Halálos ​ítélet (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (További Alapítvány-Birodalom-Robot történetek) 30 csillagozás

Isaac Asimov: Halálos ítélet

A Halálos ítélet, mely most a Hydra-sorozatban jelenik meg, olyan írásokat tartalmaz (Földanya, Halálos ítélet, stb), melyek az Alapítvány-univerzum szerves részei, a Robottörténeteket és az Alapítvány-trilógiát összekötő regények és novellák sorába tartoznak.
A kötet felülmúlhatatlan tárháza azon írásoknak, amelyek a fiatal Asimov csodálatos mesemondó tehetségét példázzák, ezenkívül az olvasó közvetlen bepillantást nyerhet annak az írónak a fejlődésébe is, aki vitathatatlanul kiérdemelte a Huszadik század Sci-fi Nagymestere címet.

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 1998
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639151173 · Fordította: Kiss Marianne, Nemes Ernő

Kedvencelte 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

B_Petra>!
Isaac Asimov: Halálos ítélet

Nem emlékszem mindegyikre csak az első novellára, akár húsz éve is lehetett mikor először olvastam, inkább csak dacból annó mivel erősen rámkényszerítették a kötelező világirodalom duplatéglás darabjait, és jól esett az Elfújta a szél vagy egy kis bűnhődés között valami szórakoztató is.
A hivatás a legkidolgozottab, az átlagon felüliek, átlagon felüli problémákka küzdenek meg.
Nincs kapcsolat Ez tetszett a legjobban. Képzeld el, hogy kipusztítjuk magunkat, valyon melyik faj veszi át a vezető szerepet? Te mire tippelsz? Hangyák? Patkányok? Vagy valami más?
Halálos ítélet Olvastam már hasonót. Mi is az emberi civilizáció. Itt olvashatsz egy alternatívát.
Zsákutca Ez a legviccesebb.
A Fekete Királynő versenye Klasszikus időutazós a hozzátartozó paradoxonnal.
Föld Anya Ez már része a a nagy regényfolyamnak, igazán értelme is csak úgy van ha olvastál már az Alapítvány sorozatból is.

Diosz P>!
Isaac Asimov: Halálos ítélet

Jó kis történetek, igazán könnyed olvasmány egyik kedvenc szerzőm tollából. A maguk korában még nagyobbat szólhattak, ha nem nagy regénybe vágnál de szeretnél Asimovval barátkozni, hajrá!

BakosJuci>!
Isaac Asimov: Halálos ítélet

6 novella Asimov tollából, azt gondolom, igazán jó válogatásban. Felsejlik már bennük a későbbi Galaktikus Birodalmat megalkotó írói zseni. Tetszettek mind.

A hivatás 5/5
Igazából ez egy elég pesszimista világkép volt. :/ De zseniális épp ezért. spoiler. Ez már nyomokban tartalmazott Galaktikus Birodalmat. :)

Halálos ítélet 4/5
Igazából egy egy jó sci-fi író ujjgyakorlata disztrópia témakörben. spoiler. Igazi klasszikus, bár pont ezrét elég kiszámítható és sablonos már. A maga korában viszont tényleg nagy lehetett.

Zsákutca 5/5
Igazából nagyon ügyes ki történet volt arról, hogy spoiler. És a cepheidáknak spoiler. (Egyébként milyen bölcs faj).

Nincs kapcsolat 4,5/5
Igazán érdekes elgondolás volt spoiler

A Fekete Királynő versenye 5/5
Pszichohistória és időutazás. Ebben a novellában igencsak felismerhető már a későbbi asimovi stílus. Nagyon tetszett.

Föld Anya
https://moly.hu/ertekelesek/3282313

mariannkiss1980 P>!
Isaac Asimov: Halálos ítélet

Érdekesek voltak a novellák, rengeteg kérdést felvetettek. Viszont igazán csak az első, A hivatás tetszett. A többi is jó volt, de azokból annyi elég is volt. De ezt szívesen olvastam volna tovább. Ami még egy kicsit jobban bejött az a Nincs kapcsolat volt. Az utolsó pár mondat nagyon ütött.

Nokimaki>!
Isaac Asimov: Halálos ítélet

Annyira nem fogott meg. Mindegyik történetet szívesen olvastam volna egy külön regényként. De alapötletnek egyik sem utolsó. Jó volt, ahogy az egyes novellák összefonódtak egyes regényekkel. Érdekes… de ettől függetlenül nem kötött le.

pwz I>!
Isaac Asimov: Halálos ítélet

Jó látni, hogyan állnak össze ezek a novellák a teljes egésszé (bizonyos alapötletek megváltoztatásával) az Alapítvány-Robot-Birodalom univerzumban. Érdemes elolvasni ezeket a műveket is.


Népszerű idézetek

Diosz P>!

Nézze, magával az a baj, hogy túlságosan elméleti ember. Olyannak látja a dolgokat, amilyennek lenniük kellene, én pedig, a gyakorlati ember, olyannak látom, amilyenek valójában.

Halálos ítélet

ppayter>!

Ralph korának tipikus amerikai polgára volt. És a kor elvárásainak megfelelően meglehetősen rút is. Állának robusztus izomzata jól illett hatalmas, csontos állcsontjához. Orra ívelt és széles volt, amitől apró, fekete szemei szétfelé bandzsítottak. Vaskos nyaka szinte átmenet nélkül csatlakozott széles vállához, spatulaszerűen lapos ujjain hosszú, görbe körmök díszelegtek.
Amikor felegyenesedett, vastag, püffedt lábaival majdnem métereseket lépkedett. Ült vagy állt: a teste vagy negyed tonnát nyomott. Mindezek ellenére homlokának íve arra engedett következtetni, hogy agyának kapacitása nem maradt el az átlagostól. Lapátkezeivel igen finoman bánt a ceruzával, miközben terjedelmes felsőtestével szinte befedte az egész asztalt.
Tény, hogy a felesége és amerikai barátai szemében jóvágású fickónak számított.
Mindez az idő-tengely mentén nagymérvű elmozdulásra engedett következtetni.

Nincs kapcsolat

pwz I>!

Nekünk nincs hova mennünk. Csak ez az ajándék-világunk maradt. Zsákutcában vagyunk. Az élet rendeltetése a küzdelem, és ezt elvettétek tőlünk. Az élet már nem érdekel minket. Nincsenek utódaink – és ezt önként vállaltuk. Ez a módszerünk arra, hogy letérjünk az általatok megszabott útról.

100-101. oldal, Zsákutca, (IV) (Szukits, 1998)


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
Szentmihályi Szabó Péter: Űrkrimi / Látogató a végtelenből
Robert Sheckley: Zarándokút a Földre
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Ugrás a jövőbe
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
David Bischoff: A vadászok bolygója
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Ray Bradbury: Szép arany almáit a nap
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.