Az ​űr áramlatai (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Birodalmi regények) 107 csillagozás

Isaac Asimov: Az űr áramlatai Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A férfit csak úgy ismerték hogy a „bolond Rik”, pedig egyedül ő tudta, milyen halálos veszedelem fenyegeti a Florina bolygót és lakóit. Azazhogy már ő sem tudta, mert valaki kitörölte az agyából ezt a mindennél fontosabb tudást. Vagy őriz még valamilyen emlékfoszlányokat a szerencsétlen féleszű tudatalattija? Rik a galaktikus méretű intrikák hálójában vergődve bátran felveszi a harcot a saját együgyűségével és az ismeretlen ellenséggel, miközben reménytelen versenyfutásra kényszerül a veszedelmet hordozó idővel.

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2014
296 oldal · ISBN: 9789636896720 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Móra, Budapest, 1992
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631170101 · Fordította: F. Nagy Piroska

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Ezt könnyebben emésztettem, mint az előző birodalmi regényt, de számomra az erős krimi vonal legtöbbször hátrány.
Az alapítvány univerzum történetét nem igen vitte előre, talán egy másfél mondatos utalással csupán.
Mindettől függetlenül egy könnyed, izgalmas krimi sci-fi mártásba tunkolva, Asimovosan, ami azért garancia a minőségre.

Összességében a birodalmi regények valóban kevésbé élvezetesek számomra is, mint az alapítvány vagy robot regények, de most már megeszem a harmadikat, aztán jöhetnek végre az alapítvány utózmányok, előzmények.

Gregöria_Hill>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Egyelőre ismerkedem Asimovval, nagyon keveset olvastam tőle, és sajnos rossz sorrendben olvastam ezt a trilógiát, mivel a Kavics… megvan itthon… évek óta vár. Az nagyon megfogott, mivel nem is ilyesmire számítottam, nem is tudom, valahogy nem számítottam pl. humorra. Utána gondoltam ki, hogy akkor először is elolvasom ennek a sorozatnak a köteteit. Jó hogy akkor éppen volt könyvtár! Szerencsére egész mindegy a sorrend tk., mint kiderült.
Ez a rész tetszett a második legjobban, ennek leginkább társadalmi aspektusai vannak, mégha egy másik idősíkban és másik térben is, kevésbé kaland.

AOD>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Már vagy 5 éve porosodott a polcon ez a regény, még egy reptéri hírlaposnál vettem valamelyik nyaralás alkalmával – aztán nem olvastam el. És milyen rosszul tettem! Nagyon izgalmas, csavaros, érdekes regény volt az elejétől a végéig! Kedveltem a szereplőket, a világot, a hangulatot. Valamiért a Tűz lobban a mélyben-re emlékeztetett. Ha nem fogott volna rajta az idő vasfoga spoiler még akár 5 csillagot is kaphatott volna!

Isley IP>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Asimov Galaktikus Birodalom-trilógiájának második darabja Az űr áramlatai, amit egyébként a legkésőbb írt. A történet a Galaktikus Birodalom előtt 200-ban játszódik, ezer évvel A csillagok, akár a por után, és több mint ezer évvel a Kavics az égben előtt, részben ezért is megállja helyét önálló olvasmányként is.
Egy olyan világban játszódik a regény, amelyben az emberi faj hozzávetőleg egymillió csillagrendszert belakott már és egy birodalom, a Trantor felemelkedésének lehetünk a szemtanúi, amely már valódi galaktikus nagyhatalom, s közel áll ahhoz, hogy a galaxisban létező összes embere lakta csillagrendszert egyesítse.
A történet azonban nem a Trantor birodalomban játszódik. A regény helyszíne a Sark és a Florina bolygó. A sarkitok a rendkívül értékes kyrt miatt szolgaságban tartják a florinaiakat, akik kitermelik számukra a gazdagságukat biztosító anyagot. A hűbéri rendszer évszázadok óta tart, a sarkitok propagandagépezete csaknem tökéletes, az egyszerű florinai a sarki lovagokra mint jótevőkre néz, fel sem fogja uraik csalárdságát.
A történet azzal kezdődik, hogy egy térelemző, aki egy másik bolygóról jött beszámol a Sark bolygón egy titokzatos személynek arról, hogy az űr áramlatai alapján arra a következtetésre jutott kutatásai során, hogy a fizikai megsemmisülés fenyegeti a Florinát. Ezután a rejtélyes személy elmeszondát alkalmaz rajta, a térelemző elveszíti az emlékezetét, a Florinára kerül. Bolond Riknek hívják és malomgyári munkát kell végezni, és képtelen visszaemlékezni múltjára.
Ez az alaphelyzet. A regényben pedig a szereplők igyekeznek kideríteni, hogy ki használt elmeszondát Riken; milyen célból; pontosan milyen természetű veszély fenyegeti a Florinát.
A regény hamarabb íródott mint a robotregények, de egyértelműen azokhoz hasonlítható. SF-regény, elejétől a végéig roppant izgalmas űropera, de itt is van nyomozás, bűntény és még ott vannak az űr áramlatai, a nagy veszély.
A regényt kézenfekvő hasonlítani tehát az Elijah Baley-trilógiához. Azonban itt nincs egy detektív, aki eldöntené, hogy ki volt a tettes. Erre nincs is tulajdonképpen szükség, az egymással versengő hatalmasságok eljátsszák a nyomozó szerepét maguk is, valamint azért is van ez így, mert a regény lényege nem a tettes személyének kiderítése.
A regénynek nincs egyetlen főszereplője. Riken kívül van egy sor egyéb karakter, akik főszereplőnek tekinthetők. Nagyon fordulatos, sokszereplős, több helyszínen játszódó és extremitásokba menően csavaros történettel bíró regény Az űr áramlatai. A politikai utalások könnyen észrevehetőek benne, egyébként is átszövi nem meglepő módon a politika az egész regényt. Maga a sarki társadalom is felvázolásra kerül, a viszonyuk a florinai néphez. Nem túl hosszasan, de elég kidolgozott ez a rész is. Vetekszik a robotregényekkel, egy hajszállal elmarad mégis. Talán azért, mert nincs egy olyan karizmatikus főhőse mint azoknak volt.

