Az ​Alapítvány előtt (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Alapítvány 0.) 254 csillagozás

Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Az Alapítvány sorozat időben legelső, bevezető darabja csupán 1988 után kerülhetett az olvasó kezébe. A történet 2020-ban játszódik, I. Cleon császár uralkodása alatt a Trantoron, a Galaktikus Birodalom óriási kupolafővárosában. A hihetetlenül magas színvonalon megszervezett társadalom gigantikus méretű gépezetében a legkisebb fennakadás is a Birodalom bukását okozhatja. Ha a császár ismerné a jövőt, megmenthetné az összeomlás veszélyétől, s saját hatalmát is megszilárdíthatná. Ehhez meg kellene nyernie Hari Seldon bizalmát, aki éppen a pszichohistória elméletén dolgozik. Az Alapítvány regények leendő, legendás hírű Mestere menekülni igyekszik a császári pártfogás alól, mert nem mindegy, hogy elméletét, milyen érdekek szolgálatába állítják. Az izgalmas, fordulatos regényből megtudhatjuk, milyen események előzték meg az Alapítvány létrehozását.

Eredeti megjelenés éve: 1988

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
GABO, Budapest, 2011
418 oldal · ISBN: 9789636894269 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
Móra, Budapest, 1995
502 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631173151 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
Móra, Budapest, 1991
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631167747 · Fordította: Baranyi Gyula

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Hari Seldon · Dors Venabili


Kedvencelte 31

Most olvassa 12

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Az Alapítvány sorozat este,ill. éjjel elkezdett első kötete sok szempontból egyedi Asimov a pszichohistória köré épülő regényei között. Nemcsak azért, mert majd 40 évvel később született az alaptrilógiánál, hanem Az Alapítvány előtt-ben – amely valahogy ismerősnek tűnt számomra, lehet már belekezdtem korábban – a szerző sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a környezetre, a helyszínekre, mint az más regényeiben megszokott. Egyes helyeken a történet kissé háttérbe szorul, és a különböző – mellesleg roppant érdekes – társadalmak története és kultúrája az elsődleges. Amit – az író mesteri leírásainak és szárnyaló fantáziájának köszönhetően a Trantor különböző részeinek bemutatását – ugyanolyan feszült figyelemmel és érdeklődéssel lehet olvasni, mint egy jó „prognosztikus” történelemkönyvet. Csodálatos világot épített fel Asimov. S a történet is érdekfeszítő, kalandos.

KingucK P>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Az első igazi találkozásom Az Alapítvánnyal.
Seldon alakja kicsit különös volt számomra, hogy miért van ekkora jelentősége, mivel még nem ismertem a történet eseményeit és előzményeit. Jó volt ismét kicsit ebbe a már a Robotregények által megismert univerzumba visszacsöppeni, tetszettek az utalások.
Érdekes volt a különböző kultúrás leírása, és hogy melyik milyen módon próbálja megtartani az egyediségét és hagyományait.
(Azóta elkezdtem az első részét és így más sok minden megvilágosodott :)

2 hozzászólás
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Élvezetes volt. Mind stílusban mind minőségben leginkább az Alapítvány és Földre hasonlított.

Sajnos a karakterek még mindig totál ugyanolyanok. Pl a legendás Hari Seldon egy az egyben ugyanaz a személyiség, mint a fent említett történetben megismert Pelorat.
De hát tudós-tudós, ezek mind ugyanolyanok :D

De végre beleláthatunk Hari Seldon életébe, a pszichohistória születésébe!
Vagyis inkább Seldon kalandjaiba sok oldalon keresztül, majd a végén a részben kiszámítható csavarra. Szóval ezek inkább talán a pszichohistória születésének az előzményei voltak.

Mindemellett remek, letehetetlen történet volt. Kicsivel több elmélkedésre számítottam, de nem mondanám csalódásnak, még ha azt a kevés negatívumát is emeltem most ki.
Viszont tény, hogy már csak egyetlen Alapítvány regény van előttem, és ott bizony szeretném, ha kicsit jobban kielégülne eme éhségem a história lényegét, megvalósulását elősegítő gondolatokról, fondorlatokról, esetleg trükkökről. Bár azért körvonalazódott már bennem egy kép, hogy mire számítsak, mi a cél és hogyan érik el, mi lesz ez az egész mögött.
spoiler
Már alig várom.

