Foundation (Foundation 1.) (Foundation Universe) 16 csillagozás

Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation Isaac Asimov: Foundation

One of the great masterworks of science fiction, the Foundation novels of Isaac Asimov are unsurpassed for their unique blend of nonstop action, daring ideas, and extensive worldbuilding. The story of our future begins with the history of Foundation and its greatest psychohistorian: Hari Seldon.

Eredeti megjelenés éve: 1951

>!
Del Rey, New York, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780553382570
>!
HarperCollins UK, London, 2016
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008117498
>!
Spectra, New York, 2004
256 oldal · ASIN: B000FC1PWA

13 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

GáborVeress>!
Isaac Asimov: Foundation

Nagyon élvezetes, lendületes olvasmány volt. Nem a sci-fi, hanem sokkalta inkább a társadalom-elméleti, politika gondolatai fogtak meg (mégha néha kicsit túlzó is volt). Meg a fordultok a cselekményben. Amit sokszor felrónak Asimovnak, hogy a hősei egydimenziósak, én inkább azt mondanám, funkcionalista ábrázolás. Ahhoz, hogy a cselekmény haladjon, nem kell mélyen megismernünk a hőseinket.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki kicsit szkeptikus a műfajjal szemben, jó indulás!

Sirius>!
Isaac Asimov: Foundation

Hatalmas regény, nem csodálom a körülötte lévő kultuszt. Tényleg jól és nagyrészt időtállóan van megírva. Nem a technológiákra, hanem társadalom elméleti dolgokra helyezi a hangsúlyt. Itt jelenik meg elsőnek a galaktikus birodalom fogalma, amit azután rengeteg egyéb fantasy sci-fi regény is átvett.
Mivel technológiai leírások ebben a könyvben minimálisan vannak jelen, így nem áll fenn az esélye annak, hogy ezek az idő elmúltával elavulnak. Bár a világban a nukleáris energia az ami a legfejlettebb technológia és lehető teszi az űrutazást, de az ezzel kapcsolatos fejlesztések és eszközök csak minimálisan vannak kifejtve.
Nagyon látszik, hogy az alapot a római birodalom szolgáltatta, és abból indult ki az író. Ennek ellenére eléggé egyedi helyzetek vannak. És tetszettek a karakterek is.
Magával ragadó érdekes könyv. Minden fejezete érdekes és jól van felvezetve. Csak ajánlani tudom.

leventesan>!
Isaac Asimov: Foundation

Eddig szandekosan elhatarolodtam az Asimov fele vilagtol es sorozatoktol. Selytettem valahol hogy egyszer el fogom olvasni oket es azt akartam hogy ne legyen lelove a legkissebb poen sem. Az alapitvany sorozatrol se tudtam hogy eszik vagy isszak csak azt tudtam hogy van, es hogy allitolag nem rossz. Ennyit az elozmenyekrol. A konyv (egyenlore csak a konyvrol tudok velemenyt mondani de kifogom vegezni a sorozatot is hamarosan nagy esellyel) az zsenialis. Strukurajat, sztorit(kat) es karaktereket tekintve is magaval ragad a konyv. Nemhiaba tartjak Asimov bacsit etalonkent mai napig a sci-fi vilagaban.

RitaMoly P>!
Isaac Asimov: Foundation

Ez megint egy olyan könyv, hogy tudom, hogy fontos, és alapmű, és illik ismerni – de ettől még nem tetszett. Egyszer (van vagy tíz éve) már nekifutottam a Politika és sci-fi szeminárium miatt, de akkor nem sikerült befejeznem. Most átrágtam magam rajta, de az az igazság, hogy nem kifejezetten élveztem. Nagyon darabos és bizonyos értelemben steril volt – a közlendőjét tekintve tényleg egy mérföldkő, de a szereplők nem kerültek hozzám közel, nem szippantott be a történet, helyenként határozottan untam.

>!
Spectra, New York, 2004
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780553803716

Népszerű idézetek

Marianngabriella P>!

At the beginning of the thirteenth millennium, this tendency reached its climax. As the centre of the Imperial Government for unbroken hundreds of generations and located, as it was, in the central regions of the Galaxy among the most densely populated and industrially advanced worlds of the system, it could scarcely help being the densest and richest clot of humanity the Race had ever seen.

The Psychohistorians - 3. fejezet

Marianngabriella P>!

There were nearly twenty-five million inhabited planets in the Galaxy then, and not one but owed allegiance to the Empire whose seat was on Trantor. It was the last half-century in which that could be said.

The Psychohistorians - 1. fejezet

Marianngabriella P>!

There was no green to be seen; no green, no soil, no life other than man.

The Psychohistorians - 3. fejezet

Marianngabriella P>!

Gaal’s heart skipped a beat at the words. For the most part, he was filled with a tremendous joy for who would not be, to escape death. Yet in all his vast relief, he found space for a little regret that Seldon had been defeated.

The Psychohistorians - 7. fejezet

Marianngabriella P>!

Hari Seldon … born in the 11,988th year of the Galactic Era: died 12,069.

(első mondat)

S_E_Tünde>!

It pays to be obvious, especially if you have a reputation for subtlety.

ℕnabella>!

Lord Dorwin, gentlemen, in five days of discussion didn’t say one damned thing, and said it so you never noticed.

ℕnabella>!

To succeed, planning alone is insufficient. One must improvise as well.’ I’ll improvise.

ℕnabella>!

He was conscious only of the mightiest deed of man; the complete and almost contemptuously final conquest of a world.


A sorozat következő kötete

Foundation sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Jules Verne: From the Earth to the Moon
Jack London: The Star Rover
Marissa Meyer: Winter (angol)
N. K. Jemisin: The Obelisk Gate
Connie Willis: Doomsday Book
Justin Cronin: The City of Mirrors
J. D. Robb: Vengeance in Death