Heni_s_BookBar>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Bevallom őszintén féltem neki kezdenem, mert a sci-fi nem igazán az én műfajom. Viszont amolyan újévi fogadalom volt nálam az, hogy többféle műfajban is fogok olvasni. Nem volt rossz regény, de eléggé kiszámítható volt. Szerettem volna megismerkedni Asimov írói stílusával, így a könyvtárból csak úgy random kihoztam egy könyvet tőle. Az írói stílisa nem igazán tetszik, de ettől függetlenül megtudom érteni, hogy miért szereti annyira sok olvasó.
Ezentúl nem fogom erőltetni, hogy sci-fit olvassak, mert eddig egy sem volt ami igazán tetszett volna. (Kivéve az On Sai könyvek.)
Összeségében nem volt rossz, ezért három csillagot adok.

BabusM>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Ha Asimov nem sci-fit írna, valószínűleg nagyon jó krimi- vagy kémtörténetíró lenne. De, hála az égnek, ezt választotta!

dwistvan P>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Nagyon izgalmas történet volt. Már olvastam, de régen volt, ezért nem emlékeztem a részletekre. Így végig nagyon tetszett. Jól illeszkedik a Galaktikus Birodalom történetébe. Bár önálló kaland, a Föld sorsa itt is felbukkan. A történetet a következő kötettel folytatom.

Gabo>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Megdöbbentően aktuális olvasmány nemzetközi politikaelmélethez. A jól adagolt információk és kellően gyorsuló cselekmény megfelelően fokozza az izgalmakat, s ami a nagyhatalmi politikában megjelenik az valami hihetetlen izgalmas. (low/high politics, az államférfiak egyéni helyzetfelismerései, a bürokrácia hatalma, az emberiségért való felelősség vs gazdasági érdekek). Egyedüli hátránya, hogy igen rövid, mindenesetre Asimov zseniális!

flamepetals>!
Isaac Asimov: Az űr áramlatai

Itt már egy fél pillanatra eszembe jutott a megoldás kulcsa, de persze az egészet nem tudtam megfejteni. Tetszik, hogy Asimov valahogy mindig talál helyet az anyabolygónak, még akkor is, amikor már millió számra vannak más bolygók, ahova az emberiség eljutott. A befejezés megint gyönyörű lett, és sikerült mindhárom főhőst a szívembe zárni, bár a robotos történeteihez szerintem nem ér fel.


Népszerű idézetek

blianhun>!

A békét viszont imádta; annál is inkább, mert vénült, és élvezte a pohár borokat, a halk zenével és illattal átitatott légkört, a délutáni szunyókálást és a halálra való csendes várakozást. Úgy képzelte, hogy minden embernek így kell éreznie; és mégis, minden ember háborúzott és szenvedett.

Kapcsolódó szócikkek: béke
tothmozerszilvia I>!

Rik boldog volt, hogy megmutathatja, hogyan működik az emlékezete, milyen könnyen tanul, de Valona szemében aggodalom sötétlett.

Jesper_Olsen >!

Így hát, hogy véget vessenek az erő rossz célra való felhasználásának, csak egy megoldás maradt: maga az erő.

93. oldal

Jesper_Olsen >!

Az igazság hitelét vesztett árucikk diplomatakörökben […]

98. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Simmons: Ílion
Frederik Pohl: Az átjáró
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Az utolsó lovag