Az ​Alapítvány trilógia (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány 1–3.) 92 csillagozás

Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Isaac Asimov világhírű science fiction regénytrilógiája azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő?
Összeomlik-e a Galaktikus Birodalom, vagy sikerül megvalósítani azt a gigantikus tervet, amelyet Hari Seldon, a pszichohistória nagy tudósa dolgozott ki két Alapítvány létrehozásával? Az Első Alapítvány tudós tagjai elsősorban technikai eszközök birtokában próbálnak úrrá lenni a Galaxis felett és valóra váltani Seldon tervét. Egy előre nem látott probléma, az Öszvér felbukkanása meghiúsítaná az egész vállalkozást, ha nem létezne a Második Alapítvány, amely tökéletesen elrejtve és csak kevesek által ismert módszerekkel küzd a tervért.
Ezer év izgalmas és döntő fordulatait sűríti történelmi regénnyé az Alapítvány-trilógia, a tudományos-fantasztikus irodalom klasszikus alkotása.

Alapítvány-trilógia címen is megjelent.

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2010
570 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894443 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
GABO, Budapest, 2003
570 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639526401 · Fordította: Barányi Gyula

Kedvencelte 34

Most olvassa 10

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

A Dűne kapcsán már írtam róla itt
https://moly.hu/ertekelesek/840349

Vagy tucatszor olvastam, 1-2 évente a mai napig előveszem. Ez azért jelent valamit.

6 hozzászólás
kékcseresznye>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

Egyrészről mélységesen szégyellem, hogy csak most olvastam el eme remeket, másrészről így legalább felhőtlenül tudtam élvezni a többi sci-fit amit eddig olvastam. Mert ezentúl mindet az Alapítványhoz fogom hasonlítani, és úgy már nehezebb lesz élvezhetőt találni. Mert Asimov tényleg a sci-fi atyja.

Mortii>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

Mielőtt elkezdtem ezt a könyvet olvasni, kb. semennyire nem ismertem Asimov műveit. A Gyilkosság a könyvvásáron és egy robotnovella egy Galaktika számban, volt az összes olvasói élményem.
Nagy örömmel vetettem bele magamat a trilógiába, majd kiderült, hogy egy már pusztuló birodalom végnapjaival kezdődik és az Alapítvány előtt elég sok dolog történt. Mindenesetre átverekedtem magam a 3 történeten és eléggé megkedveltem a világot, Asimov elbeszélésének módját és nagy kíváncsiságomban gyorsan be is szereztem a teljes Robot-Birodalom-Alapítvány sorozatot (és ha már ott jártam, a teles SF univerzumot is).

Na de a történet! Kicsit tartottam tőle, de elég jól fenn tartotta az érdeklődésemet, az elejétől a végéig. Nem mondom, volt néhány laposabb rész (Kalmár birodalmak kialakulása, az Öszvér hódításai), de ez inkább az Alapítvány és Birodalomban fordult elő.
Az Alapítvány elég szépen kezdett és igazából a 3 történet közül ez tetszett a legjobban.
A Második alapítvány is elég jó volt, de ott már inkább a cselszövésre volt kiszögezve a sztori, sok akció jelenettel.
Azt látom, hogy Asimov is szeret operálni sok-sok szereplővel, de szerencsére csak kevés jelentéktelen van, ez külön jó pont!
A lezárás zseniális volt, a Második alapítvány utolsó fejezetei fantasztikusak!

A kiadással annyi gondom volt, hogy elejétől végéig ű helyett ő betűk voltak. Eleinte furcsa, de megszokható.

Hellena P>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

A teljes értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2020/03/isaac-asim…

Nehezen tudok megszólalni.

…egyszerre egyszerű és bonyolult. A két oldal, az Alapítvány(ok) és a Birodalom indítékai világosak, az viszont nem mindig, hogy melyik szereplő melyik oldalon áll. A megtévesztés, egymás elméjének és érzelmeinek befolyásolása a harmadik részben csúcsosodik ki, és még a végső megoldásnál is nagyon oda kell figyelni, hogy értsük, ki irányított kit és hogyan, és miért van rendben minden úgy, ahogy van.

