy fém alaktrésze, vagy bánomisén, valami, hogy ne csak a szemrevételezés alapján kelljen döntenie? És komolyan az a számomra totál logikátlan dolog lesz fő konfliktus alapja?? Hát Barátom!
Szóval most igencsak meginogtam Asimovban. :(

dwistvan P>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

A történet folytatódott. ez a kötet is érdekes volt, fordulatokban gazdag. Annak ellenére élvezettel olvastam, hogy már olvastam a könyvet korábban. A sok apró utalás és összefüggés a többi kötettel megerősít abban a javaslatomban, hogy a történetet a Robottörténetekkel kezdve, szigorúan sorban és utána rátérve az alapítvány kötetekre érdemes végig olvasni. Akkor a legátütőbb az élmény.

Helyna>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Egyértelműen a kedvenc részem az Alapítvány-Birodalom-Robotok sorozatból. Szerintem sokkal jobban van megírva, mint bármely másik rész. Igaz Elijah már nincs sajnos, de Gladia végre kikupálódik egy kicsit és Baley kapitány is teljesen jó szereplő. Imádom Giskard és Daneel eszmefuttatásait, és ahogy próbálják feszegetni a saját határaikat, számomra ez a csúcspontja az egész robotos kérdéskörnek. Érdekes volt, egész mondatok rémlettek vissza az első olvasásból, ahogy most újra elértem hozzájuk.. :) Elsőre is nagy élmény volt, és most is. :)

BlackSheep>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Asimov „robot-ciklusának” befejező része minimálisan kilóg a többi történet közül, de színvonalát tekintve tökéletesen hozza a szintet. Szépen továbbviszi a fontosabb karakterek sorsát, és egy olyan fináléban csúcsosodik ki, ami méltó lezárása egy ilyen, évszázadokon átívelő történetnek.

Ezúttal nincs nyomozás, nincs megfejtendő ügy (ha a Solariát nem vesszük annak, de az nagyon mellékes), a Robotok és Birodalom sokkal karakterközpontúbb regény, mint bármelyik korábbi rész, és emiatt unalomba is fullad olyankor, amikor a kevésbé izgalmas karakterek vannak a középpontban. Ez az egyetlen hibája szerintem a könyvnek, hogy míg a legtöbb szereplő (például Gladia, a robotok, vagy az új szereplő, D. G.) komoly és hatásos fejlődésen megy keresztül, addig a negatív oldalon például Amadiro már-már paródiába illően gonosz és számító. A vége felé már Dr. Genya jutott róla eszembe, ami egy Douglas Adams esetében még elmegy, de egy Asimov-kaliberű írótól igencsak fura.

Viszont szerencsére túlnyomórészt nem ez a jellemző, hanem a komolyan vehető és nagyon hatásosan megírt jellemek, amik ráadásul olyan bravúrosan megírt epizódokon mennek keresztül, hogy csak pislogtam. Gladia nagybeszéde például zseniális volt, Daneel és Giskard beszélgetéseit öröm volt olvasni, és a nagy konklúzió a végén is olyan, amit egy ilyen történet megérdemel. Kicsit zavart a néhány elvarratlan szál, de bízom benne hogy idővel ezek is meg lesznek magyarázva, és szerencsére ezek sem tudták elrontani a végeredményt, ami elgondolkodtató, pazarul felépített és az író nevéhez méltó.


Népszerű idézetek

pwz I>!

Megdöbbentő, hogy néhány önmagában helytálló kijelentés megfelelő csoportosításban olyan hatást válthat ki, amire az igazság kimondása pusztán nem lenne elégséges.

ÖTÖDIK RÉSZ A Föld. 18. fejezet: A nulladik törvény

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

– Nem tarthatnak vissza. Az Aurora polgára vagyok, és oda megyek, ahová a kedvem tartja.
– Mindig akadhatnak vészhelyzetek, ha egy kormány szükségét látja az előidézésüknek, ilyenkor pedig a szabályok bármikor megszeghetők.

471. oldal (Szukits, Szeged, 2002)

Balazs87>!

Mégis úgy tűnik, a tömegek könnyebben befolyásolhatók, mint az egyének. Ez erős paradoxonnak tűnik. Hiszen nagyobb súlyt nehezebb megmozgatni, mint kisebbet. Nagyobb energiamennyiséggel nehezebb szembeszegülni, mint csekélyebbel. Hosszabb távot több idő alatt tehetünk meg, mint rövidebbet. Akkor miért könnyebb sok személy együttes befolyásolása, mint néhányé?

Turi_Tamás>!

Nem az értelem fertőző – szólalt meg kisvártatva –, hanem az érzelmek. Madame Gladia olyan érveket válogatott össze, amelyek a hallgatósága érzéseit mozgatták meg. Nem próbált észérveket használni velük szemben. Lehetséges tehát, hogy minél nagyobb egy tömeg, annál könnyebb az érzelmeik, mintsem a józan értelmük befolyásolása.

Jesper_Olsen>!

– No lám csak, egy robotszakértő robot – mormolta Vasilia halvány sértettséggel.

320. oldal

Jesper_Olsen>!

Végre csak sikerült behatolnia a városi könyvtár megfelelő részlegébe és „belelapoznia” a lexikonokba.

385. oldal

1 hozzászólás
m6tika >!

A hajó leszálláshoz készülődik, és nekem értelmesen kell bámulnom a manőverezést irányító számítógépre, különben senki sem hiszi el, hogy én vagyok itt a kapitány.

Jesper_Olsen>!

– Ó – sóhajtott föl Mandamus szentenciózusan –, ha bármit tovább húzunk a természetes végénél, még a legfényesebb siker is kudarcba torkollhat.

24. oldal

Jesper_Olsen>!

– Az én halálom nem fontos, Daneel – mormolta. – Az egyedi emberi lények halála nem lényeges. A haldokló maga után hagyja tetteit, és azok nem pusztulnak el teljesen. Azok nem múlnak el véglegesen, míg az emberiség létezik.

209. oldal

1 hozzászólás
pojDD>!

Az is csak egy csillag látszólag, de gondoljon bele: az az eredeti Nap! Annak a csillagnak a fénye világosította meg az egyetlen bolygót, amelyen emberi lények éltek. Azt a bolygót ragyogta be, amelyen az emberiség lassan kifejlődött. Arra a bolygóra sütött, amelyen több milliárd évvel ezelőtt az élet keletkezett, az élet, melyből az ember is kiemelkedett. Háromszázmilliárd csillag van a galaxisban, és százmilliárd galaxis a világmindenségben, és minden csillag közül egyetlenegy ragyogott csak az ember születésének folyamata fölött… és éppen ez az a csillag!


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Adam-Troy Castro: A holtak küldöttei
Dean R. Koontz: Égi jel
J. D. Robb: Halálos híresség
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Marcus Sakey: Egy jobb világ
John Scalzi: Bezárt elmék
Douglas Preston: Becsapódás
Ben H. Winters: Végső ígéretek
Jack McDevitt: Született stratéga