https://moly.hu/idezetek/1355326

Leonidas>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Igazából nem mondhatnám, hogy nagy kedvencem lenne Asimov,mégis eddig minden regénye tetszett. Nagyszerűen kidolgozott történetei, rendszeresen érdekes világokon játszódnak. Trantor talán legérdekesebb volt mind közül, hiszen alapjaiban különböző, rendkívül sokszínű társadalmak lakják. A két főszereplő Seldon és Dors kalandos utazása során, sorban megismerkedünk pár Trantoron lakó népcsoport életmódjával, szokásaival.
Eleinte nem igazán tudott lekötni, de fokozatosan egyre izgalmasabb lett. Mégis elejétől fogva valamit hiányoltam, de képtelen voltam rájönni, hogy mi is hiányzik a történetből. Majd körülbelül 150 oldal után végre rájöttem. Hol vannak a robotok?? Egy robot nem sok, de annyi sem szerepelt a regény elején. Innentől kezdve lett igazán izgalmas, mivel kíváncsi lettem, hová tűnhettek. A választ a rejtélyre igazán meglepőnek, és egyben nagyszerűnek találtam. Asimov mindig meglep agyafúrt történetvezetésével, hiszen a magyarázat szó szerint ott van a szemünk előtt. Most sem volt másképp.
Kezdem egyre jobban megkedvelni Asimov írásait. Ha sorozat további regényei is ilyen remek színvonalat képviselnek, akkor nagyon is elégedett leszek. :)

7 hozzászólás
zamil>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Vártam ezt a könyvet, hogy az Alapítványról és Seldonról minél többet megtudjak.
Seldonról sikerült is többet megtudnom, de magáról a pszichohistóriáról alig tudtam meg valamit, holott ez az alapja mindennek. A regény Seldon hányatatásáról szól a Trantoron, a politikai csatározásokról, a jövő tudásának vágyáról, amivel kecsegtet a matematikára alapuló pszichohistória. Mindez egy kalandregénybe bujtatva, ahol a nagy matematikus jobban kitűnik a verekedéseivel, naivitásával, mit a tudományával. Ahol Trantort mint bolygót ismerhetjük meg részletesen.
Pörgős regény végig izgalmas cselekménnyel, Asimov könnyed mesélésével.

Isley IP>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

A legendás Hari Seldon életét ismerhetjük meg ebben a kötetben. Ifjú matematikusként láthatjuk a később félistenként tisztelt tudóst, aki még csak keresi a módot arra, hogy gyakorlatban alkalmazhatóvá tegye a pszichohistóriát. A regény meglepő módon kalandos és akciódús. Seldon és Dors kalandjai egyrészt szemléltették a Trantor sokszínűségét, másrészt pedig segítettek Seldonnak megtalálni azt a fogódzkodót, amivel a pszichohistóriába életet lehelhet. A végén szépen összefutottak a szálak, és nagyszerűen le is zárta ezt a történetet Asimov. Nem a legerősebb regénye Asimovnak, de minden benne volt, ami kellett.

Agatha_Emrys P>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Végre találkozhattam a legendás Hari Seldonnal, aki itt még fiatal, a pszichohistória csupán az elméletben létezik, de máris számos trantori hatalom felfigyel a benne rejlő lehetőségekre, és természetesen mind a maguk oldalán szeretnék tudni, ezzel menekülésre kényszerítve a tudóst.

Ez tulajdonképpen egy kalandregény, ahol Seldon bejárja a Trantor több szektorát, amik mind különböző kultúrával és berendezkedéssel bírnak, amikről érdekes volt olvasni.
Maga Hari személye meglepett, szimpatikusnak mondható, bár néha bosszantott a töketlenkedése. Amúgy bírom ezeket a furcsa neveket*, amiket Asimov kitalál, a Hummin eddig szerintem a kedvencem, lehet, mert folyton egy kolibri** jutott eszembe róla. És ki ne szeretné a kolibriket? Egyébként Chetter valódi kiléte nem volt meglepő, a könyvfelénél rájöttem, ettől függetlenül élveztem a regényt. A pszichohistóriába eddig csak rövid bepillantásokat kaphattunk, remélem jobban ki lesz ez fejtve a következő kötetben.

Igazából a könyv végére érve az tudatosult bennem, hogy Asimov igen csak lusta cseles volt, mivel ez a regény tulajdonképpen az Alapítvány és Föld cselekménye újra leírva csak más szereplőkkel és némi módosításokkal, de a sablon megegyezik.

spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

* olvasás közben az jutott eszembe, hogy lehet, a Big Bang Theory főszereplője is innen kapta a nevét.
** kolibri=hummingbird

Kriszta I>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Ma fejeztem be, és már neki is álltam a folytatásának. Azért asszem ez mutat valamit :)
Érdekes, hogy filmen nagyon szeretem a sci-fit (ámbár ez is csak nemrég tudatosodott bennem), könyvet viszont egyet se olvastam még ebben a műfajban, ezért döntöttem úgy, hogy most belevágok az Alapítvány-sorozatba. Ha már lúd, legyen kövér :)

Engem teljesen elvarázsolt ez a világ! 12020-ban járunk a Galaktikus Birodalomban, melyet 25 millió emberlakta bolygó, vagyis világ alkot. A Birodalmat I. Cleon császár irányítja,aki azonban mit sem érne főtanácsosa, Demerzel nélkül. Ekkor bukkan föl egy konferencián egy jelentéktelen matematikus, Seldon, aki azt pedzegeti tanulmányában, hogy megfelelő matematikai összefüggésekkel a társadalmi változások annyira modellezhetőek lennének, hogy akár még a jövő történéseit is nagy valószínűséggel meg lehetne jósolni. Ezt nevezi pszichohistóriának.
És ugyan ki ne szeretné látni a jövőt!? Mint kiderül, nagyon is sokan szeretnék. A politikusok meg főleg. Csak az a bökkenő, hogy ami elméletben működhet, az nem biztos, hogy a gyakorlatban is megvalósítható. Ezt viszont egyesek nem akarják tudomásul venni, így aztán Seldon élete fenekestül felfordul, menekülnie és bujkálnia kell, miközben a pszichohistória kidolgozásán is agyal…
Lenyűgöző az a világ, amit Asimov felépített, érdekfeszítő a történet, érdekesek a szereplők is. Lassan, nagyon lassan bontakozik ki a cselekmény, de soha nem unalmas. Szépen folyamatosan kirajzolódik előttünk a Birodalom egy része is, felépítése, társadalma, a különféle világok, tartományok sokfélesége. Asimov nem írja le nekünk, hogyan is jutott az emberiség idáig, de nem véletlenül, ugyanis ezt maguk az emberek sem tudják. A múltat homály fedi, de egyre több titokra derül fény…

Sha>!
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Asimov bemutatja nekünk a fiatal Hari Seldont, a pszichohistória atyját. Akik felfigyeltek rá, szeretnék megkaparintani azt a tudást, amit a fiatal matematikusnak és a benne felcsillanó ígéretnek tulajdonítanak. Vajon eldöntheti, hogy kinek a kezébe kerüljön az a tudás, amivel még nem is rendelkezik? Ki mindenki feni a fogát arra, hogy irányíthassa a jövőt? Mennyire kapnak vérszemet egy olyan elmélettől, amiben talán nagyobb az ígéret, mint amit egy emberi élet alatt ki lehetne dolgozni? Matematikai módszerekkel előre lehetne jelezni a jövőt? Akár irányítani is lehetne? Esetleg elegendő mindezt elhitetni az emberiséggel, hogy ez által könnyebben irányíthatóvá váljon a Birodalom?

Az emberiséget szolgálja a tudomány, vagy azt a hatalmat, amely a tudományt birtokolja?


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Az egész történelem azt tanúsítja, hogy mi nem tanulunk a múltból.

Kapcsolódó szócikkek: Hari Seldon · történelem
Chöpp P>!

A matematikusok tapintásra nem különböznek másoktól.

285. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hari Seldon
Chöpp P>!

– Min gondolkodott el, Seldon? – érdeklődött Hummin.
– Saját tudatlanságomon.
– Hasznos elfoglaltság. Billiárdnyian tudnának csatlakozni magához.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudatlanság
asx_nici>!

Miért van az, mélázott, hogy annyi ember leéli az életét anélkül, hogy választ keresne a kérdésekre? Sőt maguktól a kérdésektől is megkímélik magukat. Lehet izgalmasabb valami az életben, mint a válaszok keresése?

287. oldal

Chöpp P>!

Az elnyomottak vallásosabbak, mint a gazdagok.

177. oldal

Lunemorte P>!

A gyaloglás még mindig a legjobb módja a közlekedésnek rövid távon. A legkényelmesebb, a legolcsóbb és a legegészségesebb.

Chöpp P>!

Ami a nőket illeti, én megelégszem az alkalmi kapcsolatokkal, és nincsen és nem is akarom, hogy legyen gyerekem. Én nem adok túszokat a sors kezébe.

57. oldal

Sha>!

Ha minden ember ismerné a történelmet, akkor talán elkerülnék, hogy újból és újból elkövessék ugyanazokat az ostoba hibákat.

385. oldal (2.kiadás)

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Alapítvány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Drew Williams: Gazdátlan csillagok
Marissa Meyer: Scarlet
David Bischoff: A vadászok bolygója
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Dan Simmons: Hyperion
John Scalzi: Pusztító tűz
Yoon Ha Lee: Vezércsel
Ben H. Winters: Az igazság határán
Ian Tregillis: Géplélek
Michael A. Stackpole: A pusztítás hercege