Nagyon tetszett a Galaktikus Birodalom felépítése, hogy minden bolygót külön világként mutat be. Szerettem, ahogy a csillagközi ugrásokkal olyan közel hozta őket egymáshoz, mintha a Föld országai lennének, csak sokkal nagyobbak. A legjobban Trantor fogott meg; olyan volt, mintha nemcsak a Birodalom, hanem a világmindenség közepe lenne.

A szereplőkhöz kevéssé tudtam hozzánőni; sokan is voltak, és az ábrázolásukat is felületesnek éreztem. Ha mégis kellene választani, Hari Seldon lenne a kedvenc. Az egyes epizódok közül azt emelném ki, ahol az Öszvér kilétére derül fény, valamint azt, amikor a Második Alapítványról hull le a lepel.

A történet veleje, a Seldon-terv számomra tisztán társadalom-pszichológia volt. A zsenialitása abban áll, hogy tulajdonképpen semmi újat nem mond sem az egyén, sem a tömegek viselkedéséről.

Nem tudhatom, pontosan mit akart mondani Asimov a leírtakkal. Nekem nagyjából az jött át belőle, hogy teljesen mindegy, mit csinálok, ha a terv része vagyok, a történelem alakulása nem tőlem függ, hacsak nem vagyok megáldva valami rendkívüli (és terven kívüli) képességgel.

Sakura>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

Különleges ez az alapítvány trilógia. Asimov eddig is jó könyveket írt (már amiket én olvastam), és ez is egy a sorban, ami nagyon tetszik. Elejétől a végéig lekötött, azonban volt pár rész, ahol erősen kellett koncentrálnom, hogy tudjam követni az eseményeket, személyeket, párbeszédeket.

thuki>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

Őszintén szólva talán nem is lehet eléggé méltatni az Alapítvány-trilógiát, olyannyira különlegeset alkotott Asimov. Leginkább talán az a mérték és lépték fogott meg, amiben felvezette a történetet: nemcsak pár novellát kapunk, amik habár azonos univerzumban játszódnak, de ezt leszámítva nem sokban kötődnek egymáshoz, hanem egy igen jól megindokolt láncolatát a történeteknek, amik egy szinte már érezhetően valóságos és organikus fejlődést vázolnak fel.
És ez még csak az Alapítvány volt. Amikor az Alapítán és Birodalomban, illetve a Második Alpatványban megtapasztaljuk, hogy még Hari Seldon zsenije sem képes mindent előre látni, megjelennek a repedések és a problémák az Alapítványon, akkor éreztem azt igazán, hogy ez nem csupán regény, hanem mintha „igazi” történelem lenne kis sf-el megszórva.

Azt mondjuk nem tudom, hogy valójában ártott-e vagy inkább használt, hogy nem a megírás, hanem a cselekmény sorrendjében olvastam a Robot-Birodalom-Alapítvány sorozat könyveit, mert így leet jobban el tudtam helyezni, több értelmet nyertek a dolgok, de talán elveszítettem a meglepetés erejét is, ami fordított esetben történhetett volna.
Ennek ellenére viszont azóta is ez az egyik meghatározó sf sorozatom, és nem is fog ez megváltozni.

ThePlutoGames>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia

Valószínűleg csak a korosztályomnak (17) de ez a könyv már lassú. nem pörögnek benne az események nem tudja fent tartani az érdeklődésemet.


Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

Az egyenesség kifizetődő, különösen, ha valakiről az a hír járja, hogy körmönfont.

76. oldal

Mortii>!

Ám a szó csak szellő, s a tények: a nehéz kő.

347. oldal Alapítvány és Birodalom


A sorozat következő kötete

Alapítvány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos rögeszme
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Dan Simmons: Hyperion
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja